کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

بهترین مکان ها برای رصد بارش شهابی در ایران کجاست؟

چهارشنبه ۶ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۱۵
مطالعه 13 دقیقه
بارش شهابی
آسمانی تاریک و افقی بدون ساختمان‌های بلند، دنیایی از شگفتی را به روی شما ‌می‌گشایند که در آن، می‌توانید به رصد پدیده‌های آسمان شب بپردازید.
تبلیغات

مکان‌های مناسب برای رصد بارش شهابی عموما به دو دسته مکان‌های گروهی‌ (به‌همراه تور) و مکان‌های فردی (به‌همراه خانواده یا دوستان) تقسیم‌بندی می‌شوند. این مکان‌ها به‌صورت رسمی ثبت نشده‌اند و اکثرا به‌دلیل تجربه‌های شخصی منجمان آماتور در برگزاری رصد‌های موفقیت‌آمیز، شناخته می‌شوند؛ اما همگی دارای دو ویژگی یکسان یعنی داشتن آسمانی تاریک و بدون آلودگی نوری و همین طور دارا بودن افقی باز برای رصد آسمان شب هستند. ما در ادامه، طی مصاحبه‌ای اختصاصی با پژمان نوروزی، منجم آماتور و مشاور علمی رصدخانه زعفرانیه تهران، به معرفی تعدادی ‌از مکان‌های مناسب جهت رصد بارش شهابی در اقسی نقاط کشور پرداخته‌ایم.

کپی لینک

مکان های مناسب برای رصد بارش شهابی:

فهرست مطالب
کپی لینک

کاروانسرای قصر بهرام

  • آدرس: استان سمنان، شهرستان گرمسار، ۳۰ کیلومتری جنوب غرب گرمسار، شمال دریاچه نمک (مشاهده روی نقشه)

کاروانسرای قصر بهرام که در دل کویر مرکزی قرار گرفته و حدود ۷۰ کیلومتر از اولین آبادی فاصله دارد، از دیدنیهای اطراف تهران به حساب می‌آید. این کاروانسرا به دوره شاه عباسی تعلق داشته و علاوه بر آن، دو کاروانسرای مخروبه دیگر با نام‌های قصر عین‌الرشید و قصر حرم‌سرا، نیز در نزدیکی آن قرار دارند. این منطقه از نظر محیط زیستی بسیار با ارزش بوده و هنوز در زمین آن، آثاری از فسیل‌‌ها یافت می‌‌شود. برای ورود به منطقه حفاظت‌شده قصر بهرام، به‌همراه داشتن مجوز و انجام هماهنگی‌های لازم با منطقه ضروری است. در غیر این صورت، حتی با وجود طی کردن مسافتی سخت برای رسیدن به این منطقه، شما اجازه اقامت در آنجا را نخواهید داشت. علاقه‌مندان می‌توانند جهت تهیه مجوز، اطلاعات لازم را از محیط زیست سمنان دریافت کنند.

قصر بهرام

منبع عکس: wikidata.org؛ عکاس: نامشخص

کاروانسرای قصر بهرام، علاوه بر امنیت کافی، دارای امکانات اولیه مانند موتور برق، سرویس بهداشتی، آشپزخانه و اتاق (برای زمان‌هایی که هوا بیش از حد سرد می‌شود) است. دسترسی به این کاروان‌سرا از دو مسیر امکان‌پذیر است. مسیر اول، از سمت ورامین، که در گذشته تهرانی‌ها از این جاده به قصر بهرام رفت‌و‌آمد می‌کردند و مسیر دوم، جاده گرمسار که عمده مجوز‌ها هم برای این مسیر صادر می‌شوند.

قصر بهرام

منبع عکس: iranwire.com؛ عکاس: نامشخص

تهرانی‌ها می‌توانند از طریق جاده گرمسار به کاروان‌سرا بروند. این جاده، جاده خوبی نیست؛ اما دیدنی‌های فراوانی از جمله جاده تاریخی شاهی (سنگ‌فرش) و پایه‌های پل‌های قبل از دوره شاه عباس در آن قابل‌مشاهده است. در این منطقه در فصول گرم سال، مراقب گزش بندپایانی مانند عقرب باشید، زیرا فاصله شما تا نزدیک‌ترین روستا در حدود سه ساعت است.

کپی لینک

کاروانسرای شاه عباسی ده نمک

  • آدرس: استان سمنان، شهرستان آرادان، بخش کهن آباد، روستای ده نمک (مشاهده روی نقشه)
کاروانسرای ده نمک

منبع عکس: ویکی‌مدیا؛ عکاس: رضا سبحانی

کاروانسرای شاه عباسی ده نمک که در مسیر گرمسار و در مجاروت جاده ترانزیت تهران به مشهد قرار دارد، به‌راحتی قابل دسترسی است. اگرچه با وجود رشد گرمسار، آلودگی نوری ده نمک نیز افزایش یافته است؛ اما کاروانسرای ده نمک بازسازی شده و هم‌اکنون محل پذریرایی، اقامت و رستوران است. با وجود اینکه این نکته، ضعف محسوب می‌شود؛ اما به‌دلیل رفت‌و‌آمد گروه‌های نجومی در این مکان، مدیریت در همکاری با گروه‌ها، در صورت هماهنگی، در هنگام شب، چراغ‌ها و تابلو‌ها را خاموش کرده تا محیطی مناسب را برای رصد فراهم کند. این مکان، برای گروه‌های غیر نجومی که چند ساعتی از شب را به برنامه‌های نجومی اختصاص می‌دهند، مناسب است.

کپی لینک

مکان‌های بین جاده‌ای

دریاچه حوض سلطان قم، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: محمدرضا حیدریان

دریاچه حوض سلطان قم، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: محمدرضا حیدریان

نوروزی در ادامه صحبت‌های خود در معرفی مکان‌های مناسب رصد، از اولین مکانی که خود به‌همراه بابک امین تفرشی و اوشین زاکاریان برای رصد به‌وسیله دو آژانس رفته است، سخن می‌گوید. هرچند جاده کن-سولقان که در آن زمان دارای آبادی نبوده اکنون به منطقه گردشگری تبدیل شده است، اما یادآوری این خاطره برای ما، این پیام را به‌همراه دارد که می‌توان در فواصل خیلی کوتاه، به مکان‌هایی برای رصد رسید، و پس از چند ساعت بازدید از آسمان شب، به شهر بازگشت. در همین راستا، نوروزی به معرفی مکانی در مسیر جاده تهران به قم می‌پردازد. در اتوبان تهران به قم (در اطراف قم) معادن نمکی که در کنار دریاچه حوض سلطان قرار گرفته‌اند، می‌توانند مکان مناسبی برای رصد باشند. در صورتی که از قبل هماهنگی‌های لازم را انجام داده‌ باشید، تاسیسات جمع‌آوری نمک از حوض سلطان، می‌تواند مکان امنی برای استقرار شما باشد، در غیر این صورت، شما در بیابانی بدون امکانات، اما با آسمان صاف خواهید بود.

کپی لینک

کاروان‌سراهای دیر گچین و پاسنگان (جنوب شرق تهران)

  • آدرس کاروانسرای دیر گچیین: استان قم، بخش مرکزی شهرستان قم، کیلومتر ۶۶ جاده قم-گرمسار (مشاهده روی نقشه)
  • آدرس کاروانسرای پاسنگان: استان قم، بخش مرکزی شهرستان قم، کیلومتر ۲۱ جاده قم-کاشان (مشاهده روی نقشه)
پاسنگان

منبع عکس: بلد؛ عکاس: نامشخص

کاروانسرای دیر گچیین ورامین نزدیک چرمشهر (به‌سمت ورامین) که بازسازی شده و راه دسترسی به آن بسیار راحت است. همچنین، کاروانسرای پاسنگان نیز که قابلیت اجاره کردن دارد، می‌تواند مکان مناسبی برای اقامت شبانه باشد.

کپی لینک

ایستگاه هفت تله‌کابین توچال

ایستگاه شماره ۷ تله کابین توچال؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: بهنام صمدی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: بهنام صمدی

برای کسانی که قصد رصد حرفه‌ای ندارند، اقامت در ایستگاه هفت تله کابین توچال که دارای تمامی امکانات لوکس از جمله هتل است، می‌تواند گزینه خوبی باشد.

تله کابین توچال از معروف‌ترین جاذبه‌های توچال است که سه خط اصلی و هفت ایستگاه، یک خط تله‌اسکی و سه خط تله‌سیژ دارد. ایستگاه یک در ارتفاع ۱,۹۰۰ متری، ایستگاه دو و سه در ارتفاع ۲,۴۸۰ متری، ایستگاه پنج و ۶ در ارتفاع ۲,۹۱۰ متری و ایستگاه هفت در ارتفاع ۳,۶۸۰ متری قرار گرفته است.

کپی لینک

الموت

  • آدرس: استان قزوین، شهرستان قزوین، بخش‌های الموت شرقی و غربی (مشاهده روی نقشه)
دشت های سرسبز منطقه الموت؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: سعید سرشار

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: سعید سرشار

منطقه الموت امکانات بسیار خوبی ندارد و به‌دلیل کوهستانی بودن منطقه نیز، افق بسته‌ای دارد. آلودگی‌های نوری در آن نیز نسبت به گذشته افزایش یافته است.

کپی لینک

دماوند

دشت سرسبز اطراف دماوند؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: فریبرز بازرگانی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: فریبرز بازرگانی

منطقه دماوند در زمان‌های گذشته بسیار عالی بود،‌ اما هم‌اکنون به‌دلیل گسترش بسیار، در برخی مناطق از تهران نیز روشن‌تر است. هر چند مناطقی مانند اطراف دشت مشا یا روبه روی آینه‌ورزان، مکان‌های تاریک یافت می‌شود.

کپی لینک

منطقه شهمیرزاد سمنان

دورنمایی از شهر شهمیرزاد؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: سمانه شجاعی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: سمانه شجاعی

منطقه شهمیرزاد سمنان بسیار خوش آب‌و‌هوا است و آسمان بسیار خوبی دارد. در این زمینه نوروزی توصیه‌ای برای گروه‌های نجومی و خانواده‌های علاقه‌مند دارد. اگر این افراد کمی زودتر خود را به روستاهای مورد نظرشان رسانده و با شورای روستا مشورت کنند، می‌توانند در خانه بهداشت یا مدرسه روستا اقامت کرده و محیطی امن را تجربه کنند.

کپی لینک

خانقاه علاءالدوله سمنانی

  • آدرس: استان سمنان، بخش مرکزی شهرستان سرخه، دهستان لاسگرد، روستای صوفی آباد (مشاهده روی نقشه)
فضای بیرونی خانقاه علاءالدوله سمنانی؛ منبع عکس: ویکی‌مدیا؛ عکاس: Abtinb

منبع عکس: ویکی مدیا؛ عکاس: Abtinb

خانقاه علاءالدوله سمنانی استان سمنان قرار دارد، هرچند به هماهنگی اولیه با متولی آن‌ جا نیاز دارد، اما مکان خوبی برای رصد محسوب می‌شود. اتاق این کاروان‌سرا ظرفیت ۴۰ نفر را داشته و منظره عبور قطار در شب نیز بسیار دیدنی خواهد بود.

کپی لینک

کاروانسراهای گردنه آهوان

کاروانسرای گردنه آهوان، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: سمانه شجاعی

کاروانسرای گردنه آهوان، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: سمانه شجاعی

گردنه آهوان که هوای بسیار سردی دارد، دارای دو کاروان‌سرا به فاصله ۱۰ متری است، که یکی از آن‌ها دویست سال از دیگری قدیمی‌تر است و می‌تواند از مکان‌های مناسب برای رصد بارش‌های شهابی باشد.

کپی لینک

چشمه علی دامغان

  • آدرس: استان سمنان، بخش مرکزی شهرستان دامغان، دهستان رودبار، سه کیلومتری شمال غرب روستای آستانه (مشاهده روی نقشه)
طبیعت چشمه علی دامغان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: بابک مقدم

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: بابک مقدم

چشمه علی اکنون به منطقه گردشگری تبدیل شده؛ اما به‌دلیل داشتن امکاناتی نظیر سرویس بهداشتی و فضای امن، برای خانواده‌ها مناسب است. این مکان در نزدیکی شهر قرار دارد.

کپی لینک

پایگاه نجوم دامغان

  • آدرس: استان سمنان، بخش مرکزی شهرستان دامغان، دهستان حومه، روستای ورکیان (مشاهده روی نقشه)
گردشگران در پایگاه علوم و ستاره شناسی ورکیان، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: A- Alemi

منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: A- Alemi

از سمت دامغان به‌سمت جنوب، در جاده‌ای که به‌سمت جندق می‌رود، آبادی کوچکی قرار دارد که در آن «پایگاه نجوم دامغان» واقع شده است. این مکان که توسط دکتر مرتضی ابراهیمی ورکیانی تاسیس شده، دارای تلسکوپ است و در صورت اطلاع، برای شما غذای خانگی خواهند پخت.

کپی لینک

منطقه حفاظت‌شده خارتوران

  • آدرس: استان‌های سمنان و خراسان رضوی، محدوده میان شهرستان های سبزوار و شاهرود (مشاهده روی نقشه)
طبیعت زیبای منطقه حفاظت شده خارتوران؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: امید قره‌خانی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: امید قره‌خانی

یکی از بهترین آسمان‌های ایران را در منطقه حفاظت‌شده خارتوران پیدا خواهید کرد که برای این منظور به دریافت مجوز از محیط زیست نیاز دارید. پارک ملی و پناهگاه حیات وحش توران یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران به شمار می‌رود.

کپی لینک

جنگل ابر

  • آدرس: استان‌ سمنان، شهرستان شاهرود، بخش بسطام، ۱۲ کیلومتری شمال غرب روستای ابر (مشاهده روی نقشه)
جنگل ابر، شاهرود

منبع عکس: خبرگزاری مهر؛ عکاس: نامشخص

جنگل ابر شاهرود نیز برای رصد بسیار مناسب به نظر می‌رسد. جنگل ابر بازمانده‌ای از جنگل‌های چند میلیون ساله هیرکانی است که در مرز سمنان و گلستان در شهرستان شاهرود قرار دارد. پوشیده‌شدن این جنگل در اقیانوس ابری، نام و آوازه آن را جهانی کرده و باعث شده است که طبیعت‌دوستان و گردشگران برای دیدنی زیبایی‌های آن راهی این منطقه شوند. بهترین زمان دیدن جنگل ابر را می‌توان نیمه اول سال و از اوایل اردیبهشت ماه تا ابتدای مهرماه دانست.

کپی لینک

منطقه جندق و اطراف آن

  • آدرس: استان‌ اصفهان، بخش مرکزی شهرستان خور و بیابانک، شهر جندق (مشاهده روی نقشه)
نمایی از قلعه جندق اصفهان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: mahila h

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: mahila h

برای تهرانی‌ها، دامغانی‌ها، اصفهانی‌ها و حتی یزدی‌ها، مناطق اطراف جندق و کویر مصر برای رصد بارش‌های شهابی بسیار مناسب هستند. در این مناطق اقامتگاه‌های بومگردی بسیاری ساخته شده‌اند. اقامتگاه‌های بومگردی این مناطق همگی علاوه بر سم‌پاشی، دارای امکانات بهداشتی اولیه در صورت بروز گزیدگی توسط حشرات هستند. هرچند در فصول سرد سال، حشرات سمی بسیار کاهش پیدا خواهند کرد.

کپی لینک

کاروانسرای مرنجاب

قسمتی از کویر مرنجاب اصفهان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: اسماعیل فرمانی قشلاقی

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: اسماعیل فرمانی قشلاقی

کاروانسرای مرنجاب در شمال شرق آران و بیدگل و حاشیه جنوب غرب پارک ملی کویر واقع شده است. برای یافتن این منطقه، ابتدا به شهر آران و بیدگل رفته و از آنجا با دنبال کردن تابلوهای کویر مرنجاب و کمپ‌های کویر مرنجاب، به پاسگاهی می‌رسید که پس از پرداخت هزینه ورودی، می‌توانید وارد محوطه شوید. کاروانسرای این منطقه نیز دارای امکانات خوبی بوده و حتی در روزهای تعطیل، می‌توان در آنجا غذای محلی خرید. در صورتی که باد شدید، باعث پراکنده شدن غبار در هوا نشود، این منطقه برای رصد بسیار مناسب است. در این منطقه مراقب گزیدگی بندپایانی مانند عقرب در فصول گرم سال باشید.

در ۳۰ کیلومتری این کاروان‌سرا، مجتمع گردشگری ستاره شب‌های کویر (کمپ کویری احمد) قرار دارد که امکانات بیشتری را برای مسافران خود فراهم کرده است.

کپی لینک

کمپ کویری متین‌آباد

  • آدرس: استان‌ اصفهان، کیلومتر ۵۵ اتوبان کاشان به اصفهان، بادرود، خالد آباد، ده آباد، متین آباد (مشاهده روی نقشه)
  • وب‌سایت:matinabad.com
  • صفحه اینستاگرام:matinabadecocamp@
  • شماره تلفن: ۰۲۱۸۸۷۱۵۲۳۲ و ۰۹۱۲۴۳۳۵۳۶۶

در اتوبان تهران، کاشان، نطنز، اصفهان، پس از بادرود به روستای متین‌آباد می‌رسید. کمپ کویری متین‌آباد، یکی از بهترین کمپ‌های کویری ایران است، دارای همه نوع امکاناتی از جمله امکان اجاره اتاق و چادر، رستوران، غذاهای ارگانیک و امکانات دیگر است. این منطقه نه‌تنها آمادگی لازم جهت فراهم کردن امکانات برای گروه‌های نجومی را دارد، بلکه در طول روز می‌توان در مناطق اطراف به کویرگردی و شترسواری پرداخت. این کمپ، برای گروه‌ها و افراد بسیار مناسب است.

کمپ کویری متین آباد
کمپ کویری متین آباد
کمپ کویری متین آباد
کمپ کویری متین آباد
کپی لینک

روستای قورتان

  • آدرس: استان اصفهان، بخش مرکزی شهرستان ورزنه، دهستان گاوخونی شمالی، روستای قورتان (مشاهده روی نقشه)
ارگ تاریخی روستای قورتان؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: سعید امینیان

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: سعید امینیان

در سمت تالاب گاوخونی، روستایی به نام قورتان در انتهای زاینده‌رود قرار دارد. در این منطقه هم قلعه‌ای زیبا واقع شده است و هم می‌توان در داخل روستای قورتان اقامت کرد. در این مناطق کمپ‌های کویری نیز وجود دارد. در صورت سفر گروهی، می‌توان به دریاچه تالاب خونی نیز دسترسی پیدا کرد.

کپی لینک

کاروانسرای زین الدین

کاروانسرای زین الدین؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: Long Nguyen

در اطراف یزد نیز مکان‌های مناسب رصد، با امکانات رفاهی و با امکانات کم،‌ نیز یافت می‌شود. کاروانسرای زین الدین با معماری دایره شکل، مکانی منحصر‌به‌فرد در این منطقه است.

کاروانسرای زین الدین یا رباط زین الدین از دیدنی های شهر مهریز در استان یزد است؛ بنایی با قدمت بیش از ۴۰۰ سال که به دستور شاه عباس صفوی ساخته شد و امروزه گردشگران و عاشقان بناهای تاریخی را به‌سمت خود می‌کشاند. این کاروان‌سرا از کاروان‌سراهای شاه عباسی و همچون مرواریدی در دل کویر است و یکی از معدود بناهای مدور ایران و قاره آسیا در جاده ابریشم به شمار می‌آید.

کپی لینک

دیلمان و داماش گیلان

طبیعت داماش، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: مرتضی برجسته

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: مرتضی برجسته

گروه‌های نجومی گیلانی اغلب برای رصد به‌سمت دیلمان و داماش می‌روند؛ زیرا با افزایش ارتفاع، رطوبت کاهش پیدا می‌کند. این مناطق که در اطراف رشت هستند، آسمان بهتری نسبت به شهر رشت دارند. روستای داماش، زیستگاه اصلی گل سوسن چلچراغ در استان گیلان در دامنه‌های ارتفاعات البرز و در شهرستان رودبار قرار دارد و یکی از بهترین دیدنیهای استان گیلان به شمار می‌‌آید.

کپی لینک

کویر سه قلعه بیرجند

  • آدرس: استان خراسان جنوبی، شهرستان سرایان، بخش سه قلعه، شهر سه قلعه (مشاهده روی نقشه)
کویر سه قلعه، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: کاظم آژند

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: کاظم آژند

مردم شهر بیرجند می‌توانند به فاصله دو ساعت به شهر فردوس رسیده و در کویر سه قلعه رصد کنند. کمپ این منطقه برای کسانی که قصد دارند رصدی جدی انجام دهند، مناسب خواهد بود. کویر سه قلعه سرایان که از آن به‌عنوان بهشت منجمان یاد می‌شود، یکی از مناطق منحصربه‌فرد در شرق کشور برای رصد ستارگان و از جمله جاذبه‌های دیدنی خراسان جنوبی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی است.

کپی لینک

پارک ملی گنو

  • آدرس: استان‌ هرمزگان، شهرستان بندرعباس، ۵۰ کیلومتری شمال غرب بندرعباس (مشاهده روی نقشه)
طبیعت پارک ملی گنو؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: Saeid V

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: Saeid V

پارک ملی گنو نسبت به سایر مکان‌های بندرعباس از دمای هوای خنک‌تر و آسمان تاریک‌تری برخوردار بوده؛ اما به‌دلیل وجود شکارچی‌ّهای غیرمجاز، خطرناک است. در این منطقه،‌ حوالی چشمه آبگرم گنو، امنیت و امکانات بیشتری وجود دارد. منطقه حفاظت‌شده گنو یکی از ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره یونسکو در ایران است که در شمال‌غربی بندرعباس قرار دارد و از جمله مناطق کمتر شناخته شده‌ کشور به شمار می‌رود.

کپی لینک

دره ستارگان قشم

دره ستارگان

منبع عکس: northtrotter.com؛ عکاس: نامشخص

در جزیره قشم ‌می‌توان برای رصد به دره ستارگان رفت. برخی گروه‌های نجومی بندرعباس نیز برای رصد به این منطقه از قشم سفر می‌کنند. این منطقه به مجوز نیاز دارد. اما در کل، در غرب جزیره قشم نیز اقامتگاه بومگردی و آسمان تاریک به‌وفور یافت می‌شود. اگر در اطراف ساحل به رصد آسمان بپردازید، نورافشانی پلانکتون‌های نزدیک ساحل نیز منظره‌ای رویایی را ایجاد می‌کند.

کپی لینک

مرکز نجوم اهواز

فضای داخلی مرکز نجوم اهواز؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: vahid Nmi

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: vahid Nmi

مركز نجوم اهواز از بهترین مقاصد وجاهای دیدنی اهوازبرای علاقه‌مندان به نجوم است. این مرکز با پرسنلی کاملا مجرب و متخصص از سال ۱۳۹۳ هجری شمسی فعالیت‌های علمی و فرهنگی خود را با هدف فرهنگ‌سازی و ترویج علم نجوم و در کل ارتقاء سطح علمی شهروندان آغاز کرد. در حال حاضر (سال ۱۴۰۳) مرکز تخصصی نجوم اهواز با احداث ساختمان جدید واقع در کوروش (کوی ملت) آماده استقبال از علاقه‌مندان به نجوم است.

کپی لینک

رصدخانه ابوریحان بیرونی

رصدخانه ابوریحان بیرونی؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: معین مصلح

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: معین مصلح

رصدخانه شیراز یا صدخانه ابوریحان بیرونی، از رصدخانه های ایران، برای رخدادهای نجومی برنامه‌هایی برگزار می‌کند که علاقه‌مندان در این شهر می‌توانند با این مکان در ارتباط قرار گیرند. گروه‌های نجومی شهر صدرا نیز بسیار فعال هستند.

رصدخانه ابوریحان بیرونی در سال ۱۳۵۵ شمسی افتتاح شد و دومین رصدخانه بزرگ کشور پس از مراغه به شمار می‌رود. این رصدخانه در میان رصدخانه‌های فعال کشور، جایگاه ویژه‌ای را در زمینه تحقیقات نجومی به‌خود اختصاص داده‌ است. از اهداف این مرکز باید به انجام رصد‌های حرفه‌ای نجوم، آموزش دانشجویان و ترویج علم نجوم اشاره کرد.

کپی لینک

انجمن نجوم آیاز تبریز

  • آدرس: تبریز، خیابان امام، جنب مسجد کبود، مجتمع تجاری ابریشم، مرکز عرضه تجهیزات نجومی آذراستار، دفتر انجمن نجوم آیاز تبریز (مشاهده روی نقشه)
  • وب‌سایت:ayazastro.com
  • اینستاگرام:ayazastro@
رصد آسمان در انجمن نجوم آیاز تبریز، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: azar star

منبع عکس: گوگل‌مپ؛ عکاس: azar star

گروه نجومی آیاز از جمله گروه‌های نجومی در تبریز است که برنامه‌های نجومی بسیار خوبی برای رصد‌ها برگزار می‌کند. این انجمن از سال ۱۳۸۴ فعالیت خود را آغاز کرد و همچنان به‌صورت یک سازمان مردم نهاد به فعالیت خود در عرصه نجوم ادامه می‌دهد. این انجمن فعالیت‌های بسیاری را در قالب برنامه‌های ترویجی، آموزشی، سخنرانی و همایش، کارگاه‌ها، تورهای رصدی و... در زمینه نجوم انجام داده است.

کپی لینک

رصدخانه ابن صلاح همدانی

  • آدرس:استان همدان، شهر همدان، میدان سفیر امید، ابتدای بلوار صدر (مشاهده روی نقشه)
رصدخانه ابن صلاح همدانی؛ منبع عکس: مهرنیوز؛ عکاس: نامشخص

منبع عکس: مهرنیوز؛ عکاس: نامشخص

رصدخانه ابن صلاح همدانی در همدان، برنامه‌های نجومی برای علاقه‌مندان به این حوزه برگزار می‌کند. رصدخانه ابن صلاح همدانی بر فراز تپه حاج عنایت در شمال شرقی شهر همدان قرار دارد. این رصدخانه توسط شهرداری همدان در سال ۱۳۸۲ شمسی راه‌اندازی شده‌ است و توسط معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری همدان اداره می‌شود. رصدخانه ابن صلاح همدانی مجهز به دو گنبد آسمان‌نما با تجهیزات کامل الکترونیکی پیشرفته است. گنبدها با قطر بیرونی ۶ متر و قطر داخلی ۴٫۵ متر، دو تلسکوپ ثابت و گردان را شامل می‌شود.

در نهایت، سه نکته مهم را می‌توان جمع‌بندی کرد:

  • اقامتگاه‌های بومگردی در روستاهای مختلف، مکان‌های امن و مناسبی جهت رصد و اقامت هستند.
  • به‌دلیل گسترده بودن بازه بارش‌های شهابی، می‌توان در نزدیک‌ترین تعطیلات به اوج بارش شهابی، سفری دو روزه برنامه‌ریزی کرد و علاوه بر سفر به نقاط جدید، چند ساعتی در شب را به رصد آسمان و نظاره بارش پرداخت. در مورد بارش شهابی جباری، این بارش از ده مهر آغاز شده و اوج آن ۲۹ مهر ماه خواهد بود.
  • در صورتی که شما قصد تجربه رصد بارش شهابی را دارید اما به اطلاعات و امکانات اطراف شهر خود دسترسی ندارید، می‌توانید با گروه‌های نجومی شهر خود، از طریق سرچ اینترنتی، دسترسی پیدا کرده و سفر خود را به‌همراه آن‌ها انجام دهید.
رصدخانه دانشگاه زنجان در شب، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: مهیار ثروتی

رصدخانه دانشگاه زنجان، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: مهیار ثروتی

شما نیز به نجوم و دنیای شگفت‌انگیز آسمان علاقه دارید؟ تاکنون تجربه رصد بارش شهابی داشته‌اید؟ حتما از تجربه و دیدگاه خود به همراهان ارزشمند کجارو بگویید.

نویسنده: نیکی قره‌گوزلویان

عکس کاور: digitaltrends.com، عکاس: نامشخص

سوالات متداول

  • بهترین مکان ها برای رصد بارش شهابی در ایران کدامند؟

    از بهترین مکان ها برای رصد بارش شهابی در ایران می‌توان به کاروانسرای قصر بهرام، ایستگاه هفت تله‌کابین توچال، دره ستارگان قشم، منطقه شهمیرزاد سمنان، پایگاه نجوم دامغان، کاروانسرای مرنجاب، رصدخانه ابوریحان بیرونی، رصدخانه ابن صلاح همدانی، پارک ملی گنو و... اشاره کرد.

  • بهترین مکان برای رصد بارش هاش شهابی در اطراف تهران کجا است؟

    کاروانسرای پاسنگان، دماوند، قصر بهرام و کاروانسرای دیر گچین، بهترین محل‌های نزدیک به تهران برای تماشای بارش‌های شهابی هستند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات