بیم و امید در دهلی | هگمتانه ثبت جهانی میشود؟
کمیته میراث جهانی یونسکو در شهر دهلی هند کار خود را آغاز کرده است.
از روز گذشته روند بررسی پروندههای ارسالی به این کمیته برای ثبت جهانی آغاز شده است. پروندههای متعددی از روز گذشته توانستهاند مهر ثبت جهانی را دریافت کنند و روند بررسی پروندهها تا دو روز آینده ادامه دارد.
تا زمان تنظیم این خبر ۱۷ پرونده مختلف از سراسر جهان موفق شدند که به فهرست آثار ثبت جهانی یونسکو اضافه شوند. پیش از این اجلاس فهرست میراث جهانی یونسکو ۱۱۹۹ اثر در سراسر جهان را در خود جای داده بود. ایران تاکنون ۲۷ پرونده از محوطه، بنا و منظرهای خود را در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسانیده که از این تعداد دو پرونده جنگل های هیرکانی و کویر لوت جزو میراث طبیعی بوده است.
همچنین سال گذشته ایران موفق به ثبت جهانی کاروانسراهای ایران شد که در قالب این پرونده ۵۴ کاروانسرا در سراسر کشور به ثبت جهانی رسیدند. سال گذشته پرونده ثبت جهانی ماسوله که چالشهای بسیاری داشت و در آستانه رد شدن بود، برگشت خورد تا اصلاح شود.
بر اساس زمانبندی جلسه کمیته میراث جهانی یونسکو احتمالا روز یکشنبه یا اواخر جلسه در روز شنبه پرونده ثبت جهانی هگمتانه و مرکز تاریخی شهر همدان در این اجلاس بررسی خواهد شد. پروندهای که پیش از آغاز اجلاس، ایکوموس جهانی خواستار بازگشت و اصلاح آن شده بود؛ اتفاقی که شانس ثبت جهانی این پرونده در این اجلاس را بهشدت کاهش داده است. بر اساس نظرات مشورتی ایکوموس بخش مرکز تاریخی شهر همدان این پرونده با چالشهای زیادی روبهرو است.
در قبال این نظر ایکوموس مقامات وزارت میراث فرهنگی آمادگی خود را برای حذف بخش مرکز تاریخی شهر همدان از این پرونده اعلام کردند تا به هر شکلی پرونده هگمتانه در این اجلاس مهر ثبت جهانی بخورد.
هرچند نظر مشورتی ایکوموس بر برگشت خوردن و بازنگری در این پرونده است، اعضای کمیته در نهایت درباره آن تصمیم میگیرند و مقامات وزارت میراث فرهنگی امیدوارند که بتوانند در جریان اجلاس موفق به تغییر نظرات شوند تا هگمتانه بهتنهایی ثبت جهانی شود.
کجارو پیش از این در گزارشی به ایرادات ایکوموس به پرونده ثبت جهانی هگمتانه پرداخته بود.