صحنه پیروزی شاپور یکم بر امپراتور روم را نوروز تماشا کنید
نقشبرجسته پیروزی شاپور یکم بر والرین امپراتوری روم در نقش رستم نوروز بازگشایی میشود.
مدیر پایگاه میراث جهانی تختجمشید از ادامه کاوش و لایروبی آبراههها برای حفاظت از تختگاه خبر داد.
علیرضا عسگری چاوردی، مدیر پایگاه میراث جهانی تختجمشید با اشاره به برنامههایی که برای بخشهای پژوهشی، حفاظتی و مرمتی و کاوش در تخت جمشید دارد، به «ایلنا» گفت:
پژوهشها در تختجمشید برای توسعه پایدار میراث فرهنگی انجام میشود. افق چشمانداز پژوهشها بهدلیل اهمیت آن در تیمهای ترکیبی بهصورت میان رشتهای انجام میشود. در حال حاضر پروژههای مرمتی با رویکرد حفاظتی در نقش رستم و در تخت جمشید در حال انجام است و اولویت برنامههای حفاظتی بر مبنای طرح حفاظت است. مهمترین اقدام حفاظتی و مرمتی در دست اقدام، پروژه حفاظت و مرمت پیروزی شاپور یکم بر والرین امپراتوری روم در نقش رستم است که این پروژه در بهمن ماه به پایان میرسد و برای نوروز این نقش ارزشمند برای بازدیدکنندگان بازگشایی میشود.
عسگری چاوردی درخصوص کاوش در آبراهههای تخت جمشید و یافتههای آن که خبر ساز شده است و درجه اهمیت کاوش در این بخش و اینکه چند فصل ادامه خواهد داشت، گفت:
کاوش آبراههها از حدود هشتاد سال پیش تا به امروز همواره انجام میشده و این کاوشها که بخش اعظم آن لایروبیست، یک برنامه مداوم است. هدف از کاوش در آبراههها، اساسا حفاظت از تختگاه است که انتقال آب را از تختگاه به بیرون هدایت میکند. اما بهدلیل اهمیت تخت جمشید این لایروبی در چارچوب یک کاوش علمی و روشمند انجام میشود.
او همچنین با اشاره به وضعیت موزه تخت جمشید درباره شرایط مخزن گفت:
برنامه طرح توسعه موزه تخت جمشید با همکاری ادارهکل موزههای ستاد وزارت در حال تهیه است و هدف این است که تمام اشیاء و آثار مربوطه به تخت جمشید در این موزه به نمایش گذاشته شود.
مدیر پایگاه میراث جهانی تختجمشید درباره برنامههایی که برای آمادهسازی تخت جمشید برای نوروز و حضور بازدیدکنندگان در دستور کار است، گفت:
برنامه پویش و ساماندهی این محوطه میراث جهانی آغاز شده است و تمام گروههای کارشناسی و کارگران فنی در حال حاضر برای تمهید نوروز در حال ساماندهی محوطههای تخت جمشید و نقش رستم هستند. برنامههای نوروز بهدلیل همزمانی ماه مبارک رمضان و ثبت میراث معنوی افطار در میراث جهانی در حقیقت تقارن دو میراث معنوی بزرگ در پیوند هویتی و اعتقادی جامعه ایران اسلامی را رقم زده است. به همین جهت برنامههای نوروز امسال با رویکرد میراث معنوی نوروز و جشن افطار جهانی جنبههای فرهنگی و آیینی گستردهتری نسبت به سالهای گذشته خواهد داشت. تمرکز زمان اجرای برنامههای فرهنگی نوروز امسال در زمان عصر و غروب خواهد بود تا هنرمندان و گروههای فرهنگی بتوانند به نحو شایستهای برنامههای خود را اجرا کنند.
او در پاسخ به این سئوال که آیا برنامهای برای حضور مرمتگران بدون مرز و ایتالیاییها بهمنظور ادامه مرمت تخت جمشید در نظر گرفته شده یا خیر، گفت:
تداوم همکاری با گروه مرمتگران بدون مرز به توسعه پایدار میراث فرهنگی تخت جمشید کمک خواهد کرد. این اثر میراث جهانی یک مجموعه ثبت شده در مقیاس دانش بشری است به همین دلیل پژوهشهای باستانشناسی و حفاظت و مرمت آن در سطح بینالمللی انجام میشود.
عسگری چاوردی درخصصوص وضعیت مواد و مصالح مورد نیاز مرمت تخت جمشید اذعان داشت:
در حال حاضر مواد و مصالح مرمتی در تخت جمشید پس از ۱۰ سال همکاری با گروه مرمتگران بدون مرز ایتالیا و همکاری دانشگاه بولونیا و موسسه ایزمئو در تخت جمشید فراهم شده است و از آنجاکه رویکرد حفاظت است، عمده فعالیتهای بر پایش و استحکامبخشی بناها متمرکز شده است.
او با اشاره به وضعیت بخشهای وابسته به مجموعه و پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، گفت:
مهمترین محوطههای وابسته به بزرن جنوبی، نقش رستم، شهر استخر و مجموعه فیروزی با تمرکز بر تل آجری است که پس از مطالعه ۱۵ ساله مشترک فعالیتهای باستانشناسی دو دانشگاه شیراز و دانشگاه بولونیا به این نتیجه جامع رسیدیم که اساسا باید شهر پارسه را مد نظر قرار دهیم و برنامه جامع شهر پارسه را در چشمانداز بلند مدت برای توسعه پایدار میراث فرهنگی و گردشگری لحاظ کنیم.
دیدگاه