پول کاوشگران تخت‌جمشید را نمی‌دهند

تیم  کجارو
تیم کجارو یکشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۲ ساعت ۰۹:۱۳
پول کاوشگران تخت‌جمشید را نمی‌دهند

کاوش آبراهه‌های تخت‌جمشید بدون پرداخت هزینه آن به پایان رسید.

فصل ششم کاوش آبراهه های تخت جمشید در حالی با یافتن یک اسکلت بسیار مهم به پایان رسیده است که با اتمام کاوش های باستان‌شناسی در تخت جمشید، مدیر تختگاه تخت جمشید از پرداخت هزینه ۱۰۰ میلیون تومانی کاوش به تیم باستان‌شناسی خودداری کرده است.

«علی اسدی» سرپرست هیئت کاوش آبراهه‌های تخت جمشید از «عزت‌الله ضرغامی»، وزیر میراث فرهنگی، «علی دارابی» معاون میراث فرهنگی و قائم مقام وزیر، «علی سامه» مدیر امور پایگاه های میراث فرهنگی و «علیرضا عسگری چاوردی»، مدیر تختگاه تخت جمشید درخواست کرده است که مشکل ۱۰۰ میلیون تومان هزینه کاوش تیم ۲۵ نفری کاوش تخت جمشید را برطرف کنند.

بر اساس آنچه سرپرست هیئت کاوش های باستان‌شناسی آبراهه های تخت جمشید به «صدای‌میراث» گفته است، قرارداد کاوش باستان‌شناسی آبراهه های تخت جمشید میان دانشگاه هنز شیراز و اداره میراث فرهنگی استان فارس امضاء شده و سرپرستی این کاوش ها در دوران مدیریت دکتر نوروزی، مدیر سابق تخت جمشید به وی واگذار شد. اما حالا پس از بیش از ۷۰ روز کاوش و اتمام پروژه آبراهه های تخت جمشید، علیرضا عسگری چاوردی مدیر جدید تخت جمشید که خود باستان‌شناس است، پرداخت هزینه کاوش را منوط به تحویل گزارش باستان‌شناسی کاوش آبراه های تخت جمشید کرده است.

علیرضا اسدی، باستان‌شناس و سرپرست هیئت کاوش باستان‌شناسی آبراهه های تخت جمشید که پنج فصل قبلی کاوش باستان‌شناسی این آبراهه ها را برعهده داشته است به صدای‌میراث گفت:

معمولا در ابتدای کاوش باستان‌شناسی ۲۵ درصد هزینه کاوش پرداخت می‌شود تا سرپرست بتواند کارها را انجام دهد؛ اما ما از اولین روز کاوش درگیر بحث پرداخت هزینه کاوش بودیم. نیمه آبان‌ماه نیز نامه نگاری برای دریافت ۵۰ درصد هزینه کاوش را انجام دادیم که الان دو ماه است در نقطه صفر هستیم. در حالی که برخی اعضای هیئت برای این کاوش از جیب خود هزینه کرده و تجهیزات خریداری کردند و هزینه آن‌ها را هم نمی توانیم پرداخت کنیم.

او با انتقاد از تصمیم مدیر جدید تخت جمشید در نپرداختن هزینه کاوش باستان‌شناسی آبراهه های تخت جمشید افزود:

۹۰ درصد هزینه کاوش را از جیب خودم پرداخت کرده‌ام و اعضای تیم نیز هرکدام دو تا چهار میلیون تومان هزینه کرده‌اند. مثلا گیاه باستان‌شناس ما غیر از آن که هزینه ایاب و ذهاب خود از کاشان به تخت جمشید را متقبل شده، تجهیزات را هم خودش با هزینه شخصی خریداری کرده است. یا عضو پاتولوژیست هیئت باستان‌شناسی آبراهه های تخت جمشید که از تهران به شیراز سفر می کرد بلیط پرواز و حمل نقل تا تخت جمشید را هم از جیب خودش پرداخت کرده است.

اسدی با تاکید بر پایان فصل ششم کاوش باستان‌شناسی آبراهه های تخت جمشید از تکمیل ۹۰ درصد اطلاعات آبراهه های تخت جمشید خبر داد و گفت:

خوشبختانه داده های کامل و خوبی از کاوش آبراهه های تخت جمشید با پایان یافتن فصل ششم کاوش ها داریم؛ اما مسائل حاشیه ای مانند پرداخت نکردن هزینه کاوش بخشی از توان ما برای تمرکز کامل بر گزارش نهایی کاوش انجام شده را گرفته است.

سرپرست هیئت کاوش آبراهه های تخت جمشید اعلام کرد:

از مدیرکل امور پایگاه ها، آقای دارابی معاون میراث فرهنگی و آقای ضرغامی، شخص وزیر میراث فرهنگی درخواست می کنم کمک بدهند در این وضعیت تا مشکل پرداخت پول کاوش آبراهه های تخت جمشید حل شود.

او افزود:

فصل های قبلی کاوش آبراهه های تخت جمشید به‌جز فصل دوم کاوش امانی بودند و هزینه کارگر و تجهیزات و غذا از سوی مدیر تختگاه تخت جمشید پرداخت می شد. ذیحسابی تخت جمشید هم روزانه فهرست کارگران و کارشناسان را حضور و غیاب می کرد و به تعداد کارکرد روزانه افراد حقوق آن‌ها را پرداخت می کرد. ولی در فصل ششم کاوش ها برغم وجود قرارداد، همه هزینه‌ها را خودمان متحمل شدیم و ۵۰ میلیون تومان نیز فقط صرف تهیه سه وعده غذایی گروه کاوش برای ۷۰ روز کاوش آبراهه های تخت جمشید پرداخت کرده‌ام.

اسدی تاکید کرد:

شکایتی نداریم. فقط درخواست کمک از مسئولان داریم تا بتوانیم ۱۰۰ میلیون تومان مبلغ کاوش فصل ششم آبراهه های تخت جمشید را دریافت کنیم. آقای عسگری تازه به تختگاه تخت جمشید آمده اند و و شاید موارد دیگری مدنظرشان باشد. ولی کار کاوش به اتمام رسیده است و قرارداد آن نیز موجود است. اگر اعضای هیئت کاوش چیزی نمی گویند از نجابت و شرم و حیایی است که دارند. وگرنه اگر مجبور بودیم کارگر کاوش بگیریم، وضعیت بسیار بدتری نسبت به امروز داشتیم.

او گفت:

پرداخت نکردن هزینه کاوش آبراهه های تخت جمشید موجب تحمل فشار مضاعف روزانه شده است. در حالی که ما باید در این وضعیت به فکر نوشتن گزارش نهایی کاوش نه اینکه دغدغه پرداخت نشدن هزینه بسیار اندک کاوش آبراهه های تخت جمشید را داشته باشیم.

علی اسدی گفت:

حتی جواب ما را هم نمی دهند و میراث فرهنگی استان فارس هم همه چیز را منوط به امضای آقای دکتر عسگری چاوردی کرده است. بنابراین خواهش ما از ایشان و دوستانی که می‌توانند کمک کنند آن است که مشکل پرداخت هزینه کاوش را حل کنند. چون کاوش هایی نصف آنچه ما در آبراهه های تخت جمشید انجام داده ایم با با هزینه‌های چند برابر بودجه کاوش ما در کشور در حال انجام است؛ ولی ۱۰۰ میلیون تومان بودجه کاوش پایان یافته ما در تخت جمشید را پرداخت نمی‌کنند. حداقل پول را هم به ما نمی‌دهند و تنها کاری که از دستمان برمی‌آید استمداد از مسئولان بالاتر همچون وزیر و معاون میراث فرهنگی و مدیر امور پایگاه های وزارت میراث فرهنگی است.

مطالب مرتبط:

دیدگاه