رتبه دوم در ثبت جهانی کارونسراها به سمنان رسید
با ثبت اخیر کاروانسراهای ایران در فهرست یونسکو، سمنان رتبه دوم کاروانسراهای ثبت جهانی شده در ایران را از آن خود کرد.
سمنان با ثبت جهانی پنج کاروانسرا از ۵۴ کاروانسرای تاریخی در قالب پرونده «کاروانسراهای ایران» رتبه دوم کشور را از لحاظ تعداد کاروانسرای ثبتی از آن خود کرد.
هانی رستگاران، مسئول ثبت آثار و تعیین حریم ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان، ابراز کرد:
سه مجموعه کاروانسرا در میامی، یک مجموعه کاروانسرا سنگی و آجری در سمنان و یک کاروانسرا در گرمسار، در قالب پرونده «کاروانسراهای ایران» ثبت جهانی شد.
وی با بیان اینکه در حدود ۱۰ کشور جهان مانند ایتالیا، اسپانیا، افغانستان و مراکش کاروانسرا با نامهای مختلف وجود دارد، تصریح کرد:
ساخت کاروانسرا نبوغ و ابتکار ایرانیان است و دیگر کشورها از ایران الگوبرداری کردند و کاروانسراها فقط از ایران ثبت جهانی شد که سهم استان سمنان ۶ کاروانسرا است.
وی خاطرنشان کرد:
طبق گزارشها کاروانسراهای ثبت جهانی شده با مقایسه نقشه ۲۰۰ کاروانسرا انتخاب شدهاند و هیچیک از آنها نقشه تکراری ندارند. بنابراین مشهود است که کاروانسراها نتیجه و محصول خلاقیت و نبوغ معماران ایرانی در طول تاریخ است.
رستگاران تاکید کرد:
تاریخچه، سازه معماری، اهمیت و جایگاه آن در سفرهای تاریخی در مسیرهای بیابانی، و ارزشهای فرهنگی، از جمله عوامل توجیه ثبت جهانی کاروانسراهای ایران بود. کاروانسرای قصر بهرام در گرمسار، کاروانسراهای سنگی و آهکی در آهوان سمنان و مجموعه سه کاروانسرای میامی شامل عباسآباد، مجموعه کاروانسرای میاندشت و کاروانسرای میامی ثبت جهانی شده است.
وی تصریح کرد:
«کاروانسراهای ایران» شامل ۵۴ کاروانسرای تاریخی در چهل و پنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) بهعنوان بیست و هفتمین اثر میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.
رستگاران یادآور شد:
پرونده کاروانسراهای ایران، شامل ۵۴ کاروانسرای تاریخی در ۲۴ استان کشور است که البته از بین صدها کاروانسرا انتخاب شدند و در توضیح ویژگیهای آن در پرونده آن چنین آمده است «کاروانسراها یکی از مهمترین اَشکال معماری ایرانی هستند که موجب توسعه مسیرها و نیازهای مرتبط با خواستهها و مقتضیات سفر شده است.»
مسئول ثبت آثار و تعیین حریم ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان گفت:
تمامی کاروانسراهای استان و دیگر استانها با مصالح و نیروی کار همان منطقه متناسب با اقلیم منطقه ساخته شده که از دیگر نکات ارزشمند تاریخی این بناها است.
چهلوپنجمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو از ۱۹ شهریور (۱۰ سپتامبر) در ریاض پایتخت عربستان سعودی کار خود را آغاز کرده است و پرونده ۵۰ میراث فرهنگی و طبیعی از بیش از ۴۰ کشور جهان برای ثبت در فهرست جهانی یونسکو در حال بررسی است. از این تعداد، ۲۴ پرونده سهمیه اجلاس سال گذشته است که بهدلیل بحران اوکراین به تعویق افتاد و ۲۶ پرونده مربوط به اجلاس سال ۲۰۲۳ است.
دیدگاه