ضرغامی: گردشگری باید آسان شود

سعیده خلیلی‌صفا
سعیده خلیلی‌صفا سه شنبه، ۱۴ تیر ۱۴۰۱ ساعت ۱۸:۰۵
ضرغامی: گردشگری باید آسان شود

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حاشیه اولین رویداد توسعه گردشگری ایران از ضرورت تسهیل گردشگری و توافق اولیه با کشورهای همسایه برای برقراری سفرهای ارزان‌قیمت زمینی خبر داد.

اولین رویداد توسعه گردشگری ایران کهن با خلاقیت و نگاه دانش بنیان امروز سه‌شنبه ۱۴ تیر ماه ۱۴۰۱ با حضور سید عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، معاونان وی و تعدادی از مسئولان در محل دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.

مهندس سید عزت‌الله ضرغامی در بازدید از غرفه‌ها با هر یک از غرفه‌داران به‌صورت جداگانه گفت‌وگو کرد و در جریان دغدغه‌ها و ایده‌های نو آن‌ها قرار گرفت. او در طول این گفت‌وگوها به هریک از کسانی که حوزه فعالیت‌شان با ماموریت‌های وزارتخانه هم‌سو بود، قول همکاری داد. 

حوزه فعالیت این غرفه‌ها از تنوع زیادی برخوردار بود؛ از شرکتی که در برگزاری اردوهای گردشگری و رصد ستارگان فعالیت می‌کرد و سازنده اولین دستگاه شبیه‌سازی آسمان‌نما بود، تا شرکت‌های فعال در حوزه توریسم صنایع دستی، مدیریت صادرات صنایع دستی، پته‌دوزی و سوزن‌دوزی، بسته‌بندی خلاق صنایع دستی گردشگری سلامت، برنامه‌ریزی هوشمند سفر با معرفی نقاط گردشگری، ساخت انیمیشن، حوزه MR و AR، سامانه جامع حمل‌ونقل کشور، سازنده سنگ‌های مصنوعی خاص نمای ساختمان با یک‌دهم وزن سنگ و استحکام ۱۰ برابری نسبت به سنگ در این رویداد حضور داشتند.

وزیر میراث فرهنگی در اولین همایش توسعه گردشگری ایران کهن با خلاقیت و نگاه دانش بنیان

مراسم افتتاحیه نیز با سخنرانی دکتر ایمانی خوشخو، رئیس پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی آغاز شد. وی ضمن خوشامدگویی، بر اهمیت و تعطیل‌ناپذیر بودن گردشگری در کشور اشاره و بر لزوم استفاده از کلیه ظرفیت‌ها از جمله سوگواری محرم برای جذب گردشگران تاکید کرد. در ادامه دکتر روح‌الله دهقانی فیروزآبادی، رییس جهاد دانشگاهی در سخنان خود از گردشگری به‌عنوان یک فناوری یاد کرد و گفت:

همان طور که ترکیب خلاقانه در گردشگری موجب تبدیل به گردشگری مجازی می‌شود، نیازمند نوآوری هستیم که بتوانیم این موضوع را گسترش دهیم. جهاد دانشگاهی دو  هدف را در  حال حاضر دنبال می‌کند؛ نخست توسعه صنعت و صنایع فرهنگی در بحث تولید و فروش و بازاریابی است و دیگری حرکت به‌سمت ایجاد زیرساخت‌های صنایع فرهنگی است.

سپس احمد خورشیدسوار، مشاور وزیر در امور فناوری‌های نوین و شرکت‌های دانش‌بنیان ضمن خوشامدگویی به حضار، از حمایت همه‌جانبه وزارت میراث فرهنگی از استارت‌آپ‌های فعال در حوزه‌های صنایع دستی، گردشگری و... خبر داد و گفت:

ما خودمان را نه در نقش متصدی، بلکه رگولاتور و در راستای تسهیل مسیر دیده‌ایم. در این مسیر از مشاوره‌های شرکت‌های دانش‌بنیان فعال برای باز کردن گره‌ها و ارائه راهکار استفاده کرده‌ایم.

خورشیدسوار در پایان ابراز امیدواری کرد که حوزه دانش‌بنیان منجر به توسعه سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شود.

دکتر امید رضایی‌فر، سرپرست دفتر پشتیبانی امور فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از چیدمان خلاقیت، فناوری و فرهنگ به‌عنوان پیکره‌ساز یک هویت سرزمینی نام بود و گفت:

اگر امروز بتوانیم به نوآوری و فناوری‌های ویژه برسیم، همانند میراثی خواهد بود که از گذشته داشتیم و می‌توانم به‌عنوان میراث‌ساز فرهنگ آینده به آن نگاه کنیم. در وزارت علوم سعی کردیم با احیای ساختارهای حمایتی برای مجموعه‌های فناوری و نوآوری با داشتن شبکه‌های گسترده در این حوزه، یک مجموعه کارآمد را راهبری کنیم. یکی از اتفاقاتی را که انتظار داریم محقق شود این است که مجموعه‌هایی شبیه پارک صنایع فرهنگی بتوانند به‌عنوان پیوست برای تمام فناوری‌های در حال ظهور، تبدیل شود. حتی اعتقاد داریم که این فضا علاوه بر پیوست، به متن نیز تبدیل شود.

در ادامه مراسم پرویز کرمی، رئیس مرکز و دبیر ستاد فناوری‌های نرم و توسعه صنایع خلاق از محدود بودن عمر فناوری و لزوم ادامه‌دار شدن نوآوری گفت و تصریح کرد:

نوآوری تمام‌نشدنی است و اگر انسان دوام آورده و تکامل پیدا کرده است، بهره‌گیری از نوآوری است. فناوری‌های نرم اگر با نوآوری تلفیق شود، می‌تواند به‌عنوان موتور محرک به کار گرفته شود. پارک‌ ملی فناوری جهاد باید تمامی حوزه‌ها را شامل شود.

او با بیان اینکه ۶,۷۰۰ شرکت دانش‌بنیان و ۱,۶۰۰ شرکت خلاق شناسایی شده‌اند، افزود:

از این ظرفیت می‌توان استفاده کرد. مجلس کار ویژه‌ای در این حوزه انجام داده و برای اولین بار واحدهای خلاق را تعریف و قانون‌مند کرده است. در گذشته تنها شرکت‌ها را شامل می‌شد و الان اشخاص حقیقی در حوزه علوم‌انسانی، اجتماعی و فرهنگ و هنر می‌توانند فعالیت کنند.»

کرمی در پایان بیان کرد:

تاریخ، پیشینه، فرهنگ و تمدن ما، هر یک دنیایی از کار است و نیازمند یک زیست بوم. وزارت‌خانه رگولاتور یک بخش محسوب می‌شود و عمده کار به دست شما است. ایران یک پیشینه تمدنی غنی دارد که از هر یک می‌توان در اشتغال‌زایی و درآمدزایی بهره برد.

معرفی استارت‌آپ‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی 

گفتنی است در جریان این مراسم استارت‌آپ‌های فعال در حوزه گردشگری شامل سوپر اپلیکیشن تاپ (بازارگاه سفرهای گردشگری)، آوایار (راهنمای صوتی)، فیتوپیا (مارکت پلیس NFT)، آراوین (سه‌بعدی سازی آثار تاریخی و واقعیت مجازی)، مجتمع آفرینش‌های هنری سلام (صنایع دستی)، توریسمی‌نو (مرکز نوآوری و شتابدهی گردشگری) به معرفی محصولات و خدمات خود پرداختند.

مهندس سید عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آخرین سخنران مراسم افتتاحیه اولین رویداد توسعه گردشگری ایران کهن با خلاقیت و نگاه دانش‌بنیان بود. وی از حمایت همه‌جانبه از استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان خبر داد و اعطای وام، تسهیلات و معرفی به دستگاه‌های دیگر را از جمله شمول این حمایت‌ها برشمرد.

ضرغامی همچنین ایران را در حوزه تنظیم و رگولاتوری برخلاف حوزه نوآوری با توجه به رتبه ۱۳۰ که در سال ۲۰۲۰ به‌دست آورده است، عقب‌مانده دانست و تاکید کرد که این عقب‌ماندگی با حمایت‌های همه جانبه از استارت‌آپ‌ها باید برطرف شود.

او با تاکید بر لزوم احصای موانع و کمبودهای سفر در مناطقی که چندان مقصد سفر نیستند، اظهار کرد:

برای یک‌پارچه‌سازی ارزش جدی قائلم، ‌می‌تواند مشکل ما را حل کند. در حوزه بین رشته‌ای و یک‌پارچه‌سازی مشکل و کمبود داریم، در این حوزه عقب‌ماندگی ها را باید جبران کنیم. ما درباره گردشگری صحبت می‌کنیم؛ اما مسائل صنایع دستی و میراث فرهنگی به‌شدت در آن تنیده شده است.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه درباره دغدغه‌هایی که برای حذف کسب و کارهای سنتی با ظهور مشاغل جدید وجود دارد، اظهار کرد:

هرگز کسب‌وکارهای سنتی از بین نخواهد رفت، اگر کسی خواست بازی راه بیندازد، حتما آن بازی ناصواب است. وجود هر دو کسب‌ و کار، لازم و تقویت‌کننده است.

ضرغامی همچنین تاکید کرد:

گردشگری را باید آسان و تسهیل کنیم، چون حق همه مردم است. معتقدم گردشگری بیمار است که اگر از سر جای خود بیدار شود، حال همه را خوب می‌کند و کمبودهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی را حل خواهد کرد.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که پس از معرفی محصولات هفت استارت‌آپ در زمینه گردشگری و صنایع دستی سخن می‌گفت، ارائه و ایده‌های آن‌ها را جسورانه، در فضایی راحت و سرشار از اعتمادبه‌نفس توصیف کرد و پارک ملی علون و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی که از آن‌ها حمایت کرده است را سرمایه‌گذار خوبی در این زمینه دانست و آن را شجره طیبه جهاد دانشگاهی توصیف کرد.

او همچنین گفت:

ما دنبال تقویت زیرساخت‌ها هستیم، هر کجا مانع دیدیم، آن را برطرف می‌کنیم. کارهای زمین مانده زیاد داریم، وقتمان کم است، باید حمایت کنیم تا با این ظرفیت ذی‌قیمت، مشکلات مردم را برطرف کنیم.

وزیر میراث فرهنگی در اولین همایش توسعه گردشگری ایران کهن با خلاقیت و نگاه دانش بنیان

در حاشیه مراسم نیز وزیر میراث فرهنگی به پاسخگوی سوالات اصحاب رسانه بود. 

حل مشکلات سفر زمینی به ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی سفر ارزان داخلی و خارجی راهبرد اصلی وزارت میراث فرهنگی دانست و گفت: البته سفر ارزان برای گردشگران خارجی به ایران را هم مد نظر داریم. در چند روز اخیر با همتایان تاجیک و ازبک مذاکراتی انجام شد و به‌زودی سفر زمینی ارزان به تاشکند، مرو، سمرقند، بخارا و دوشنبه ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان برای مردم‌ ایجاد خواهد شد. جاذبه‌های این شهرها به جهان اسلام و منطقه فارسی‌زبان تعلق دارد؛ البته مشکلات روادید و حمل‌ و نقل وجود دارد که باید حل شود.

وی افزود:

عراق ظرفیت اول گردشگری ماست، گردشگری ارزان در کشورهای همسایه را دنبال می‌کنیم، اقداماتی در دست انجام است سیاستگذاری اعطای وام و تبصره ١٨ تغییرات به‌سمت مراکز اقامتی ارزان‌تر داریم.

ارائه تسهیلات ارزان به اقامتگاه های ارزان قیمت

ضرغامی بیان کرد:

اولویت ما و سهم بیشتر تسهیلات ارزان قیمت ما برای هتل‌های چهار و پنج ستاره نخواهد بود؛ ضمن اینکه به آن‌ها هم استفاده لازم را خواهند کرد؛ اما هدف ما تقویت بوم‌گردی‌ها، میهمان‌پذیرها و مراکز ارزان‌تر است که با این تسهیلات رونق بگیرند.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی بیان کرد:

جام جهانی یک رویداد است که از همه ظرفیت‌های سنتی و مدرن که برای بهره‌برداری حداکثری استفاده خواهد شد.

حذف روادید با روسیه تصویب نشد | با وزیر خارجه در حال بررسی هستیم

ضرغامی درباره لغو روادید گروهی اظهارداشت:

بازار گردشگری روس‌ها برای ما ارزشمند است، در شرایطی قرار داریم که می‌توان از گردشگران روس بیشتر استفاده کنیم. درباره حذف روادید پیشنهادی را به دولت دادیم البته نکاتی داشت که به تصویب دولت نرسید.

وی افزود:

پیشنهاد را مجدد بررسی و نکات آن رفع خواهد شد. با حسین امیر عبداللهیان وزیر امورخارجه مسئولیت داریم حذف روادید از دو طرف به جمع‌بندی نهایی برسانیم که امیدوارم مورد تصویب دولت قرار گیرد تا بتوانیم گردشگری بین ایران و روسیه تقویت شود.

منبع تصاویر: روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

مطالب مرتبط:

دیدگاه