سفر وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به استان گلستان
در جریان سفر هیئت دولت در روز جمعه ۱۳ اسفند ۱۴۰۰ به استان گلستان، «سید ابراهیم رئیسی»، رئیسجمهوری ایران با همراهی «سید عزتالله ضرغامی»، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با حضور در استان گلستان، از محل اجرای پروژههای گردشگری، بومگردی و طبیعتگردی این استان شمالی بازدید کردند.
بازدید رئیسجمهوری و وزیر میراثفرهنگی از جزیره آشوراده
عکس از اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
در این بازدید رئیسجمهوری بههمراه اعضای هیئت دولت و رحمان فرمانی، سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گلستان با قایق وارد جزیره آشوراده شدند و از ظرفیتهای تنها جزیره ایرانی دریای خزر بازدید کرد. در جریان این بازدید، رحمانی گزارشی از جاذبههای منحصربهفرد گردشگری در جزیره آشوراده ارائه داد و به تشریح جزئیات طرح گردشگری در این منطقه پرداخت.
آشوراده بهعنوان تنها جزیره ایرانی دریای خزر، یکی از ظرفیتهای منحصربهفرد زیستمحیطی و گردشگری منطقه شمال کشور است که با آبوهوای معتدل در حاشیه ساحل و غرب بندر ترکمن، از شمال به دریای خزر، از شرق به تنگهی باریک موسوم به چپق اغلی و از غرب به کانال طبیعی خزینی و ادامه شبهجزیره میانکاله و از جنوب به خلیج گرگان منتهی میشود.
بهگزارش سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان، تاکنون برای سالمسازی دریا و سواحل آشوراده ۱۲,۷۰۰,۰۰۰ ریال از منابع ملی استان هزینه شده است از جمله پروژههای اجرایی این جزیره میتوان به روشنایی محل شنا، احداث سرویس بهداشتی ۶ چشمه، اجرای کمپینگ، هفت عدد آلاچیق، روشنایی محوطه، اجرای زیرساخت فیبر نوری از بندر ترکمن به جزیره آشوراده اشاره کرد.
عکس از اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
در همین رابطه، عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، جزیره آشوراده را یکی از ظرفیتهای بیبدیل گردشگری کشور و دارای ساحلی مناسب برای شنا و تفریحات دریایی دانست که اکثر نقاط وسعت ۷۰۰ هکتاری آن زمینه لازم برای ایجاد تأسیسات مختلف بهویژه تأسیسات گردشگری را دارد. وی افزود:
اجرای طرح گردشگری آشوراده تاکنون در کشاکش نظام اداری و بروکراسی معطلمانده بود که نتیجه آن عدم پیشبرد اهداف گردشگری در این جاذبه بینظیر بود. باید در این موارد به زیر میز ناکارآمدی و بروکراسی اداری زد تا این ناکارآمدی موجب عدم پیشرفت و توقف نشود.
ضرغامی با اشاره به طرح مشکلات و مسائل مرتبط با اجرای طرح گردشگری جزیره آشوراده نزد رئیسجمهوری، از تحلیل و رفع بخش زیادی از این مشکلات خبر داد و نصریح کرد:
در برخی مجوزها محدودیتهایی بود که خوشبختانه با نظر مساعد ریاست محترم جمهوری دستورات بسیار اکیدی صادر شد تا این طرح با توجه به ملاحظات زیستمحیطی با قوت اجرایی شود.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از تدوین طرحی مقدماتی و جانمایی تأسیسات، اماکن، سرویسهای گردشگری برای ۲۲ هکتار از این منطقه خبر داد که در اختیار حوزه گردشگری قرار گرفته است. وی با اشاره به نشست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، تدوین طرح نهایی را با توجه به دستورات و تصمیمات ریاستجمهوری در راستای ایجاد امکانات حداقلی اقامتی و تفریحی عنوان کرد و گفت:
در گذشته برای طرح گردشگری جزیره آشوراده تنها اجازه بازدید از طبیعت جزیره برای گردشگران فراهم بود اما در نشست امروز با توضیحات همکاران وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و با حضور دستگاههای اجرایی مرتبط و تصمیمگیری ریاستجمهور مقرر شد تا امکانات حداقلی اقامتی برای گردشگران ورودی به جزیره آشوراده ایجاد شود و دلیلی و مانعی برای عدم اجرای آن وجود ندارد.
عزتالله ضرغامی با تاکید بر اینکه باید بهترین ظرفیتهای گردشگری و سرگرمی و تفریحی در استان گلستان در راستای رونق اقتصادی مردم استان ایجاد شود، اذعان کرد:
گلستان استانی دیدنی و نگارستان جاذبههای گردشگری کشور است که از ظرفیتهای گردشگری در حوزههای مختلف از جمله کوه، دریا، صحرا و... برخوردار است که در کشور بینظیر است. باید امکانات برای این استان مهیا شود که امیدواریم با تصمیمگیری امروز در جزیره آشوراده شاهد اتفاقات مثبتی برای حوزه گردشگری گلستان باشیم.
حضور وزیر میراث فرهنگی در کورس اسبدوانی گنبدکاووس
عکس از اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
در ادامه برنامههای سفر هیئت دولت به استان گلستان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مجموعه سوارکاری شهرستان گنبدکاووس حاضر شد و هفته هفدهم کورس اسبدوانی این شهرستان را تماشا کرد. در ابتدای حضور وزیر در مجموعه سوارکاری گنبدکاووس، حجم بالایی از استقبالکنندگان که بهدلیل ممنوعیت حضور تماشاگران در پشت در مجموعه بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی تجمع کرده بودند، با وی به گفتوگو پرداختند و خواستههای خود را مطرح کردند. لغو ممنوعیت ورود به مسابقات اسبدوانی، خواسته اصلی تماشاگران در دیدار با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بود. این تماشاگران به مهندس ضرغامی ابراز داشتند:
بسیاری از مردم گنبدکاووس از طریق برگزاری مسابقات سوارکاری و پرورش اسب امرار معاش میکنند و ممنوعیت ورود به این مسابقات، معیشت آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بعد از گفتگو با تماشاگران مسابقات سوارکاری بهدلیل جلوگیری از ادامه روند تجمع، شخصاً درهای مجموعه سوارکاری را به روی علاقهمندان بازگشایی کرد. طی این اقدام علاقهمندان توانستند با رعایت دستورهای بهداشتی از حضور در هفته هفدهم کورس اسبدوانی بهرهمند شوند.
مدیران مجموعه سوارکاری گنبد نیز طی گفتوگو با مهندس ضرغامی، خواستار واگذاری کامل یا اجاره بلندمدت این مجموعه به شهرستان شدند. وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قول داد واگذاری مجموعه سوارکاری به گنبدکاووس را بهعنوان مطالبه مردم و مدیران پیگیری کند.
بازدید وزیر میراث فرهنگی از نمایشگاه صنایعدستی در گنبدکاووس
عکس از اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
در ادامه سفر استانی هیئت دولت به استان گلستان، عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و جمعی از همراهان از نمایشگاه موقت صنایعدستی بازدید کردند که در محوطه فرمانداری شهرستان گنبدکاووس برپاشده بود. در این بازدید «امانقلیچ شادمهر»، نماینده مردم شریف شهرستان گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی، «مهدی دهرویه»، معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان گنبدکاووس، «احمد تجری»، مدیرکل سرمایهگذاری، زیرساخت و مناطق نمونه گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و رحمان فرمانی، سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان نیز حضور داشتند.
در جریان این بازدید، سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان گلستان، گزارشی از ظرفیتهای صنایعدستی و هنرهای سنتی استان ارائه داد و به تشریح نیازمندیهای هنرمندان و صنعتگران این حوزه در استان پرداخت.
این نمایشگاه موقت صنایع دستی باهدف ارائه توانمندیهای هنرمندان و صنعتگران صنایعدستی و هنرهای سنتی گنبدکاووس با مشارکت ۱۰ هنرمند صنایعدستی در رشتههایی از جمله زیورآلات ترکمن، ابریشمبافی ترکمن، چرمدوزی، دستبافتههای داری و... در محوطه فرمانداری شهرستان گنبدکاووس برپا شده است.
بازدید مهندس ضرغامی از میراث جهانی گنبد قابوس
عکس از اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
سید عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در در پایان برنامههای حضور در شهرستان گنبدکاووس در روز جمعه ۱۳ اسفندماه ۱۴۰۰، از میراث جهانی گنبد قابوس بازدید کرد. در محوطه این اثر جهانی نمایشگاهی از سوغات، صنایعدستی و غذاهای سنتی برپاشده بود و همچنین گروه فرهنگی هنری نوای صحرای ترکمن به اجرای برنامه پرداختند.
در این بازدید که با همراهی «جواد واحدی» معاون امور مجلس، حقوقی و استانها وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، «احمد تجری» مدیرکل سرمایهگذاری، زیرساخت و مناطق نمونه گردشگری، «نادر زینالی» مدیرکل دفتر امور مجلس و هماهنگی استانها وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، «مهدی دهرویه»، معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان گنبدکاووس و جمعی از مدیران استانی و شهرستان علیآبادکتول صورت گرفت، سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان گلستان گزارشی از اقدامات مرمتی میراث جهانی گنبد قابوس، محوطهسازی برج و عرصه و حریم آن ارائه داد.
گنبد قابوس که با شماره ۱۳۹۸ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، یکی از بینظیرترین یادمانهای برجسته معماری ایران در دوره اسلامی در شمال شهر گنبدکاووس به شمار میرود که در سه کیلومتری بازمانده شهر باستانی گرگان (جرجان) قرار گرفته است.
این اثر جهانی که ۵۵ متر و با احتساب بلندی تپه درمجموع ۷۰ متر از سطح زمین ارتفاع دارد، در سال ۳۹۷ هجری قمری بهعنوان یادمان شمسالمعالی قابوس بن وشمگیر ساختهشد. روی بدنه این برج آجری، دو ردیف کتیبه به خط کوفی ساده نصبشده است که بانی و تاریخ احداث آن را معرفی میکند. تمام این بنای عظیم از آجر ساختهشده است و نمونهای ارزنده در فن آجرکاری محسوب میشود.
لزوم بهرهمندی از ظرفیتهای استان گلستان برای رفع مشکلات و توسعه اقتصادی
عکس از اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جلسه شورای اداری شهرستان گنبدکاووس با اشاره به تنوع اقوام و فرهنگها، موقعیت گردشگری و صنایعدستی استان گلستان و گنبد قابوس، بر لزوم ضرورت صحیح ظرفیتهای استان گلستان در حوزههای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همدلی و همراهی مدیران برای رفع مشکلات و توسعه اقتصاد و معیشت مردم استان تاکید کرد. وی با اشاره به لزوم شجاعت مسئولان برای استفاده از ظرفیتها بهمنظور رفع مشکلات، افزود:
میراث جهانی گنبد قابوس که به ثبت جهانی رسیده متعلق به تمدن بشری است و به یک ملت و کشور تعلق ندارد. این بنا بهعنوان بلندترین برج آجری جهان در طول هزار سال با بروز حوادث طبیعی مختلف به دست ما رسیده که حکایت از ارزش بالای تمدنی منطقه است
ضرغامی مسابقات سوارکاری گنبدکاووس را ظرفیتی شاخص، منحصر و مختص منطقه گنبدکاووس دانست و ضمن تاکید بر اهمیت تعامل دستگاههای اجرایی استانی و شهرستانی، خاطرنشان کرد:
همکاری بخشهای مختلف با یکدیگر یکی از نیازهای سیستم اداری کشور است که باید با ایجاد فضای همدلی در سطح مدیران استانی و شهرستانی برای رفع مشکلات تلاش کنیم؛ با این اتفاق بسیاری از مسائل و مشکلات درون استان و شهرستان قابلحل است.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به لزوم توجه ویژه در مناطق مختلف کشور به داشتههای مردم منطقه و تلاش مدیران و مسئولان برای توسعه این داشتهها، تصریح کرد:
قطعا بهعنوان نماینده عالی دولت در شهرستان گنبدکاووس مجموع مطالبات، مسائل و مشکلات مطرحشده توسط مردم شریف و مسئولان پیگیری خواهد شد و در شورای اداری استان گلستان نیز برای ریاست جمهوری اسلامی ایران و سایر اعضای هیئت دولت تشریح خواهیم کرد.
جذب گردشگر خارجی با توجه به ظرفیت اثر جهانی گنبدقابوس
«امانقلیچ شادمهر»، نماینده شهرستان گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه با اشاره به ازوم توجه به به میراث جهانی گنبد قابوس بهعنوان بلندترین برج آجری جهان، این اثر ثبتشده را عاملی برای جذب گردشگران خارجی به استان دانست و گفت:
شهرستان گنبدکاووس با بهرهمندی از اقلیمی خاص در استان و همچنین وجود جذابیتهای اقوام مختلف در کنار یکدیگر بهویژه داشتههای فرهنگی قوم ترکمن حرفهای بسیاری در حوزه گردشگری دارد که انتظار داریم در این سفر به این حوزه توجه ویژه شود.»
توسعه گردشگری اقتصاد منطقه را متحول میکند
در ادامه جلسه شورای اداری شهرستان گنبدکاووس مهدی دهرویه، معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان گنبدکاووس نیز «گردشگری را امری تحولزا عنوان کرد و فراهم آوردن زیرساختهای آن را موجب تحول اقتصاد شهرستان و منطقه دانست. وی افزود:
باید به حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بهعنوان حوزههای تأثیرگذار در اشتغال و درآمد مردم توجه ویژه شود. زیرساختها نقش اساسی در جذب گردشگری و ماندگاری مسافر دارد که باید به آن توجه ویژه شود.
اولویت فعالیت در نوروز ۱۴۰۱ با مراکز اقامتی رسمی
عکس از اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
سید عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در حاشیه جلسه شورای اداری شهرستان گنبد کاووس، اولویت فعالیت در نوروز ۱۴۰۱ را مربوط به مراکز اقامتی رسمی دانست و تصریح کرد:
ستاد هماهنگی تسهیلات سفر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از مدتها قبل فعالیت خود را آغاز کرده است و جلسات تخصصی برای بررسی مسائل و مشکلات چه درون وزارت و چه با دستگاههای اجرایی مرتبط تشکیلشده است و تصمیمات مقتضی گرفته شده است.
ضرغامی با اشاره به نشست نهایی با جامعه هتلداران کشور برای بررسی جزئیات مرتبط با امکانات اقامتی در سراسر کشور و نظارتهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به این واحدهای اقامتی برای ارائه سرویسها و خدمات مناسب به مسافران و گردشگران و رعایت پروتکلهای بهداشتی، یادآور شد:
در هفته گذشته ۱۸ دستگاه مرتبط با سفر در قالب ستاد هماهنگی تسهیلات سفر کشور ویژه نوروز ۱۴۰۱ به میزبانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تشکیل جلسه دادند و برنامهها جمعبندی و وظایف هر دستگاه یادآوری شد. اتحادیه هتلداران کشور این قول را دادند که با بهترین کیفیت بتوانند به مسافران و گردشگران ارائه خدمات کنند و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز باید به وظایف حمایتی و نظارتی خود عمل کند.
حمایت از فعالان اقتصادی حوزه گردشگری گلستان
عکس از اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
سید عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در جلسه شورای اداری استان گلستان که با حضور آیتلله دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری و سایر مقامات و مسئولان ملی و استانی، در سالن همایشهای دانشگاه آزاد گرگان برگزار شد، با اشاره به اینکه ظرفیت نهچندان خوب استان گلستان بهرغم پتانسیلهای طبیعی، این ضعفها را معطوف له بخش اقامتی گلستان دانست که با ارائه تسهیلات این مشکل نیز برطرف خواهد شد. وی در این رابطه اذعان داشت:
دولت برنامههای جامعی را برای توسعه گردشگری با رونق اقامتگاههای بومگردی در نظر گرفته است که بهطور حتم در قالب ارائه تسهیلات و اتخاذ رویکردهای کارشناسی برای توسعه این بخش تلاش خواهیم کرد.
ضرغامی با اشاره به امضای تفاهمنامههای متعدد با بانکهای عامل برای اعطای تسهیلات گردشگری در ماههای گذشته، عملیاتی شدن این طرحها را بهطور حتم جهش خوبی در اقتصاد کشور به ارزیابی کرد. وی با اشاره به ظرفیت اقامتگاههای بومگردی در گلستان، اظهار کرد:
وضعیت بومگردی در استان گلستان بسیار خوب است و هماکنون ۲۰۰ مرکز وجود دارد که در حال تکثیر و افزایش هستند.
ضرغامی با اشراه به عدم رضایت از زیرساختهای گردشگری گلستان، اظهار کرد:
باید برای توسعه این بخش از اقتصاد استان بیشتر کارکنیم و با وضع موجود نمیتوان برای جذب گردشگر در این دیار اقدام کرد.
حفظ حریم آثار ثبت جهانی حائز اهمیت است
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ضمن اشاره به اینکه میراث جهانی گنبد قابوس با هزار سال قدمت و ۷۰ متر ارتفاع نشانه تمدن بشری و در دنیا منحصربهفرد است، حفظ حریم آثار تاریخی جهانی مانند برج قابوس را بسیار حائز اهمیت دانست یادآور شد:
ساختمان اداری ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گستان در مرکز بافت تاریخی گرگان قرار دارد که آمادگی داریم با تخصیص اعتبار و زمین، این مکان را در راستای حمایت از بناهای تاریخی تحویل دهیم.»
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ارتباط با بازدیدهای امروز خود از شهرستان علیآبادکتول، توضیح داد:
تلهکابین علیآبادکتول مجموعه مهم تفریحی است که میتواند برای گردشگری استان مؤثر باشد که متأسفانه معطلمانده است. در بازدید امروز از محل پیشنهادی اجرای این پروژه در منطقه نمونه گردشگری کبودوال تصمیم گرفتیم بر اساس حفظ حریم میراث فرهنگی نسبت به رفع مشکلات آن اقدامات لازم را اجرایی کنیم.»
عکس کاور از وبسایت گلستان فردا