ازدحام گردشگران روی دیوار چین باوجود پاندمی کرونا
تصاویر دیوار بزرگ چین در آخر هفته گذشته، ازدحام شدید گردشگران را نشان میداد که در مسیرهای باریک آن کاملا به هم فشرده شده بودند. اکثر آنها ماسک زده بودند؛ اما برخی افراد از جمله کودکان ماسک خود را تا چانه پایین کشیده بودند و تعدادی نیز کلا فراموش کرده بودند که ماسک بزنند.
هفته طلایی چین که یک تعطیلات ملی هشت روزه است و از شلوغترین زمانهای سفر در طول سال به شمار میرود، آزمون بزرگی برای کشوری بود که همهگیری ویروس کرونا از آنجا آغاز شد. آمار رسمی کرونا از فصل بهار تاکنون در حد پایینی باقی مانده و با اینکه چین چندین بار شاهد افزایش یکباره آمار مبتلایان بوده است، با انجام اقدامات فوری قرنطینه و تست گسترده کرونا توانست این شیوع را طی چند هفته مهار کند.
از آنجا که احتمال سرایت بومی بیماری کرونا در چین از ۱۶ اوت نزدیک به صفر شده است، محدودیتها کاهش یافتند و از همین رو جمعیت زیادی از مردم این کشور به ایستگاههای اتوبوس، فرودگاه و پایانههای حملونقل سرازیر شدند تا برای تعطیلات هفته طلایی که از اول اکتبر شروع میشد، به گوشهوکنار کشور سفر کنند. مقامهای محلی برای جذب گردشگر با هم در رقابت بودند؛ بهطوری که مقامهای استانی و شهرداریها، کوپنهای سفر، بلیطهای رایگان و تخفیفدار جاذبههای گردشگری صادر کردند و روی قیمت هتلها و پکیجهای تور تخفیف قائل شدند.
حدود ۶۳۷ میلیون نفر از مردم چین در تعطیلات هشت روزه هفته طلایی به نقاط مختلف کشور خود سفر کرده و دهها میلیارد دلار هزینه کردهاند؛ آن هم در برههای که مقامهای کشوری امیدوار بودند برای رونق اقتصادی، گردشگران پول بیشتری خرج کنند. در مقایسه با سال گذشته، این تعداد سفر و میزان پولی که خرج شده بهترتیب ۲۱ و ۳۰ درصد کمتر شده است.
دیوار بزرگ چین نیز پذیرای خیل عظیم گردشگران بود. معروفترین بخش دیوار چین موسوم به «بادالینگ» در اواخر ماه مارس با محدودیتهای جدید نظیر رزرو بلیط، به روی مردم باز شد.
در اطلاعیهای که در ۲۹ سپتامبر منتشر شد، دفتر منطقه ویژه اداری بادالینگ که مسئولیت مدیریت دیوار بزرگ چین را بر عهده دارد، به بازدیدکنندگان هشدار داد در طول فصل تعطیلات، محدودیتها را رعایت کنند. این محدودیتها شامل فاصلهگذاری اجتماعی یک متری بین افراد میشد. در این اطلاعیه آمده است:
تجمع بازدیدکنندگان بهشدت ممنوع است. دستورالعملهای پیشین که در وبسایت دیوار چین منتشر شده است، به گردشگران گوشزد میکند که در کل طول بازدید خود، ماسک بهصورت بزنند و از آنها میخواهد که تابع راهنماییهای کارکنان موزه باشند.
با توجه به جمعیت زیاد گردشگرانی که این هفته بدون ماسک روی دیوار چین تجمع کرده بودند، به نظر میرسد که این پروتکلها رعایت نشده است. بهطور معمول سالانه بیش از ۱۰ میلیون نفر از این جاذبه دیدن میکنند. بخش بادالینگ بهحدی شهرت دارد که همیشه با ازدحام بیش از اندازه گردشگران داخلی و خارجی مواجه است و از همین رو مقامات چینی از ژوئن سال ۲۰۱۹ تصمیم گرفتند که روزانه فقط به ۶۵ هزار گردشگر اجازه بازدید بدهند.
زمانی که این بخش از دیوار چین در ماه مارس بازگشایی شد، طبق محدودیتهای جدید اعمالشده، تعداد بازدیدکنندگان روزانه به ۳۰ درصد ظرفیت معمول کاهش یافت. پیش از جشنهای هفته طلایی، مقامات سقف تعداد گردشگر دیوار چین را به ۷۵ درصد ظرفیت معمول افزایش دادند که بهعبارتی روزی ۴۸,۷۵۰ بازدیدکننده میشد. به گزارش خبرگزاری دولتی شینهوا، بلیطهای بخش بادالینگ در تاریخ سه اکتبر در اوایل صبح بهطور کامل فروخته شد.
در تعطیلات هفته طلایی که از طولانیترین تعطیلات این کشور به حساب میآید، طبق معمول همیشه جمعیت زیادی از قشر متوسط چین به خارج از کشور سفر میکنند؛ هرچند در سال جاری بهعلت محدودیتهای ویزا، شرایط قرنطینه، نبود پروازهای بینالمللی و خطر شیوع ویروس کرونا، مسافران چینی به سفرهای داخلی روی آوردهاند. فقط در چهار روز اول این تعطیلات، ۴۲۵ میلیون سفر گردشگری داخلی در چین انجام شده که بر اساس دادههای وزارت فرهنگ و گردشگری این کشور، بیش از ۴۵ میلیارد دلار درآمد گردشگری حاصل از آن بوده است.
یکی از کارمندان برج زرد در ووهان هفته گذشته به رسانه دولتی گلوبال تایمز گفته بود:
تعداد گردشگران امسال بیشتر از پارسال است. از زمانی که هزینه ورودی به این برج را برداشتهایم، تعداد گردشگران روزانه دو برابر شده است.
محدودیتهای کمتر در این هفته و همین طور عدمرعایت قوانین فاصلهگذاری اجتماعی کاملا در تضاد با نگرانی حاکم بر جامعه در زمان شیوع ویروس کرونا در شهر ووهان است که سفرهای گسترده در زمان سال نوی چینی در ژانویه ۲۰۲۰ را تحتالشعاع قرار داده بود. در واقع مقامهای دولت چین در ۲۳ ژانویه و درست دو روز قبل از آغاز سال نوی قمری، ووهان را قرنطینه کردند؛ هرچند که در همان زمان بهواسطه سفر صدها میلیون نفر از مردم چین به مناسبت این تعطیلات، ویروس کرونا نهتنها در کل چین، بلکه به خارج از این کشور سرایت کرده بود.
با به دست آمدن اطلاعات بیشتر درباره کرونا، مراکز حملونقل چین تخلیه شدند و کسانی که هنوز در مسافرت بودند، موظف به استفاده از تجهیزات محافظتی کامل از جمله دستکش پلاستیکی، پانچو، کلاه ایمنی، محافظ صورت و عینک شدند.
یکی از اهالی شهر گوانگژو که برای گذراندن تعطیلات به شانگهای سفر کرده بود، گفت:
احتمال خطر به میزان چشمگیری کاهش یافته و به نظرم چین بهخوبی موفق به کنترل ویروس شده است. علاوه بر زدن ماسک، با خود دستمال مرطوب الکلی برده بودم تا بهخصوص قبل از خوردن غذا، دستهایم را ضدعفونی کنم؛ هرچند که در شانگهای تعداد کمی از مردم از ماسک استفاده میکردند.
«جنیفر یی» (Jennifer Ye)، از مدیران بازارهای مصرفکننده در چین میگوید:
کنترل صحیح همهگیری، سیاستها و مشوقهای دولتی حامی مصرفکننده و همین طور از سرگیری فعالیتهای تجاری که بسیار سریعتر از حد انتظار بود، باعث جلب اعتماد مصرفکنندگان چینی شده است. گردشگری هفته طلایی و آمار هزینههای صرفشده نشان میدهد که مصرف داخلی در حال بهبود است و این امر تاحدی به خرید تلافیجویانه برمیگردد که مردم به جبران چند ماهی که قادر به سفر نبودند، شروع به سفر و خرج پول کردهاند.