آبراههای از دوران صفوی در مسجد امام اصفهان کشف شد
فریدون اللهیاری، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان، از کشف بقایای آبراهههای صفوی در مسجد امام (ره) خبر داد و اعلام کرد:
با توجه به کشف بخشی از آبراهههای زیرزمینی در این مسجد در زمستان سال ۱۳۹۶، مرمتگران در آغاز فصل دوم بهسازی سرویسهای بهداشتی مسجد امام (ره) اصفهان و در حین خاکبرداری و برداشتن کف الحاقی، به کانالهای دفع فاضلاب دست یافتند که یک متر عمق و ۷۰ سانتیمتر عرض داشتند. در حال حاضر، کارشناسان باستانشناسی پایگاه حفاظتی میدان امام اصفهان، کار حفاری و کاوش این کانالها را در دستور کار خود قرار داده و توانستهاند بخشهای دیگری از این آبراههها را کشف کنند که مسیر آب تمیز با بدنههای سنگی متعلق به دوران است.
عکس: خبرگزاری میراث آریا
کاوشهای باستانشناسی در تونل کشفشده در مسجد تاریخی امام اصفهان نشان میدهد که آبراههای متعلق به دوران صفویه است و به فرضیهی وجود یک سازهی گستردهی زیرزمینی در بافت تاریخی اصفهان دامن میزند.
بهگفتهی ناصر طاهری، معاون میراث فرهنگی استان، دیوارههای این تونل از جنس آجر با ملات گچ و ساروج و در برخی قسمتها سیمان بودند و در کف این تونل نیز نخاله ریخته شده بود. وی افزود:
بهخاطر وجود شبکهی فاضلاب و محدودیتهای موجود در این محل و همچنین مشکلات تهویه و عدم وجود نور کافی در داخل این تونل، گروه باستانشناسی هنوز موفق به راهیابی به داخل این تونل نشدهاند. به همین دلیل در حال آمادهسازی شرایط برای ورود باستانشناسان به داخل تونل هستیم تا دورهی تاریخی، آغاز و پایان تونل، کاربری و نوع مصالح بهکاررفته در این تونل مشخص شود. با این حال، در کاوشهای باستانشناسانی دهانهی این تونل تاریخی و با توجه به آزمایش جنس مصالح و رسوبات آن مشخص شد که این تونل یک آبراهه بوده و در دوران صفویه کاربری داشته است.
عکس: خبرگزاری اصفهان امروز
این فرضیه نیز مطرح شده بود که بهدلیل شبکهی گستردهی زهکشی و آبرسانی زیرزمینی در بافت مرکزی اصفهان شاید آبراههی کشفشده در مسجد امام اصفهان به قنات «آب حلال» متصل باشد که در متون تاریخی شهر اصفهان به آن اشاره شده است. اما علیرضا جعفری زند، کارشناس میراث فرهنگی اصفهان با رد این فرضیه گفت:
اظهارنظر دربارهی اتصال آبراهه مسجد امام اصفهان به قنات «آب حلال» نیازمند تحقیقات میدانی و پژوهشهای باستانشناسی است.
وجود آبراهه در زیرزمین مسجد امام اصفهان و اکتشافات مشابه در طول سالهای اخیر، نشان از یک شبکهی گسترده زیرزمینی در بافت تاریخی و مرکزی شهر اصفهان دارد که عموماً این بافتها به دوران صفوی و ماقبل از آن برمیگردد که البته نبود نقشه مناسب از شبکهی زیرزمینی اصفهان یا آبراهههای تاریخی این شهر، اثبات این موضوع را کمی دشوار کرده است.
اگر تمایل دارید که سفری برنامهریزی شده و راحت به اصفهان داشته باشید، میتوانید تور اصفهان را در کجارو بهسادگی جستجو کنید، از میان فهرست تورهای دهها آژانس معتبر، بهترین تورها را مشاهده و قیمت آنها را مقایسه و در نهایت ارزانترین تور به مقصد مورد نظرتان را انتخاب کنید.
عکس کاور: خبرگزاری مهر