مروری بر روابط ایران و گرجستان در دوره ساسانی بر اساس شهر کهن "سامشویلده"

فاطمه رشیدی
فاطمه رشیدی پنجشنبه، ۲۵ آبان ۱۳۹۶ ساعت ۰۹:۱۶
مروری بر روابط ایران و گرجستان در دوره ساسانی بر اساس شهر کهن "سامشویلده"

مطالعات شهر باستانی «سامشویلده» برای تاریخ گرجستان، منطقه قفقاز و ایران اهمیت ویژه دارد.

به گزارش روابط عمومی موزه ملی ایران، نشست علمی با عنوان "مروری بر روابط ایران و گرجستان در دوره ساسانی بر اساس یافته‌های باستان‌شناسی از شهر کهن سامشویلده" توسط موزه ملی ایران و با همکاری پژوهشکده باستان‌شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و با سه سخنران در تالار سخنرانی موزه ملی ایران برگزار شده است.

سخنران اصلی این نشست دکتر داویت بِریکاشویلی عضو هیئت‌علمی، رئیس بخش باستان‌شناسی، مدیر مرکز بین‌المللی باستان‌شناسی دانشگاه گرجستان و رئیس طرح پژوهشی کاوش‌های باستان‌شناسی شهر باستانی «سامشویلده» به تفضیل فعالیت‌های پژوهشی و میدانی دانشگاه گرجستان در شهر باستانی سامشویلده پرداخته است.

سخنرانی ایشان دارای دو بخش کلی است:

بخش نخست به معرفی بخش باستان‌ شناسی دانشگاه گرجستان و فعالیت‌های پژوهشی/میدانی و امکانات دانشگاه گرجستان در این خصوص بوده و بخش دوم و بخش اصلی این سخنرانی در خصوص فعالیت‌های شش‌ ساله تیم باستان‌شناسی دانشگاه گرجستان در شهر سامشویلده، اختصاص داشته که خلاصه مطالب ارائه شده به شرح ذیل است:

شهر باستانی سامشویلده که در فاصله ۷۵ کیلومتر جنوب شرقی شهر تفلیس و روی برآمدگی طبیعی فلات گرجستان شرقی بین دو رودخانه دارای دره‌های بسیار عمیق واقع‌ شده و به خاطر آب‌وهوای ملایم، تنوع زیاد پوشش گیاهی و حیوانات از دوران نوسنگی موردعلاقه انسان قرار گرفته بود و غارهای فراوانی که در طول تاریخ از دوره پارینه‌سنگی مورد استقرار قرار گرفته‌اند، نشان‌دهنده تاریخ استقرار در این بخش از گرجستان است.

شهر سامشولیده از دوره مفرغ به یکی از مهم‌ترین مراکز سیاسی، اقتصادی و فرهنگی گرجستان و کل قفقاز  جنوبی تبدیل شده و از دوره هخامنشی تا اواخر قرون‌ وسطی به‌عنوان شهر بسیار محکم و ثروتمند واقع در مسیر شمالی جاده ابریشم قرار گرفته است.

مطالعات شهر باستانی سامشویلده برای تاریخ گرجستان، منطقه قفقاز و ایران اهمیت ویژه دارد.

نام این شهر در منابع تاریخی گرجی، ارمنی، یونانی و لاتینی رومی بارها در ارتباط با تاریخ ایران ذکر می‌شود.

در منابع قدیمی گرجی آمده است که در سده پنجم و ششم میلادی در سامشویلده اقامتگاه «مرزبان»، یعنی فرماندار نظامی ساسانی و پادگان بسیار قوی ایرانی بود.

دانشگاه گرجستان از سال ۲۰۱۱ میلادی کاوش‌های دائمی باستان‌شناسی سامشویلده را انجام می‌دهد که نتایج قابل‌توجهی نیز به دست آمده است.

در کاوش‌های مذکور پژوهشگران و مراکز مختلف علمی از ورشو لهستان، مونترال کانادا، برلین آلمان و لیمای پرو شرکت فعالی دارند. این باستان‌شناس در پایان از علاقه‌مندان و باستان‌شناسان متخصص ایرانی برای شرکت در این پروژه دعوت کرد.

مطالب مرتبط:

دیدگاه