پروژه گردشگری اتحادیه اروپا با هدف کاهش ترور و اسلام هراسی
درشرایطی که کشورهای عرب منطقه از سعودی و قطر گرفته تا بحرین و کویت، با سوریه و لبنان دشمنند و سفر و کمکهای مالی خود به لبنان را قطع کردهاند، اتحادیه اروپا دراقدامی فرهنگی با هدف کاهش ترور از یک سو و اسلام هراسی از دیگرسو، قصد دارد یک برنامه گردشگری و سفر از شرق به اروپا راهاندازی کند.
به نوشته ایندپندنت دراین پروژه گردشگری هدف آن است که سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا با تمرکز بر اشتراکات فرهنگی و تاریخی و میراث زندگی صلح جویانه درکنار هم با هم پیوند بیشتری برقرار کنند.
این پروژه بزرگ مالی از سوی اتحادیه اروپا دراصل مسیر گردشگری ویژهای است که از خاورمیانه به اروپا بر اساس میراث امویان تعریف شده است. این مسیر گردشگری براین اساس شامل بخشهایی از لبنان، اردن، مصر، تونس سپس ایتالیا، اسپانیا و پرتقال است که هزینهای بالغ بر ۴ میلیون یورو برای آن برآورد شده است.
این برنامه از سوی ناظران بهعنوان اقدامی جسورانه تلقی شده که در ابتکاری توریستی در زمانی که روابط میان شرق و غرب با اقدامات و رویدادهای تروریستی ازیک سو و بحران مهاجران و گسترش اسلام هراسی در اروپا و کشورهای غربی بشدت تیره و تار شده صورت میگیرد.
به نوشته ایندپندنت امویان در طول تاریخ بهعنوان حاکمانی توسعه طلب و مهاجم شناخته شدهاند که بخشهایی از روم و سپس جنوب اروپا را با زور و جنگ تحت سلطه خود درآوردهاند. با این حال دراین پروژه تمرکز طراحان بیش از هرچیز بر مسیرها و پیوندهای فرهنگی میان اقوام مختلف بومی و مهاجران یا مهاجمان عرب استوار است .
بر اساس مندرجات جزوه ای که از سوی بنیاد دولتی «اندلوزیا» دراسپانیا که رهبری این پروژه را بر عهده دارد، هدف ایجاد روابط و تقویت دوستی با اتکا به روابط عمیق فرهنگی وفرهنگی و علمی گذشته میان شرق و غرب دراین دوران است.
این گزارش یادآور شده که میراث امویان خارج از مرزهای نخستین کشورهای اسلامی حتی در میان کشورهای مسلمان نیز تا حد زیادی ناشناخته مانده است. دراین شرایط اتحادیه اروپا با ارائه پروژه جدیدی با هدف برجسته کردن تاریخ مشترک میان اقوام و کشورهای مختلف شرقی و غربی درسراسر حوزه مدیترانه ارتباط دوستانه میان سه قاره را پر رنگتر کند.
عبدا... خلیل کارشناس میراث فرهنگی درلبنان و دستیار استاد دردانشگاه امریکایی لبنان دراشاره به این پروژه گردشگری میگوید:
میراث بهجایمانده از دوران سلطه امویان درمنطقه نقطه خوبی برای تبادلات فرهنگی در میان کشورهای حوزه مدیترانه بوده است. در دوران اوج حضور امویان در اسپانیا درقرن ۱۰ ما فاطمیان را در مصر و حاکمان بیزانسی را در یا استانبول امروز داشتیم . همچنین نورمانها در فرانسه حاکمیت داشتند و میان این سه منطقه ارتباطات و تبادلات فرهنگی مستمری برقرار بود.»
امویان تا پیش از رفتن به کوردوبا در اسپانیا که در ۷۵۰ میلادی رخ داد دمشق را پایتخت خود کرده بودند درمحلی که مسجد بزرگ اموی را ساختند و امروزه مرز میان سوریه و لبنان است. درشهرتاریخی بعلبک نیز مسجد اموی مینیاتوری از مسجد اموی در پایتخت سوریه است. این آثار از نظر ساختار معماری به قرن هفت یا هشتم باز میگردد اما دراصل کلیساهای بیزانسی بودهاند و درساخت این مسجد از سنگها و ستونهای غول پیکر یک اثر رومی استفاده شده است.
به گفته «ریما ابوبکر» از بنیاد «سفادی» لبنان در واقع آثار هنری و فرهنگی بهجایمانده از این دوران نشان از تفکری بوده که به بهرهگیری و احیای میراث گذشتگان توجه داشته نه انهدام و نابودی تمدنهای پیشین. آنها آنچه را که برجای مانده بود حفظ کردند و کوشیدند تا با نوآوری و اجرای ایدههای نو سبکهای نوین معماری را طی قرون متمادی خلق و به نسلهای پس ازخود منتقل کنند.
او تاکید دارد که با اجرای این مسیر گردشگری فرهنگی از خاورمیانه تا شمال آفریقا و اروپا همه افراد میتوانند بیاموزند که فرهنگ اسلامی حقیقتا چه بوده است نه آن چیزی که امروزه در اخبار شاهد آن هستیم.
منبع:CHN