یک قدم تا تخریب کامل؛ کسی فریادرس خانه مدیری نیست
خانه تاریخی مدیری در وضعیت خطرناکی رها شده است.
بیش از دو ماه از تخریب غیرمنتظره خانه تاریخی مدیری در شهر لنگرود میگذرد و بقایای این خانه رها شده است.
خانه تاریخی مدیری در شهر لنگرود یکی از معدود بناهای تاریخی ارزشمند در محدوده بافت تاریخی این شهر بود که رد خاطراتش در تاریخ شهر لنگرود دیده میشود. این خانه تاریخی پس از دههها حضور در حافظه جمعی اهالی لنگرود، اواخر تیر ماه امسال و با سواستفاده از ایام تعطیلی چندروزه، زیر تیغ تخریب لودرها رفت.
خانهای که باید در فهرست آثار ملی ثبت باشد، در بیعملی ادارهکل میراث فرهنگی گیلان و طی نشدن رویهها برای استعلام تخریب، بهراحتی توسط سودجویان مورد تخریب قرار گرفت تا از موقعیت تجاری آن در نزدیکی بازار لنگرود برای منافع اقتصادی شخصی استفاده شود و یکی از قطعات تاریخی شهر لنگرود تخریب شود. پس از انتشار خبر آغاز تخریب این خانه تاریخی در شهر لنگرود، بالاخره نهادهای نظارتی و میراث فرهنگی گیلان به ماجرا ورود کردند و دستور توقف تخریب بنا را دادند.
با وجود دستور توقف تخریب اما مالکان نهتنها بخش مهمی از این بنای تاریخی را تخریب کرده بودند، بلکه در یک اقدام غیرقانونی دیگر درختهای پر تعداد روبهروی این بنای تاریخی را نیز قطع کردند تا قصد خود را در جهت تخریب قطعی این بنای تاریخی نشان دهند. تصاویر تازهای که از وضعیت این خانه تاریخی به دست کجارو رسیده است، وضعیت وخیم این خانه را نشان میدهد. دیوارهای دور خانه نیز تخریب شده است تا راه برای ماشینهای تخریب در آینده بازتر از قبل باشد و این بار بهراحتی برای تخریب وارد این بنا شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی استان گیلان که مدیران زیر دستش سالها از ثبت ملی این بنای تاریخی مهم در قلب تاریخی لنگرود شانه خالی کردند، در واکنش به تخریب این بنا گفته است:
پیرو استعلام صدور پروانه ساختمانی برای ملک موردنظر از سوی شهرداری در اسفندماه سال ۱۴۰۲ در پاسخ بهصراحت عنوان شده است که ساختمان در جرگه بناهای واجد ارزش بوده؛ بنابراین هرگونه تخریب ساختمان ممنوع است و حفظ بنا با تثبیت وضعیت موجود اجتنابناپذیر است. بنای واجد ارزش مدیری لنگرود واقع در شرق استان باید عین به عین بازسازی شود.
هرچند که سالها است تمام وعدههای عینبهعینسازی مدیران میراث فرهنگی درباره تخریب خانههای تاریخی تنها راه فراری برای پاسخگویی به ضعف در اجرای وظایف خود بوده و هیچیک از این وعدههای عینبهعینسازی اجرایی نشده است.
تصاویر تازه از وضعیت این بنای تاریخی نشان میدهد که تنها عملیات اجرایی تخریب متوقف شده است؛ اما خانه را به همان شکل رها کردهاند و با توجه به وضعیت جوی استان گیلان بهزودی بارشهای سنگین، بخشهای دیگری از این خانه را تخریب خواهد کرد یا مانند تجربههای پشین در شهرهای مختلف، شهرداری لنگرود به جهت ایمنسازی خود دست به تخریب خواهد زد.
خانه تاریخی خاندان مدیری احتمالا مربوط به اواخر دوره قاجار است؛ خانهای که در تصاویر تاریخی شهر لنگرود میتوان رد و نشان آن را دید. این خانه با ساختار معماری منطقه گیلان، دارای تزیینات معماری ارزشمند از جمله پنجرهها، تزیینات معماری و گچبریها بود. کجارو پیش از این در گزارشهایی به روند تخریب این بنای تاریخی پرداخته بود.
دیدگاه