- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
دره ستارگان از پدیدههای منحصربهفرد زمینشناسی به حساب میآید که در فهرست عجایب هفتگانه قشم قرار دارد و با قدمتی بیش از دو میلیون سال، چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. این دره که تعداد نمونههای مشابه آن در دنیا زیاد نیست، یکی از جاذبههای اسرارآمیز و جالبی است که شامل مخروطهای نوکتیز، ستونهای عظیم و دیوارههای بلند میشود. این پدیده طبیعی در اثر فرسایش ناشی از رگبارهای فصلی، آبهای سطحی و تندبادها شکل گرفته است و لایه و حفرههای متعددی در درون هر ستون این دره وجود دارد که هوا بهراحتی به درون آنها نفوذ میکند. همین ویژگىهای دره ستارگان باعث شده است که این دره بهعنوان بخشى از ژئوپارک قشم در میراث یونسكو ثبت شود. جالب است بدانید که ژئوپارک قشم تنها ژئوپارک خاورمیانه به شمار میرود.
زیبایی بیبدیل دره ستارگان باعث شده است که بهعنوان یکی از محبوبترین جاهای دیدنی قشم به شمار آید و گردشگران زیادی در طول سال از آن دیدن کنند. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که تاکنون فرصت سفر به قشم برایتان پیش نیامده است، با این مقاله همراه شوید تا اطلاعات بیشتری از دره ستارگان به دست آورید.
عکاس: مجید سلیمانی نژاد
دره ستارگان از پرطرفدارترین ژئوسایتها در ژئوپارک قشم است که مردم محلی به آن، «استاله کفته» یا «استار افتیده» بهمعنای «ستاره افتاده» میگویند. در واقع بومیهای این منطقه معتقدند که برخورد یک ستاره (شهاب سنگ) به زمین، باعث پرتابشدن سنگ و خاک به هوا شده که در نتیجه آن این دره شکل گرفته است و به همین دلیل آن را ستاره افتاده نامیدهاند.
واقعیت از این قرار است که این ژئوسایت کمنظیر در اثر عملکرد ناهمگن عوامل فرسایشی مانند آب، باد و فشارهای وزنی بر طبقههای مختلف زمین به وجود آمده است. تاثیر این عوامل در بخشهای مقاومتر، کمتر بوده است و در نتیجه پابرجا باقی مانده؛ در حالی که بخشهای سست و نرم تحتتاثیر فرسایش، از بین رفتهاند. قدمت این دره به دوره زمینشناسى سنوزوئیک در حدود دو میلیون سال قبل میرسد. اشکال هندسی دره ستارگان از جنس ماسه، سنگ و سیمان آهکی است.
منبع عکس: خبرگزاری ایلنا (عکاس: مصطفی صفری)
دیوارههای این دره از دو جنس کاملا متفاوت تشکیل شدهاند که شامل یک لایه ضخیم و تقریبا نرم به رنگ کرم تا خاکستری روشن در زیر میشود و لایه نازک و سختی به رنگ سفید تا خاکستری تیره روی آن قرار دارد.
لایه سست زیری در برابر عوامل فرسایش بهسرعت تخریب میشود؛ در صورتی که لایه رویی سخت است و با عملکردی مثل یک سپر برای لایه زیری، از آن در برابر فرسایش محافظت میکند. در نقاطی که لایه رویی از بین رفته یا شکافی در آن به وجود آمده، فرسایش سرعت بیشتری پیدا کرده و در ادامه منجر بهشکلگیری شکافها و درههای کوچک شده است.
عکاس: ابراهیم حداد، بابک نقاش، مجید سلیمانی نژاد
ستونهایی در برخی نقاط دره به چشم میخورد که شکل سوزنی و باریک دارند. علت این موضوع را میتوان حرکت چرخشی و سیلابی آب بارانهای فصلی در اطراف ستونها یا دیوارههای قدیمی دانست. ضمن اینکه وجود یک کلاهک مقاوم روی بخشی از لایه زیری باعث شده است که این بخش بهشکل ستون حفظ شود؛ هرچند که اطراف آن بهخاطر نداشتن لایه محافظتی از بین رفته است.
به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که لایههای موجود در این دره بسیار حساس و شکننده هستند و حتی وزن انسان روی آنها میتواند مقاومت لایه سخت رویی را کاهش دهد، درزهای بسیار ریز و باریکی در ساختار آنها به وجود آورد و حتی به فروریختن ناگهانی این لایهها بینجامد. به همین دلیل راهرفتن روی این لایهها بسیار خطرناک است و اثرات جبرانناپذیری به این میراث زمینشناختی کمنظیر وارد خواهد کرد.
عکاس: مهران اسلامی
با توجه به سستبودن جنس لایهها احتمال میرود که پس از بارندگى شدید، تغییرات درخور توجهی در مورفولوژى (ریختشناسی) دره اتفاق بیفتد.
در برخی قسمتها و حفرههای دره ستارگان، خاک سرخی دیده میشود که ممکن است کره مریخ را در ذهن تداعی کند و جذابیتی دوچندان برای علاقهمندان داشته باشد.
منبع عکس: سایت QRGARD.COM
صدفهایی در بالای تندیسهای سخت ماسهای و صخرهای مشاهده شده است که نشان میدهد این منطقه در گذشتههای دور، زیر دریا بوده است.
عکاس:نامشخص
دره ستارگان از جاهای دیدنی هرمزگان است که در ضلع شمالى جزیره قشم و در نزدیكى روستایی به نام بركه خلف قرار دارد. اگر از شهر قشم بهطرف ساحل جنوبى جزیره بروید، به روستاى مذکور مىرسید که در پنج كیلومترى ساحل جنوبى جزیره واقع شده است و زیباترین جلوههاى فرسایش در جزیره را میتوانید در شمال این روستا به نظاره بنشینید.
منبع عکس: سایت QRGARD.COM
طبق افسانههای مردم محلی قشم، دره ستارگان محل زندگی اجنه و ارواح است که شبها در آن رفتوآمد میکنند. بسیاری از مردم بر این باورند که صداهای عجیبوغریبی که شبها از این دره به گوش میرسد، بهدلیل حضور این موجودات است و از همین رو ورود گردشگران به دره ستارگان در شب را توصیه نمیکنند.
محققان زمینشناسی علت این صداها را پیچیدن باد در روزنهها و حفرههای پرتعداد صخرهها میدانند که هنگام عبور از این دالانها و ستونها، صدای خاصی تولید میکند.
عکاس: نامشخص
دره ستارگان با صخرههای باشکوه و رمزآلود خود، سکوت و آرامشی را برای گردشگران به ارمغان میآورد که میتوانند تا ساعتها غرق در این شاهکار آفرینش شوند. علاوه بر این، در شبهاى مهتابى سكوت همهجا را فرامیگیرد و درست مانند کویر که احساس میکنید، ستارهها دستیافتنی هستند، آسمان و ستارههای پرنور بالای این دره، نزدیک به زمین به نظر میرسند. دره ستارگان واقعا مملو از ستاره است و در شبهایی که از هوای ابری و غبارآلود خبری نیست، ستارهها بهحدی زیاد هستند که حس میکنید با درزا کردن دست میتوانید آنها را بچینید.
عکاس: نامشخص
این تنها شباهت دره ستارگان به کویر نیست و اکثر تندیسهای آن خاکی هستند و کلوتهای کویر لوت را در ذهن تداعی میکنند. برخلاف اعتقاد اهالی که شبها به دره نمیروند، گردشگران میتوانند شبهای بسیار دلنشینی را در این دره تجربه کنند.
عکاس: سیاوش نعمتی
گشتوگذار: در دره ستارگان، مسیر تردد با سنگریزه مشخص شده است تا راهتان را گم کنید. مسیرهای باریک و پهنی در گوشهوكنار درهها و ستونها وجود دارد كه با نظم خاصشان هر بینندهاى را به حیرت وامیدارند. اگر مسیر سنگچین را ادامه دهید، به دو صخره بزرگ در ورودی دره میرسید که ظاهری مثل یک دروازه بزرگ دارند.
تندیسهای این دره به اشکال مختلفی از فیل و تمساح تا عقاب و... به نظر میرسند که تماشای آنها خالی از لطف نیست. همچنین ستونهای بلند، تیغهها و مخروط هاى نوکتیز در دره ستارگان خودنمایی میکنند كه رد فرسایش روی آنها کاملا مشهود است. درزهایی نیز در برخی از این دیوارهها وجود دارد که ظاهری جذاب و در عین حال ترسناک دارند و شما را محو تماشای خود میکنند.
منبع عکس: سایت WANDERSMILES.COM، QRGARD.COM، عکاس: عمار صالحی، مجید سلیمانی نژاد، مجتبی کیخا حسین پور
در ادامه مسیر به بام دره میرسید که بر فراز آن میتوانید نمایی متفاوت از دره ستارگان را تماشا کنید و از این همه زیبایی لذت ببرید. در کنار مشاهده شگفتیهای دره، این لحظههای ناب را ثبت کنید تا برای همیشه همراهتان باشد. در صورتی که به بالای دره بروید، کل دره زیر پایتان خواهد بود و میتوانید عکسهای فوقالعادهای بگیرید.
در دره ستارگان از مردم محلی که برای گذراندن آخر هفتهشان به دره آمدهاند تا عکاسهای حرفهای و گردشگرهای ایرانی و خارجی را خواهید دید که مشغول عکاسی و گردش در این محل هستند.
عکاس: مجتبی کیخا حسینپور
خرید صنایع دستی: غرفه کوچکی در دره ستارگان وجود دارد که میتوانید صنایع دستی ساختهشده از صدف و گوشماهی، لوازم تزیینی و... را بهعنوان یادگاری ارزشمند برای خود یا عزیزانتان خریداری کنید.
موزه سنگ: این موزه در ساختمان پذیرمان دره قرار دارد و گردشگران با بازدید از آن میتوانند ضمن آشنایی با سنگها و کانیهای جزیرههای قشم، هرمز و هنگام اطلاعات بیشتری درباره زمینشناسی منطقه کسب کنند. ۴۸ نمونه سنگ، کانی و سنگواره از جزیره هنگام، هرمز و لارک در موزه سنگ به نمایش درآمده است.
منبع عکس: سایت WANDERSMILES.COM
بازدید از روستای برکه خلف: روستای برکه خلف که از آن بهعنوان تمیزترین روستای قشم یاد میکنند، در جوار دره ستارگان واقع شده است. در کوچههای این روستا بهسختی زباله پیدا میشود؛ زیرا زنان محلی از قدیم، هفتهای یک یا دو بار کل روستا را تمیز میکنند. علاوه بر تمیزی معابر و خانههای روستا، مجموعه لباسهای سنتی و رنگارنگ هنر دست زنان جزیره در گوشهای از روستا نگهداری میشود که نهتنها به فروش میرسند، بلکه امکان اجاره آنها نیز وجود دارد.
در صورتی که به تزیینات حنا روی بدن علاقه دارید، در این روستا میتوانید به سراغ بانوان هنرمندی بروید که نقوش ذهنی زیبایی را برایتان نقش خواهند زد.
عکاس: Janusz Dyduch
شترسواری: در محوطه دره ستارگان، تعدادی شتر وجود دارد که گردشگران در ازای پرداخت پول میتوانند از شترسواری در این دره لذت ببرند.
پاییز و زمستان، بهترین فصل بازدید از دره ستارگان است؛ زمانی که آبوهوای مساعدی در جزیره وجود دارد. در ماههای فروردین و اردیبهشت در بهار نیز هوا معتدل میشود و میتوانید سفر خود را برای آن زمان برنامهریزی کنید.
منبع عکس: سایت QRGARD.COM
از آنجا که این زیباییهای طبیعی در طول میلیونها سال شکل گرفته، باید قدر آنچه در اختیار ما است، بدانیم و ضمن تمیز نگهداشتن این محل، با احتیاط رفتار کنیم؛ زیرا خاک دره سست است و با بیمبالاتی بهراحتی در معرض تخریب قرار میگیرد.
اگر تاکنون از دره ستارگان دیدن کردهاید، نظر و تجربه خود را در پایین این مقاله از کجارو با مخاطبان ما در میان بگذارید.
نویسنده: صدیقه شجاعی
عکسهای گالری از ویکیمدیا (عکاسان: tr Adam Dohnálek، امیرحسین مرامی و Qeshmnil)