- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
پارک جمشیدیه با وسعتی در حدود ۱۰ هکتار در شمال تهران میزبان مردم محلی و گردشگران است. این تفرجگاه دلنشین با امکانات خوبی که در دل خود دارد، توانسته است تا شرایط تفریح در یک روز تعطیل را برای پایتختنشینان مهیا کند. بوستان جمشیدیه یکی از بوستان و پارک های تهران به شمار میرود و علاوه بر پیکنیک میتوانید کوهنوردی، عکاسی، پیادهروی و تماشای مجسمههای سنگی را در آن تجربه کنید. این پارک در نزدیکی جاذبههایی همچون کاخ نیاوران، کاخ سعدآباد و پارک نیاوران قرار دارد و میتوانید بازدید از آنها را نیز در برنامه خود بگنجانید.
هرآنچه باید درباره پارک جمشیدیه تهران بدانید:
پارک جمشیدیه در خیابان شهید باهنر (نیاوران)، انتهای خیابان امیدوار واقع شده است. این پارک در محله جماران قرار دارد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: مهدی رضایی
بوستان جمشیدیه دارای چهار در ورودی است. کلکچال در شمال این بوستان قرار دارد و از جنوب به باغهای دولو منتهی میشود. از شرق به خیابان جمشیدیه و از غرب به جاده کلکچال متصل میشود.
مسیر رفتن به پارک جمشیدیه با وسایل نقلیه عمومی و خودروی شخصی امکانپذیر است. در قدم اول باید به میدان تجریش برسید و مابقی مسیر تا نیاوران را از آنجا طی کنید. در محله نیاوران از خیابان امیدوار و فیضیه میتوانید به پارک دسترسی داشته باشید.
پارک جمشیدیه که در منطقه یک و ناحیه چهار تهران و در بخشی از اراضی باغهای دولو ساخته شده است، روزگاری متعلق به خاندان دولو بود. این خاندان در دوره قاجار میزیست. بوستانی که امروزه به آن «پارک جمشیدیه» میگویند، در واقع متعلق به فردی به نام جمشید دولو قاجار بوده است. املاک زیادی در تهران به نام طایفه دولو، از مشهورترین خانوادههای وابسته به قاجار، سند خورده بود. در شناسنامه تاریخی پارک جمشیدیه نیز نام جمشید دولو قاجار بهعنوان مالک زمین این بوستان ثبت شده است، مالکی که ملک ۶۹ هزار مترمربعی خود را به فرح پهلوی بخشید.
در ابتدا قرار بود بنای یک سرای سالمندان در این ملک طرحریزی شود؛ اما این تصمیم هرگز به اجرا در نیامد و به سود احداث پارک عمومی و استفاده همگانی از صحنه کنار رفت. در سال ۱۳۵۶، این منطقه شمایل یک پارک عمومی را پیدا کرد و به یکی از جاذبههای گردشگری و جاهای دیدنی تهران تبدیل شد.
بوستان جمشیدیه از بدو تاسیس، دو بار بازسازی شده است و در سال ۱۳۷۴، ۱۶ هکتار به وسعت آن افزوده شد که قسمت الحاقی به پاس ۳۰ سال رنج شاعر نامدار در سرایش شاهنامه، به نام «فردوسی» مزین شد. بوستان سنگی فردوسی با ابتکاراتی که برای احداث آن به کار رفته، از نظر جذب توریست با پارک اصلی در رقابت است.
آنچه امروز بهعنوان بوستان جمشیدیه میشناسیم، در طول سالها دچار تغییرات شده؛ اما طراحی اصلی آن را کامران طباطبایی دیبا انجام داده است. وی در ۱۴ اسفند ۱۳۱۵ در تهران متولد شد و در سال ۱۳۳۵، تحصیل را در رشته معماری دانشگاه هاروارد، در شهر واشینگتن دی.سی آغاز کرد. او نقاش، شهرساز و معمار نوگرا و صاحب سبک ایرانی است که بناهای زیبا و ماندگاری همچون موزه هنرهای معاصر تهران، فرهنگسرای نیاوران و فرهنگسرای دانشجو، پارک شفق و... را در کارنامه خود دارد.
با ورود به فضای بوستان جمشیدیه هجوم هوای خنک و پاکیزه را به درون ریههای خود احساس میکنیم. اینجا دیگر از دود و ماشین خبری نیست. تا چشم کار میکند، درخت است و گل. نغمه پرندگان با صدای شرشر آب درهم آمیختهاند و سمفونی دل پذیری را به وجود آوردهاند. در بام جشمیدیه نیز میتوانید به تماشای چشمانداز زیبای پایتخت مشغول شوید.
قرارگیری کوه، رودخانه و آبشار در فضایی جنگلی مجموعه زیبایی را به وجود آورده است؛ بهطوری که کوهنوردان بسیاری از این مسیر برای صعود به کلکچال استفاده کنند. وجود پلهها و عبور از کفپوشهای ناهموار سنگی که تداعیکننده جادههای جنگلی است، تجربهای دلچسب و فراموشنشدنی را رقم میزند. از امکانات پارک جمشیدیه تهران میتوان به آلاچیق و نیمکت، فضای سبز و گلکاریشده، سرویس بهداشتی، آبخوری، روشنایی در شب، غرفههای فروش خوراکی و غذا اشاره کرد.
وجود دریاچهای زیبا بههمراه آبنماهای گوناگون طراوت دلپذیری به محیط بخشیده است. دیدن بازی ماهیها و مرغابی های بازیگوش در این برکه میتواند ساعتها نگاه گردشگران را مجذوب خود کند.
این بوستان از امکانات گوناگونی چون آلاچیق، آبشار، کافههای گوناگون، آبنما، سرویسهای بهداشتی، رستوران و فضایی برای نگهداری پرندگان برخوردار است. وجود تندیسهای متعدد با طرحهای مفهومی و انتزاعی در نقاط مختلف پارک، زیبایی و جذابیت فضا را دو چندان کرده است.
بوستان فردوسی بهلطف گلکاریهای زیبا، آبنماها و مجسمههای مختلف، محلی عالی برای گشتوگذار است. یکی از مهمترین مجسمههای آن را میتوان مجسمه فردوسی دانست که جذابیت زیادی به بوستان بخشیده است.
این بوستان برای فرهنگدوستان نیز فرصتی مهیا کرده است تا از نگارستان و آمفیتئاتر آن استفاده کنند و در کنار بهرهگیری از طبیعت به فعالیتهای فرهنگی بپردازند.
یکی از جذابیتهای پارک جمشیدیه نیاوران، مجسمههای سنگی آن هستند که در محلی موسوم به بوستان سنگی جمشیدیه قرار دارند. این بوستان موزهای سنگی است که در آن سنگها در اشکال گوناگون تغییر شکل یافتهاند و باغ وحشی سنگی را پیش چشمانمان به نمایش میگذارند.
ناصر هوشمندوزیری، مجسمهساز معروف ایران، بیش از ۳۰۰ مجسمه از خود بر جای گذاشت که ۵۰ مجسمه در پارک جمشیدیه تهران قرار دارند. معروفترین آثار او در پارک جشمیدیه، مجسمه فریاد و فردوسی هستند؛ شاهکارهایی که برای هر رهگذری و عابری حرفی برای گفتن دارند.
اگر خوششانس باشید، میتوانید در کنار استفاده از محیط و فضای سبز این بوستان از نمایشگاههای موقتی که گه گاهی در آن برگزار میشود، دیدن کنید. در این نمایشگاهها میتوانید از دیدن صنایع دستی هنرمندان لذت ببرید و با خرید از آنها، یک یادگاری ارزشمند برای خود تهیه کنید.
در کنار پارک جمشیدیه و در انتهای خیابان فیضیه، پارکینگ بزرگی قرار دارد که با پرداخت هزینه میتوانید از آن استفاده کنید. البته باید حواستان باشد که در روزهای تعطیل، ظرفیت پارکینگ زود تکمیل میشود. در این صورت، بهتر است که در ابتدای خیابان فیضیه پارک کنید.
پارک جمشیدیه تهران بهعنوان یکی از جاهای دیدنی تهران، وسعت زیاد و امکانات مختلفی دارد، پس میتوانید در بخشهای مختلف آن تفریحات متفاوتی را تجربه کنید. ارتفاعات، رودخانه، آبشار و آبنماهای مختلف همگی جزو جاذبهها و زیباییهای پارک جمشیدیه هستند.
در کافه رستوران جمشیدیه میتوانید انواع غذاهای ایرانی، فرنگی، فست فود، نوشیدنیهای گرم و سرد را سفارش دهید و ضمن تماشای چشمانداز زیبای پارک جمشیدیه، از غذا و نوشیدنی خود لذت ببرید. این رستوران در قلب پارک معروف سنگی جمشیدیه واقع شده و رستوران نسبتا شیک و تمیزی است که در فضای سرپوشیده و فضای روباز بالکن، از مشتریان پذیرایی میکند.
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: White Tiger
این بوستان در هر فصلی زیبایی خودش را دارد؛ اما فرصت دیدن آن را در دو فصل پاییز و بهار از دست ندهید. سرسبزی و طراوت درختان سربهفلککشیده در بهار هوش از سر هر بینندهای میبرد و رنگارنگی پاییز تصویری بهیادماندنی را از این بوستان در ذهنتان بهجای خواهد گذاشت.
با توجه به اینکه بوستان جمشیدیه در ارتفاعات قرار گرفته است، طبیعتا در تابستانهای گرم، هوای بهتری نسبت به بقیه جاهای شهر دارد. درختان پارک در تابستان همچنان سرسبز و دیدنی هستند و فضای پارک برای قدم زدن و لذت بردن از طبیعت مناسب به نظر میرسد. زمستانهای آن نیز تماشایی است؛ بهخصوص وقتی که درختان سربهفلک کشیده پوشیده از برف میشوند.
گونههای بسیار زیادی از گیاهان در این بوستان زندگی میکنند و سخاوتمندانه وظیفه پاکیزگی هوای آلوده تهران را به دوش میکشند. نارون، چنار، سرو، بلوط، زبان گنجشک، افرای سیاه و درختان میوه چون بادام، سیب، زردآلو و گلابی از درختانی است که در این بوستان فرصت رشد و نمو یافتهاند.
بیش از ۶۰ گونه پرنده نیز در این بوستان شناسایی شدهاند که در لابهلای شاخ و برگ درختان زندگی میکنند. همراه داشتن یک کتاب راهنما و دوربین دو چشمی فرصت مناسبی است تا در این باغ مصفا به پرندهنگری بپردازید و با گونههای مختلف این ساکنان زیبا از نزدیک آشنا شوید.
پارک نیاوران یکی از جاهای دیدنی تهران است که در شمال شرقی پایتخت در منطقه نیاوران قرار دارد. این پارک در سال ۱۳۴۸ با الهام از سبک باغهای ایرانی احداث شده است؛ از همین رو، یکی از پارک های قدیمی تهران به شمار میرود. وقتی وارد پارک نیاوران شوید طبقات و پلههای مختلف که به سیمای نیاوران جلوه خاصی دادهاند، نظرتان را جلب خواهند کرد. این طبقات و پلکان در واقع مشخصه و ویژگی این بوستان هستند که در قسمتهای مختلف دیده میشوند. علاوه بر این، آبنماها و حوضهای بزرگ نیز در جایجای پارک به چشم میخورند.
منبع عکس: آژانس عکس تهران (عکاس: Mohsen Vanaei)
کاخ نیاوران یکی از سه مجموعه کاخ تاریخی معروف در شهر تهران است. کاخ نیاوران ییلاق خانواده محمد رضا شاه پهلوی بود و پس از انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷، کاربری کاخ نیاوران تغییر کرد و به موزهای تاریخی تبدیل و بازدید از آن برای عموم مردم میسر شد. بخشهای مختلف کاخ نیاوران امروزه به موزههایی مملو از آثار تاریخی ارزشمند تبدیل شدهاند که از آن جمله میتوان به کاخ صاحبقرانیه و موزه حوضخانه، موزه جهان نما، موزه کتابخانه اختصاصی، موزه خودروهای اختصاصی کاخ نیاوران و باغ موزه کتیبهها اشاره کرد.
منبع عکس: iranhotelonline.com؛ عکاس: نامشخص
مجموعه تاریخی و فرهنگی سعدآباد یکی از برجستهترین مکانهای تاریخ معاصر ایران است که آخرین پادشاهان ایران در دورههای قاجار و پهلوی در آن زندگی میکردند. این مجموعه شامل کاخهای متعددی میشود که از آن جمله میتوان به کاخ شهوند (کاخ موزه)، کاخ سفید (کاخ موزه)، کاخ اختصاصی سعدآباد (در اختیار نهاد ریاست جمهوری)، کاخ اسود (موزه هنرهای زیبا)، کاخ شمس (موزه پوشاک سلطنتی)، کاخ اشرف (موزه ظروف سلطنتی) و... اشاره کرد.
منبع عکس: jarjoo.com؛ عکاس: نامشخص
آیا شما هم قبلا در این پارک حضور داشتهاید؟ نظرات و تجربههای خود را با کجارو در میان بگذارید.
نویسنده: علیرضا کیخا/بازنویسی: سعیده خلیلیصفا