- chevron_right کجارو
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right هتل
- chevron_right مقاصد
- chevron_right رستوران
- افزودن مکان
تالاب امیر کلایه از جاهای دیدنی کمتر شناختهشده استان گیلان است؛ تالابی با آب شیرین که تنها یک کیلومتر تا دریا فاصله دارد.
تالاب امیر کلایه یا «تالاب شیخ علی کل» در زبان محلی گیلکی، از جاهای دیدنی استان گیلان و یکی از تالابهای دیدنی و زیبای این منطقه است که در شمال شهرستان لاهیجان قرار دارد. این تالاب یکی از مقاصد طبیعت گردی در استان گیلان به حساب میآید و هرساله تعداد زیادی گردشگر از طبیعت زیبا و چشمنواز آن دیدن میکنند.
منبع عکس: Google Map، عکاس: Farshid Pirhosseini
تالاب بین المللی امیر کلایه در دهستان «شیر جوپشت» بخش رودبنه در شمال شهرستان لاهیجان قرار دارد و از جاهای دیدنی لاهیجان به شمار میآید.
تالاب بینالمللی امیر کلایه در ۴۰ کیلومتری (۵۰ دقیقهای) شمال شرق لاهیجان، ۲۵ کیلومتری (نیم ساعتی) شمال لنگرود، ۲۵ کیلومتری (نیم ساعتی) جنوب شرق کیاشهر و یک کیلومتری دریای خزر واقع شده است؛ به عبارتی دیگر، این تالاب از قسمت غربی به بخش کیاشهر در شهرستان آستان اشرفیه، از قسمت شرقی به دریای خزر و از جنوب شرقی نیز به بخش مرکزی شهرستان لنگرود منتهی میشود.
روستاهای همجوار تالاب امیر کلایه شامل سحرخیز، حسن بکنده، امیرآباد، جیرباغ، دهبنه، تیتی پریزاد، حسنعلیده پایین و بالا است. این تالاب حدود ۸۰۰ متر با جاده اصلی فاصله دارد که در مسیر بندر کیاشهر به لنگرود است. «کهنه سفید رود» با کمی فاصله از جهت شمالی با تالاب امیر کلایه جریان دارد و پس از طی مسیر کوتاهی در سمت شمال شرقی تالاب وارد دریا میشود.
تالاب امیر کلایه تا رشت، ۷۰ کیلومتر (حدود ۹۰ دقیقه) و تا تهران، ۳۷۰ کیلومتر (حدود پنج ساعت) فاصله دارد.
منبع عکس: Google Map، عکاس: Mahila h
اگر با خودروی شخصی خود از رشت بهسمت تالاب امیر کلایه میروید، از طریق جاده رشت - کوچصفهان و بزرگراه رشت - لاهیجان بهسمت لاهیجان برانید. مسیر را در این بزرگراه ادامه دهید تا وارد بلوار عدالت شوید. در میدان جمهوری از خروجی سوم بهسمت بلوار جانبازان خارج شوید. در بلوار جانبازان برانید (نام این بلوار در ادامه به جاده لسکوکلایه تغییر میکند) تا به انتهای آن (جاده کیاشهر - چمخاله) برسید؛ سپس به راست برانید. مسیر را در این جاده برای ۱۴ کیلومتر ساحلی امتداد دهید تا تالاب را در سمت راست خود ببینید.
مسیر دوم دسترسی به تالاب امیر کلایه از رشت، از جاده رشت - انزلی - کیاشهر - زیباکنار - انزلی میگذرد؛ مسیری نسبتا طولانیتر که بیشتر آن جاده ساحلی است.
منبع عکس: Abrishampress، عکاس: نامشخص
تالاب امیر کلایه با نامهای «تالاب شیخ علی کل» یا «شاله کل» نیز شناخته میشود. برخی بر این باورند که نام این تالاب برگرفته از روستای امیر کلایه است؛ اما تالاب امیر کلایه در روستای امیر کلایه قرار ندارد و فاصله آن تا روستا حدود ۴۰ کیلومتر است.
بخشی از تالاب امیر کلایه (حدود ۱۱۰ هکتار) از سال ۱۳۴۹ شمسی تاکنون، تحت حفاظت مستقیم سازمان محیطزیست تحت عنوان پناهگاه حیات وحش قرار دارد.
تالاب امیر کلایه، از مشهورترین تالاب های ایران، وسعتی حدود ۱,۲۳۰ هکتار دارد. عمق متوسط آب آن، در مناطقی غیر از نیزارها از ۵٫۱ تا ۵٫۳ متر متفاوت است و حداکثر عمق در مناطقی از قسمت جنوبی تالاب به ۳٫۲ متر میرسد؛ ولی قسمت عمدهای از این تالاب با عمق ۱٫۸ متر است. طول تالاب امیر کلایه از جهت شمال به جنوب ۵٫۴ کیلومتر و عرض متوسط آن حدود ۷۳٫۲ کیلومتر است.
تالاب امیر کلایه متشکل از دو قسمت مجزا است:
منبع عکس: Google Map، عکاس: Farshid Pirhosseini
شاید جالب باشد بدانید که تالاب امیر کلایه جزو معدود محیطهای تالابی آب شیرین است که تنها یک کیلومتر تا دریا فاصله دارد. این در شرایطی است که این تالاب بهجز چشمههای جوشان زیرزمینی از رودخانه دیگری تغذیه نمیکند و این امر باعث منحصربهفرد بودن این جاذبه شده است.
اکوسیستم آبی امیر کلایه در سال ۱۳۵۴ شمسی در کنوانسیون رامسر به ثبت رسید و بهدلیل ویژگیهای اکولوژیکی منحصربهفرد در فهرست تالابهای بینالمللی قرار گرفت. این تالاب از زیستگاههای خاص جنوب دریای خزر است و سالانه تعداد زیادی پرنده مهاجر و از گونههای در معرض انقراض جهانی در این منطقه زمستانگذرانی میکنند.
منطقه تالاب امیر کلایه از نظر گردشگری، اکوسیستم و اقتصادی، اهمیت بالایی دارد. همین موضوع باعث شده است که به محافظت و نگهداری از تالاب امیر کلایه بهعنوان زیستگاه گونههای حیوانی و گیاهی متنوع، توجه ویژهای شود. این تالاب از نظر اقتصادی نیز برای مردم محلی جایگاه خاصی دارد؛ زیرا از اراضی اطراف این تالاب برای کشت برنج استفاده میشود و آب تالاب نیز منبع حیاتی جهت آبیاری این زمینها محسوب میشود.
منبع عکس: Google Map، عکاس: Sina Arzpeyma
به مناطق مردابی، آبگیر، توربزار (انباشتگی فشرده قهوهای تا سیاه رنگ خزهها) و مجموعههای آبی بهصورت طبیعی، مصنوعی، دائم یا موقت با آب ساکن، جاری شیرین، لبشور (آبی که شوری آن از آب دریا کمتر باشد و از آب شیرین بیشتر باشد) یا شور مشتمل که عمق آب در جزر و مد آنها از ۶ متر تجاوز نکند، «تالاب» میگویند.
در دورهای اهمیت و توجه به نقش تالابها و ارتباط آنها با حیات و فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی به مرحلهای رسید که معاهدهای بینالمللی با نام «کنوانسیون تالابهای بینالمللی بهویژه بهعنوان زیستگاه پرندگان آبزی» و به اختصار و شهرت «کنوانسیون رامسر» (The RAMSAR Convention Wetlands) آغاز به کار کرد. این معاهده در تاریخ دوم فوریه ۱۹۷۱ میلادی برابر با ۱۳۴۹ شمسی در شهر رامسر، با تاکید و شعار حفاظت از طبیعت جهان، به ثبت رسید.
تشکیل کنوانسیون رامسر با تلاش و پیگیری آقای «اسکندر فیروز»، رئیس وقت سازمان محیط زیست ایران، فراهم شد و به پاس قدردانی از زحمات ایشان برای محیط زیست، لقب «پدر محیط زیست ایران» به ایشان اعطا شد.
لازم به توضیح است که تاریخ دوم فوریه «روز جهانی تالابها» نامگذاری شده است و هدف از برگزاری روز جهانی تالابها، افزایش آگاهی جهانی در مورد نقش مهم تالابها برای مردم و سیاره زمین است.
منابع عکسها: اول Bml.gv، دوم Hamshahrionline، سوم و چهارم Rrcea، عکاسها: نامشخص
هر ساعت از شبانهروز میتوانید برای بازدید به تالاب امیر کلایه بروید؛ ولی پیشنهاد میشود تا قبل از غروب و تاریک شدن هوا بازدیدتان را به اتمام برسانید. بازدید از این تالاب هزینهای ندارد؛ ولی برای استفاده از پارکینگ و قایقسواری باید مبالغ آنها را بپردازید.
تالاب بینالمللی امیر کلایه بهقدری زیبا است که هر بینندهای محو زیباییهای طبیعت آن میشود و به تفریحات دیگر در این تالاب فکر هم نمیکند؛ ولی چنانچه برای چندمینبار از این طبیعت دیدن کردهاید میتوانید با تورهای پرندهنگری این تالاب همراه شوید، قایقسواری کنید، وسایل پیکنیک را همراه داشته باشید و از طبیعت زیبای آنجا لذت ببرید.
منبع عکس: Google Map، عکاس: Mahila h
اگر قصد ماهیگیری داشته باشید میتوانید از مکانهایی استفاده کنید که برای اینکار تعبیه شدهاند. تالاب امیر کلایه از بهترین مقاصد ماهیگیری در ایران به شمار میآید. بیشترین و لذیذترین ماهی موجود در تالاب امیر کلایه، لای ماهی یا تیل خوس (Tinca tinca) با اندازه حدودی ۳۰ سانتیمتر است. این ماهی لجنخوار است و علاقه به خوردن حلزون دارد؛ پس برای صید آن از حلزون استفاده کنید.
بهترین زمان صید لایماهی در تالاب امیر کلایه در فصول بهار تا پاییز است؛ چون این ماهی در زمستان به استراحت و خواب زمستانه میرود. اردک ماهی و ماهی اسبله از ماهیهای دیگری هستند که بهوفور در تالاب یافت میشوند؛ با توجه به علاقه این ماهیها به تغذیه با لای ماهی، بهتر است برای صید آنها نیز از لای ماهی زنده و آویز به قلاب ماهیگیری استفاده کنید. بدون شک ماهیگیری در این تالاب تجربهای لذتبخش خواهد بود.
برای رفتن به استان گیلان همیشه و هر زمان مناسب است؛ سفر کردن و بازدید از تالاب امیر کلایه نیز از این موضوع جدا نیست؛ زیرا شما در هر فصلی از سال در بازدید از این جاذبه بینالمللی، شاهد گونههای مختلف گیاهی و پرندگان آن فصل خواهید بود.
بهترین زمان سفر به تالاب امیر کلایه برای تفریح و پیک نیک، اواسط بهار تا اواسط تابستان و فصل پاییز است؛ ولی اگر برای تماشای گونههای مختلف گیاهی و جانوری و پرندهنگری پرندگان مهاجر به این تالاب میروید، بهترین فصل زمستان است. در این زمان قطعا بیننده از مشاهده پرندههایی مانند غاز وحشی، اردک، قو، چنگر، خوتکا، پلیکان، گیلار و فلامینگو لذت خواهد برد.
منبع عکس: Shaltook، عکاس: نامشخص
تالاب امیر کلایه همانند دیگر تالابهای ایران زیستگاه گونههای گیاهی و جانوری بسیاری است که در زیر با ذکر توضیحات مختصر به شما معرفی خواهند شد.
نی، بیشترین پوشش گیاهی منطقه تالاب امیر کلایه را تشکیل میدهد.
«پسته دریایی» یا در زبان محلی «ثعله باقلی» از مشهورترین گیاهان تالاب امیر کلایه به شمار میآید که محصول آن لاله مردابی است. این گیاه که دارای کلاهک و دانههای سبز رنگ است خاصیت دارویی و درمانی زیادی دارد و در طب سنتی هم مورد استفاده قرار میگیرد؛ ضمن اینکه بهدلیل خاص بودن شکل و خاصیت درمانیاش، این گیاه مورد توجه گردشگران نیز قرار میگیرد.
منبع عکس: D-infinity، عکاس: نامشخص
در ادامه پوشش گیاهی تالاب امیر کلایه را با جزئیات بیشتر بررسی میکنیم.
زمینهای اطراف تالاب امیر کلایه خاک مرطوبی دارند و گیاهانی که احتیاج به رطوبت همیشگی دارند در حاشیه تالاب بیشتر دیده میشوند. در سالهای اخیر نیز بیشتر این مناطق به شالیزار برنج و باغهای صنوبر تبدیل شدهاند.
گونههای گیاهان «حاشیهای» و فراوانی آنها در ماههای سال:
منبع عکس: Google Map، عکاس: ِAlireza nadryfard
پراکندگی گیاهان پایابی معمولا از ساحل تا عمق معینی از آب است. به اینصورت که ریشهها در خاک و بخش ساقهها در آب و برگها و گلها هم روی آب و در هوا قرار دارند و در پیرامون تالاب دیده میشوند.
گونههای گیاهان «پایابی یا بن در آب» و فراوانی آنها در ماههای سال:
منبع عکس: Allkud، عکاس: نامشخص
گیاهان شناور، شامل گیاهانی هستند که معمولا برگهای بزرگی دارند که روی سطح آب قرار میگیرند. این گیاهان ریشه در رسوبات بستر دارند یا فاقد ریشه متصل به بستر هستند. لایههای فشرده برگ و گل گیاهان شناور مانع از نفوذ نور و اکسیژن به داخل آب میشوند و همچنین از مواج شدن سطح آب هم جلوگیری میکنند.
گونههای گیاهان «شناور» و فراوانی آنها در ماههای سال:
منبع عکس: Google Map، عکاس: نامشخص
گیاهان غوطهور، گیاهانی هستند که بهطور کامل یا بخش بزرگی از قسمتهای ریشه، ساقه و برگهای آنها در آب غوطهور باشد؛ تا جایی که ممکن است تنها بخشی کوچک از گلهای آنها روی سطح آب دیده شوند.
گونههای گیاهان «غوطهور» و فراوانی آنها در ماههای سال:
منبع عکس: Google Map، عکاس: Mahila h
با توجه به اینکه پناهگاه حیات وحش امیر کلایه در مسیر مهاجرت پرندگان مهاجر شمالی قرار گرفته است، این منطقه در فصل سرد سال یکی از مهمترین پناهگاهها جهت زمستانگذرانی این پرندگان محسوب میشود. پرندگان مهاجر علاوه بر منافع اقتصادی برای منطقه، باعث زیباتر شدن و تنوع در چشمانداز این جاذبه نیز میشوند.
هر سال تعداد بسیاری پرنده به تالاب امیر کلایه مهاجرت میکنند و بین یک تا سه ماه در این منطقه میمانند و زندگی میکنند. این پرندگان در جهت کنترل آفات گیاهی و امراض در حاشیه تالاب نیز نقش بسزایی دارند. از دیگر مزایای آنها تغذیه از دانههای روغنی گیاهی موجود در تالاب است؛ این نوع تغذیه نوعی کنترل بیولوژیکی و رایگان در جهت جلوگیری از رشد بیرویه گیاهان آبزی در سطح تالاب محسوب میشود. از جمله پرندگان مشاهده شده در این منطقه میتوان به این نامها اشاره کرد:
منابع عکسها: Gila2r، عکاسها: نامشخص
آبزیان موجود در تالاب امیر کلایه شامل ماهیهای کپور، سیم پرک، کلمه انول (کورا)، حوض وحشی، سرخ باله، لای ماهی، رفتگر ماهی خاردار، سوزن ماهی، اردک ماهی، ماهی ریز نقرهای، اسبله، سوف حاجی طرخان، گاو ماهی مرمری، نه خاره و گامبوزیا هستند.
لازم به توضیح است، تالاب امیر کلایه یکی از مهمترین ذخیرهگاههای لای ماهی است که در نوع خود ماهی بینظیری است.
منبع عکس: Anzoplus، عکاس: نامشخص
مشاهدات نشان میدهد که در تالاب امیر کلایه و اراضی اطراف آن، شغال و شنگ یا سمور آبی به فراوانی یافت میشود و گربه جنگلی و تشی (خارپشت) نیز دیده شدهاند.
منبع عکس: Petsea، عکاس: نامشخص
تالاب امیر کلایه، زیستگاه گونههای دیگر جانوری نیز است که شامل انواع زیر میشوند.
منبع عکس: Mahyadhotapar، عکاس: نامشخص
یکی از مهمترین مشکلات زیست محیطی تالاب امیر کلایه، برداشت بیرویه آب از این تالاب است که خطری جدی برای گونههای جانوری و گیاهی آن به شمار میآید.
آتش زدن کاهها و کلشهای شالیزارهای اطراف تالاب امیر کلایه خطر دیگری است که این تالاب را تهدید میکند. گرچه علت این کار نابودی کرم ساقهخوار در شالیزارها برای آمادهسازی زمین در فصل زراعی جدید، عنوان میشود، این باور اشتباه است و این آتشسوزیها میتواند تهدیدی جدی برای محیطزیست این اکوسیستم با ارزش به حساب بیاید.
تله کابین احرار یکی از جاهای دیدنی لاهیجان و از مهیجترین تفریحات و مقاصد گردشگری این شهر به شمار میرود. مسافت و زمان رفتوبرگشت کل مسیر این تله کابین از ابتدا تا انتها حدود سه کیلومتر و ۲۰ دقیقه است. این تله کابین دو ایستگاه با نامهای بام سبز و تاج خروس دارد و دارای پنج دکل و ۳۳ کابین است که هر کابین ظرفیت جابهجایی ۶ نفر را فراهم کرده است.
در مسیر رفتوبرگشت تله کابین احرار، نظاره گر زیبایی شهر لاهیجان، شامل مزارع سرسبز چای، شالیزارهای برنج، سقفهای شیروانی رنگارنگ و استخر لاهیجان خواهید بود.
منابع عکسها: اول Balad، دوم و سوم Google Map، چهارم Kashanehlahijan، عکاسها: اول Khayam Naseri، دوم Maaryam Ghadery، سوم Zarii Ri، چهارم نامشخص
امکانات تفریحی و رفاهی ایستگاه اول تله کابین لاهیجان، شامل شهربازی، رستوران، سرویس بهداشتی، پارکینگ و عکاسی در بدو ورود به کابین است؛ همچنین امکانات ایستگاه دوم نیز رستوران، کافی شاپ، سفرهخانه، امکان انتخاب و چاپ عکس گرفته شده در ایستگاه اول و سرویس بهداشتی را در بر میگیرد.
تالاب سوستان یا «سیستان» در اصل یک تالاب طبیعی نیست و حدود ۱۰۰ سال پیش توسط اهالی روستا جهت تامین آب مورد نیاز زمینهای شالیکاری، حفر شده است. آب ورودی به این تالاب بهوسیله باران و از منطقه کته شال تامین میشود.
منابع عکسها: اول Lahijanhome، دوم Kojaro، سوم Gila2r، چهارم Gardeshgari724، عکاسها: اول، سوم و چهارم نامشخص، دوم Omid Rajabipour
متاسفانه تالاب سوستان امکانات رفاهی زیادی برای جذب گردشگر ندارد؛ همچنین امکان استفاده از قایق هم مهیا نیست؛ ولی میتوانید از تفریحاتی نظیر تماشای طبیعت زیبا بهخصوص گلهای نیلوفر آبی، پرندهنگری و ماهیگیری استفاده کنید؛ ضمن اینکه میتوان در اطراف تالاب چادر زد و ساعتی استراحت کرد.
پل چوبی بندر کیاشهر یکی از نمادها و جاذبههای گردشگری شهر ساحلی کیاشهر است که محبوبیت زیادی دارد. با توجه به فرسوده شدن این پل، در چند سال اخیر اقدام به مرمت آن با سازههای همخوان با طبیعت (نظیر چوب طبیعی)، جهت جلوگیری از بههمخوردن اکوسیستم منطقه شد. این پل دارای طول ۷۰۰ متری و عرض ۲٫۵ متری است و انتهای آن نیز به ساحل دریای خزر میرسد.
منابع عکسها: اول Gardeshgari724، دوم Yaldamedtour، سوم و چهارم Shahrak-Arash، عکاسها: نامشخص
در جاذبه پل چوبی بندر کیاشهر امکانات تفریحی و رفاهی مختلفی برای گردشگران مهیا است که در میان آنها میتوان به پارک کودک، نمایشگاه صنایع دستی، قایقسواری، پیست موتور سواری، آلاچیقهای خانوادگی برای پیک نیک و نمازخانه اشاره کرد. همچنین این پل از میان تالاب بینالمللی بوجاق عبور میکند و به زیبایی این جاذبه افزوده است.
ساحل چمخاله یکی از زیباترین و مجهزترین سواحل ماسهای در ایران است. این ساحل سال ۱۳۹۱ عنوان بهترین ساحل استان را از طرف وزارت کشور کسب کرد.
شهر چمخاله تا چند سال پیش عنوان روستا داشت و تحت دهستانی چاف و بخشی از شهرستان لنگرود بود. ساحل زیبای این روستای سابق در سالهای دور و حتی قبل از انقلاب یکی از محبوبترین و پرطرفدارترینها در نوع خود، در نظر گردشگران بود که این محبوبیت با پیشروی دریا و زیر آب رفتن این ساحل زیبا، بسیار کم شد؛ اما چند سال بعد با آرام گرفتن دریا مجدد ساحل چمخاله نمایان شد و آهسته آهسته به جایگاه قبل خود بازگشت.
منابع عکسها: اول و سوم Jigo، دوم Nody، چهارم Google Map، عکاسها: اول، دوم و سوم نامشخص، چهارم Morteza Sina
با توجه به اینکه ساحل چمخاله همواره در طول سال از تعداد بسیاری از گردشگران میزبانی میکند، تفریحات متنوعی نیز برای سرگرمی گردشگران در نظر گرفته شده است که در میان آنها میتوان به تفریحات آبی شامل قایقسواری، جت اسکی، شاتل، بنانا، شنا، دوچرخه سواری، موتور چهارچرخ، فوتبال، والیبال، پارک بازی کودک، اسبسواری، عکاسی، پیکنیک و پیادهروی اشاره کرد.
منبع عکس: Google Map، عکاس: Mahila
اگر شما نیز از تالاب امیر کلایه دیدن کردهاید، نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر کاربرای کجارو به اشتراک بگذارید.
منبع عکس کاور: 35Photo، عکاس: Sajad Mirrahimi
نویسنده: مهدیه عزیزی