کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

قلعه رستم زابل

دوشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۳
مطالعه 6 دقیقه
دیوارهای تاریخی قلعه رستم زابل
قلعه رستم زابل از جاهای دیدنی زابل در استان سیستان و بلوچستان و آثار ملی ایران است.
تبلیغات
قلعه رستم زابل
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان سیستان و بلوچستان، ۷۰ کیلومتری جنوب غربی زابل
دیوارهای تاریخی قلعه رستم زابل
مشاهده روی نقشه
دروازه قلعه رستم زابل
آثار بازمانده از قلعه رستم زابل
مجموعه تاریخی قلعه رستم زابل
بنای تاریخی قلعه رستم زابل
یخدان قدیمی در قلعه رستم زابل

قلعه رستم یکی از ارزشمندترین آثار تاریخی و جاهای دیدنی استان سیستان و بلوچستان است. این قلعه با پیشینه‌ای ۵۰۰ ساله، نزد مردم به پهلوانی اسطوره‌ای ایران منتسب می‌شود و نمای خشت و گلی آن، عظمت و ابهت تاریخی‌اش را به رخ بیابان می‌کشد. با کجارو همراه باشید.

کپی لینک

هرآنچه می‌خواهید درباره قلعه رستم زابل بدانید:

قلعه رستم از جاهای دیدنی زابل به شمار می‌رود و با بنایی وسیع، مربوط به دوران سلجوقی تا صفوی است. محوطه‌ای که قلعه در آن قرار دارد، معروف به محوطه تاریخی حوضدار است. در منطقه حوضدار بقایای شهری باستانی با آجرکاری، ساختمان‌های متعدد، سردر ورودی، برج نگهبانی و ۱۵ برج دفاعی جای گرفته‌ است.

2021-9-6e4d8818-9d95-4c1b-adab-81850df9fb4a

عکس از ویکی‌پدیا (عکاس: مسعود شیخ ویسی)

قلعه رستم زابل مربوط به خان‌های سیستانی در زمان صفویه است؛ کسانی که با نام‌های رئیس رستم، رئیس بهمن و... در منطقه حوضدار حکومت می‌کردند. این قلعه بزرگ‌ترین و با عظمت‌ترین قلعه دوران اسلامی سیستان به حساب می‌آید. عظمت منطقه حوضدار به این قلعه جنبه افسانه‌ای تاریخی داده و به نام بزرگ‌ترین و نام‌آورترین شخصیت سیستان، رستم نام‌گذاری شده است. مجموعه‌ای حدود ۱۵ تپه مربوط به پیش از تاریخ نیز در این منطقه وجود دارند. باستان‌شناسان تعدادی سکه نقره مربوط به پوراندخت پادشاه ساسانی در این منطقه کشف کرده‌اند.

قلعه رستم زابل به‌علت دوری از جاده اصلی، کمتر مورد توجه مردم منطقه و مسافران و گردشگران قرار می‌گیرد. با وجود عواملی نظیر شرایط جوی، تغییر مسیر رودخانه هیرمند و نبود منابع انسانی و مالی، این بنای تاریخی رو به تخریب می‌رود و حفاری‌های غیرمجاز در آن باعث تسریع تخریب شده است.

2021-9-db493814-e1de-4a3c-a8bb-84d0d24d2a10

عکس از گوگل‌مپ (عکاس: پیروز مقصودی)

کپی لینک

قلعه رستم زابل کجاست؟

قلعه رستم زابل در ۷۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان زابل، بعد از شهر سوخته، خارج از جاده اصلی قرار گرفته است. (مشاهده روی نقشه)

$('.map-container') .click(function(){ $(this).find('iframe').addClass('clicked')}) .mouseleave(function(){ $(this).find('iframe').removeClass('clicked')});

2021-9-493423f9-79d5-442f-a931-086db308c38d

عکس از ویکی‌پدیا (عکاس: رسول عباسی)

کپی لینک

تاریخچه قلعه رستم زابل

به‌طور کلی با در نظرگیری متون تاریخی و همچنین آثار بازمانده از معماری قلعه رستم و دقت در سفالینه‌های سطحی، احداث این قلعه را می‌توان به اواسط قرون اسلامی نسبت داد. قلعه رستم تا دوره صفویه مورد استفاده قرار گرفته است. احتمال داده می‌شود چهارصد تا پانصد سال پیش این قلعه متروک شده است.

2021-9-a6189104-38fa-42da-a5be-ad1e4e51d43a

عکس از ویکی‌پدیا (عکاس: مسعود شیخ ویسی)

تاکنون در این قلعه کاوش باستان‌شناسی علمی صورت نپذیرفته است؛ اما تکه‌های سفال‌های لعابدار و بدون لعاب ریخته شده حکایت از تاریخ طولانی دارد.

کپی لینک

بخش‌های قلعه رستم زابل

عناصر اصلی معماری قلعه، عبارت است از سردر ورودی در جبهه شرقی، برج‌های نگهبانی و تدافعی حصار قلعه، خندق، یخدان و از همه مهم‌تر قسمت شاه‌نشین آن. همچنین سایر تاسیسات مسکونی داخلی از دیگر عناصر تشکیل‌دهنده قلعه رستم هستند که تا حدودی تخریب شده‌اند.

هیبت و صلابت دروازه ورودی و ۱۵ برج تدافعی اطراف قلعه باشکوه تمام در برابر ناملایمات طبیعت همچنان می‌درخشد. تیرکش‌های داخل دیوار و برج‌ها و کنگره‌های حصار، وضعیت دفاعی قلعه را به‌خوبی نمایان می‌سازد.

دروازه قلعه رستم زابل

عکس از ویکی‌پدیا (عکاس: رسول عباسی)

  • شاه‌نشین: عناصر اصلی شاه‌نشین شامل حیاط مرکزی، ایوان‌های شمالی و جنوبی، مجموعه‌ای از اطاق‌های مختلف در اطراف حیاط مرکزی و ساختمان حاکم‌نشین می‌شود که متصل به مجموعه فوق و ساختمان امنیتی است. در بعضی از اطاق‌ها با قرار دادن خشت‌ها در کنار یکدیگر پنجره‌های زیبای مشبک مانندی را به‌وجود آورده‌اند که یکی از ویژگی‌های معماری منطقه است.
  • یخدان: در بخش شرقی قلعه و رو‌به‌روی شاه‌نشین قرار دارد که شامل یک فضای مدور نسبتا وسیعی به ارتفاع پنج متر از سطح زمین می‌شود.
  • اصطبل: با فاصله کمی از ارگ شاه‌نشین واقع شده است. در پشت آن، ساختمان طویلی قرار دارد که در بدنه اضلاعش آخورهایی به ردیف دیده می‌شود.
  • خندق: در حال حاضر خندقی به عرض ۷/۵ متر (با تغییر اندازه در برخی قسمت‌ها) قلعه را در برگرفته است. به‌دلیل انباشته شدن خاک، عمق خندق چندان زیاد نیست.
کپی لینک

مصالح ساختمانی قلعه

شرایط اقلیمی و وضعیت آب‌وهوایی و موقعیت استراتژیکی منطقه معماران و سازندگان را برآن داشته‌اند که دژی مستحکم به‌منظور بهره‌برداری‌های نظامی-مسکونی ایجاد کنند. بر این منظور از خشت خام استفاده شده است و در بعضی موارد، آثار گچ نیز در اطاق‌ها دیده می‌شود.

آثار بازمانده از قلعه رستم زابل
مجموعه تاریخی قلعه رستم زابل
بنای تاریخی قلعه رستم زابل
یخدان قدیمی در قلعه رستم زابل

عکس‌های گالری از گوگل‌مپ (عکاسان: بابک معاون، حسام کرمی، کتی سپهری و علی حاجی)

کپی لینک

نکات بازدید از قلعه رستم زابل

  • به‌دلیل قرارگیری در منطقه جنوبی کشور، بهترین زمان برای بازدید از قلعه رستم زابل فصول خنک سال هستند.
  • از آنجا که نورپردازی برای این بنای تاریخی صورت نگرفته است، توصیه می‌کنیم در ساعات روشنایی روز به آن مراجعه کنید. ساعات اولیه صبح یا نزدیک غروب، هوا مناسب‌تر است.
  • راهنمای گردشگری در قلعه رستم زابل وجود ندارد. پس بهتر است پیش از سفر، اطلاعات کافی درباره آن داشته باشید.
  • آثار تاریخی میراث بشریت هستند. آن‌ها را پاس بداریم و بی‌‌خدشه‌ای، به نسل بعد امانت‌شان دهیم.
دیوارهای تاریخی قلعه رستم زابل

عکس از ویکی‌پدیا (عکاس: رسول عباسی)

سوالات متداول

  • قلعه رستم زابل کجاست؟

    قلعه رستم زابل در ۷۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان زابل، بعد از شهر سوخته، خارج از جاده اصلی قرار گرفته است.

  • قدمت قلعه رستم زابل به چه زمانی بازمی‌گردد؟

    قلعه رستم زابل مربوط به دوران سلجوقی تا صفوی است.

  • قلعه رستم زابل چه کاربری داشته است؟

    قلعه رستم زابل دارای کاربری نظامی مسکونی بوده است.

  • بهترین زمان بازدید از قلعه رستم زابل چه وقتی است؟

    بهترین زمان برای بازدید از قلعه رستم زابل فصول خنک سال هستند.

نویسنده: زهرا صالح نژاد

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات