- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
اصفهان بیش از همه با بناهای و آثار ارزشمند تاریخی خود شناخته میشود، جاذبههای کمنظیری مانند نقش جهان و پل خواجو که این شهر را به یکی از بهترین مقاصد گردشگری تبدیل کردهاند. با این همه در کنار آثار تاریخی مشهور، جاذبههای هیجانانگیز و آموزنده دیگری وجود دارد که برای هر گردشگری میتواند جذاب باشد. یکی از آنها، باغ گلهای اصفهان است، مجموعه کمنظیر از انواع گلها و گیاهان. با کجارو همراه باشید و بیشتر درباره باغ گلهای اصفهان بخوانید.
در عصری كه رشد قارچ گونه صنايع آلاينده، محيط زيست انسان و موجودات زنده را به مخاطره انداخته است، آلودگی هوا منشا بسياری از بيماریهای تنفسی، قلبی و عروق میشود و انسان زير چرخدندههای ماشينيسم و توسعه صنعتی، لحظههای دردناک بيگانگی با طبيعت را تجربه میكند، مشاهده گل كه سمبل لطافت و نماد زيبايی است و قرارگیری در فضايی دلنشين و سبز، فطرت زيبادوستی انسان را بر میانگيزاند و موجبات تلطيف روح و روان آدمی را فراهم میكند.
عکس از ایمنا (عکاس: رسول شجاعی)
در اين راستا و در اقدامی کمسابقه، شهرداری اصفهان دريچهای به باغ اميد گشود و در زمينی به وسعت ۶۷۰۰۰ متر مربع در حاشيه زاينده رود، مجموعه زيبای باغ گلها را به آلبوم جاهای دیدنی اصفهان افزود. از ويژگیهای منحصربهفرد اين مجموعه، وجوه چندگانه تفريحی، آموزشی، فرهنگی و تحقيقاتی آن و ارائه گونههای گياهی متنوع است كه در كنار عناصر و سبک مختصات باغهای سنتی ايران، متبلور گرديده است.
عکس از ایمنا (عکاس: رسول شجاعی)
در طراحی اين باغ اقليم خشک منطقه اصفهان مورد توجه قرار گرفته است و آب بهصورت فوارههایی كوتاه جريان میيابد و سرانجام به بركه میریزد. همچنين عناصر و مختصات فرهنگ معماری سنتی اصفهان در بناهای اين باغ تبلور عينی يافته است. با عنايت به فلسفه وجودی باغ مبنی بر ارائه انواع گلها سازگار با شرايط آبوهوايی اصفهان، مجموعا درقسمتهای مختلف باغ تعداد ۳۹۵ گونه گياهی كاشته شده است.
عکسهای گالری از باشگاه خبرنگاران جوان (عکاس: وحید مومن زاده)
برای كاهش هزينه كارگری و حداكثر استفاده از آب و همچنين ايجاد محيطی مرطوب، در این مجموعه از آبياری تحت فشار استفاده شده است و كليه سطوحی كه امكان آبياری بارانی در آن وجود دارد، تحت پوشش قرار گرفته است. برای تأمين نور مناسب و روشنايی باغ در شب نیز از پايههای بلند بههمراه پروژكتور جهت نورپردازی به روش متمركز استفاده شده است. همچنين پايههای كوتاه با نور ملايم در مسيرهای حركت جای گرفتهاند كه با ایجاد فضایی زيبا، این باغ را به یکی از جاهای دیدنی اصفهان در شب بدل میکنند.
باغ گلهای اصفهان در ميدان بزرگمهر، ابتدای خيابان سلمان فارسی قرار دارد. برای دسترسی به این مجموعه میتوانید از خودروی شخصی یا وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید. نزدیکترین ایستگاه مترو به باغ گلها ایستگاه متروی سی و سه پل است که البته از آن ایستگاه تا مقصد را باید با تاکسی طی کنید. ایستگاه اتوبوس پل بزرگهمر نیز در فاصله بسیار کمی از باغ گلها قرار دارد و با استفاده از چند خط میتوانید به آن برسید.
موقعیت جغرافیایی باغ گلهای اصفهان روی نقشه
خوشبختانه در دهههای اخیر فضاهای سبز شهر اصفهان در پرتو برنامهريزیها و تلاشهای شهرداری و سازمان پارکها و فضاهای سبز گسترش يافته است؛ بهگونهای که سرانه فضای سبز اين شهر بهازای هر شهروند به مرز حدود ۱۳/۵ متر مربع رسيده است، رقمی كه در يک مقايسه اجمالی به حداقل استاندارد جهانی يعنی ۱۵ متر مربع نزديک شده است. اين فضاهای سبز كه از پارک های اصفهان به شمار میآید، مشتمل بر فضاهای دلانگيز حاشيه زايندهرود و پارکهای محلی و كوهستانی و جنگلی است زيبايی، شادابی و پالايش نسبی هوای شهر اصفهان را باعث شدهاند.
عکس از ایمنا (عکاس: رسول شجاعی)
اين طرح بهعنوان يكی از طرحهای مهم و بزرگ «اصفهان+۲۲» به بهرهبرداری رسید تا بدينوسيله بر زيبايیها و مناظر ديدنی اين شهر بيفزايد و دانشجويان و دانشپژوهان بتوانند از اين مكان استفاده و اوقات فراغت خود را با گل و گياه سپری كنند. همچنین این مجموعه جذاب از مقاصد گردشگری و مکان های تفریحی کودکان در اصفهان محسوب میشود و بسیاری از بازدیدکنندگان آن را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند.
باغ گلهای اصفهان دارای بخشهای متنوعی است که برخی از آنها شامل موارد زیر میشوند:
وسعت باغ صخرهای ۲۵۰۰ متر و ارتفاع آن سه متر است و ۲۵۰ گونه گياهان صخرهای در اين باغ كاشته شده است.
اين آبنما در سمت شرقی باغ صخرهای قرار دارد و از ارتفاع چهارمتری حجم قابلتوجهی از آب به داخل بركه ريزش میكند. در ساختمان آبشار از انواع سنگهای رودخانهای استفاده شده است تا آبشار كاملا طبيعی جلوه کند.
بهمنظور تلطيف هوا و پرورش انواع گياهان آبزی، در طرح باغ بركهای به مساحت حدود ۳۵۰۰ متر مربع در ضلع جنوب شرقی باغ ساخته شده است.
سطح كلی قطعات باغ چمنكاری شده است. در مركز باغ طرح فرش دیده میشود، طرحی که يكی از نقشهای اصيل و ديرينه اصفهان است. برای شکلدهی به گل و بوته و ترنج فرش از انواع و اقسام گلها استفاده کردهاند. معابر باغ با حدود ۵۰۰۰ متر مربع مساحت، با نوعی كفپوش (سنگهای گرانيت) با طرحهای خاص مفروش شده است.
با توجه به تنوع گلها و گياهانی كه نياز به مراقبت ويژه دارند، اطراف باغ با نردههای ساده و ديوار سبز انواع پرچين محصور شده است؛ بهگونهای كه ضمن جلوگيری از تردد افراد بهصورت ديوارهای سبز محدوده باغ را مشخص سازد.
اين مجموعه با مساحتی در حدود ۱۱۷۰ متر مربع دارای ۱۳۲ گونه از انواع گياهان دارويی و خوراكی موجود در مناطق مختلف ايران است كه بر اساس يک سری مطالعات، انتخاب و نسبت به كشت آن اقدام شده است.
اين قسمت دارای انواع درختان سوزنی برگ است كه مساحتی بيش از ۲۱۶۶ متر مربع از باغ را به خود اختصاص داده و در منتهیاليه درياچه واقع شده است. تنوع گونهها در اين مجموعه بالغ بر ۸۶ گونه است.
اين مجموعه نيز با انواع گياهان پيازی شكل گرفته و سعی شده با استفاده از تعداد قابلتوجهی از گونههايی كه با شرايط آب و هوايی اصفهان سازگاری دارند، منظره زيبايی به نمايش گذاشته شود. تعداد گونههای اين مجموعه ۳۸ گونه و مساحت آن بالغ بر ۷۴۰ متر مربع است.
در قسمتی از باغ، باغچههايی بهمنظور كشت انواع گل رز در ايران در نظر گرفته شده است.
عکس از ایمنا (عکاس: رسول شجاعی)
اين مجموعه نيز با مساحتی در حدود ۹۰۰ متر مربع در ضلع شرقی باغ و در كنار آمفیتئاتر قرار دارد با تعداد ۴۶ گونه گياهی، دارای گونههای متعدد زنبق است.
بهمنظور جداسازی و تفكيک قطعات مختلف از پرچينهای متفاوت با گونه مورد، انواع شمشاد، و زرشک استفاده شده است كه طول عمليات اجرايی در اين بخش به ۱۵۴۰ متر میرسد.
اين مجموعه نيز با مساحتی در حدود ۹۰۰ متر مربع در ضلع شرقی باغ با تعداد ۲۶ گونه گياهی پيشبينی شده كه دارای گونههای متعدد از گلهای داوودی است.
معابر اصلی و فرعی با استفاده از آب نماهايی به قطع ۸۰×۴۰ سانتیمتر همراه با فوارهها متعدد اجرا شده كه طراوت و زيبايی خاصی به مجموعه بخشيده است. آب مورد استفاده از مركز باغ به منتهیاليه آبنماها متصل شده و پس از برگشت مجدد بهصورت چرخشی جريان میيابد.
علاوه بر بخشهای فوق، باغ گلهای اصفهان دارای امکانات رفاهی زیر است:
باغ گلهای اصفهان در هر فصل جذابیتهای خاص خود را دارد؛ اما بهدلیل شکوفایی اکثر گلها و آبوهوای مطبوع، بهار و بهخصوص ماه اردیبهشت بهترین زمان برای بازدید از باغ گلهای اصفهان است. بهترین ساعات بازدید نیز صبح تا ظهر است. در این بازه زمانی مجموعه اغلب خلوتتر از دیگر زمانها است. همچنین سعی کنید در روزهای غیرتعطیل به این مجموعه سر بزنید تا با خیال آسودهتر بتوانید از باغ دیدن کنید.
عکس از ایمنا (عکاس: رسول شجاعی)
ساعات بازدید باغ گلهای اصفهان از ۷ تا ۲۱ است. بلیط (۱۳۹۹) برای گردشگران داخلی بهایی معادل ۶ هزار تومان و برای گردشگران خارجی بهایی برابر با ۵۰ هزار تومان دارد.
نویسنده: سینا غرباوی