- مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
- بازدید از این جاذبه رایگان است
- ایران، استان خراسان جنوبی، قاین، خیابان امام خمینی، امام خمینی ۵
قاین یکی از شهرهای شناخته شده در استان خراسان جنوبی است. این شهر بهدلیل حضور تپههای باستانی و با توجه به کاوشها و تحقیقاتی که روی آنها انجام شدهاند، قدمت بسیار بالایی دارد. طبق روایات، قاین توسط «کی لهراسب»، پدر «گشتاسب»، از فرمانروایان بلخی دوران زرتشت ساخته شده است. با توجه به پیشینه تاریخی این ناحیه از ایران بدیهی است که بتوان آثار تاریخی و باستانی ارزشمندی را در آن مشاهده کرد. یکی از این آثار تاریخی حائز اهمیت مسجد جامع قاین است. برای آشنایی بیشتر با این بنای ارزشمند ادامه مطلب را با ما دنبال کنید.
هرآنچه باید درباره مسجد جامع قاین بدانید:
- هرآنچه باید درباره مسجد جامع قاین بدانید:
- مسجد جامع قاین کجاست؟
- مسیر دسترسی
- درباره مسجد جامع قاین بیرجند
- تاریخچه مسجد جامع قاین
- کتیبه های مسجد جامع قاین
- کاوشهای باستانشناسی
- معماری و بخشهای مختلف مسجد جامع قاین
- حیاط
- ایوان
- محرابها
- شبستانها
- منبر
- پایاب
- ساعت آفتابی
- درهای ورودی
- شرایط بازدید مسجد جامع قاین
- دیدنی های اطراف مسجد جامع قاین
- آرامگاه بوذرجمهر قاینی
- موزه مردم شناسی قاین
مسجد جامع قاین کجاست؟
- آدرس: استان خراسان جنوبی، قاین، خیابان امام خمینی، امام خمینی ۵ (مشاهده روی نقشه)
مسجد جامع قاین در مرکز شهر تاریخی قاین و در خیابان امام خمینی قرار دارد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: امیرحسین مقتدایی
مسیر دسترسی
مسجد جامع قاین در خیابان امام خمینی، شناختهشدهترین خیابان شهر، قرار دارد. این خیابان از میدان امام تا میدان شیرازی بهصورت یکطرفه امتداد پیدا میکند. برای دسترسی به مسجد میتوانید از میدان امام وارد خیابان امام خمینی شوید، یا از خیابان کمالالملک و کوچه مسجد جامع برای رسیدن به مقصد استفاده کنید.
درباره مسجد جامع قاین بیرجند
مسجد جامع قاین یکی از زیباترین، مرتفعترین و محبوبترین بناهای تاریخی و جاهای دیدنی استان خراسان جنوبی محسوب میشود. این مسجد در کنار معماری زیبا و تزیینات خیرهکننده، بهدلیل داشتن دو محراب و دو قبله در بین گردشگران داخلی و خارجی شهرت قابلتوجهی دارد. مسجد جامع قاین در مساحتی برابر با ۲,۴۷۰ متر مربع ساخته شده که وسعت زیربنای ایوان آن ۱,۰۵۰ متر مربع است. زیربنای شبستانها و حجرههای مسجد نیز مساحتی برابر با ۱,۲۰۰ متر مربع دارد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: travelwithhamid
مسجد جامع قاین یکی از جاذبههای گردشگری مذهبی و تاریخی ایران است که حیات و پابرجا ماندناش اهتمام، دقت و مسئولیتپذیری مسئولان و بازدیدکنندگان را میطلبد. این مسجد بهعنوان نخستین اثر از استان خراسان جنوبی در فهرست آثار ملی ایران جای گرفته است.
تاریخچه مسجد جامع قاین
در مورد قدمت و زمان دقیق احداث مسجد جامع قاین اختلاف نظرهایی بین محققان و باستانشناسان وجود دارد. اعتقاد برخی بر این است که مسجد در ابتدا آتشکدهای متعلق به دوران حکومت ساسانیان بوده است و بعدها روی آن ساختمان مسجد را بنا کردهاند. در این مورد میتوان به نظرات ابن حوقل، اصطخری و ناصرخسرو اشاره کرد. «ابن حوقل» در مورد این اثر ارزشمند چنین مینویسد:
قاین وسعت آن چند سرخس است و بناهای آن از گل و دارای قهندژ (کهندژ) است که خندقی در پیرامون دارد و مسجد جامع و دارالاماره در قهندژ است.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: محمد جهانبخشی
به گفته اصطخری مسجد جامع قاین در «قهندژ» یا همان ارگ و در مجاورت «دارالاماره»، قرار داشته است. یک قرن بعد ناصرخسرو قبادیانی که در اواسط قرن پنجم هجری قمری از این شهر دیدن کرده بود، محل قرارگیری و ساخت مسجد را در میان اماکن عمومی شهر عنوان کرد. وی در مورد این مسجد چنین گفت:
قاین شهری است بزرگ و حصین است. گرد شهر خندقی دارد و مسجد آدینه به شهر اندر است و آنجا که مقصوره است تاقی عظیم و بزرگ چنانکه در خراسان از آن بزرگتر ندیدم و آن تاق نه در خود مسجد است و عمارت همه شهر به گنبد است.
با توجه به صحبتهای ناصرخسرو میتوان به این نتیجه رسید که احتمالا مسجد جامع کنار «دارالاماره» قرار داشته است؛ اما در طول سالیان سال در اثر وقوع زلزله تخریب شد و مردم آن روزگار مسجد جامع دیگری را روی بقایای آتشکده ساسانیان احداث کردند.
کتیبه های مسجد جامع قاین
اینکه مسجد جامع قاین بارها براثر زلزله تخریب و صدمات بسیاری را متحمل شده است، در کتیبههای ایوان مسجد نیز ذکر کردهاند. بر اساس این کتیبهها قدمت مسجد به سال ۷۹۶ هجری قمری بازمیگردد. در یکی از کتیبهها چنین آمده است:
این بنا بهفرمان جمشید قارن از خاندان معروف قارن که در دوره امیر تیمور جهانگشا حاکم قاین و مدتی حاکم ساری و دامغان بود، تعمیر و مرمت شد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: وحید عابدین زاده
در بخش داخلی رواق پنجم که در ضلع شمالی حیاط مسجد جامع قاین قرار دارد، لوحی مشاهده میشود که قدمت آن برابر با اول رجب سال ۹۲۱ هجری قمری است. این لوح تاکنون خوانده نشده است؛ ولی به نظر میرسد که مضمون کلی آن در مورد زمان فرمانروایی امیر سلطانی باشد که در فاصله سالهای ۹۱۹ تا ۹۲۱ هجری قمری، به دستور شاه اسماعیل صفوی به مقام فرمانروایی قاین، نائل شد.
از دیگر کتیبههایی که در مسجد جامع قاین وجود دارند، سنگلوحی است که سمت راست ورودی ایوان مسجد نصب شده است. این سنگ ابعاد ۵۰ در ۱۲۰ سانتیمتر دارد و روی آن با خط بسیار زیبایی نوشتهاند که شاه سلیمان صفوی امر به بازسازی مسجد به تاریخ ۱۰۸۰ هجری قمری کرد.
کاوشهای باستانشناسی
در سال ۱۳۵۴ هجری شمسی کاوشهایی در شبستان شمالی مسجد انجام شد و طی آنها سه پایه ستون سنگی از جنس سنگ لاشه و ملاط ساروج کشف شدند که طول و عرض هرکدام یک متر بود. همچنین ستونی چهارقلو در شبستان وجود دارد که همانند ستونهای مسجد جامع اصفهان ساخته شده و متعلق به دوران سلجوقیان است. این ستون حاکی از آن است که در این مکان، ساختمانی از دوران سلجوقیان وجود داشت که بهدلیل وقوع زلزله تخریب شد؛ ولی در زمان تیموریان بازسازی و تعمیر شد. جالب است بدانید که در این مکان سه تنور پخت نان نیز کشف شدهاند. کارشناسان و باستانشناسان به این نتیجه رسیدهاند که در گذشته این محل مکانی مسکونی بوده است.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: امیرحسین مقتدایی
همچنین سفالهایی مربوط دوره سلجوقیان در کاوشها کشف شدهاند که شباهت بسیاری به سفالهای رباط شرف دارند. طی خاکبرداری به عمق هشت سانتیمتر که در حیاط مسجد جامع قاین انجام شد، کاوشگران موفق به کشف قطعههایی از آجرهای دوران سلجوقیان شدند. آنها این آجرها را متعلق به نمای مسجد میدانند و معتقدند که این نما طی زلزلهای شدید آسیب دیده و از بین رفته است. با توجه به کشفیات هرچند کم و مختصر که از مسجد بهدست آمده است، به نظر میرسد نمای مسجد متشکل از کتیبهها، آجرکاریهای زیبا و چشمگیر و تزیینات و نقش و نگارهای هنرمندانه از گل و گیاه و نیز فتیلههای آجری با نقشهای گره بوده است. گروهی از کارشناسان مدعی هستند که در گذشته از قلعهکوه تا دژ مرکزی شهر و مسجد جامع قاین تونلی زیرزمینی در راستای قنات قرار داشت که مورد استفاده مردم قرار میگرفت.
معماری و بخشهای مختلف مسجد جامع قاین
مسجد جامع قاین دارای قسمتهای مختلفی از جمله چند شبستان، چندین حجره، حیاط، مناره، گنبد، منبر چوبی، پایاب مسقف، دو محراب با دو قبله، ساعت آفتابی، دربهای ورودی و چندین لوح و سنگنوشته است.
حیاط
حیاط مسجد جامع قاین فضایی مستطیلی شکل به طول ۳۳ متر و عرض ۲۸ متر است. در گرداگرد آن حجرههایی ساختهاند که هرکدام دارای عمقی برابر با دو متر است. گفته میشود که در گذشته مسجد دارای دو مناره بود که در دو طرف ایوان آن قرار داشتند و هرکدام دارای ارتفاعی برابر با پنج متر بودند.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: کیوان عظیمی نیا
ایوان
کارشناسان معماری ایوان مسجد را از شاهکارهای معماری معرفی کردهاند. این ایوان از لحاظ زیبایی و تزییناتی که در آن انجام شدهاند، قابل قیاس با مسجد زیبای گوهرشاد است. ایوان مسجد ۱۸ متر ارتفاع، عرضی برابر با ۱۱ متر و طولی بالغبر ۲۲ متر دارد. طراحان هنرمند مسجد جامع قاین سقف ایوان را بهصورت چهارطاق و سه گنبد احداث کردهاند و با هنر و ذوق تحسینبرانگیزی به رنگآمیزی و تزیین آن پرداختهاند. در واقع گردشگران و بازدیدکنندگان هنگام تماشای این بخش از مسجد شاهد تزیینات معرقکاری خواهند بود که با ظرافت و زیبایی هرچه تمام انجام شدهاند. نقاشیهایی که در ایوان مسجد صورت گرفتهاند، به سبک و روش اصفهانی هستند و گویا این کار در دوران صفویان انجام شده است.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: محمد جهانبخشی
محرابها
از مهمترین ویژگیهای مسجد جامع قاین میتوان به وجود دو محراب با قبلههای متفاوت اشاره کرد. البته اینگونه به نظر میرسد که تفاوت قبله در محرابها بهدلیل تغییر قبله مسلمانان از بیتالمقدس بهسمت کعبه نبوده است. در این باره دو نظریه وجود دارد. گروهی عنوان کردهاند که احتمالا بهدلیل اختلافات موجود بین اهل تسنن و تشیع، هنگام محاسبه دقیق قبله این اتفاق افتاده باشد. برخی دیگر نیز بر این باورند که محراب بخش انتهایی ایوان در واقع یک نیایشگاه بوده است.
شبستانها
مسجد جامع قاین دارای دو شبستان است که در دو سمت ایوان قرار دارند. این دو شبستان علاوه بر اینکه در فصل زمستان مورد استفاده بهینه و موثر قرار میگیرند، در جلوگیری از رانش دیوارهای اطراف ایوان نقش بسزا و تاثیرگذاری را ایفا میکنند.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: معصومه ترابی
منبر
منبری چوبی و بزرگ با قدمتی برابر به سال ۱۰۸۲ هجری قمری در مسجد جامع قاین وجود دارد که بسیار نفیس و گرانبها است. این منبر به همت استاد محمد واعظی کاخکی از چوب چنار ساخته شد. روی این منبر کتیبهای وجود دارد که به خط نسخ و بهصورت منبتکاری روی آن چنین نوشته شده است:
عمل استاد مقیم بن استاد محمد ولی بن استاد حسن علی کاخکی فی شهور سنه اثنان و ثماتون بعد الاف.
پایاب
حضور یک پایاب مسقف در میان صحن مسجد جامع قاین از دیگر نکتههای جالب در معماری و ساخت این اثر تاریخی و مذهبی است. به نظر میرسد که این پایاب در زمان حکومت شاه سلیمان صفوی بهدلیل دسترسی به آب قنات جعفرآباد و به دستور «صفشکن خان» ساخته شده باشد. سازندگان پایاب را با ۲۰ پله و در عمق ۵٫۵ متری از سطح زمین احداث کردهاند. کتیبه واقع در حجره کنار پایاب نیز به مردم اطمینان میدهد که میتوانند از آب پایاب برای گرفتن وضو استفاده کنند.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: سعید آقایی
ساعت آفتابی
ساعت آفتابی صحن مسجد جامع قاین از دیگر قسمتهای جالب این بنا است که بهعنوان وسیلهای برای تعیین جهت ظهر شرعی قاین استفاده میشد. سازنده این ساعت آفتابی «استاد توحیدی» است.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: عباس افتاده
درهای ورودی
مسجد جامع قاین دارای دو درب ورودی است؛ یکی از درها بهسوی بازار قدیمی در بخش شرقی باز میشود و دیگری در جهت شمال، بهسمت بازار فعلی گشوده میشود.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: Lahe Mohammadi
شرایط بازدید مسجد جامع قاین
بازدید از مسجد جامع قاین رایگان است. درهای این مسجد از صبح تا هنگام غروب باز هستند. برای بازدید از این بنا به یک تا دو ساعت زمان احتیاج خواهید داشت.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: مهدی رستمی
دیدنی های اطراف مسجد جامع قاین
آرامگاه بوذرجمهر قاینی
- آدرس: استان خراسان جنوبی، شهرستان قاینات، بخش مرکزی، پنج کیلومتری جنوب شرقی قاین، دامنه کوه ابوذر (مشاهده روی نقشه)
- هزینه بازدید (در سال ۱۴۰۲): رایگان
- فاصله از مسجد جامع قاین: حدود ۴٫۴ کیلومتر (۱۰ دقیقه با ماشین)
آرامگاه بوذرجمهر قاینی یکی از معروفترین جاهای دیدنی قاین است و در منطقه گردشگری بوذرجمهر قرار دارد. این آرامگاه متعلق به یکی از شاعران و عارفان نامدار قرن چهارم و پنجم هجری قمری به نام بوذرجمهر قاینی است. بنای آرامگاه در قرن ششم و هفتم هجری قمری، بهصورت چلیپایی ساخته شد و از دور ظاهری شبیه به مسجدالاقصی، قبله اول مسلمانان، دارد. این بنا بهعنوان یکی از آثار تاریخی ارزشمند قاين با شماره ۲۷۵۹ در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسید و تحت حفاظت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار دارد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: وحید عابدین زاده
موزه مردم شناسی قاین
- آدرس:استان خراسان جنوبی، قاین، خیابان شهید رجایی، شهید رجایی سه (مشاهده روی نقشه)
- هزینه بازدید (در سال ۱۴۰۲):چهار هزار تومان
- فاصله از مسجد جامع قاین: حدود ۵۰۰ متر (۶ دقیقه پیادهروی)
موزه مردمشناسی قاین از سال ۱۳۸۴ هجری شمسی در خانه تاریخی سلطانی افتتاح شده است. بنای موزه متعلق به خانواده سلطانی، از بزرگان و ثروتمندان قاین بود. شالوده اصلی بنا در دوره زندیه ساخته شده است؛ اما در دوره قاجار و پهلوی تغییراتی روی آن صورت گرفت. از بخشهای مختلف موزه مردمشناسی قاین میتوانیم به مراسم شب یلدا (کفزنی)، دستاسی، کشت و برداشت زعفران، جاجیمبافی، حلاجی، ریسندگی، مراسم سنتی کشاورزی، تلم زنی (تهیه مواد لبنی) و مراسم عروسی سنتی همراه با ساز و دهل و رقص محلی اشاره کنیم.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: علی صرافیان
سوالات متداول
مسجد جامع قاین کجاست؟
مسجد جامع قاین در استان خراسان جنوبی، قاین، خیابان امام خمینی، امام خمینی پنج قرار دارد.
چه چیزی باعث شهرت مسجد جامع قاین شده است؟
این مسجد بهدلیل داشتن دو محراب و دو قبله، در بین گردشگران داخلی و خارجی شهرت قابلتوجهی دارد.
قدمت مسجد جامع قاین به چه زمانی بازمیگردد؟
بر اساس کتیبهها قدمت مسجد جامع قاین به سال ۷۹۶ هجری قمری بازمیگردد.
شرایط بازدید مسجد جامع قاین چگونه است؟
بازدید از مسجد جامع قاین رایگان است. درهای این مسجد از صبح تا هنگام غروب باز هستند.
نویسنده: محبوبه حسنی / بازنویسی: محمدرضا قاسم شیرازی