- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
بندر گناوه یکی از زیباترین شهرهای ساحلی ایران است که در استان بوشهر قرار دارد. هر ساله گردشگران زیادی با هدف خرید، این مقصد گردشگری را انتخاب میکنند؛ چراکه بندر گناوه به داشتن بازارهایی پرزرق و برق و ارزان شهرت دارد و از آن با عنوان «دبی ایران» یاد میکنند. بهواسطه طبیعت زیبا و شگفتانگیز، بندر گناوه و وجود صدفهای دریایی در سواحل آن، با نام «معدن مروارید» نیز شناخته میشود. با کجارو همراه باشید تا با این شهر تاریخی و یکی از مقاصد محبوب گردشگری بیشتر آشنا شوید.
منبع: bushehrport
بندر گناوه یکی از شهرهای جنوب کشور و مرکز شهرستان گناوه در استان بوشهر است. این شهرستان با مساحت ۲,۰۴۴ کیلومتر مربع در ساحل شمالی خلیج فارس قرار دارد. بندر گناوه با ارتفاع پنج متر از سطح دریا، به دو بخش مرکزی و ریگ و دو دهستان حیات داود و رود حله تقسیم شده است.
شهرستان گناوه از شمال غربی با شهرستان دیلم، از شمال شرقی با استان فارس، از شرق با شهرستان دشستان، از جنوب با شهرستان بوشهر و از غرب با خلیج فارس همسایه است. بندر گناوه در فاصله خدودی ۸۰۰ کیلومتری از بندر عباس (حدود ۱۰ ساعت) و ۱,۰۲۴ کیلومتری تهران (حدود ۱۳ ساعت) قرار دارد.
جزیره خارک نیز در نزدیکی این شهر ساحلی قرار دارد و با قایق بهراحتی میتوانید خود را به آنجا برسانید.
برای سفر به بندر گناوه با سواری، اگر مبدا تهران باشد دو مسیر در پیش روی خود خواهید داشت:
اگر از شیراز بهصورت زمینی بهسمت بندرگناوه حرکت کنید، باید ابتدا خود را به قائمیه برسانید و با عبور از دل تخلستانهای آبپخش، مسیر را بهسمت شبانکاره و بندر گناوه ادامه دهید. از شیراز به مقصد این شهر سفری پنج ساعته در پیش خواهید داشت.
از اهواز بهسمت بندر گناوه مسیری کوتاهتری در حدود چهار ساعت را باید سپری کنید. فقط کافی است که خود را به ماهشهر برسانید و سفر خود را بهسمت هندیجان و بندر دیلم ادامه دهید.
اگر بهجای سفر زمینی بخواهید با هواپیما سفر کنید، نزدیکترین فرودگاه به بندر گناوه، فرودگاه بوشهر است. از این فرودگاه تا بندر گناوه با سواری، در حدود یک ساعت و نیم در سفر خواهید بود.
اگر تصمیم گرفتید که سفر زمینی با قطار را انتخاب کنید، باید خود را به نزدیکترین ایستگاه قطار یعنی ایستگاه ماهشهر برسانید. از این ایستگاه تا بندر گناوه با سواری سه ساعت و ۵۰ دقیقه در سفر خواهید بود.
منبع: pinorest
با وجود آن که بندر گناوه شهر ساحلی نسبتا کوچکی است، همچون هر شهر دیگری محلههای متعددی دارد. از جمله آنها میتوان به محلههای معروفی همچون جاده برازجان یا جمهوری اسلامی، باباعلیشاه، نوروزآباد، سادات، کوی بسیجیان، امامزاده، عبدامام، کوی مطهری یا زمین شهری، بازار و محله سرخور اشاره کرد.
گروهی از مردم بندر گناوه شیعه و گروهی سنی هستند. بهواسطه مهاجرت برخی از مردم از شهرهای اطراف به بندر گناوه، اقوام مختلفی ساکن این شهر شدهاند. در بندر گناوه محلههای عربنشین وجود دارد و در برخی از مناطق اقوام دشتی ساکن هستند؛ اما این شهر جزو مناطق لرنشین محسوب میشود و بههمین جهت گویش بسیاری از مردم لری با لهجه حیات داوودی است.
منبع: pinorest
بندرگناوه دستسازههای زیبایی دارد که از جمله آنها حصیرهای دستبافت و سفال است. حصیر یکی از مشهورترین سوغاتهای محلی جنوب و بندر گناوه است. این حصیرها جایگزینهای خوبی برای فرشهای کوچک خانه هستند و حس و حال جنوب را بهطور کامل منتقل میکنند.
سفالهای بندر گناوه هنر دست زنان بومی این منطقه است که با ثبت طرح و نقشهایی ویژه روی این سفالینهها، آنها را به سوغاتی متمایز بدل میکنند.
از دیگر سوغات محبوب بندر گناوه، ماهی است. از این شهر ساحلی میتوانید انواع ماهی از جمله ماهی شور، ماهی سرخو و هامور را بهعنوان سوغات خریداری کنید. اگر حمل ماهیهای تازه برای شما سخت است، میتوانید از بازارهای محلی ماهی خشک یا شور تهیه کنید. علاوه بر ماهی، یکی از جذابترین سوغاتهای بندر گناوه تورهای ماهیگیری دستبافت است که جزو صنایع دستی محبوب این منطقه به شمار میرود.
منبع: راسخون
بیشک یکی از لذتبخشترین بخشهای سفر، تجربه غذاهای محلی آن منطقه است. استان بوشهر و بندر گناوه نیز شما را از این تجربه بینصیب نمیگذارد. یکی از معروفترین غذاهای محلی منطقه میگو پلو است. غذایی پر ادویه و بسیار تند که میتواند انتخاب خوبی برای فصلهای سرد باشد.
علاوه بر این غذای مجلسی، میتوانید قیمه بوشهری را نیز امتحان کنید. این قیمه در پخت، مشابه خورش قیمه باقی مناطق است؛ با این تفاوت که پس از پخت کامل گوشت، آب آن میگیرند و با لپه میکوبند. سپس سیبزمینی پخته شده را نیز میکوبند و به آن اضافه میکنند. این مخلوط را مدتی روی حرارت تفت میدهند تا ترکیب کشداری درست شود و در نهایت کمی به آن رب گوجه اضافه میکنند. تجربه سایر غذاهای محلی بندر گناوه نیز میتواند دوست داشتنی و دلچسپ باشد؛ پس فرصت را از دست ندهید.
در گذشته دور، شغل بیشتر مردم گناوه ماهیگیری بود و هنوز هم ماهیگیری بخش مهمی از درآمد مردم این منطقه را تامین میکند. بعد از ماهیگیری، با توجه به توسعه حوزه خلیجفارس بخشی از درآمد مردم بومی منطقه از طریق تجارت با کشورهای این حوزه تامین میشود. کشاورزی در برخی مناطق بندر گناوه بعد از این دو منبع مهم درآمدزایی رایج است. بهدلیل کمبود آب در این منطقه، کشاورزی صرفا شامل نگهداری و هرس از درختان نخل و کشت دیمی گندم و جو میشود. خرما جزو محصولات صادراتی بندر گناوه است و یکی از منابع مهم مالی مردم گناوه محسوب میشود.
برخی از مردم بندر گناوه نیز بهصورت محدود به دامداری و نگهداری از گاو و بز میپردازند و درآمد بسیار محدودی از این راه بهدست میآورند.
منبع: ایرنا
شهر بندر گناوه، شهری تاریخی با قدمت بیش از ۱۵۰۰ سال است که در دوره ساسانیان توسعه پیدا کرد. از این شهر در نوشتهها و آثار بسیاری از بزرگان همچون «ناصر خسرو قبادیانی»، «جلال آلاحمد»، «حمدالله مستوفی» و جغرافیدان معروف «ابن حوقل» یاد شده است. بندر گناوه شهری است که هر گوشه و کنار آن به داستانی در تاریخ گره میخورد.
برخی آثار برجای مانده از گناوه قدیم را امروزه با نامهای تیرسول (در معنای شن فشرده)، تل گوری، تل گنبد، تل امامزاده و تل مناره میشناسند. در اطراف این بندر تاریخی و در زیر ویرانههای این شهر باستانی، سکهها، سفالینهها و اشیا سنگی متعددی کشف شده که نشان از قدمت گناوه دارد. علاوه بر این اشیا، گلولهها یا منجنیقهای آن زمان را نیز میتوان در اطراف این شهر باستانی دید. این گلولهها از جنس گل پخته شده استوانهای شکل یا سفالی زرد و سرخ است.
بندر گناوه امروزی در نزدیکی خرابههای شهر باستانی و عظیم گناوه قرار گرفته است. در منابع قدیمی از این شهر با اسامی همچون گناباد، گنفه، جنفه و جنابا نیز یاد شده و برخی، بنا و شکلگیری آن را به «جنابه بن طهمورث دیوبند» معروف به «تهمورث»، از پادشاهان پیشدادی نسبت دادهاند. فارغ از هویت واقعی یا افسانهای سلسله پیشدادیان، اسنادی وجود دارد که نشان میدهد بندر گناوه در هزاره دوم یا اول قبل از میلاد وجود داشته است.
بسیاری از تاریخشناسان بر این باورند که در دوره شکوه و عظمت تمدن عیلامی، معابد و بناهایی بین جنابا و ریشهر (بوشهر فعلی) ساخته شده است که بعضی از آنها از جمله معبد «کری ریشا»، ایزد بانوی تمدن عیلام، در بندر گناوه بوده است.
منبع: ایرانگرد
بندر گناوه همچون سایر شهرهای حاشیه خلیجفارس و جنوب ایران آبوهوایی گرم و مرطوب دارد. بنابراین بهترین زمان سفر به این شهر از نیمه پاییز آغاز میشود و تا اوایل فرودین ادامه دارد. متوسط دمای بندر گناوه در حدود ۲۵ درجه سانتیگراد است و در فصل تابستان به ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد که میتواند طاقتفرسا باشد. در فصل پاییز و زمستان، دشتهای اطراف با رویش گلهای رنگارنگ، چهره بینظیری به خود میگیرند.
منبع: pinorest
بندر گناوه یکی از قطبهای گردشگری برای علاقهمندان به خرید در سفر است. این بندر که به دبی ایران نیز مشهور است، بازارها و مراکز خرید متعددی دارد. هرکدام از این بازارها خدمات و کالاهای متفاوتی را به خریداران ارائه میدهند. بازارهای گناوه جایی هستند که میتوانید به کالاهای متنوعی دسترسی داشته باشید. در خرید از بازارهای گناوه بهتر است به این نکته توجه کنید که پایین بودن قیمتها، چندان اتفاقی نیست. بسیاری از کالاها بهخصوص کالاهای برقی گارانتی و ضمانتنامه ندارند.
نزدیک بودن بندر گناوه به دبی و سایر کشورهای خلیجفارس، باعث شده لوازمخانگی در برندها و اشکال مختلف مانند انواع یخچال فریزر، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، تلویزیون، کولر گازی و... با قیمتهای پایین به گردشگران ارائه شود. از این کالاها با نام تهلنجی نیز یاد میشود.
از جمله بازارهای مشهور گناوه میتوان به بازار اصلی، بازار بندر دیلم، بازار ماهیفروشان و بازار سیف اشاره کرد.
بازار اصلی گناوه، یکی از معروفترین بازارهای گناوه است که محصولات متنوعی را به خریداران ارائه میکند. در این بازار همه نوع کالایی با هر قیمتی پیدا میشود. در گوشه و کنار بازار اصلی گناوه دستفروشهای محلی دیده میشوند. این دستفروشها علاوه بر ارائه محصولات محلی بسیاری از کالاها را با قیمت مناسبتری میفروشند؛ پس بهتر است از آنها غافل نشوید و زمانی را به آنها اختصاص دهید.
بازار بندر دیلم به قیمتهای پایین خود مشهور است. بازار بندر دیلم در ۶۹ کیلومتری بندر گناوه قرار دارد و شما میتوانید با سواری در کمتر از ۵۵ دقیقه خود را به این بازار برسانید. در بازار دیلم بهواسطه نزدیکی به کشورهای حاشیه خلیجفارس همچون امارات و کویت، محصولاتی با کیفیت و قیمت مناسب ارائه میشود. در این بازار میتوانید محصولاتی از چین، تایلند و سنگاپور را با قیمتی مناسب تهیه کنید.
منبع: pinorest
پیادهروی در بازار ماهیفروشان بندر گناوه میتواند تجربه و فرصت خوبی برای معاشرت با مردم بومی منطقه باشد. اینجا جایی است که ماهیهای تازهصیدشده را برای فروش میآورند. در بازار ماهیفروشان گناوه میتوانید انواع ماهی از جمله ماهی جنوب، کوسه، خرچنگ و ماهی مرکب را خریداری کنید. بسیاری از گردشگران برای خرید ماهی تازه به این بازار سر میزنند.
شهرت بازار سیف در میان گردشگران به خاطر فروش لوازمخانگی است و میتوان گفت این بازار از این جهت یکی از محبوبترین بازارهای بندر گناوه محسوب میشود. با این وجود نباید فراموش کرد که بسیاری از لوازمخانگی ارائه شده در این بازار یا بازارهای مشابه فاقد ضمانتنامه است؛ به همین جهت در زمان خرید باید دقت کافی داشته باشید و این ریسک را بپذیرید که در صورت معیوب بودن امکان تعویض آن وجود ندارد.
علاوه بر بازارهای گناوه، در طی سالهای اخیر پاساژها و مراکز خرید مدرنی نیز در بوشهر احداث شده است که بسیار از آنها نیز لوازمخانگی برقی ارائه میدهند. از جمله پاساژهای معروف این شهر میتوان به پاساژ ملت در خیابان شهدا، پاساژ نادر در خیابان صفوی، پاساژ آزادگان در خیابان شهدا و پاساژ زیتون در خیابان مطهری اشاره کرد.
در هنگام خرید لوازمخانگی برقی بهتر است بارکد کالا را بررسی کنید؛ فقط کافی است با استفاده از دوربین گوشی این بارکد را اسکن و از اصالت آن با جستوجو در اینترنت اطمینان حاصل کنید. موضوع دیگری که باید در نظر داشته باشید بررسی کالای خریداری شده شما در ایستبازرسیها است؛ در صورتی که کالای شما ضمانتنامه نداشته باشد و بهعنوان کالای قاچاق شناسایی شود، میتوانند آن را توقیف کنند.
منبع: اتاقک
در بندر گناوه تپههای باستانی بسیاری وجود دارد که نشان از وجود تمدن در دوره ایران باستان دارد. از جمله معروفترین این تپهها میتوان به تپه «شاه ناصری» در شرق روستای گناوه، تپه «تل محمد حیدر» در بخش شمالی روستا و تپه «کلات» در جنوب روستا اشاره کرد. علاوه بر این سه تپه، مردم بومی بر این باورند که تپهای دیگر نیز وجود داشته که امروز به آرامگاه روستای مجاور بدل شده است.
آنچه که تپههای باستانی را ارزشمند میکند و بر قدمت آنها مهر تایید میزند، سفالینهها، سکهها و سنگهایی هستند که در طی حفاریها کشف شدهاند. داستان و افسانههایی نیز در میان مردم محلی پیرامون این تپهها وجود دارد. برخی از مردم بر این باورند که در تپه محمد حیدر گنجینهای عظیم پنهان شده و ماری هفتسر از آن محافظت میکند.
در کنار جاده بندر گناوه به بندر دیلم، امامزادهای با معماری پلکانی قرار دارد. این امامزاده که با نام امامزاده سلیمانبنعلی نامیده میشود، از جاهای دیدنی بندر گناوه است. گنبد این امامزاده با رنگ آبی فیروزهای و کاشیکاریهای سفید و فیروزهای جلوه بسیار خاصی دارد.
منبع: رکنا
تالاب حله یکی از مناطق حفاظتشده جنوب کشور است که زیستگاه گونههای بسیار نادر و ارزشمندی محسوب میشود. این تالاب با وسعتی در حدود ۴۰ هکتار، از رود حله تغذیه میشود. تالاب حله از جاهای دیدنی بندر گناوه محسوب میشود و زیستگاه بسیاری از پرندگان مهاجر و جاندارانی همچون خرگوش، گرگ، گراز و شغال است. سرسبزی حاشیه تالاب زیستگاه مناسبی برای زندگی جانداران فراهم آورده است.
«غارتو دیو» کوهی باستانی است که در نزدیکی بندر گناوه در روستایی به نام «مال قائد» قرار گرفته است. این غار به دوره زرتشتیان بازمیگردد. غارتو دیو در معنای خانه دیوها یکی از جاهای دیدنی بندر گناوه محسوب میشود. این غار همچون گور دخمه و استودان فضایی بود تا زرتشتیان مردگان خود را در آن قرار دهند و آیین خود را برای مردگان بهجای آورند. غارتو دیو راهرویی به طول پنج متر دارد که به فضایی چهارطاقی منتهی میشود.
منبع: mihmansho
بندر رینگ در ۱۷٫۸ کیلومتری (۲۰ دقیقه) بندر گناوه از گذشته تا به امروز موقعیتی استراتژیک داشته و از اهمیتی زیادی برخودار بوده است. بهواسطه همین موقعیت این بندر از زمان صفویان محل نزاع ایران، پرتغال و انگلیس بود.
یکی از قهرمانان ملی ایران به نام میرمهنا که حاکم بندر رینگ، تالاب حله و جزیره خارک در دوره زندیان بود با هلندیها، پرتغالیها و انگلیسیها جنگید و موفق شد آنها را از جزیره خارک بیرون کند و به سلطه آنها بر خلیج فارس پایان بخشد.
«بیبی مریم» از جمله آثار تاریخی محدودی است که با توجه به قدمت ۱۵۰۰ ساله بندر گناوه باقیمانده است. مورخان بررسیهای بسیاری پیرامون این بنا انجام دادهاند؛ اما عمر دقیق آن مشخص نیست. بیبی مریم یا «بی مره» مقبرهای کوچک و ساده در بخش غربی محله باباعلیشاه است و در نقطهای مرتفع قرار دارد.
روستای مال قائد با وجود آثار باستانی قدمت کمتری نسبت به بندر گناوه ندارد. این روستا با داشتن یکی از زیباترین سواحل صخرهای جنوب کشور، گردشگران زیادی را به سوی خود جذب میکند. آب این روستا بسیار گوارا است و از قدیم مردم محله سرخور آب آشامیدنی خود را از منابع این روستا تامین میکردند.
دهکده توریستی مال قائد در همین روستا و در فاصله ۵۰۰ متری شمال بندر گناوه با وجود چشماندازی ساحلی و زیبا روز به روز بیشتر گسترش پیدا میکند. این دهکده از شرق به کوهستان، دشت گلهای نرگس و مزارع گندم و جو، از سمت غرب به خلیجفارس و از شمال به باغهای سرسبز مرکبات و نخلستانها محدود شده است. دهکده مال قائد چشماندازی وسیع و بهغایت زیبا دارد و اگر روی بلندترین نقطه آن بایستید، به تمامی بندر گناوه را خواهید دید.
یکی دیگر از جاذبههای اطراف بندر گناوه، رودخانه فصلی «دره گچی» است که ۲۲ متر طول دارد. این رودخانه از کوه «پونه گز» در شمال شرق بندر گناوه سرچمشه میگیرد و با عبور از این شهر به دریای عمان و خلیج فارس میریزد. رودخانه دره گچی پس از رسیدن به روستای «گاو سفید» تقسیم میشود و بخشی از آن دره «گیجک» و گناوه و بخشی دیگر از روستای «پوزهگاه» و بندر ریگ میگذرد و در پایان هر دو شاخه به خلیج فارس منتهی میشوند.
منبع: ایرنا
یکی از زیباترین جاهای دیدنی بندر گناوه سواحل شنی و صخرهای زیبای آن است. سواحلی که به شما فرصت میدهند تا آبهای مواج خلیجفارس را نظارهگر باشید. یکی از مهمترین تفریحات در این سواحل شنی جشنواره مجسمههای شنی است که بهطور معمول در کنار آن فضاهایی برای بازیهای بومی و سرو غذاهای محلی نیز پدید میآید. علاوه بر این، میتوانید به سراغ قایقسواری و سایر تفریحات آبی نیز بروید.
برای اقامت در بندر گناوه اولین و ارزانترین راه برپایی چادر در سواحل زیبای این شهر است؛ اما اگر بهدنبال اقامتگاهها یا هتل هستید، میتوانید به سراغ هتلهایی همچون هتل ستاره خلیج فارس در بلوار خیلج فارس، هتل خور در بلوار بسیج غربی، مرکز اسکان فرهنگیان در خیابان معلم، هتل ساحل گناوه در خیابان بسیج، هتل آپارتمان صفوی در بلوار بسیج، هتل آپارتمان محبی در بلوار پاسداران، هتل آپارتمان دهدشتی در بلوار امام خمینی، خانه مسافر گلستان در بلوار جمهوری اسلامی بروید.
نویسنده: شقایق وحیدی
عکسهای گالری از گوگلمپ (عکاسان: فرا نک، رضا حداد فتح آبادی، مسعود شجاع سیاهی)