- chevron_right کجارو
- chevron_right مجله گردشگری
- chevron_right اخبار
- chevron_right جاذبهها
- chevron_right راهنمای سفر
- تبلیغات در کجارو
تالاب شادگان یکی از مشهورترین جاهای دیدنی استان خوزستان است. تعدادی از شهرها و روستاهای منطقه در نزدیکی یا مجاورت این تالاب واقع شدهاند. دو روستای سراخیه و رگبه نیز در میان تالاب قرار دارند.
روستای سراخیه یکی از مهمترین مقاصد روستاگردی در خوزستان است و با اهالی خونگرم، بلمهای باریک و معماری بومی خود شهرت دارد. به این روستا ونیز ایران نیز میگویند. سفر به سراخیه یک تیر و چند نشان است؛ نهتنها میتوانید از طبیعتگردی در تالاب شادگان لذت ببرید، بلکه فرصت آن را خواهید داشت تا با فرهنگ بومی منطقه آن آشنا شوید. پس زمان را از دست ندهید و با کجارو همراه شوید تا بیشتر درباره روستای سراخیه بخوانید.
سراخیه یا صراخیه نام یکی از روستاهای زیبای ایران در استان خوزستان است. این روستا از جاهای دیدنی شادگان به شمار میرود و در نزدیکی تالاب شادگان قرار دارد. سراخیه بهعنوان یکی از روستاهای قطب گردشگری خوزستان شناخته میشود. این روستای با بافت سنتی خود به ونیز ایران مشهور است؛ چون روی آب واقع شده و تنها وسیله رفتوآمد در این روستا قایق یا بلم است.
عکس از وبسایت hameghlim.com (عکاس: نامشخص)
روستای کوچکتر دیگری در نزدیکی سراخیه قرار دارد که با نام «رگبه» شناخته میشود. متاسفانه این دو روستا از مناطق محروم ایران محسوب میشوند و توسعه گردشگری بر پیشرفت آنها تاثیر چشمگیری خواهد داشت.
روستای سراخیه در استان خوزستان، شهرستان شادگان، در بخش خنافره، دهستان ناصری واقع شده است و در نزدیکی تالاب شادگان قرار دارد. (مشاهده روی نقشه)
برای رسیدن به روستا سراخیه باید به تالاب شادگان دسترسی پیدا کنید. برای این کار ابتدا باید به شهر اهواز بروید. بعد راهی جاده اهواز به آبادان شوید و خود را به منطقه دارخوین برسانید. هنگام خروج از دارخوین جادهای وجود دارد که بهسمت شهر شادگان میرود. در داخل شهر شادگان از هر فردی، آدرس روستای سراخیه را بپرسید، مسیر را به شما نشان خواهد داد. بعد از طی جادهای در دل تالاب، در سمت راست خود چند اسکله شناور با قایقهای موتوری میبینید. از اینجا به بعد باید وسیله نقلیه خود را پارک کنید و با قایق بهسمت روستا بروید.
عکس از وبسایت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان (عکاس: سیدجواد خراسانی)
اگر تعداد شما زیاد است خیلی راحت میتوانید قایقی را دربست کنید؛ ولی اگر با تعداد کم به آنجا رفتهاید، اصلا نگران هزینه نباشید. خیلی راحت میتوانید مانند تاکسی از قایقها بهصورت اشتراکی یا بهاصطلاح خطی استفاده کنید.
جمعیت روستای سراخیه حدود ٩٠ خانوار است که در هر خانه بیش از ۶ نفر زندگی میکنند. اهالی روستا به زبان عربی صحبت میکنند. بسیاری از جوانان سراخیه با ماندن در روستا و ازدواجهای بومی باعث افزایش جمعیت آن شدهاند.
معماری روستای سراخیه اهمیت زیادی دارد؛ چون کاملا سنتی است و ساکنان روستا در ساخت خانهها از مصالحی چون خشت، گل و نی استفاده کردهاند. شغل فعلی برخی از مردم روستا، ارائه سرویسهای گردشگری (قایق) به گردشگران است. آنها گردشگران را با قایقهای خود به داخل تالاب میبرند و نقاط مختلف آن را نشان میدهند.
در این روستا عبابافی، حصیربافی و جاجیمبافی بهعنوان صنایع دستی رواج دارد. در بافت حصیر، سبد و امثال آنها از برگ درخت خرما یا نیهای تالاب شادگان استفاده میشود. آب و هوای گرمومرطوب شهرستان شادگان باعث شده است تا محصولات گرمسیری مثل گندم، خرما و برنج توسط کشاورزان منطقه کشت شود. دامداری و تولیدات دامی مانند لبنیات، پشم و پوست از محصولات دامی شهرستان شادگان است.
هرچند گردشگران با قایقهای موتوری در اطراف روستا گردش میکنند؛ اما وسیله اصلی تردد مردم روستای سراخیه بلمهای چوبی باریک است که نهایتا دو نفر روی آن جا میشود. دلیل باریک بودن این بلمها جادهای است که در وسط تالاب کشیده شده و مسیر ترددی قایقها را بهسمت دیگر تالاب قطع میکند. فقط بلمهای باریک امکان عبور از سوراخهای تعبیه شده در زیر این جاده را دارند. این بلمها همان قایقهای دستساز ساده هستند و ظاهری شبیه برگ بلند و باریک گیاهان با گوشههای کشیده و شکلی کاملا متقارن دارند. چند پاروی بلند و تکههای باریک چوب در میانه آن، هدایت بلم را ممکن میکند. تنها اختلاف ظاهری این بلمها در رنگ آنها است.
دلیل دیگر استفاده مردم روستا از این بلمها این است که قایق موتوری حیوانات را فراری میدهد؛ گاومیشها با شنیدن صدای قایق موتوری رم میکنند و پرندهها میپرند. به همین دلیل مردم روستا ترجیح میدهند بهجز مصارف گردشگری، تنها از بلمهای ساده و پارویی استفاده کنند که هیچ سروصدایی ندارد.
تالاب بینالمللی شادگان بهعنوان یک تالاب مهم بینالمللی شناخته شده است که تنوع زیستی غنی و جاذبههای گردشگری فراوانی دارد. رودخانه جراحی و نهر بحره (منشعب از رودخانه کارون) بزرگترین تامینکنندههای آب این تالاب هستند. طغیان کارون و مدهای خلیج فارس و بارشهای منطقه نیز در تامین آب تالاب شادگان نقش دارند. تالاب شادگان باقیماندهای از تالاب بسیار بزرگ است که در زمانهای قدیم تا مرز عراق ادامه داشت. زمینشناسان احتمال میدهند شادگان، بخش دور افتاده و جدا شدهای از مجموعه تالابهای گسترده و بههم پیوسته بینالنهرین باستان باشد.
عکس از گوگلمپ (عکاس: Muhamad)
سه شهر بزرگ شادگان، آبادان و ماهشهر در حاشیه این تالاب واقع شدهاند و تعدادی روستا نیز در کنار آن قرار دارند. همچنین دو روستای سراخیه و رگبه در داخل تالاب جای گرفتهاند. البته در تمام محدوده این تالاب آب دیده نمیشود و بیشتر فضایی مشابه خور دارد که یک جاده اصلی نیز از وسط آن عبور میکند. مساحت تالاب شادگان که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده ۴۰۰ هزار هکتار است؛ اما اندازهگیری سال ۱۳۸۳ مساحت تالاب را حدود ۵۴ هزار هکتار نشان میدهد که خطر خشک شدن بخش زیادی از این تالاب را گوشزد میکند.
بخشیهایی از تالاب شادگان آب شیرین و بخشهایی از آن آب شور دارد و همین ویژگی باعث تنوع باورنکردی زیستی در تالاب شادگان شده است. آب شیرین تالاب شادگان فصلی و آب شور آن به دلیل وصل بودن به خورها و خلیج فارس دایمی است.
تالاب شادگان میزبان تعداد زیادی از پرندگان کمنظیر بومی و مهاجر و درمجموع زیستگاه ۱۷۴ گونه پرنده است. ۱۳ گونه از آنها مانند اردک مرمری، پلیکان پا خاکستری، عروس غاز، اردک سرسفید، گیلانشاه خالدار، عقاب شاهی، عقاب تالابی خالدار و عقاب دریایی دم سفید در معرض خطر انقراض جهانی هستند. متاسفانه شکار و قاچاق پرندگان در حال انقراض یکی از مشاغل سیاه در اطراف این تالاب است. تنها زيستگاه و محل زاد و ولد اردک كركری در جهان، تالاب شادگان محسوب میشود. از بین پرندگان ساکن در این تالاب گونههای چون «گيلانشاه خالدار» و «اكراس آفریقایی» از نمونههای بسيار كمياب هستند.
از آبزیان تالاب شادگان میتوان به انواع ماهیهای آب شيرين و شور مثل بنی، شيريد، حمری، شانک و ماهیهای پرورشی اشاره کرد.
با توجه به گرما و رطوبت منطقه، بهترین زمان سفر به روستای سراخیه اواسط پاییز و کل فصل زمستان، بهویژه از اواسط دی تا اواسط اسفند ماه است. از مهمترین جاذبههای گردشگری این منطقه در طول فصل زمستان، حضور پرندههای مهاجر سردسیری است که در فصول دیگر سال قابلمشاهده نیست.
عکس از گوگلمپ (عکاس: Muhamad)
یک محوطه نسبتا بزرگ در وسط تالاب و در نزدیکی روستای سراخیه قرار دارد که با دیوار گلی حصارکشی شده است. تعداد زیادی مضیف (خانههای ساخته شده با نخل خرما) بههمراه سرویسهای بهداشتی برای استراحت گردشگران وجود دارد که برای اقامت کوتاه مناسب است. البته امکان چادر زدن در این منطقه نیز وجود دارد.
نویسنده: سعید صالحی