کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

آب انبار وکیل شیراز

شنبه 1 اردیبهشت 1397 - 11:08
مطالعه 11 دقیقه
ماکت های موجود در موزه آب انبار شیراز. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: ابراهیم معتمد
آب انبار وکیل از جاهای دیدنی شیراز به شمار می رود و موزه آب در آن برپا شده است. این بنا در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آب انبار وکیل شیراز
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: کمتر از یک ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان فارس،‌ شیراز، محله ارگ کریم خان زند، خیابان لطفعلی خان زند، خیابان طالقانی، ضلع غربی مسجد وکیل، جنب ورودی پارکینگ وکیل
ماکت های موجود در موزه آب انبار شیراز. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: ابراهیم معتمد
مشاهده روی نقشه
سردر طاقی شکل آب انبار وکیل شیراز. منبع: گوگل مپ. عکاس: علی طاهرزاده
ویترین های موزه آب انبار وکیل شیراز؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: ameer mahmoud

در روزگاران گذشته که هنوز لوله‌کشی آب وجود نداشت، آب انبارها وظیفه تامین آب اهالی شهرها و روستاها را برعهده داشتند و معمولا در شهرهای کویری ساخته می‌شدند. یکی از این بناها که به‌دلیل معماری خود شهرت زیادی دارد، آب‌انبار وکیل شیراز، یادگار‌ باشکوه کریم‌ خان زند است که با نام موزه آب‌ انبار وکیل نیز شناخته می‌شود. با لوله‌کشی آب به مرور زمان آب‌انبار وکیل کاربری اولیه خود را از دست داد و به موزه آب شیراز و کافه تبدیل شد. در این موزه می‌توانید شاهد ماکت‌هایی از سازه‌های آبی قنات‌ها، سدها و آب‌انبارهای استان فارس باشید. با کجارو همراه شوید تا اطلاعات بیشتری از این بنا کسب کنید.

با آب‌انبار وکیل شیراز آشنا شوید:

کپی لینک

آب‌انبار وکیل شیراز کجاست؟

  • آدرس: استان فارس، شیراز، محله ارگ کریم خان زند، خیابان لطفعلی خان زند، خیابان طالقانی، ضلع غربی مسجد وکیل، جنب ورودی پارکینگ وکیل (مشاهده روی نقشه)

آب‌انبار وکیل در محله تاریخی ارگ کریم خان شیراز و در فاصله نزدیکی از بناهای تاریخی و جاهای دیدنی شیراز چون مسجد وکیل، حمام وکیل و بازار وکیل قرار دارد.

آب‌انبار وکیل در حدود هشت کیلومتری (۱۵ دقیقه با خودرو) مرکز شهر شیراز واقع شده است. این آب‌انبار از فرودگاه بین‌المللی شهید دستغیب شیراز کمتر از ۱۵ کیلومتر (۲۵ دقیقه با خودرو)، از ایستگاه راه‌آهن شیراز کمتر از ۲۵ کیلومتر (۳۵ دقیقه با خودرو) و از پایانه مسافربری شهید کاراندیش، کمتر از پنج کیلومتر (۱۰ دقیقه با خودرو) فاصله دارد.

ورودی آب‌ انبار وکیل شیراز؛ منبع عکس:وب‌ سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص

منبع عکس:وب‌ سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص

کپی لینک

مسیر دسترسی به آب‌انبار وکیل

برای دسترسی به آب‌انبار وکیل، سه راه پیش روی شما قرار می‌گیرد.

  • خودروی شخصی: در شیراز وارد خیابان لطفعلی ‌خان زند شوید. به کمک مسیریاب یا پرس‌و‌جو از افراد محلی می‌توانید به‌راحتی به این خیابان برسید. پس از لطفعلی‌خان زند، به طرف خیابان طالقانی رانندگی کنید. در انتهای این خیابان پارکینگ وکیل را خواهید دید که کنار آب‌انبار قرار گرفته است. ماشین خود را در پارکینگ قرار دهید و پیاده به طرف موزه بروید.
  • مترو: نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به آب‌انبار وکیل، ایستگاه «زندیه» در خط یک متروی شیراز است که کمتر از یک کیلومتر (۱۰ دقیقه پیاده‌روی) با آن فاصله دارد.
  • اتوبوس: ایستگاه اتوبوس «میدان شهدا» یا «میدان شهرداری» در فاصله کمتر از ۵۰۰ متری (پنج دقیقه پیاده‌روی) از آب‌انبار وکیل واقع شده است. این ایستگاه در مسیر خطوط «پایانه دستغیب - ابیوردی» (خط یک)، «پایانه دستغیب - پایانه سعدی» (خط دو) و «پایانه قصردشت - میدان شهدا» (خط ۷۸) قرار دارد.
کپی لینک

درباره آب‌انبار وکیل

آب‌انبار وکیل مانند سایر آب انبارها سازه‌ای شگفت‌انگیز محسوب می‌شود. در واقع این بنا حوضی بزرگ و مسقف است که در زیرزمین قرار دارد. در این سازه آب باران، جویبارهای فصلی یا قنات را ذخیره می‌کردند تا آب موردنیاز بسیاری از مردم شیراز در تمام فصول سال، خصوصا تابستان تامین شود. مردم کوزه‌های خود را به این آب‌انبار می‌بردند تا با پر کردن آن‌ها، نیاز آب خود را برطرف کنند.

ویترین های موزه آب انبار وکیل شیراز؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: ameer mahmoud

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: ameer mahmoud

برای تصفیه کردن آب داخل مخزن آب‌انبار وکیل، درون آن نمک پاشیده می‌شد. علاوه بر این، سازه به‌دلیل طراحی فوق‌العاده‌ای که داشت، از آلوده یا تبخیر شدن آب جلوگیری می‌کرد. یکی دیگر از نکات جالب‌توجه آب‌انبار این بود که می‌توانست آب را کاملا خنک نگه دارد.

کپی لینک

شرایط بازدید از آب‌انبار وکیل

خبر خوب در مورد موزه آب‌انبار وکیل این است که بازدیدکنندگان می‌توانند به‌صورت کاملا رایگان از آن دیدن کنند. این موزه همه‌روزه، حتی روزهای تعطیل سال نیز پذیرای گردشگران است؛ اما در ساعت‌های مشخصی می‌توان از آن بازدید کرد. ساعت کاری موزه آب‌انبار وکیل از ساعت ۹:۳۰ شروع می‌شود و ساعت ۲۳ نیز پایان می‌یابد. برای تماشای تمام قسمت‌های موزه آب‌انبار وکیل و ماکت‌ها کافی است حدود ۱۵ دقیقه زمان صرف کنید.

کپی لینک

تاریخچه آب‌انبار وکیل شیراز

شهر شیراز در دوره زندیه، به‌عنوان پایتخت ایران انتخاب شد؛ به همین خاطر نیاز این شهر به آب افزایش پیدا کرد. با اینکه در هر محله آب‌انباری اختصاصی وجود داشت، لازم بود که آب انبارهای عمومی نیز احداث شوند. از این‌رو کریم‌خان زند، اولین حاکم زندیان، دستور داد که در نقاط مختلف شهر و همچنین در نزدیکی بازار وکیل شیراز آب‌انبارهایی بنا کنند. آب‌انبار وکیل در سال ۱۱۸۰ هجری قمری و هم‌زمان با مسجد وکیل احداث شد.

سردر طاقی شکل آب انبار وکیل شیراز. منبع: گوگل مپ. عکاس: علی طاهرزاده

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: علی طاهرزاده

آب‌انبار وکیل شیراز تا سال‌ها برای تامین آب موردنیاز مردم شیراز به کار می‌رفت. با گذر زمان و در سال ۱۳۳۱ شمسی آب از طریق لوله‌کشی به منازل مردم راه پیدا کرد؛ در نتیجه آب‌انبارهای شهر بدون استفاده باقی ماندند. اگرچه که آب‌انبار وکیل کاربرد اولیه خود را از دست داده بود، عظمت و شکوه آن باعث شد که در سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی ایرانی ثبت شود.

آب‌انبار وکیل در سال ۱۳۹۵ خورشیدی به موزه گالری آب شیراز تغییر کاربری داد

در بهمن سال ۱۳۸۸، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس، کاربری آب‌انبار وکیل را تغییر داد و از آن به‌عنوان موزه سازه‌های آبی فارس یاد کرد. در سال نیز «موزه گالری آب شیراز» در آب‌انبار وکیل افتتاح شد. هم‌اکنون بازدیدکنندگان می‌توانند ماکت‌هایی از سازه‌های آبی شیراز، حمام‌ها، قنات‌ها، سدها و آب‌انبارهای استان فارس را در این موزه مشاهده کنند. در واقع ماکت‌ها به این منظور ساخته شده‌اند که نشان دهند مردم استان فارس در گذشته چگونه آب مورد نیاز خود را تامین می‌کردند.

شاید برای شما سوال پیش بیاید که چرا به این آب‌انبار، وکیل می‌گویند؟ کریم ‌خان زند به خود لقب وکیل الرعایا یا همان نماینده مردم را داده بود؛ او در دوره حکومت، بناهای متعددی ساخت که بسیاری از آن‌ها را با نام وکیل معرفی کرد. از جمله این آثار تاریخی می‌توان به مسجد وکیل، حمام وکیل و بازار وکیل اشاره کرد.

کپی لینک

معماری آب‌انبار وکیل شیراز

برای ورود به آب‌انبار باید از سردری طاقی شکل گذر کنید. پس از عبور از در، ۲۷ پله سنگی را می‌بینید که شما را به زیرزمین می‌رسانند. پله‌ها با سنگ گندمک حجاری‌شده ساخته شده‌اند. در انتهای پله‌ها از طریق یک دریچه وارد آب‌انبار می‌شوید. جالب است بدانید که در گذشته کسی اجازه ورود به این بخش از آب‌انبار را نداشت. دلیل این موضوع، جلوگیری از آلوده شدن آب بود؛ اما اکنون می‌توانید به‌راحتی داخل این بنا بروید و از معماری منحصربه‌فرد آن دیدن کنید.

معماری سقف آب‌انبار وکیل شیراز؛ منبع عکس:وب‌سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص

منبع عکس: وب‌سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص

اگرچه بنای آب‌انبار وکیل را در دوره زندیه ساخته‌اند، به گفته مورخان در ساخت آن از طراحی و معماری دوران صفویه استفاده شده است. این آب‌انبار مخزن مستطیل‌شکل، بزرگ و مستحکمی دارد که محل ذخیره سازی آب محسوب می‌شد. علت استحکام زیاد مخزن این بود که بتواند در برابر فشارهای آب مقاومت داشته باشد و آسیب نبیند؛ چراکه حجم زیاد آب می‌تواند به بدنه مخزن فشار کند. به بالای بنا که نگاه کنید، سقف‌ طاقی شکل را می‌بینید که روی ستون‌های عظیم‌الجثه قرار گرفته است و فضایی تماشایی را خلق کرده‌اند.

آب موجود در آب‌انبار وکیل کاملا خنک و بدون آلودگی بود

یکی از بخش‌های آب‌انبار وکیل، بادگیرها هستند. وظیفه بادگیرها این بود که هوای داخل فضا را تهویه کنند. در واقع آن‌ها هوای گرم را از فضای درونی خارج می‌کردند و هوای مطبوع و خنک را داخل بنا می‌فرستادند. این سازوکار به‌قدری موثر بود که باعث می‌شد آب مانند آب یخ سرد باشد. تزیینات آجری بادگیرها، آن‌ها را جذاب کرده است.

بخش دیگر آب‌انبار، کانال‌ها هستند که آب را از بیرون به داخل مخزن می‌فرستادند. کانال‌ها از جنس ساروج و سنگ ساخته شده‌ و طول آن‌ها یک متر و عرض‌شان نیم متر بود. معمولا قنات رکن آباد آب مخزن را تامین می‌کرد.

دیوارهای آجری آب‌ انبار وکیل شیراز؛ منبع عکس:وب‌سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص
پلکان آب‌ انبار وکیل شیراز؛ منبع عکس:وب‌ سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص
موزه آب شیراز در آب انبار وکیل؛ منبع عکس:وب‌ سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص
موزه آب شیراز؛ منبع عکس:وب‌ سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص

منبع عکس‌ها: وب‌سایت shirazgasht، عکاس: نامشخص

کپی لینک

کافه آب‌انبار وکیل شیراز

  • ساعت کاری: ۹:۳۰ تا ۲۳
  • آدرس اینستاگرام:Cofevakil@

کافه آب‌انبار وکیل شیراز در سال ۱۴۰۰ شمسی در موزه آب شیراز، افتتاح شد. این کافه در حال حاضر (۱۴۰۳)، تعداد ۱۶ میز چهار نفره دارد و با انواع نوشیدنی‌های گرم و سرد، بستنی و کیک از گردشگران پذیرایی می‌کند. نشستن در این فضای هنری و میل کردن یک نوشیدنی می‌تواند بسیار لذت‌بخش باشد. طبق نظر کاربران، فضای کافه و رفتار کارکنان بسیار دلنشین و رضایت‌بخش است. همچنین نمایشگاه‌های هفتگی از آثار هنرمندان شیراز در موزه گالری آب برگزار می‌شود؛ در این نمایشگاه امکان خرید آثار چوبی، خط و خوش‌نویسی، نقاشی و دیگر آثار هنرمندان را خواهید داشت.

کافه آب‌انبار وکیل شیراز؛ منبع عکس: اینستاگرام Cofevakil، عکاس: نامشخص

کافه آب‌انبار وکیل شیراز؛ منبع عکس: اینستاگرام Cofevakil، عکاس: نامشخص

کپی لینک

جاهای دیدنی اطراف آب‌انبار وکیل

در نزدیکی آب‌انبار وکیل جاذبه‌های تاریخی و دیدنی زیادی وجود دارند. به همین خاطر پیشنهاد می‌کنیم به آن‌ها نیز سر بزنید تا تجربه‌های جدیدی کسب کنید.

کپی لینک

ارگ کریم خان زند

  • آدرس: میدان شهدا، خیابان هجرت (جنوب به شمال)
  • ساعت بازدید: بهار و تابستان از ۸:۳۰ تا ۲۱:۰۰؛ پاییز و زمستان از ۷:۳۰ تا ۲۰:۳۰
  • هزینه بازدید: گردشگر داخلی ۳۰ هزار تومان و گردشگر خارجی ۲۵۰ هزار تومان
  • فاصله تا آب‌انبار وکیل: کمتر از ۳۰۰ متر (حدود پنج دقیقه پیاده‌روی)

ارگ کریم خان زند مکانی است که اولین حاکم دوران زندیه، یعنی کریم خان زند، در آن زندگی می‌کرد. دیدن عمارتی که روزی محل زندگی یکی از حاکمان بزرگ ایران بوده است، می‌تواند حس و حال عجیبی داشته باشد! البته این بنا در طی تاریخ چندین بار تغییر کاربری داد و به دارالحکومه امرایی، زندان شهربانی و در نهایت به موزه تبدیل شد. متاسفانه در دوره‌ای که از ارگ به‌عنوان زندان استفاده می‌کردند، بنا آسیب‌های بسیاری دید.

نمای بیرونی ارگ کریم خان زند. منبع: گوگل مپ. عکاس: پژمان حسینی

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: پژمان حسینی

وقتی وارد بنای ارگ کریم خان زند می‌شوید، وسعت آن شما را متعجب می‌کند. مساحت ارگ، ۱۳,۰۰۰ متر مربع و زیربنای آن ۴,۰۰۰ متر مربع است. یک بخش از ارگ مسکونی و قسمت دیگر آن کاربرد نظامی داشت. معماران در قسمت بیرونی بنا طرح‌های ساده‌ای به کار برده‌اند؛ اما داخل بنا به هنر کاشی‌کاری، مقرنس‌کاری، نقاشی و... مزین شده است.

کپی لینک

حمام وکیل شیراز

  • آدرس: خیابان لطفعلی خان زند، خیابان طالقانی
  • ساعت بازدید: ساعت ۹ تا ۱۷
  • هزینه بازدید: گردشگر داخلی ۳۰ هزار تومان و گردشگر خارجی ۲۵۰ هزار تومان
  • فاصله تا آب‌انبار وکیل: کمتر از ۳۰۰ متر (حدود پنج دقیقه پیاده‌روی)

حمام وکیل یکی از دیدنی‌های جذاب شیراز محسوب می‌شود که با ورود به آن احساس می‌کنید در گذشته سفر کرده‌اید! این حمام اکنون به موزه تبدیل شده است و در آن مجسمه‌هایی وجود دارند که شبیه کتاب گویا هستند! حمام وکیل در دوره کریم خان زند ساخته شده است و در آن زمان این بنا نه‌تنها جهت حمام کردن، بلکه برای برگزاری مراسم‌هایی مانند خواستگاری، جشن تولد، حنابندان، چله نوزاد و... نیز مورد استفاده قرار می‌گرفت. مجسمه‌ها نوع پوشش و نحوه برگزاری مراسم‌ها را به‌خوبی نشان می‌دهند و به همین خاطر بازدیدکنندگان حال و هوای مردم گذشته را به‌خوبی درک خواهند کرد.

مسجمه های حمام وکیل شیراز. منبع: گوگل مپ. عکاس:

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: فرشاد حافظ الکتب

در حمام وکیل شیراز نقاشی‌های دلربایی از صحنه معراج، لحظه ملاقات شیرین و فرهاد، تصویر حضرت یوسف (ع) در چاه، تصویر حضرت علی (ع) و نقشی از شیخ صنعان و دختر نصرانی را تماشا کنید.

حمام وکیل در روزهای گرم سال، هوای خنک و مطبوعی دارد

حمام را به‌گونه‌ای طراحی کرده‌اند که حتی در روزهای گرم سال آب و هوای مطبوع و خنکی دارد. اگر شلوغی کلافه‌تان می‌کند، روزهای تعطیل خصوصا عید نوروز به این بنا سر نزنید. اگر می‌خواهید در فضایی آرام موزه را ببینید، اردیبهشت و اوایل پاییز را برای بازدید انتخاب کنید. فقط به این نکته توجه داشته باشید که موزه بعضی از ایام سال مانند تاسوعا، عاشورا، شهادت امام علی (ع) و برخی از مناسب‌های مذهبی فعالیت ندارد.

کپی لینک

مسجد وکیل شیراز

  • آدرس: خیابان لطفعلی خان زند، خیابان طالقانی، غرب بازار وکیل
  • ساعت بازدید: ۸ تا ۱۷
  • هزینه بازدید: گردشگر داخلی ۱۰ هزار تومان و گردشگر خارجی ۲۰۰ هزار تومان
  • فاصله تا آب‌انبار وکیل: کمتر از ۳۰۰ متر (حدود پنج دقیقه پیاده‌روی)

مسجد وکیل یکی دیگر از یادگاری‌های کریم خان زند و از جاهای دیدنی استان فارس است. این جاذبه گردشگری مساحتی بیش از ۱۱,۰۰۰ متر مربع دارد. با ورود به این مسجد بخش‌های متنوعی مانند حیاط کوچک (حیاط خلوت)، شبستان‌ها، طاق مروارید و... را خواهید دید. معماران برای تزیین بنا از هنرهایی مانند کاشی‌کاری، حجاری، مقرنس‌کاری، خطاطی و... بهره گرفته‌اند. به همین دلیل با نگاه کردن به‌جای‌جای مسجد می‌توان تصاویر هنری و خاصی را مشاهده کرد.

حیاط مسجد وکیل شیراز. منبع: گوگل مپ. عکاس: رامین گودرزی

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: رامین گودرزی

حضور در مسجد وکیل باعث می‌شود که حس و حال معنوی و بی‌نظیری را تجربه کنید و روح و جان تان احیا شود. این مسجد در واقع تجلی فرهنگ، مذهب و هنر مردم در دوران زندیه است. به گفته مورخان در ساخت بنا مرغوب‌ترین مصالح به کار رفته‌اند.

مسجد وکیل شیراز در برخی از روزهای سال مثل رحلت امام خمینی (ره)، تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، شهادت امام جعفر صادق (ع) و رحلت پیامبر اکرم (ص) فعالیت ندارد. شیرازی‌ها این بنا را با نام مسجد سلطانی نیز می‌شناسند. از این‌رو اگر می‌خواهید از بومی‌ها در مورد آدرس سوال بپرسید، به این نام هم اشاره کنید.

کپی لینک

موزه پارس (باغ نظر)

  • آدرس: میدان شهدا، خیابان زند
  • ساعت بازدید: بهار و تابستان از ۸:۳۰ تا ۱۹:۳۰ و پاییز و زمستان از ۷:۳۰ تا ۱۸
  • هزینه بازدید: گردشگر ایرانی ۳۰ هزار تومان و گردشگر خارجی ۲۵۰ هزار تومان
  • فاصله تا آب‌انبار وکیل: حدود ۲۵۰ متر (کمتر از پنج دقیقه پیاده‌روی)

آرزوی خیلی از افراد این است که بتوانند در زمان سفر کنند و با زندگی مردم در گذشته آشنا شوند؛ اگر شما هم جزو این گروه هستید، حتما به موزه پارس، قدیمی‌ترین موزه استان فارس، سر بزنید. در این موزه آثار زیادی وجود دارند که از دوره‌های مختلف تاریخ به‌جای مانده‌اند و گردشگران را با سبک زندگی گذشتگان آشنا می‌کنند.

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: مجید سهیلی‌نیا

از جمله آثار موجود در موزه پارس می‌توان به نقاشی‌های مربوط به دوران زندیه، جعبه‌های آرایشی لاکی دوره صفویه، قلمدان‌های لاکی، قاب‌های آینه لاکی کتیبه‌دار، قرآن دست‌نویس به خط محقق متعلق به قرن ۹ هجری، طلسم با حروف ابجد دوره قاجار و... اشاره کرد.

به غیر از آثار تاریخی، بنای موزه پارس نیز توجه گردشگران را به خود جلب می‌کند. در ساخت این عمارت از هنرهایی مانند کاشی‌کاری، نگارگری، نقش‌های آجری، مقرنس‌کاری و... بهره گرفته‌اند. این بنا در محوطه باغ نظر ساخته شده است و به همین خاطر فضای بیرونی دلنشینی دارد. باغ با حوض‌های دل‌انگیز، درختان کهن‌سال و گل‌های زیبا از گردشگران دلربایی می‌کند. مقبره کریم خان زند، اولین حاکم دوران زندیه، در این موزه قرار دارد؛ همین موضوع باعث شده است که محبوبیت موزه پارس در بین گردشگران دوچندان شود.

فضای بیرونی موزه پارس. منبع: سایت گوگل‌مپ. عکاس: رامین گودرزی

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: رامین گودرزی

آیا شما در سفر به شیراز، از موزه آب‌انبار وکیل دیدن کرده‌اید؟ لطفا تجربه بازدید خود را برای همراهان کجارو بنویسید تا دیگران از نظرات شما بهره‌مند شوند.

منبع عکس کاور: گوگل مپ. عکاس: ابراهیم معتمد

نویسنده: فاطمه ساعدی

سوالات متداول

  • آب‌انبار وکیل شیراز کجاست؟

    آب‌انبار وکیل در استان فارس و شهر شیراز در محله ارگ کریم خان، خیابان لطفعلی خان زند، خیابان طالقانی قرار دارد. این جاذبه در ضلع غربی مسجد وکیل و جنب ورودی پارکینگ وکیل واقع شده است.

  • موزه گالری آب شیراز کی افتتاح شد؟

    موزه گالری آب شیراز در سال ۱۳۹۵ شمسی، با ماکت‌هایی از سازه‌های آبی قنات‌ها، سدها و آب‌انبارهای استان فارس افتتاح شد. این ماکت‌ها نشان می‌دهند که مردم استان فارس در گذشته چگونه آب مورد نیاز خود را تامین می‌کردند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات