کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

منار میدان کهنه‌ قم

سه‌شنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۶
مطالعه 5 دقیقه
بادگیر و متاره میدان کهنه
منار میدان کهنه‌ از جاهای دیدنی قم است و در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
تبلیغات
منار میدان کهنه‌ قم
  • مدت زمان بازدید از این جاذبه: بین ۱ تا ۲ ساعت
  • بازدید از این جاذبه رایگان است
  • ایران، استان قم، قم، خیابان آذر، میدان کهنه
بادگیر و متاره میدان کهنه
مشاهده روی نقشه
کوچه منتهی به مناره میدان کهنه

محله‌های پامنار قم، بافت‌هایی تاریخی در این شهر هستند که محله میدان‌کهنه و محله مدرسه غیاثیه، از جمله معروف‌ترین آنان به شمار می‌روند. مناره تاریخی میدان کهنه یکی از جاذبه‌ های گردشگری قم است و جزو میراث فرهنگی در معرض خطر محسوب می‌شود. این مناره تاریخی به‌واسطه پخش اذان، نقش مهمی در شکل‌گیری هسته‌های اجتماعی ایفا کرده است.

کپی لینک

آنچه باید درباره منار میدان کهنه‌ قم بدانید:

کپی لینک

منار میدان کهنه‌ کجاست؟

2022-9-07ffa7be-d51d-44b1-b8a7-14efe2da6304

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس: Davoodjalali1365

منار تاریخی شهر قم، در محله‌ای به نام «میدان کهنه‌» و در فاصله‌ بین محله‌ «چهارمردان» و «مسجد جامع» این شهر قرار گرفته است. این مناره همچنین در مجاورت حرم مطهر حضرت معصومه (س)، مدرسه فیضیه، مقابر گنبدسبز و سایر جاذبه‌های شهر قرار دارد.

کپی لینک

مسیر دسترسی به منار میدان کهنه

محله میدان کهنه در شرق حرم حضرت معصومه (س) قرار دارد و با استفاده از بزرگراه عمار یاسر یا بلوار آیت‌آلله طالقانی، دسترسی به آن امکان‌پذیر خواهد بود.

کپی لینک

درباره منار میدان کهنه

مناره میدان کهنه در طول تاریخ یکی از نمادهای شهر قم به‌حساب می‌آمد. متاسفانه بر اثر گذشت زمان و وقوع حوادث طبیعی، از این اثر تاریخی تنها بخش کوچکی برجای مانده و قسمت اعظم آن از بین رفته است؛ این در حالی است که تزئنیات گچبری ظریف و هنرمندانه‌ آن، با گذشت زمان بسیار، همچنان دیدنی و مثال‌زدنی هستند. منار میدان کهنه در شهر قم، یکی از آثار تاریخی ارزشمند ایران محسوب می‌شود که در آذر ماه سال ۱۳۸۰ به ثبت ملی رسیده است.

کپی لینک

تاریخچه منار میدان کهنه

کوچه منتهی به مناره میدان کهنه

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس: مصطفی معراجی

مناره‌ میدان کهنه‌ قم، یکی از قدیمی‌ترین مناره‌‌هایی است که در حال حاضر در ایران وجود دارد

بنا بر متون تاریخی، قدمت مناره میدان کهنه به سال ۲۹۱ هجری قمری بازمی‌گردد و به نظر می‌رسد که در دوران حکومت «یحیی بن اسحق»، در مجاورت «مسجد ابولصدیم حسین اشعری»، احداث شده است. گرچه با در نظر گرفتن نوع معماری مناره‌ میدان کهنه‌ قم و مقایسه‌ آن با دیگر بناهای تاریخی، محققان مدعی هستند که باید قرن پنجم هجری قمری را به‌عنوان قدمت واقعی این اثر تاریخی در نظر گرفت؛ بنابراین ایشان قرن سوم هجری را به‌عنوان سده‌ احداث این مناره صحیح نمی‌دانند. با این همه، گروهی از محققان و باستان‌شناسان منار میدان کهنه‌ شهر قم را یکی از قدیمی‌ترین مناره‌هایی معرفی می‌کنند که در کشور وجود دارد.

با توجه به کتیبه‌ سنگی مربوط به سال ۹۳۶ هجری قمری که در منار میدان کهنه قرار دارد، نام دیگر این اثر تاریخی «منار چهار سو» است.

منار قدیمی میدان‌کهنه رخدادهای تاریخی متعددی را از سر گذرانده است. در این میان، می‌توان به اشغال شهر قم در طی جنگ جهانی اول توسط نیروهای خارجی اشاره کرد. در آن زمان، گلوله‌هایی از توپ به بدنه‌ مناره شلیک شد که هنگام ورود نیروهای خارجی برای ایجاد رعب و وحشت در بین مجاهدان صورت گرفت.

کپی لینک

مسجد منار میدان کهنه

در طول تاریخ، مساجد بسیاری در مجاورت منار میدان کهنه ساخته شده است و به این مساجد که امروزه اثری از آنان نیست، مسجد منار گفته می‌شد. تنها مسجدی که در عصر حاضر در نزدیکی منار میدان کهنه باقی مانده، به تلاش «مرحوم آیت‌الله حاج میرزا محمد تقی فیض» و در سال ۱۳۱۰ خورشیدی احداث شده است.

کپی لینک

معماری منار میدان کهنه‌ قم

مناره میدان کهنه قم

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس: Davoodjalali1365

مناره میدان کهنه با ارتفاعی بیش از ۲۴ متر و قطری حدود چهار متر ساخته شده است. معماری این منار به‌صورت رگچین آجری است و آن را شبیه اکثر مناره‌هایی احداث کرده‌اند که در دوران سلجوقیان ساخته می‌شد. منار با دو راه‌پله‌‌ به‌شکل مارپیچ و به‌صورت رفت و برگشتی با تعداد ۶۳ پله بنا شده است. امروزه یکی از این راه‌ها به پشت بام و دیگری به فضای داخلی مسجد فعلی می‌رسد که به «مسجد میدان کهنه» شهرت دارد.

با در نظر گرفتن سبک معماری انجام‌شده و نیز اسلوب آجرکاری در این اثر تاریخی، شباهت بسیاری در این منار با «منار مسجد میدان ساوه» و همچنین «مناره‌ آجری خرم‌آباد» مشاهده می‌شود که هر دو متعلق به قرن پنجم هجری قمری هستند. این منار قدیمی نیز همانند دیگر مناره‌های هم‌ دوران خود، دارای کتیبه‌ای آجری در بخش تاج بنا بود که متاسفانه با گذر زمان از بین رفته است.

کپی لینک

مرمت و بازسازی منار میدان کهنه

نخستین‌بار در قرن ۱۲ هجری، «هاتف اصفهانی» در دیوان خود نوشته‌ای را در مورد مرمت گلدسته‌ قدیمی قم ثبت کرد؛ بنا بر نظر کارشناسان، مقصود وی همان منار میدان کهنه است.

کهن گلدسته قم را که ویران بود بنیانش، مجدد شد به حکم او اساس و تازه شد بنیان دبیر خامه هاتف پی تاریخ اتمامش، رقم زد شد ز حکم آصف این گلدسته آبادان

قسمت‌های برجای‌مانده از این مناره بار دیگر در سال ۱۱۹۱ هجری قمری با پیگیری و دستور یکی از امیران زند، مورد ترمیم و تعمیر قرار گرفت. از مأذنه‌ امروزی نیز که بعدها به آن افزوده شده است، تنها نیم قرن می‌گذرد.

کپی لینک

نکات بازدید از منار میدان کهنه‌ قم

بادگیر و متاره میدان کهنه

عکس‌ از وب‌سایت Wikipedia | عکاس: مصطفی معراجی

  • بهترین راه دسترسی به منار میدان کهنه، استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی است.
  • محله میدان کهنه، با مشکل کمبود جای پارک خودرو مواجه است.
  • در حال حاضر، امکان ورود به مناره میدان کهنه وجود ندارد.
  • به‌دلیل امکان ریزش خاک و کاهش روزبه‌روز استقامت منار، بهتر است از نزدیک شدن به آن خودداری کنید.
  • محله میدان کهنه بهترین مکان برای لمس زندگی اجتماعی مردم و بافت سنتی شهر قم است.
  • بازدید از منار میدان کهنه رایگان است.
کپی لینک

جاهای دیدنی اطراف منار میدان کهنه‌ قم

کپی لینک

بازار قدیم قم

  • آدرس:استان قم، شهر قم، خیابان طالقانی، در نزدیکی حرم حضرت معصومه (ع) (نمایش روی نقشه)

بازار قدیم قم در حاشیه خیابان طالقانی، یکی از مهم‌ترین مراکز خرید سوغات و کالا در دومین شهر زیارتی ایران محسوب می‌شود. در این بازار اجناس مختلفی از جمله ظروف مسی، پارچه، پرده، پوشاک، خوراکی و... به فروش می‌رسد و به گفته اهالی و گردشگران، از قیمت‌های نسبتا مناسبی نیز برخوردار است.

کپی لینک

حرم حضرت معصومه (س)

حضرت معصومه (س)، خواهر امام هشتم شیعیان است که مقبره وی در مرکز شهر قم قرار دارد. این مجموعه بارگاه مطهر حضرت معصومه (س) دربرگیرنده بخش‌های مختلفی چون مدرسه علمیه، موزه، کتاب‌خانه، آرامگاه‌های متعدد و... است و یکی از مهم‌ترین عبادتگاه‌های جهان اسلام به شمار می‌رود.

سوالات متداول

  • منار میدان کهنه‌ کجاست؟

    منار تاریخی شهر قم، در محله‌ای به نام «میدان کهنه‌» و در فاصله‌ بین محله‌ «چهارمردان» و «مسجد جامع» این شهر قرار گرفته است.

  • مناره میدان کهنه متعلق به چه زمانی است؟

    دوره سلجوقی.

  • ارتفاع مناره میدان کهنه چقدر است؟

    ۲۴ متر.

  • هزینه بازدید از مناره میدان کهنه چقدر است؟

    بازدید از منار میدان کهنه رایگان است.

نویسنده: محبوبه حسنی/ پوریا محمدی پیوند

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات