ماسوله در مسیر ثبت جهانی قرار گرفت

نادر نینوایی
نادر نینوایی پنجشنبه، ۱۴ مهر ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۱۹
ماسوله در مسیر ثبت جهانی قرار گرفت

ارزیاب یونسکو برای بررسی ماسوله جهت ثبت جهانی، در این شهر حاضر شد و به تمجید از آن پرداخت.

ارزیاب یونسکو از  شهر ماسوله برای بررسی پرونده آن برای ثبت جهانی در یونسکو بازدید کرد.

ارزیاب سازمان یونسکو از ششم تا یازدهم مهرماه ۱۴۰۱ بررسی‌های میدانی را انجام داده که به گفته مدیرکل میراث فرهنگی استان گیلان نتیجه این ارزیابی تاکنون رضایت‌بخش بوده است.

نعیمه بن‌کاری، ارزیاب یونسکو، پس از بازدید از ماسوله گفت:

قبل از اینکه ایکوموس پرونده ماسوله را به من بدهد، هیچ شناختی درباره آن نداشتم و با مطالعه این پرونده به آن علاقه‌مند شدم و با آمدنم به ایران و دیدن این شهر از نزدیک متوجه شدم که فقط جلد کتاب را خوانده‌ام و صفحات جدیدی از ماسوله را کشف کردم و در ذهنم ثبت شد.

 ارزیاب یونسکو در پایان کارش در ماسوله، دیداری با قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی داشته که نظر اولیه خود را درباره این پرونده که موانع بسیاری هم بر سر راه ثبت آن وجود داشته، بیان کرده است.

به گفته او، ماسوله ارزش‌های زیاد و خوبی از نظر معماری و در کنار آن وجه انسانی دارد که قابل‌توجه است. همیشه در مسائل مربوط به میراث فرهنگی این تصور وجود دارد که وقتی می‌خواهید از میراث فرهنگی حفاظت کنید باید تنها کالبد فیزیکی را حفظ کنید و روح اثر را نادیده بگیرید، اما این تصور اشتباه است. در ماسوله علاوه بر اینکه کالبد فیزیکی حفظ شده است روح و زندگی جریان دارد. ما نباید روح یک اثر فرهنگی ‌تاریخی را نادیده بگیریم.

ارزیاب یونسکو همچنین گفت:

موضوعی که نظر من را در ماسوله جلب کرد، این بود که در این شهر در عین حال که بناهای آن به‌شکل سنتی حفظ شده است، برق به‌گونه‌ای تعبیه شده که سیمای سنتی را بهم نریخته و مدرنیته خودش را غالب نکرده است.

نعیمه بن‌کاری در دیدار با استاندار گیلان هم گفته بود:

ماسوله پتانسیل‌های زیادی برای پیوستن و تبدیل شدن به سایت جهانی دارد. زندگی مدرن در بافت معماری سنتی ماسوله تغییر خاصی ایجاد نکرده و تمدن آن حفظ شده است.

علی دارابی، معاون میراث فرهنگی در دیدار ارزیاب یونسکو این توضیح را داده که ماسوله یکی از سه پرونده‌ای است که در کنار پرونده‌های «کاروان‌سراهای ایرانی» و «دیزمار» تکمیل و به یونسکو ارسال شده است.

قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین درباره ویژگی‌ خاص ماسوله برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو، اظهار کرد:

زندگی به‌معنای واقعی در ماسوله جاری است و این شهر نماد زیبایی برای ما ایرانیان شده است. خوشبختانه مردم منطقه همکاری خوبی برای ثبت جهانی داشتند و در مورد این پرونده احساس مسئولیت جهانی دارند. امیدوارم با حمایت و پشتیبانی خانم نعیمه بن‌کاری در کمیته میراث بین‌الدول، ماسوله در فهرست ثبت جهانی قرار بگیرد و نام نیک شما (نعیمه بن‌کاری) برای مردم ایران و جهانیان که برای ثبت جهانی این اثر تلاش کردید، به یادگار بماند.

مصطفی پورعلی، مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیا میراث معنوی و طبیعی هم در نشستی که ارزیاب یونسکو حضور داشت، به استراتژی‌های جدیدی قائم‌مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای ثبت‌های جهانی اشاره کرد و گفت:

با توجه به این استانداردها و پس از بررسی کارشناسان، تصمیم بر آن شد امسال پرونده ماسوله به یونسکو ارسال شود. ۱۰ اثر آمادگی ارسال به یونسکو را دارند، اما صرفا به خاطر محدودیت سالانه یونسکو، نمی‌توانیم همه را ارسال کنیم.

پرونده ماسوله قرار است در سال ۲۰۲۳ در یونسکو بررسی شود. ایران در حال حاضر ۲۶ اثر را در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت کرده که با توجه نظر ارزیاب‌های یونسکو درباره پرونده کاروان‌سراها و ماسوله، بسیار امیدوار است این فهرست میراث جهانی، طولانی‌تر شود.

 

مطالب مرتبط:

منبع ایسنا

دیدگاه