طرز تهیه کالجوش و انواع آن در شهرهای ایران

نگین توکلی
نگین توکلی شنبه، ۱ شهریور ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۰۶
طرز تهیه کالجوش و انواع آن در شهرهای ایران

در مجموعه غذاهای محلی ایران، با طرز تهیه غذاهای لذیذ به شهرهای مختلف کشورمان، ایران سفر می‌کنیم. امروز می‌خواهیم شما را با انواع کالجوش یا کله جوش در ایران آشنا کنیم.

دلتان یک غذای ساده، متفاوت و محلی می‌خواهد؟ قرار است مهمانی بدهید و نمی‌دانید چه غذای خوشمزه جدیدی درست کنید؟ به مزه‌کردن غذاهای شهرهای دیگر ایران علاقه‌‌مند هستید؟ به آشپزخانه بروید و با طبخ یک غذای لذیذ جدید، عزیزان و مهمانانتان را شگفت‌زده کنید.

کجارو قصد دارد با انتشار دستور پخت غذاهای متنوع ایرانی و محلی، شما را راهی سفری به گوشه و کنار کشور عزیزمان، ایران کند. کالجوش، غذایی مشهور، ساده و پرطرفدار در میان ایرانیان است و در مناطق مختلف کشور با طرز تهیه‌های متنوعی درست می‌شود. در ادامه محبوب‌ترین انواع کالجوش را به شما معرفی خواهیم کرد و طرز تهیه دو کالجوش ترکی و اصفهانی را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

کالجوش یا کله جوش، یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که اصالت و خاستگاه آن به استان اصفهان بر می‌گردد؛ اما به طور گسترده‌ای در شهر‌های خراسان و یزد به روش‌های مختلف طبخ می‌شود. کالجوش را با نام‌های دیگری چون کالا جوش، کل جوش، دوغ گرمه، قروتی، کال جوش و کشک جوش نیز می‌شناسند. 

مواد اصلی تشکیل‌دهنده کالجوش کشک، گردو و نعنا هستند؛ اما در برخی از مناطق کشور، در تهیه کالجوش به جای کشک از ماست استفاده می‌کنند که طعمی فوق‌العاده به آن می‌دهد. گوشت از مواد رایج استفاده‌شده در این غذا نیست و به ندرت در آن ریخته می‌شود؛ به همین علت، کالجوش غذایی مناسب برای گیاه‌خواران به شمار می‌آید. البته باید بدانید که در برخی شهرها مانند زنجان و تبریز از کوفته قلقلی گوشت چرخ‌کرده در طبخ کالجوش استفاده می‌کنند.

کالجوش را با انواع نان داغ از جمله سنگک یا بربری و مخلفاتی چون سبزی خوردن و ترشی سرو می‌کنند. بهتر است بدانید که کالجوش غذایی آبکی است و معمولا در آن نان تیلیت می‌کنند. کالجوش را می‌توان به عنوان پیش غذا، میان‌وعده یا حتی یک غذای مجلسی برای مهمانی‌ها سرو کرد. 

کالجوش به دلیل دارا بودن مقدار زیادی کشک، برای کسانی که لبنیات مصرف نمی‌کنند، بسیار مناسب و منبع غنی کلسیم است. این غذا همچینین دارای منیزیم و فسفر است؛ برای همین یک غذای بسیار مقوی و سیرکننده به شمار می‌آید.

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

خاستگاه کالجوش

خاستگاه کالجوش تز غذاهای سنتی ایرانی

شاید برایتان جالب باشد که بدانید، کشک یکی از مواد لبنی مانند دوغ است که در ایران ابداع شده است

کالجوش، یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که از ۱۰۰ سال پیش در مناطق کویرنشین ایران  خورده می‌شده است. این غذا تنها غذای مردم فقیر و غنی در روزگار قدیم بوده است که ماده اصلی تشکیل‌دهنده آن، کشک سابیده‌شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید کشک، یکی از مواد لبنی مانند دوغ است که در ایران ابداع شده است. وجود ضرب‌‌المثل‌های فراوان در مورد کشک در زبان فارسی نشان می‌دهند که قدمت تولید و استفاده از کشک به زمان‌های دور برمی‌گردد.

کشک یکی از فرآورده‌های لبنی است که به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ و یا خشک کردن دوغی که پس از گرفتن کره باقی می‌ماند یا از ماست بدون چربی تهیه می‌شود. ماده‌ اولیه کشک، شیر میش، بز، گاو یا مخلوطی از آن‌ها است. در مناطق مختلف کشور به علت دامداری ایلی و عدم دسترسی اغلب گله‌‌داران روستایی به کارخانه شیر پاستوریزه، مازاد شیر تولید شده را به کشک تبدیل می‌کنند و به این وسیله قابلیت نگهداری آن را بالا می‌برند.

در گذشته به محض این‌که هوا کمی گرم می‌شد، بساط طبخ غذاهای ساده، سبک، لذیذ و در عین حال مقوی مانند اشکنه، ماست و خیار و کالجوش نیز بر پا می‌شد. کالجوش، غذایی بر پایه کشک است که به سرعت و به آسانی طبخ می‌شود و به همین علت، غذای محبوبی در بیشتر شهرهای ایران است. جالب است بدانید که وجه تسمیه کالجوش یعنی غذایی که برای پخته شدن به چند جوش نیاز دارد.

انواع کالجوش

۱. کالجوش اصفهانی

کالجوش اصفهانی غذای خوشمزه محلی

کالجوش اصفهانی، محبوب‌ترین نسخه کالجوش است که بدون گوشت طبخ می‌شود. طرز تهیه این کالجوش، بسیار ساده است و معمولا آن را نوعی فست‌فود به حساب می‌آورند. کالجوش اصفهانی از پیاز، کشک، گردو، نعنای خشک، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه تشکیل می‌شود. 

۲. کالجوش ترکی (آذری)

کالجوش ترکی همراه با گوشت چرخ‌کرده، به صورت کوفته ریزه یا همان گوشت قلقلی تهیه می‌شود. از دیگر مواد تشکیل‌دهنده این کالجوش می‌توان به پیاز، کشک، گردو، نعنای خشک، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه اشاره کرد. 

۳. کالجوش تبریزی

کالجوش تبریزی غذای تیلیتی

مواد تشکیل‌دهنده کالجوش تبریزی، پیاز، سیر، کره، گوشت چرخ‌کرده، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، مرزن خشک، مغز گردو ریز خردشده، کشک، نعنای خشک، سیر داغ، پیاز داغ، نعنا داغ، زعفران دم‌کرده و روغن مایع هستند. برای طبخ این نوع کالجوش خوشمزه، باید در ابتدا گوشت را با زردچوبه، نمک و فلفل سیاه مزه‌دار کنید و ورز دهید. سپس گوشت‌های قلقلی کوچک درست کنید و در مقداری روغن تفت دهید. در ادامه، پیاز نگینی خردشده را در روغن مایع سرخ کنید تا سبک و طلایی شود. حالا سیر و کره را به پیازها بیفزایید و کمی دیگر تفت دهید. زیر شعله گاز را خاموش کنید و در ظرفی جداگانه، زردچوبه و گردو را در کمی روغن تفت دهید و سپس به مخلوط پیاز و سیر اضافه کنید. کشک را با کمی آب رقیق کنید و همراه با گوشت‌های قلقلی سرخ‌شده به مخلوط پیاز، سیر و گردو اضافه کنید و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه اجازه دهید تا تمام مواد روی شعله ملایم گاز بجوشند. در پایان پخت، مرزه و نعنا را هم به کالجوش تبریزی اضافه کنید و سپس از روی شعله گاز بردارید. این نسخه کالجوش را معمولا با سیرداغ، پیازداغ و نعنا داغ و البته یک قاشق غذاخوری زعفران دم‌کرده غلیظ تزیین می‌کنند. کالجوش تبریزی را با نان تیلیت می‌کنند و می‌خورند. 

در برخی از مناطق تبریز، کالجوش را با گوشت قورمه هم درست می‌کنند. برای طبخ این غذا کافی است گوشت را با پیاز و گوجه رنده‌شده تفت بدهید و کشک، ماست چکیده و نعنا را به آن‌ها بیفزایید. سپس آن‌ها را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. در پایان کار نیز یک یا ۲ عدد سیب‌زمینی آبپز به کالجوش اضافه کنید و در ظرف‌ مورد نظر سرو کنید. این نسخه از کالجوش به طرز متفاوتی سرو می‌شود؛ به این ترتیب که آب آن را جدا و مواد داخل آن را نیز به صورت جدا به سر سفره می‌آورند.

۴. کالجوش کرمانی

کالجوش کرمانی، یکی از نسخه‌های لذیذ این غذا است که با کشک، گردو، گوجه‌فرنگی، آب، نعنای خشک، پیاز، نمک، زردچوبه و فلفل سیاه درست می‌شود. برای طبخ این غذا ابتدا باید کشک را به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید و به آن آب اضافه کنید تا از حالت سفتی دربیاید. سپس گوجه‌فرنگی‌ها را با استفاده از غذاساز پوره کنید و کنار بگذارید. در یک ماهیتابه، پیازها را با روغن تفت دهید و در ادامه گوجه فرنگی‌ها را به آن بیفزایید و آنقدر بپزید تا آب گوجه فرنگی کاملا کشیده شود. گردوی خردشده، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به مخلوط پیاز و گوجه اضافه کنید و تفت دهید. کشک را به آرامی در این مواد بریزید و هم بزنید. توجه داشته باشید که شعله گاز باید کم باشد؛ زیرا در غیر این صورت کشک می‌برد و حالت بریده بریده به خود می‌گیرد.

برخی افراد به جای نعنای خشک از شنبلیله، مرزه و ترخون خشک‌شده استفاده می‌کنند که عطر و بویی بی‌نظیر به این غذا می‌دهند. کالجوش کرمانی را با نان داغ سنگک یا بربری و ترشی سرو می‌کنند. 

۵. کالجوش با ماست و رب گوجه‌فرنگی

کالجوش با ماست را باید در حین طبخ به صورت مرتب هم زد؛ در غیر این صورت، ماست می‌برد

کالجوش را می‌توان با پیاز، ماست، پونه کوهی، رب گوجه‌فرنگی، نمک و فلفل سیاه طبخ کرد. برای طبخ این نسخه از کالجوش در ابتدا پیاز را در کمی روغن تفت می‌دهند تا نرم شود. سپس پونه، نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و رب گوجه‌فرنگی را به آن می‌افزایند و هم می‌زنند. در ادامه، کمی آب در این مخلوط می‌ریزند و زمان می‌دهند تا مواد با هم بپزند. ماست را به صورت جداگانه با مقدار کمی آب و نمک هم می‌زنند و به مواد دیگر اضافه می‌کنند. توجه کنید که در این مرحله، باید ماست را به سرعت با دیگر مواد مخلوط کرد تا بریده بریده نشود.

۶. کالجوش زنجانی

کالجوش زنجانی از انواع غذای گیاهی

زنجانی‌ها برای درست کردن کالجوش از عدس، لپه و برنج، ماست چکیده و دوغ استفاده می‌کنند. در این صورت برای این‌که دوغ و ماست کله جوش نبرد، باید آن‌ها را در حین پخت، مرتبا هم زد. یکی از ادویه‌های مورد استفاده زنجانی‌ها برای کالجوش، کاکوتی یا به زبان خودشان «کهلیگ اوتی» است.

برای تهیه کالجوش زنجانی، برنج و لپه را از قبل خیس کنید. سپس آن‌ها را به پیاز تفت داده شده اضافه کنید. در این مخلوط، کمی آب بریزید و اجازه دهید تا بجوشد و مواد نیم‌پز شوند. در ظرف جداگانه‌ای کشک و ماست را به همراه ادویه مخلوط کرده و در کمی آب جوش حل کنید. این مخلوط را باید مرتبا هم زد تا ماست نبرد. ماست را به برنج و لپه نیم‌پز شده اضافه کنید و روی حرارت مدام هم بزنید. سپس در ظرفی مناسب سرو کنید. کالجوش زنجانی را می‌توان با نعنا داغ و گردو تزئین کرد.

۷. کالجوش خوی

در خوی به کالجوش، «چورتمه» می‌گویند و بیشتر آن را در فصل زمستان و بهار، با گوشت قورمه درست می‌کنند.

۸. کالجوش کاشمری

کاشمری‌ها به کالجوش «قروتی» می‌گویند و در آن به جای گردو، پسته آسیاب‌شده می‌ریزند.

۹. کالجوش قزوینی

کالجوش قزوینی از انواع غذاها با کشک

کالجوش قزوینی شبیه به کالجوش ترکی است و در آن از گوشت قلقلی استفاده می‌شود. سبزی این نسخه از کالجوش، شنبلیله، نعنا، مرزه، ترخون و تخم گشنیز تفت داده شده است.

۱۰. کالجوش بجنوردی

بجنوردی‌ها به کالجوش، «قوروتو» می‌گویند و در آن، شیرین ‌بیان می‌ریزند.

۱۱. کالجوش سبزواری

سبزواری‌ها، کالجوش را با روغن حیوانی، گردوی فراوان، پیاز، گوجه‌فرنگی رنده‌شده، نعنا و پونه درست می‌کنند. این نسخه از کالجوش با نان کاک سبزواری سرو می‌شود.

۱۲. کالجوش بروجنی

بروجنی‌ها برای متعادل کردن طبع سرد کشک، کمی کشمش تفت می‌دهند و به کالجوش اضافه می‌کنند.

۱۳. کالجوش اراکی

اراکی‌ها به کالجوش، «ترید کشک» می‌گویند و در آن، نعنا، گوجه رنده‌شده، پیاز داغ، کشک و گردو می‌ریزند. در برخی از مناطق استان مرکزی هم اسم این غذا «دو کشک» است که دو به معنای دوغ به کار برده می‌شود.

۱۴. کالجوش مشهدی

مشهدی‌ها به کالجوش، «اشکنه کشک» می‌گویند و آن را بدون گوشت طبخ می‌کنند. در برخی مناطق خراسان هم به کله جوش، «کَمه جوش» می‌گویند و به جای کشک از کمه برای طبخ آن استفاده می‌کنند.

۱۵. کالجوش خراسان جنوبی یا قروتی

برای تهیه قروتی یا کشک دیگ چدنی، کشک خشک را با گردو در ظرف سفالی به نام تقارچه‌ها می‌سابند و کم‌کم به آن آب اضافه می‌کنند تا مایعی بنفش‌رنگ به دست بیاید. در ادامه، مایع کشک ساییده را به روغن پیازی که به نعنای خشک معطرشده می‌افزایند و پس از کمی جوشیدن، آن را سرو می‌کنند.

۱۶. کالجوش بوشهری

بوشهری‌ها کالجوش را با بادمجان سرخ‌شده میل می‌کنند که طعم لذیذ آن را دوچندان می‌کند.

۱۷. کالجوش سمنانی یا دامغانی

کالجوش سمنانی یا دامغانی همراه با بادمجان سرخ‌شده سرو می‌شود

کالجوش سمنانی یا دامغانی، یک نسخه بدون گوشت از کالجوش است. برای طبخ این کالجوش، بادمجان‌ها را با پوست به صورت نگینی خرد کنید و در قابلمه‌ای با کمی روغن و نمک قرار دهید تا پخته شوند. پس از آماده شدن کالجوش، بادمجان‌های پخته‌شده را روی آن بریزید و همراه با نان نوش جان کنید. شما می‌توانید در صورت تمایل، رب گوجه‌فرنگی نیز به این غذا بیفزایید.

۱۸. کالجوش با مرغ

کالجوش با مرغ، درست مانند کالجوش ترکی درست می‌شود. با این تفاوت که به جای گوشت چرخ‌کرده، باید کوفته قلقلی‌ها را از سینه مرغ چرخ‌کرده درست کنید.

مواد لازم برای کالجوش ترکی 

برای ۴ نفر

  • ۲۰۰ گرم کشک
  • ۴۰۰ گرم گوشت چرخ‌کرده
  • ۲ قاشق غذا خوری آرد
  • ۱ عدد پیاز بزرگ پوست‌کنده و نگینی خردشده
  • ۲ قاشق غذا خوری مغز گردو خردشده
  • ۲ قاشق غذا خوری نعنای خشک‌شده
  • نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
  • روغن سرخ‌کردنی به مقدار لازم
  • پیاز داغ و گردو برای تزئین

طرز تهیه کالجوش ترکی

 کالجوش ترکی از غذاهای محلی تبریز

۱. گوشت چرخ‌کرده را به همراه نمک، فلفل سیاه و زردچوبه در یک کاسه بریزید و ورز دهید تا مواد به خوبی با هم مخلوط شوند.

۲. به اندازه یک گردو از گوشت بردارید و در کف دست خود بگذارید. آن را به حالت دایره‌ای و گلوله‌مانند در بیاورید. این کار را با ادامه مایه گوشتی تکرار کنید تا تمام شود.

۳. مقداری روغن سرخ‌کردنی در یک ماهیتابه بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا روغن گرم شود. سپس کوفته قلقلی‌های گوشت را در ته ماهیتابه بچینید و سرخ کنید تا گوشت‌ها تغییر رنگ دهند.

۴. مقدار ۴ پیمانه آب در یک قابلمه بریزید و آن را شعله متوسط گاز قرار دهید تا آب به جوش بیفتد. سپس شعله را کم کنید.

۵. در همین حین، کمی روغن سرخ‌کردنی در یک ماهیتابه دیگر بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن گرم شود. سپس پیازهای خردشده را در آن بریزید و تفت دهید تا پیازها نرم شوند. مغز گردوی خردشده را به پیازها بیفزایید و مواد را هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند. تفت دادن را تا زمانی که رنگ پیازها طلایی شود و بافت گردوها نرم شود، باید ادامه دهید.

۶. آماده‌سازی کشک: کشک را به آب جوشیده در قابلمه اضافه کنید و هم بزنید تا کشک، رقیق شود. سپس نمک، زردچوبه و فلفل سیاه در کشک بریزید و هم بزنید. 

۷. پس از ۱۰ دقیقه، گردو و پیاز تفت داده‌شده را در قابلمه بریزید. اجازه دهید تا کالجوش به آرامی جا بیفتد. اگر حس می‌کنید کالجوش شما رقیق است، می‌توانید دو قاشق غذاخوری آرد به آن اضافه کنید و اجازه دهید تا کاملا در مخلوط مواد حل شود و بجوشد.

۸. آماده‌سازی نعنا: مقداری روغن سرخ‌کردنی در یک ماهیتابه دیگر بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا روغن گرم شود. سپس نعنای خشک را در روغن بریزید و به مدت ۲۰ ثانیه تفت دهید.

۹. در آخرین دقایق پخت کالجوش، نعنا داغ را به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید. سپس برای ۵ دقیقه دیگر، اجازه دهید تا مواد با هم بجوشند. 

۱۰. کالجوش را در کاسه بریزید و با پیاز داغ و گردو تزیین کنید.

نکات مهم برای طبخ کالجوش ترکی

طرز تهیه کالجوش ترکی

  • شما می‌توانید برای خوشمزه‌تر کردن این غذا از سیر داغ هم استفاده کنید.
  • کالجوش ترکی را می‌توان با ترشی و سبزی خوردن سرو کرد.
  • شما می‌توانید کالجوش را با نان خشک هم سرو کنید.
  • اگر از روغن حیوانی یا کره برای سرخ کردن غذا استفاده کنید، کله جوش خوشمزه‌تر خواهد شد.
  • شما می‌توانید کشک را در خانه درست کنید. برای این کار، دوغ را کمی نمک بزنید و بجوشانید تا مواد جامد آن لخته شود. سپس آن را در کیسه بریزید و آویزان کنید. خمیری را که در کیسه باقی می‌ماند، گوله کنید و در جایی که هوا جریان دارد روی پارچه بگذارید تا خشک شود.

مواد لازم برای کالجوش اصفهانی

برای ۴ نفر

  • ۲۰۰ گرم کشک
  • ۱ عدد پیاز بزرگ پوست‌کنده و نگینی خردشده
  • ۲ قاشق غذاخوری مغز گردو خردشده
  • ۲ قاشق غذاخوری نعنای خشک‌شده
  • نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
  • روغن سرخ‌کردنی به مقدار لازم
  • پیاز داغ و گردو برای تزئین

طرز تهیه کالجوش اصفهانی

کالجوش اصفهانی غذای سنتی اصفهان

۱. مقداری روغن سرخ‌کردنی در یک ماهیتابه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا روغن گرم شود. سپس پیازهای خردشده را در آن بریزید و کمی تفت دهید تا نرم شوند. 

۲. پس از طلایی شدن پیازها، نمک و زردچوبه را در ماهیتابه بریزید، با پیازها هم بزنید و کمی تفت دهید تا بوی زردچوبه دربیاید. 

۳. گردوی خردشده را به ماهیتابه بیفزایید و مواد را هم بزنید و تفت دهید.

۴. آماده‌سازی نعنا: مقداری روغن سرخ‌کردنی در یک ماهیتابه دیگر بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا روغن گرم شود. سپس نعنای خشک را در روغن بریزید و به مدت ۲۰ ثانیه تفت دهید.

۵. مقدار ۲ پیمانه آب جوش به پیازها اضافه کنید و اجازه دهید تا بجوشد. پس از به جوش آمدن آب، نعنای سرخ‌شده را به آن اضافه کنید و هم بزنید.

۶. آماده‌سازی کشک: کشک سابیده‌شده را در یک کاسه کوچک بریزید، یک پیمانه آب به آن بیفزایید و کشک را در آب رقیق کنید. کشک رقیق‌شده را به دیگر مواد کالجوش اضافه کنید و اجازه دهید تا غذا چند جوش بزند.

۷. کالجوش شما آماده است. آن را در یک کاسه بکشید و با پیاز داغ و گردو تزئین کنید.

نکات مهم برای طبخ کالجوش اصفهانی

 طرز تهیه کالجوش اصفهانی

  • نعنا را نباید زیاد در روغن سرخ کرد؛ زیرا در این صورت نعنا تلخ می‌شود و طعم کالجوش را خراب می‌کند.
  • میزان آبی که به کشک اضافه می‌کنید به غلظت کشک بستگی دارد.
  • برخی افراد در هنگام سرو در کنار کالجوش اصفهانی، بادمجان سرخ‌شده می‌گذارند. برخی نیز بادمجان را در کله جوش در حال پخت می‌ریزند.
  • اگر کشک شما شور است، به کالجوش نمک زیاد نزنید.
  • گردوها را با چاقو خرد کنید تا زیر دندان بیایند.
  • بهتر است از کشک‌های محلی و بدون افزودنی به جای کشک‌های صنعتی استفاده کنید تا غذای شما طعم اصیل خود را حفظ کند.
  • اگر کمی آب قلم یا استاک گوشت به کله جوش اضافه کنید، تبدیل به غذایی مقوی بخصوص برای کودکان و سالمندان می‌شود.
  • کالجوش در اصل با کشک تهیه می شود؛ اما می توانید از ماست چکیده، محلی و ترش و همچنین دوغ نیز استفاده کنید. در تهیه کله جوش با دوغ، معمولا به ازای هر نفر، یک لیتر دوغ اضافه می‌شود و آب از مواد اولیه حذف می‌شود. تفاوت طرز تهیه کالجوش با ماست و کالجوش با کشک محلی در این است که وقتی از ماست استفاده میکنید، باید مدام  آن را هم بزنید تا بریده بریده نشود. 

فواید کالجوش

 فواید کشک و فواید کالجوش

ماده مغذی و اصلی کله جوش، یعنی کشک دارای مزاج سرد و خشک است و دیر هضم و نفاخ محسوب می‌شود؛ اما زمانی که آن را به صورت کالجوش سرو می‌کنید، سردی، دیر هضم بودن و نفاخی آن اصلاح می‌شود. کالجوش درست به همین دلیل، برای سرد مزاجان، معده‌های سرد و بلغمی، یک غذای مناسب و گرم به شمار می‌آید. کشک خشک سرشار از پروتئین، کلسیم، نمک، نیاسین یا ویتامین B۳ است. در ادامه شما را با فواید کالجوش آشنا خواهیم کرد.

  • مناسب برای سلامتی، رشد و بهبود استخوان‌ها 
  • تامین کلسیم لازم برای بدن
  • جلوگیری از پوکی استخوان

سفر به اصفهان با طعم کالجوش

قصه‌های مجید را به خاطر دارید؟ کالجوش همان غذایی است که بی‌بی همیشه برای مجید می‌پخت؛ اما مجید آن را نمی‌خورد. البته این نخوردن مجید حتما به این دلیل بوده است که او از طعم لذیذ این غذا خبر نداشته است.

کالجوش از آن دسته غذاهای نوستالژی و قدیمی است که مادربزرگ‌ها و مادرهای ایرانی در درست کردن آن تبحر خاصی دارند. در سفر به اصفهان، نصف جهان، حتما در یکی از رستوران‌ها یا بریانی‌های محلی شهر توقفی داشته باشید و کالجوش را به عنوان پیش‌غذا یا یک میان‌وعده لذیذ سفارش دهید. اگر تاکنون به اصفهان سفر کرده باشید، حتما می‌دانید که اصفهانی‌ها، کالجوش را همراه با بریون سرو می‌کنند.

رنگ و بوی کالجوش با مواد اولیه لذیذی چون کشک محلی، نعنای تفت داده‌شده، پیاز داغ و گردو آنقدر هوس‌برانگیز است که قطعا کار شما را به سفارش کاسه دوم هم خواهد کشاند. فراموش نکنید که نان خشک را در کالجوش تیلیت کنید و از طعم و مزه متفاوت این غذای اصیل ایرانی لذت ببرید.

سفر به اصفهان

اگر در زادگاه یا شهر محل سکونت شما کالجوش را به روشی متفاوت از آنچه در این مقاله خواندید تهیه می‌کنند، تفاوت‌ها و دستورپخت‌های رایج را با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید. همچنین اگر موفق به طبخ هر یک از غذاهای لذیذ ارائه‌شده در مجموعه غذاهای محلی ایران شدید، حتما از غذاهای لذیذ و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ‌کردن کجارو در اینستاگرام (mykojaro@)، تجربه و تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط:

دیدگاه