۲۳ پیراشکی خوشمزه دنیا که حتما باید امتحان کرد (قسمت اول)
دنیای بسیار کوچکی است. نیازی نیست که این را کسی به شما بگوید، فقط کافی است تا نگاهی به شیرینیهای عصرانه کل دنیا بیاندازید. تصور کنید تقریبا در تمام نقاط معروف دنیا، تمام انسانها به این نتیجه برسند که خمیر سرخشده نه تنها مکمل باارزش روزانهی زندگی ما است، بلکه پایهی اصلی تمدن است!
به افتخار روز ملی دونات (شیرینی) تصمیم گرفتیم تا سری به دوناتهای سراسر دنیا بزنیم. شاید امروز روز بینالمللی دونات فرارسیده باشد!
اjریش: فشینگز کراپفن (Austria: Faschingskrapfen)
فشینگز کراپفن (همان پیراشکی) با تلفظی راحت! نوعی توپ کروی خمیری سرخشده بدون سوراخ است که با مغز مربا یا کاستارد، خود را از دیگر شرینیهای سنتی با مغز ژلاتین متمایز میداند. این شیرینی معمولا طی مراسم سنت جوزف دی (St. Joseph’s Day) سرو میشود، که این روز به نام «جشن کوچک کیکها» معروف است که هم عجیب و هم خوشمزه به نظر میآید.
آرژانتین: بلاس دو فریل کان دالس لچه (Bolas de fraile con dulce leche)
از دیگر شیرینیهای قدیمی آلمانی؛ زمانی که آلمانیها شیرینی را به آمریکای جنوبی بردند، آرژانتینیها کاری را که در آن بهتریناند را انجام دادند (البته علاوه بر فوتبال) و با پر کردن میان پیراشکی با دالک دو لچه، شیرینی مخصوص خود را تثبیت کردند. نگران من نباش آرژانتین، تمام پیراشکیها با دالک دو لچه پر شدهاند. هرگز نگران نباش.
بلژیک/هلند: آلبال/ اسموتبالن (Oliebol/Smoutebollen)
از میان تمام شیرینیهای درون این لیست، این شیرینی خوشمزهی بلژیکی/ هلندی جالبترین ترجمه را دارد. آلبالن (هلندی) به معنای گویهای روغنی، و اسموتبالن (بلژیکی) به معنای توپهای چرب است. در هر صورت، این گویهای روغنی یا توپهای چرب، پایهای سرخشدهای هستند که با کشمش، مویز و میوههای شکرپوش پر شدهاند. مادربزرگ شما عاشق آنها است. احتمالا شما هم خوشتان خواهد آمد.
چین: یوتیو (Youtiao)
یوتیو، نوعی کلوچه تخممرغی که به «دونات چینی» معروف است، شیرینی بلند (breadstick) سرخ شدهای به رنگ طلایی-قهوهای است. این شیرینی دارای مقدار جزئی نمک بوده و به شکلی درست میشود که بتوان آن را به دو قسمت تقسیم کرد (مانند پنیر رشتهای). براساس رسوم اجدادی چینیها، خوردن یوتیو نماد اعتراض به دودمان سونگ (یکی از دودمانهای حاکم بر چین) است، زیرا این دو تکهی شیرینی نشاندهنده نخستوزیر دودمان سونگ، کین هوویی و همسر خیانتکارش است، که باعث میشود حتما یک تکه بردارید و بخورید. اوه! این یک صبحانه واقعی است.
فرانسه: پت دو نون یا نانز پاف ( (Pets de nonnes (Nun’s puffs)
اسم «نانز پاف»، ذهن را به مدارس دینی اواسط دهه ۹۰ میبرد، اما درواقع این شیرینیها نوعی پیراشکی قدیمی فرانسوی هستند که با خامه یا بدون آن پر میشوند.
آلمان: برلینر (پیراشکی) (Berliner)
نام این شیرینی در اصل برلینر فنکوکن (Berliner Pfannkuchen) است که به خاطر طولانی بودن آن از شکل کوتاهشده یعنی برلینر استفاده میشود. برلینر از اولین پیراشکیهای ژلاتیندار است. این دونات از همان پیراشکیهایی است که در آمریکا به هنگام شام صرف میشود. در اینجا چیزی دیده نمیشود اما در آلمان این شوخی رایج است که برلینرها به جای ژله با خردل معطر پر می شوند. حتما از این شوخی قدیمی آلمانی لذت بردهاید!
هند: وادا (Vadai)
این میانوعده هندی بیشتر شور است تا شیرین، و معمولا در کنار وعدههای غذا (البته نه به عنوان دسر)، و یا به عنوان عصرانه خورده میشود. این شیرینی با توجه به ادویههایی که در آن به کار میرود، قطعا طعمی متفاوت از پیراشکیهای غربی دارد ( دانهی زیره سبز، برگ کاری، پیاز، نمک و فلفل) و باید همان لحظه که از فر بیرون آورده میشود یعنی زمانی که داغ و ترد است خورده شود. البته زبانتان آتش خواهد گرفت!
ایران: زولبیا
زولبیا برخلاف ظاهر چرخمانندش، شبیهترین شیرینی به دونات، در خاورمیانه است. جهت طرز تهیه زولبیا بامیه باید بدانید این شیرینی با ماست و نشاسته درست میشود، سپس داخل شهد قرار گرفته و بعد سرخ میشود. زولبیا معمولا با شیرینی همتای خود به نام بامیه سرو میشود. بامیه شکل بلند و کشیدهی زولبیا است.
ایتالیا: زپول (Zeppole)
احتمالا این توپهای سرخشده را در فستیوالهای محلی ایتالیا یا هر جشنواره دیگری دیدهاید. همانطور که طبع مادربزرگهای ایتالیایی متفاوت است، غلظت و محتوای زپول (کاستر، پنیر ریکوتا و ژلاتین) نیز در نقاط مختلف ایتالیا متفاوت است. اما تقریبا همه مادربزرگها زپولها را در آخر با لایهای از شکر و شهد میپوشانند.
ژاپن: آن-دونات (An-doughnut)
این شیرینی مشابه دونات آمریکایی، آن-دونات نام دارد که وسط آن با پوره لوبیا (یک مایهی قرمز پررنگ) پر شده است. اگر خواستید در توکیو توجه کسی را جلب کنید، او را به فروشگاههای زنجیرهای «مستر دونات» سراسر کشور ببرید.
مالزی: کیک کریا (Kuih Keria)
کیک کریا، دونات سیبزمینی شیرین، دارای دانههای شکر، سرخشده و با روکش شکر است که اغلب در گاریهای دستی در خیابانهای مالزی سرو میشود.