اغلب ما سفر را کسب تجربهای جدید میدانیم. تجاربی که بی شک در آینده از آن استفاده خواهیم کرد. بیماری و درد در هر شرایطی ممکن است به سراغ انسان بیاید که گاهی در شرایط سفر و کوهنوردی دسترسی به کادرپزشکی و درمان برایمان امکان پذیر نیست. گاهات دارویی در اسن شرایط کمک موثری خواهند بود.اکثر این گیاهان در یکی از اندامهای خود ماده ای دارند که به بهبود و تسکین دردهای ما کمک میکند.
ترشک
نام علمی: Rumex acetosella
ویژگیهای ظاهری: گیاهی به ارتفاع۳۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر و دارای ریشه ی ضخیم و ساقه راست و بیکرک که برگهای آن بیضی شکل است و گلهای کوچک آن مجتمع به صورت دستههای ۳ تا ۸ تایی در قسمت انتهایی ساقه قرار دارند. رنگ گلهای آن سبز یا سبز مایل به قرمزاست.
ترشک بومی آمریکای شمالی و اروپا است و هرچند که برگهای آن خوراکی است اما خواص دارویی آن به ریشه اش برمیگردد. این گیاه سرشار از آهن است و از این رو درمان بسیار مناسبی برای کم خونی به شمار میرود. مسکن دردهای مفاصل(دانه گیاه)، موثر در تصویه خون، ضد عفونی کننده وتنظیم ترشح اسید معده از خواص گیاه ترشک است. میتوان برای تقویت مو، ناخن و کیفیت پوست از آن بهره گرفت زیرا جذب مواد مغذی را افزایش میدهد.
هشدار: مصرف بیش از اندازه به دلیل فراوانی اسید اکسولید در این گیاه باعث آسیب به مثانه و کلیه میشود.
ثعلب
نام علمی: Orchis mascula
ویژگیهای ظاهری: این گیاه خوشهای که دارای برگهای پهن است ارکید یا ارکیده نیز نامیده میشود. ثعلب دارای گلهای سفید یا صورتی با خط و نقطههای بنفش و ارغوانی است.
ثعلب مقوی نیروی جنسی است و در درمان ناراحتی معده، ورم کلیه و مثانه، کم خونی، تقویت اعصاب، درمان سرماخورگی ، رعشه و تشنج میتوان از آن بهره گرفت. اگر از لاغری مفرط رنج میبرید مصرف این گیاه با بستنی برای شما مفید است( این گیاه پیازی است و از پیاز آن بعد خشک و پودر کردن در بستنی سازی استفاده میشود)
هشدار: مصرف زیاد ثعلب باعث سقط جنین و از کار انداختن تارهای صوتیمیشود.
گل نسترن
نام علمی: Rosa canina
ویژگیهای ظاهری: گیاهی با ارتفاع ۱ تا ۵متر و گلهای صورتی، قرمز، سفید و به ندرت زرد رنگ که در ارتفاعات بهصورت خودرو وجود دارد. میوهی نسترن بیضی شکل و به رنگ قرمز روشن تیره است.
این گیاه تقویت کننده قلب و اعصاب به دلیل خاصیت آرامبخشی، خوابآورخوبی است.نسترن دارای مقادیر بسیار زیاد ویتامین C است از این رو در طب سنتی شربت، عرق و خود گیاه جایگاه ویژهای دارد. ازدیگر خواص این گیاه مطبوع میتوان به درمان ورم وسنگ کلیه، دفع سنگ صفرا، از بین بردن معده درد و ضد اسهال بودن آن اشاره کرد. نسترن بوی بد بدن را دفع می کند و باعث شفافیت پوست میشود.
هشدار: این گیاه هیچ منع مصرفی ندارد اما دانههای آن سمی است و به هیچ وجه نباید از آن استفاده شود.
بادام وحشی (بخورک)
نام علمی: Amygdalus scoparia
ویژگیهای ظاهری: درختچهای سبز رنگ و خارداربا ارتفاع ۶ متر و برگهای پیچ خورده و گلهای سفید رنگ که بومی ایران است و به آن بادام کوهی نیز گفته میشود. میوهی این گیاه کرک دار،تخم مرغی شکل ودارای هسته زرد رنگ است.
دمنوش برگ بادام کوهی تسکین دهنده است و در بسیاری از دردها بعنوان مسکن از آن بهره میگیرند. روغن بخورک در درمان برونشیت و سرفه بسیار موثر است. کمک به درمان میگرن، تنگی نفس، ورم سینه و ریه، درمان سیاه سرفه از دیگر خواص بادام کوهی به شمار میرود. صمغ این درخت که به صمغ شیرازی معروف است مصارف دارویی و صنعتی بسیاری دارد که از بین مصارف دارویی آن میتوان به خرد کننده سنگ مثانه،درمان دندان درد ومحرک اشتها اشاره کرد.
لاله واژگون
نام علمی: Fritillaria
ویژگی های ظاهری: حدود ۶۰گونه از این گیاه تا کنون مشاهده شدهاست. پیاز متورم لالهی واژگون که دارای مقدار زیادی نشاسه و تازهی آن سمی و غیر قابل خورن است در آشپزی چینی مورد استفاده قرار میگیرد( سم پیاز آنرا میگیرند).
این گل بسیار زیبا عمری کوتاه ودر طب چینی جایگاه ویژهای دارد اما در ایران فقط از بذر آن استفاده میشود. تقویت روده، کاهش تنگی نفس و درمان ورم مقعد از خواص بذر لالهی واژگون است.
موسیر
نام علمی: Allium hirtifolium
ویژگی های ظاهری: گیاهی از خانواده سیرو بی شک هم خواص با آن است. ریشهی موسیر پیاز مانند و برگهای آن باریک با گلهایی بنفش رنگ است. از گل این گیاه به عنوان گل زینتی نیز استفاده میشود.
استفاده از موسیر در افراد دیابتی برای کاهش قند خون آنها مفید است. رفع تنگی نفس، رفع فراموشی، قاعده آور، پایین آورنده فشارخون، ادرارآور، ترمیم کننده زخمها، تسکین دهنده التهاب کبد، رفع سیاتیک، تنظیم فشار خون، رفع نقرس از خواص موسیر است. افراد سرد مزاج برای تقویت قوای جنسی میتوانند از موسیر کمک بگیرند. قابل ذکر است که تاثیر مثبت موسیر را بر دستگاه اعصاب کاهش سردردهای میگرنی نمیتوان ندیده گرفت. موسیر نقش قابل توجهی در کاهش چربی خون و جلو گیری از تصلب شرایین دارد.
ماشک گل خوشه ای
نام علمی: vica villosa roth
ویژگیهای ظاهری: ۳ گونه ازاین گیاه در طبیعت وجود دارد.
نوع اول: برگهای پهن، با سه رنگ گل ارغوانی روشن، ارغوانی تیره و سفید
نوع دوم: برگ متوسط با عمری 2 تا ۳ ساله و ساقهای شیرین مزه که نسبت به سرما مقاوم نیست.
نوع سوم: دارای برگ های باریک با گلهای آبی و یا ارغوانی است که این نوع آن زیاد قابل توجه نیست.
ماشک گل خوشه ای را برای طراوت و شادابی پوست می توان استفاده کرد.
گل خیار
نام علمی: Ixiolirion tataricu
ویژگیهای ظاهری: گلی زیبا که اندامهای رویشی آن بو و طعم خیار را داراست.
مصرف خوراکی ندارد بلکه از کوبیده آن بعنوان نرم کننده پوست استفاده میشود.
تهیه شده در کجارو
دیدگاه