سرستون سنگی کاخ آپادانای شوش در حال تخریب است

ساحره چمنی
ساحره چمنی یکشنبه، ۴ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۳۰
سرستون سنگی کاخ آپادانای شوش در حال تخریب است

مرمت غیر اصولی سرستون سنگی کاخ آپادانا در محوطه ثبت جهانی شوش باعث آسیب جدی به این بنای تاریخی شده است.

یکی از مهم‌ترین بخش‌های مجموعه‌ی باستانی شوش، کاخ آپادانا است که توسط داریوش یکم هخامنشی پایه‌گذاری شده است. بقایای سنگی این مجموعه سال‌ها پیش طی کاوش‌ها از دل خاک بیرون آمد و امروزه در سطح این محوطه تلنبار شده است. جدای از ارزش ذاتی میراثی این آثار، باید به اهمیت و جذابیت گردشگرپسند آن‌ها اشاره کرد. اما با وجود اهمیت این کاخ به نظر می‌رسد آثار آن در شرایط مناسبی نیستند گواه این موضوع تخریب یکی از سرستون‌ها به اسم مرمت است که در یک برنامه تدوین شده مرمت آثار سنگی، با وجود اختصاص بودجه قابل‌توجه، به‌منظور وصالی یکی از این آثار، آسیب‌هایی به آن وارد آمده است. روی این سرستون که هم‌اکنون در وضعیت آشفته و نابسامانی نگهداری می‌شود و در بخش پیشانی حیوانی که دو بخش انتهایی سرستون را تشکیل می‌دهد، چسب مورد استفاده توسط مرمت گران به‌شکل گسترده‌ای ذوب و پخش شده و لکه بزرگی را در این قسمت به وجود آورده که متاًسفانه با توجه به بافت سنگ به نظر نمی‌رسد قابلیت برطرف شدن داشته باشد. همچنین در سایر قسمت‌ها نیز تمام چسب مورد استفاده ذوب شده و باعث جدایی مجدد قطعات سنگ از یکدیگر شده است. بر اساس این گزارش، برای خدمات ارائه شده به سرستون سنگی کله گاو محوطه میراث جهانی شوش شامل مستندنگاری قبل و بعد از مرمت و آسیب‌نگاری شامل تهیه عکس، نقشه، شناسنامه و شماره گذاری قطعات روی تصویر و نقشه، بازکردن قطعات شکسته شده، شست‌و‌شو و دسته‌بندی آن‌ها بر اساس اولویت وصالی، وصالی قطعات با استفاده از چسب آرالدیت، جاگذاری بست فلزی در مراحل مختلف وصالی به‌منظور ثابت نگه داشتن قطعات سنگین  روی هم تا خشک شدن نهایی چسب آرالدیت، پر کردن ترک و بندکشی درزها با استفاده از چسب آرالدیت و تهیه گزارش از مراحل مختلف کار تاکنون ۱۰۸ میلیون ریال هزینه شده است. گفته می‌شود که این مرمت توسط فردی صورت گرفته که سابق بر این در پایگاه چغازنبیل شاغل بوده و در جریان ثبت جهانی شوش، مرمت نقاشی‌های قلعه شوش و طرح مطالعات و ساماندهی محوطه شوش نیز به او سپرده شده بود. از سویی هشتم اردیبهشت سال ۹۴ و دو ماه مانده به ثبت جهانی شوش «از طرف» مدیرکل میراث فرهنگی استان خوزستان در نامه‌ای به مدیر پایگاه شوش به شماره ۱۱۸۲۷/۱۲۹/۹۳۲ آمده است:

با توجه به اینکه مقرر شده کلیه اقدامات و برنامه‌های مورد نظر آن پایگاه قبل از انجام مستندنگاری در شورای فنی یا کمیته کارشناسی معاونت میراث فرهنگی بررسی و تایید شود. متاًسفانه تاکنون کلیه شرح خدمات ها بدون هماهنگی و طرح مصوب ارسال شده، بنابراین خواهشمند است کلیه طرح‌ها پیش از اجرا به تاًیید شورای فنی برسد.

حال این پرسش مطرح است که چرا طرح‌های اجرایی محوطه باستانی شوش در شورای فنی مطرح نشده است؟ مستندنگاری این طرح با هزینه‌ای ۱۲ میلیون ریالی چگونه انجام شده است؟ در کدام آزمایشگاه و بر اساس چه ملاک و معیاری چنین چسبی برای مرمت سرستون کاخ آپادانا مورد استفاده قرار گرفته است؟ آیا میراث فرهنگی هیچ‌گونه نظارتی را بر انتخاب مرمتگر و نحوه اجرای آن داشته است؟ اکنون پاسخ میراث فرهنگی به تخریب این اثر که این بار نه توسط مردم و مجریان طرح‌های عمرانی که بوسیله متولی امر حفاظت آثار تاریخی یعنی سازمان میراث فرهنگی آن هم در یک محوطه ثبت جهانی رخ داده است، چیست؟ منبع: پایگاه خبری هنر

مطالب مرتبط:

دیدگاه