صنعت کشتی کروز در دهههای اخیر به طور قابل توجهی از ۱۷ میلیون مسافر در سال ۲۰۰۹ به ۲۴ میلیون مسافر در سال ۲۰۱۶ افزایش و پیشرفت داشته است. با این حساب سلامت در این نوع سفرها باید جدی گرفته شود. گردشگری کروز در تمام قارهها وجود دارد و مدت زمان آن به طور میانگین از یک هفته تا چند ماه متغیر است. میانگین سنی مسافران کشتیهای تفریحی بالای ۵۰ سال است و آنها توانستهاند افراد مسن را با ایجاد شرایط و حالوهوای قدیمی جذب کنند. بیشترین مراجعه به دکتر در کشتیها مربوط به افراد متولد دهه ۶۵ است و مشکلات معمول آنها مشکلات تنفسی، جراحت، دریازدگی و بیماریهای گوارشی است.
شرایط جسمانی پیش از سفر
یک تصور همگانی وجود دارد که کروزها بسیار آرامشبخشاند، اما به طور معمول اینطور نیست. برنامه فعالیتها و رویدادهای کشتی و گردش در خلیج میتواند خستهکننده و دشوار باشد. به همین دلیل به مسافران پیشنهاد میکنیم که پیش از آغاز سفر از نظر جسمانی به طور کامل آماده و سالم باشند.
بیتحرکی و استفاده از ویلچر روی کشتی برای شرکتهای کروز یک مسئله قابل توجه است و بیشتر کشتیها سهمیه اندکی برای استفاده از ویلچر روی عرشه تخصیص میدهند (۶ نفر). گاهی تنها برای بودن در تور، به مسافران اجازه میدهند تا ویلچر خود را همراه داشته باشند. تمام این برنامهریزیها باید از قبل بررسی، رسمی و رزرو شده باشند.
آمادگی جسمی و پزشکی
تهیه دارو در کشتی محدود است و افراد باید داروهای خود را همراه داشته باشند. حتی اگر همه را نمیتوانند با خود بردارند، باید به اندازه مصرف مدتی که در کشتی هستند دارو همراه داشته باشند. اگر یک کپی از نسخه پزشک نیر همراه داشته باشند خالی از لطف نیست.
علی رغم اینکه در کشتی کروز مراقبتهای اولیه و ضروری وجود دارد، اما مجهز به یک بیمارستان کامل برای بیماران بدحال نیست. به طور معمول یک پزشک و دو پرستار در کلینیک کشتی حضور دارند. سرویسهای پزشکی در کشتی خصوصی است و باید با خود پزشک یا پرستار صحبت کنید. همچنین برای این سرویسها، تست خون، اشعه ایکس و غیره هزینه جدا گرفته میشود.
مسافرانی که به طور جدی زخمی شده باشند، یا با هلیکوپتر از کشتی خارج میشوند، یا در نزدیکترین خلیج به بیمارستان منتقل میشوند. به همین دلیل پیش از رزرو کشتی، به نوع آن و مقصدهایی که از آن میگذرد دقت کنید.
بیمه
داشتن یک بیمه مسافرتی مناسب بسیار مهم است؛ بیمهای که استرداد را نیز شامل شود، زیرا استفاده از هلیکوپتر حدود ۶ هزار یورو هزینه برمیدارد.
واکسیناسیون
اگر طی سفر در یک ساحل اقامت داشته باشید حتما باید از قبل واکسینه شوید، در غیر این صورت واکسیناسیون لازم نیست. طی مشاورههای پیش از سفر و پیش از واکسیناسیون حتما مقاصد و فعالیتها را بررسی کنید. به مسافران پیشنهاد میشود که ۶ تا ۸ هفته پیش از سفر به پزشک مراجعه کنند.
آنفولانزا شایعترین مشکلی است که در میان جمعیت زیاد مردمی که در کشتی در کنار هم زندگی میکنند پیش میآید. واکسیناسیون برای افراد مسن و دیگر افرادی که تحت مراقبتهای پزشکی هستند ضروری است. اگر این گروه نتوانستند واکسن را از پیش تزریق کنند، میتوانند از واکسن پنوموکوکال را استفاده کنند.
با در نظر گرفتن خطر تب زرد یا ضرورت همراه داشتن گواهی واکسن تب زرد، تزریق این واکسن در سفرهای کروز غیرقابل اجتناب است. زمانی که خطر بیماری را ارزیابی میکنید باید تمام کشورهایی که قرار است ببینید را در نظر بگیرید، حتی ترتیب بازدید از آنها نیز مهم است. پشهای که ناقل تب زرد است در طول روز فعالیت میکند، بنابراین برای انجام فعالیتهایی که در روز و در کشورهای خطرناک انجام میشوند تزریق واکسن ضروری است. حتی اگر در خطر این بیماری نباشید، برخی مقاصد از شما گواهی واکسن تب زرد درخواست میکنند.
گاهی برخی شرکتهای کروز درخواستهایی متفاوت از کشورهای مقصد دارند، بنابراین حتما پیش از سفر درخواست های شرکت را بررسی کنید. افرادی که واکسینه نشده باشند، هنگام رسیدن به مقاصد خطرناک اجازه خروج از کشتی و ورود به ساحل را ندارند.
مالاریا
زمانی که چند مقصد در انتظار ما است، باید هر یک را بخاطر وجود احتمالی مالاریا بررسی کنیم. خطر مالاریا در خلیجهای آسیای مرکزی و جنوبی، و آمریکای مرکزی و جنوبی بسیار کم است. خطر مالاریا زمانی که وارد خلیجهای آفریقای سیاه میشوید بیشتر میشود، بخصوص اگر بخواهید شب را در آنجا استراحت کنید. برای استفاده از قرص ضدمالاریا حتما با متخصص مشورت کنید.
جلوگیری از نیش پشهها، فقط بخاطر مالاریا نیست، بلکه بخاطر پیشگیری از بیماریهایی چون تب دنگی و ویروس زیکا است.
التهاب معدیرودهای و نورو ویروس
التهاب معدیرودهای در اثر نزدیک بودن بیش از حد مسافران به هم ایجاد میشود. خطر این بیماری با رعایت بهداشت شخصی مانند شستن مداوم دستها و استفاده از ژلهای شستوشو کاهش مییابد. درصورتی که دچار اسهال یا حالت تهوع شدید، باید سریع به گروه پزشکی کشتی مراجعه کنید تا از سرایت آن به دیگر مسافران جلوگیری شود.
- نورو ویروس باعث اسهال و التهاب معدیرودهای شدید میشود.
- نورو ویروس در میان افراد پراکنده میشود و در مواردی که فاصله و جمعیت زیاد باشد (مانند کشتی) سرایت میکند.
- این بیماری از یک فرد به فرد دیگر، یا از یک محیط آلوده سرایت میکند.
- شیوع به راحتی انجام میشود.
- علائم بیماری طی ۱۵ تا ۴۸ ساعت خود را نشان میدهند.
- علايم بیماری شامل استفراغ، اسهال، حالت تهوع و دلپیچه است.
- بالا آوردن به راحتی محیط را آلوده میکند و برای دیگران بسیار خطرناک است.
- خطر شیوع نورو ویروس در مراحل اولیه بسیار بالا است و این خطر طی ۴۸ ساعت کاهش مییابد.
- این بیماری در افراد مسن و کسانی که خود مبتلا به بیماری دیگری هستند جدیتر است.
- هیچ درمان خاص دیگری جز خلاص شدن از علائم و نوشیدن آب (آبرسانی) وجود ندارد.
- جلوگیری از شیوع این بیماری بسیار اهمیت دارد، و کشتیها قوانین سختگیرانه خاص خود را برای پیشگیری از این واقعه و درمان افراد مبتلا دارند.
- توصیه میشود تا ۴۸ ساعت بعد از بیماری در کابین بمانید و بهداشت فردی را به طور دقیق رعایت کنید. برخی کروزها خود کابین را ایزوله میکنند.
امنیت
از قدیم گفتهاند کشتیها بخاطر قوانین امنیتی سختی که دارند، امنترین شکل حملونقل هستند.
- توصیههای وزارت امور خارجه درباره هر مقصد را مطالعه کنید.
- افتادن معمولترین علت جراحت در کشتی، عرشه، و راه پلهها، به خاطر خیس یا لغزنده بودن است. زمانی که دریا طوفانی است بسیار مراقب باشید. توصیه میشود حتما کفش مناسب بپوشید.
- دزدی دریایی سالها است که اتفاق میافتد، بنابراین مطمئن شوید که شرکتهای کروز نقشههای حسابی در هنگام مواجه با این موارد را دارند.
خطرهای محیطی
مسافران بسته به مقصد با گرما یا سرما مواجه میشوند. توصیه میشود حتما لباس مناسب بردارید. ممکن است با وجود نسیم خنک دریا، نور خورشید نادیده گرفته شود، بنابراین حتما لباس آستین بلند و یقهدار بپوشید و ضدآفتاب بزنید.