کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

واحه‌ای در دل بیابان؛ شهر پیاده‌محور شارجه با امضای زاها حدید!

شنبه 14 تیر 1404 - 18:33
مطالعه 3 دقیقه
عکس هوایی طراحی زاها حدید از واحه شارجه در شب
شرکت معماری زاها حدید، از طرح جامع شهر خالد بن سلطان در شارجه رونمایی کرده که شامل واحه‌ای مرکزی به طول دو کیلومتر است.

شرکت معماری «زاها حدید» (ZHA)، تصاویری از طرح جامع شهر «خالد بن سلطان» را در شارجه امارات متحده عربی منتشر کرده است. این پروژه که در مجاورت «مجموعه بیئه» (BEEAH Headquarters) قرار دارد، از طراحی ساختمان این مرکز الهام گرفته و با به‌کارگیری فرم‌های سیال معماری، یادآور تپه‌های ماسه‌ای بیابان است. این منطقه جدید که به‌عنوان قطبی برای طراحی و کسب‌وکار برنامه‌ریزی شده، متشکل از هفت محله مسکونی است که با مسیرهای پیاده‌روی سایه‌دار به هم متصل می‌شوند و حول یک واحه مرکزی دو کیلومتری سازماندهی شده‌اند. واحه، به منطقه‌ای سرسبز در دل بیابان گفته می‌شود. (Arch daily)

منطقه شهری جدیدی که در حاشیه شمالی شهر خالد بن سلطان واقع شده، به‌عنوان محیطی چهارفصل برای زندگی تمامی گروه‌های سنی طراحی شده است. هر محله حول یک میدان عمومی مرکزی ساختار یافته و فاصله هر کدام با دیگری حداکثر پنج دقیقه پیاده‌روی است. این فضاهای شهری، امکانات عمومی و خدمات اجتماعی را ارائه می‌دهند و به کانون فعالیت‌های اجتماعی و تفریحی تبدیل می‌شوند. از جمله نشانه‌های شاخص پروژه می‌توان به مسجد، مرکز فرهنگی و امکانات ورزشی روباز یا مسقف اشاره کرد. همچنین، این پروژه شامل فضاهای کارآفرینی و مجموعه‌ای متنوع از مراکز فرهنگی خواهد بود.

واحه مرکزی این شهر به‌صورت خطی از منطقه تجاری بیئه به سمت جنوب امتداد یافته است که عرض آن در برخی نقاط تغییر می‌کند و به‌ این ترتیب، محوطه‌ها و منظرهای متنوعی ایجاد می‌کند. این کریدور سبز همزمان به عنوان فضای تفریحی و محل اجتماع عمل می‌کند و شامل مسیرهای سایه‌دار برای دویدن و دوچرخه‌سواری، باغ‌های مجسمه، برکه‌های مصنوعی، کافه‌ها، رستوران‌ها و فضاهای سلامت می‌شود. از بلوارهای مملو از درخت که ساختمان‌های مسکونی را در خود جای داده‌اند، می‌توان از چشم‌اندازهای واحه لذت برد.

طرح جامع بر این اصل استوار است که شهرسازی خودرومحور موجب افزایش دمای شهری می‌شود؛ به همین خاطر، پیاده‌روی در اولویت قرار گرفته و طرح مزبور شامل مسیرهای پیاده‌روی زیر سایه درختان و پوشش گیاهان بومی، نماهای فرورفته و رواق‌ها است. امکاناتی مانند مراکز کودکان، فضاهای ورزشی و کلینیک‌های سلامت در فاصله کمی از مناطق مسکونی قرار دارند که دسترسی به آن‌ها با پای پیاده امکان‌پذیر است. فضاسازی نیز به شکلی هوشمندانه طراحی شده است تا دمای زمین را کاهش دهد و امکان حرکت راحت در فضای باز را در تمام طول سال فراهم کند. این راهبرد شهرسازی در هماهنگی کامل با اقلیم امارات است و علاوه بر ایوان‌های ستون‌دار به هم پیوسته، مجهز به فضاهای نشستن در فضای باز می‌شود که برای تقویت تعاملات بین همسایگان در نظر گرفته شده‌اند.

نظر شما راجع به طرح جامع شهر خالد بن سلطان در شارجه چیست؟ حتما دیدگاه خود را با همراهان کجارو در میان بگذارید.

منبع عکس کاور: Arch daily | عکاس: نامشخص

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات