چرا قیمت گرانترین چای جهان از طلا هم بالاتر است؟
چای از محبوبترین نوشیدنیها در سراسر جهان است و از این جهت، انواع چای با روشهای دمآوری متعدد وجود دارد. چینیها چای سیاه را بیشتر دوست دارند و ژاپنیها چایهای سبز مثل ماچا و گیوکورو (Gyokuro) را ترجیح میدهند. مردم بریتانیا عاشق یکی از انواع فاخر این نوشیدنی، یعنی چای ارلگری (Earl Grey) هستند؛ هندیها، چای را با ادویه دوست دارند و اغلب ایرانیها، طعم چای سرگل بهاره اعلا که از مزارع چای شمال کشور میآید را با هیچ چیز عوض نمیکنند.
در این میان، نوعی چای به نام «دا هونگ پائو» (Da Hong Pao) وجود دارد که از انواع چای اولانگ (Oolong) است و در منطقه وویشان یا وویی (Wuyi) در استان فویجان (Fujian) چین میروید. قدمت این نوع چای را به سلسله کینگ (دودمان پادشاهی چین از سال ۱۳۶۸ تا سال ۱۶۴۴ میلادی) نسبت میدهند و بنا بر قولی، برگهای آن از گیاهانی با عمر بیش از ۳۰۰ سال برداشت میشود (البته گیاه مادر، هزاران سال عمر دارد). از این جهت و بهدلیل کیفیت بالا، به «پادشاه چای» نیز شهرت دارد.
این چای کمیاب و اصیل چینی که با عنوان ردای قرمز بزرگ (Big Red Robe) نیز نامیده میشود، در واقع، نوعی چای سنگی وویی با رایحه منحصربهفرد ارکیده و طعمی شیرین و ماندگار است؛ بهطوری که بر اساس ادعایی، بعد از ۹ بار دم کردن نیز طعم ملایم، غنی و جذاب آن حفظ میشود و پس از نوشیدن، این طعم در دهان باقی میماند.
از آنجایی که چای دا هونگ پائو در شکاف تختهسنگهای کوهستانی کوه وویی رشد میکند، این نوع پرورش در میان صخرههای سنگی، طعمی معدنی و به عبارتی، «طعم سنگ» (rock taste) را به آن میبخشد. رنگ چای خشک دا هونگ پائو نیز قهوهای مایل به سبز است و پس از دم کشیدن به رنگ نارنجی روشن و شفاف میرسد.
قیمت این چای از سایر انواع این نوشیدنی پرطرفدار، بسیار بالاتر تخمین زده میشود؛ چراکه برگهای چای دا هونگ پائو، در شرایط کاملا طبیعی و خاکی منحصربهفرد رشد میکند. از سوی دیگر و علاوه بر منطقه حفاظتشده طبیعی، چای دا هونگ پائو در مقدار بسیار کمی پرورش داده میشود و این امر، قیمت چای را بالاتر میبرد. گفته میشود که هر گرم از این چای اصیل و کمیاب چینی حدود ۱۴۰۰ دلار و هر قوری آن، بیش از ۱۰ هزار دلار به فروش میرسد؛ در واقع، قیمت آن تقریبا ۳۰ برابر یک گرم طلا است. بر این اساس و بهدلیل محصول کم و قیمت بالا، خانوادههای کم درآمد و طبقه متوسط، قادر به نوشیدن چای دا هونگ پائو نیستند.
قیمت بسیار بالای چای منحصربهفرد چینی را در دو عامل کلی معرفی میکنند؛ اول اینکه برای حفظ اکوسیستم منطقه، تمام زمینها را نمیتوانند به رشد چای اختصاص دهند. گفته میشود که در این منطقه حفاظتشده، چندین آبشار در حال خشک شدن است و مقامات محلی میزان زراعت و رشد چای را بهشدت زیر نظر دارند.
دومین علت گرانی چای دا هونگ پائو به عرضه کم و محدود این محصول بر میگردد؛ برای کیفیت بهتر و بالاتر، برگهای این چای تنها یکبار در سال و آن هم در فصل بهار چیده میشوند و ازاینرو، علاقهمندان ثروتمند این نوع چای چینی، همیشه در صف انتظار قرار دارند. به عبارت دیگر، گفته میشود که تنها ۶ بوته در محیط رشد منحصربهفرد (روی صخرهای شیبدار) موجود است و ازاینرو، خروجی چای این گیاهان نیز بیش از چندصد گرم نیست.
بنا بر ادعایی، چای اصیل و گرانقیمت چینی فواید بسیاری نیز برای بدن دارد و بهواسطه آمینو اسیدهای ضروری، آنتی اکسیدانها و ویتامین C، سلامت انسان را بهبود میبخشد. کمک به گردش خون، کاهش اثرات مضر سیگار و نوشیدنیهای الکلی، کاهش وزن، بهبود سلامت پوست و تسکین سرفه از جمله فوایدی است که برای این نوع چای برمیشمرند.
بهدلایل گوناگونی که همگی حاکی از خاص بودن این چای است، امروزه دا هونگ پائو را بهصورت مصنوعی و با حفظ ویژگیهای چای اصلی نیز پرورش میدهند. این نوع چای مصنوعی، از چای اصلی بسیار ارزانتر عرضه میشود و بر اساس کیفیت، قیمت آن نیز متغیر خواهد بود.
منبع عکس: Suite؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Camellia Sinensis؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Yunnan Sourcing؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Yunnan Sourcing؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: ThinkChina؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: vinoico.ru؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: thedailyguardian؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Yunnan Sourcing؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: The China Teapot؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Teavolution؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: tastingtable؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Teasenz؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: teasoul؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Teavivre؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: T SHOP؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Sencha Tea Bar؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Recipes.net؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: puretaiwantea؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: puretaiwantea؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: navbharattimes؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Oolong Owl؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Professional Tea Taster؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Mint Lounge؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: iTeaworld؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: Conde Nast Traveler؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: cushlatea؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: cntraveller؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: IndiaTimes؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: i-tea.club؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: bbc؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: bluewillowtea؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: boned.ru؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: bbc؛ عکاس: نامشخص
منبع عکس: China Highlights؛ عکاس: نامشخص
درباره گرانترین چای جهان چقدر میدانید؟ تابهحال این نوع چای را امتحان کردهاید؟ لطفا دیدگاه و تجربه ارزشمند خود را با کجارو وکاربران آن به اشتراک بگذارید.
منبع عکس کاور: China-Local-Tours؛ عکاس: نامشخص