نخلگردانی عاشورا در ابیانه؛ آیینی کهن و حماسی
روستای تاریخی ابیانه، هر ساله در روزهای تاسوعا و عاشورا میزبان آیین باشکوه نخلگردانی است؛ مراسمی که بهعنوان نمادی از تشییع پیکر امام حسین (ع) برگزار میشود. با فرارسیدن محرم، اهالی ابیانه با پوشیدن لباسهای محلی و آمادهسازی نخلها، شور و حال خاصی به روستا میبخشند. قدمت این سنت تاریخی، مذهبی را تا ۹۰۰ سال تخمین میزنند؛ برخی آن را به سنتی تاریخی و آئین سوگ سیاوش نسبت میدهند و عدهای دیگر معتقدند که قدمت این آیین به دوران صفویه باز میگردد.
نخل، سازهای چوبی، نمادین، تابوت مانند و مزین به پارچههای سیاه است که با دست مردم، در کوچهپسکوچههای روستا به حرکت درمیآید. زن، مرد، پیر و جوان، در فضایی آکنده از اندوه و احترام، با همنوایی نوحهها و نواهای مذهبی، گرد هم میآیند و نخل را در کوچه پس کوچههای روستا میچرخانند؛ گویی پیکر بیجان یک شهید را به دوش گرفتهاند.
نخلگردانی در ابیانه تنها یک آیین مذهبی نیست، بلکه تجلی پیوند مردم با هویت تاریخی و باورهای دینی است. پوشش سنتی زنان و مردان، معماری خشتی و رنگارنگ روستا و حضور نسلهای مختلف در این آیین، تصویر بینظیر و زندهای از پیوستگی گذشته و حال به نمایش میگذارد. (میراث آریا)
تجربه شرکت در مراسم نخلگردانی در شهرهای مختلف را داشتید؟ سفر تصویری به مراسم تاریخی روستای ابیانه مورد توجه شما قرار گرفت؟ لطفا تجربه دیداری، نگاه و نظر ارزشمند خود را با کجارو و کاربران آن نیز به اشتراک بگذارید.
نام عکاس تصاویر: سیدمحمدعلی محرمی