راهنمای سفر یک روزه به چال ماهی
اگر بهدنبال مقصدی خنک و سرسبز برای فرار از گرمای تابستان و شلوغی شهر هستید، چال ماهی در نزدیکی روستای دوآب، یکی از بهترین انتخابها برای سفر یکروزه است. این منطقه در بخش کن تهران قرار دارد و با طبیعتی بکر، رودخانهای زلال، آبشارهای دیدنی و حوضچههای آبی طبیعی، فرصتی عالی برای پیکنیک خانوادگی یا گشتوگذار دوستانه در آخر هفتهها فراهم میکند. در این مقاله به چگونه سفری یکروزه به چال ماهی و همچنین مسیر دسترسی، تفریحات و نکات مهم سفر را بررسی میکنیم تا بتوانید تجربهای خوش و بهیادماندنی در دل طبیعت بکر این منطقه داشته باشید.
چرا چال ماهی برای سفر یک روزه مناسب است؟
«چال ماهی»، با فاصلهای کمتر از یک ساعت از تهران و مسیر دسترسی نسبتا آسان، یکی از محبوبترین جاهای دیدنی اطراف تهران، برای سفرهای یکروزه است.
این منطقه خنک و سرسبز، فضای دنجی برای پیکنیک دارد و فرصتی عالی برای فرار از هیاهوی شهر و تنفس در هوای پاک کوهستان فراهم میکند؛ بنابراین شما میتوانید، بدون نیاز به سفر طولانی یا شبمانی در دل این طبیعت بکر، یک روز کامل را با خانواده یا دوستان به خوشگذرانی، آبتنی و لذت از مناظر چشمنواز بگذرانید.
چه زمانی به چال ماهی برویم؟
با توجه به شرایط آبوهوایی و ویژگیهای طبیعی منطقه، اواخر بهار تا اوایل تابستان (اواخر اردیبهشت تا اواسط تیر) و اواخر تابستان تا اوایل پاییز (اواخر شهریور تا اواسط مهر) بهترین زمان برای بازدید از چال ماهی هستند. در این بازه، هوای منطقه بهدلیل کوهستانی بودن و قرار گرفتن در کنار رودخانه، خنکتر از تهران است و فرصت بسیار خوبی برای آبتنی در حوضچهها، پیادهروی در امتداد رودخانه و لذتبردن از طبیعت سرسبز فراهم میشود.
سایر ماههای بهار و پاییز نیز زمانهای مناسبی برای بازدید هستند، مخصوصا اگر به مناظر رنگارنگ و خلوت بیشتر علاقه دارید؛ اما در این ماههای سال، هوا معمولا سرد است. (کجا چطور)
برنامه پیشنهادی برای یک روز کامل در چال ماهی
روز خود را از صبح زود آغاز کنید تا زمان کافی برای لذتبردن از طبیعت داشته باشید. بعد از پارک خودرو، پیادهروی شما برای رسیدن به چال ماهی از یک مسیر آسفالته سربالایی و سپس کنار رودخانه چال ماهی شروع میشود. با حدود نیم ساعت پیادهروی ملایم در امتداد رودخانه، به حوضچه اول میرسید. این حوضچه، جایی بسیار مناسب برای صرف صبحانه در دل طبیعت است. پس از استراحت کوتاه، مسیر را ادامه دهید.
بعد از حوضچه اول، با حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پیادهروی، به یک دو راهی میرسید. با انتخاب مسیر سمت چپ، پس از حدود ۳۰۰ متر به آبشار اصلی و زیبای چال ماهی خواهید رسید. این آبشار، مکانی جذاب برای عکاسی و لذتبردن از صدای آب و چشمانداز کوهستانی است. هر چه جلوتر میروید، آب رودخانه بیشتر میشود و بهواسطه آب میتوانید، ماهیهای کوچک و خرچنگ را مشاهده کنید. برای رفع خستگی و صرف ناهار میتوانید زمین مسطحی در کنار رودخانه پیدا کنید و از غذای خود در آرامش طبیعت لذت ببرید.
در طول مسیر چال ماهی، حوضچههای طبیعی با عمق متفاوت وجود دارند که برای شنا و آبتنی ایمن هستند و انتخاب خوبی برای تفریح به شمار میروند.
اگر زمان دارید، میتوانید مسیر سمت راست دره را ادامه دهید. در حدود ۶۰۰ متری این مسیر، به آبشار دوم میرسید. باید زمانبندی مناسبی داشته باشید؛ چراکه همین مسیر را با پای پیاده باید برگردید و حتما قبل از تاریکشدن هوا خود را به محل پارک خودرویتان برسانید. (این تودی)
چگونه به چال ماهی برویم؟
- آدرس: استان تهران، شهرستان تهران، بخش کن، دهستان سولقان، نزدیکی روستای دوآب (مشاهده روی نقشه)
چال ماهی از جاهای دیدنی استان تهران است که با کرج و لواسان حدود ۶۰ کیلومتر فاصله دارد. این جاذبه در فاصله حدود ۳۰ کیلومتری از شهر تهران قرار دارد و برای دسترسی به آن باید حدود یک ساعت رانندگی کنید.
مسیر دسترسی به چال ماهی از تهران: برای دسترسی به منطقه زیبای چال ماهی در شمال غرب تهران، ابتدا باید خود را به بزرگراه شهید همت غرب برسانید. سپس از خروجی جاده سولقان-امامزاده داوود خارج شوید و مسیرتان را ادامه دهید. وقتی به تابلو دوراهی سنگان و امامزاده داوود رسیدید به سمت امامزاده داوود تغییر مسیر دهید. حدود ۱۰ دقیقه بعد تابلوی روستای دوآب را خواهید دید. خودرو را در بیرون روستا پارک و باقی مسیر را بهصورت پیاده طی کنید.
جاهای دیدنی اطراف چال ماهی
روستای سنگان
- آدرس: استان تهران، شهرستان تهران، بخش کن، دهستان سولقان
- فاصله تا چال ماهی: حدود ۱۵ کیلومتر (۲۵ دقیقه رانندگی)
«روستای سنگان» با قدمتی بیش از ۵۰۰ سال، از روستاهای خوشآبوهوا و تاریخی تهران است که در بخش کن و دامنههای «قله پهنهحصار» قرار دارد. امامزادهها و سنگنوشتههای تاریخی، گواهی بر دیرینگی این منطقهاند. رودخانه فصلی سنگان که از دامنههای «کوه کرکو» سرچشمه میگیرد، از میان روستا عبور میکند. قبل از ورود به روستا باید ورودی پرداخت کنید.
مهمترین جاذبه این روستا، «آبشار سنگان» با ارتفاع ۳۰ متر، در ارتفاع ۲,۵۷۵ متری از سطح دریا و در دل درهای بکر جای گرفته است. این منطقه در بهار و تابستان سرسبز و خنک است و در زمستان، با قندیلهای یخی چهرهای جذاب به خود میگیرد. امکانات محدودی در مسیر آبشار وجود دارد؛ بنابراین رفتن باید لوازم ضروری را در خود روستا تهیه کنید.
امامزاده داوود
- آدرس: استان تهران، شهرستان تهران، بخش کن، جاده سولقان
- فاصله تا چال ماهی: حدود ۱۵ کیلومتر (۲۰ دقیقه رانندگی)
«امامزاده داوود (ع)» یکی از زیارتگاههای پرطرفدار تهران است که در منطقهای کوهستانی و خوشآبوهوا قرار دارد. بنای اصلی بقعه با ساختار هشتضلعی و سردابی در زیر آن، در دوران صفویه پایهگذاری شد و در دوره فتحعلیشاه قاجار توسعه یافت. معماری سنتی، کتیبههای شعری تاریخی و ضریح سادهای که به ضریح جعفری شهرت دارد، فضای این امامزاده را شکل دادهاند. پیکر مطهر امامزاده در سرداب بقعه آرام گرفته است.
آنچه امامزاده داوود (ع) را متمایز میکند، مسیر سخت و کوهستانی آن است که تا پیش از ساخت جاده، تنها با کمک قاطرها قابل دسترسی بود؛ البته امروزه این مسیر آسفالته است؛ اما همچنان زائران باید بخشی از راه را پیادهروی کنند.
پارک جنگلی کوهسار
- آدرس: استان تهران، بزرگراه آبشناسان، بلوار شهران شمالی
- فاصله تا چال ماهی: حدود ۲۵ کیلومتر (۴۰ دقیقه رانندگی)
«پارک جنگلی کوهسار» یکی از بهترین پارک های تهران است که در شمال محله کن و دامنههای جنوبی رشتهکوههای البرز واقع شده است. بخشی از این پارک با وسعت حدود ۵,۷۰۰ هکتار جنگلکاری شده است. کوهسار با چشماندازی زیبا به شهر تهران، آبوهوای خنک کوهستانی و مسیرهای ماشینرو، یکی از محبوبترین گزینهها برای فرار از شلوغی و آلودگی شهر به شمار میآید.
مسیرهای پیادهروی، آلاچیق، باربیکیو، زمین بازی کودکان، کافه و رستوران در پارک کوهسار وجود دارد؛ البته آلاچیق های موجود در پارک، نسبت به وسعت آن کم است و مساحت کوچک آنها برای جمع های زیاد خانوادگی کوچک است.
کجا غذا بخوریم؟
در منطقه چال ماهی رستوران یا کافهای در مسیر پیادهروی و اطراف آبشارها وجود ندارد؛ بنابراین بهتر است، پیش از ورود به مسیر طبیعتگردی، غذای مورد نیاز خود را از تهران یا روستاهای اطراف تهیه کنید یا همراه خود غذاهای خانگی، کنسروی یا سبک ببرید.
نکات کاربردی برای سفر یک روزه به چال ماهی
در سفر یکروزه به منطقه چال ماهی، توجه به چند نکته مهم میتواند، تجربهای ایمنتر، دلپذیرتر و بدون دردسر برایتان رقم بزند.
- کفش مناسب طبیعتگردی بپوشید؛ مسیرها خیس، سنگلاخی یا لغزندهاند.
- لباس اضافه، باتوم کوهنوردی، دمپایی یا کفش مناسب برای آبتنی و عبور از رودخانه همراه داشته باشید.
- از آنجا که باید مسیر پیادهروی نسبتا زیادی را طی کنید، پیمایش آن برای کودکان، سالمندان و افراد با مشکلات حرکتی، توصیه نمیشود.
- وسایل ضروری مانند خوراکی میانوعده سبک، تنقلات، آب، زیرانداز، فلاسک چای، لیوان، حوله، لباس خشک، کیسه زباله و کیسه ضدآب را فراموش نکنید.
- خودرو را باید خارج از روستا پارک کنید؛ زیرا ورود آن به داخل روستا ممنوع است.
- در فصول گرم، ضدآفتاب، کلاه و عینک آفتابی همراه داشته باشید.
- اگر قصد روشنکردن آتش دارید، محیط را به خوبی پاکسازی کنید و زبالههای خود را حتما جمعآوری کنید.
- اگر به مسیر آشنایی ندارید یا لیدر همراهتان نیست، در همان اوایل چال ماهی پیکنیک کنید و مسیر را ادامه ندهید.
شما هم اگر تجربه سفر یک روزه به چال ماهی داشته باشید یا با جاذبههای این خطه گردشگری آشنایی دارید، خوشحال میشویم دانستهها و تجربیات خود را با مخاطبان کجارو در میان بگذارید.
منبع عکس کاور: گوگل مپ، عکاس: صفا دانشور
سوالات متداول
چال ماهی کجاست؟
چال ماهی منطقهای طبیعی و خوشآبوهوا در شمال غرب تهران و در بخش کن، روستای دوآب است.
بهترین زمان سفر به چال ماهی چه فصلی است؟
اواخر بهار و اوایل تابستان (اواخر اردیبهشت تا اواسط تیر) و اواخر تابستان تا اوایل پاییز (اواخر شهریور تا اواسط مهر) بهترین زمان برای بازدید از چال ماهی هستند.