بدون تردید رامسر یکی از زیباترین شهرهای گردشگری استان مازندران و شمال کشور است و به همین دلیل عروس شهرهای ایران لقب گرفته است. شهرستان رامسر با جاذبههای متنوع خود مانند روستای جواهرده (که به راستی شایسته چنین نامی است و نگین مازندران هم لقب گرفته است)، جنگل دالخانی، یکی از زیباترین جنگلهای ایران، و از همه مهمتر مجموعه تفریحی شهر سبز رامسر یا همان تله کابین رامسر که مجموعهای از تفریحات جذاب و هیجانانگیز در آن ارائه میشود، هر فرد سختپسندی را که برای سفر به این شهر وسوسه میکند.
بهترین زمان سفر به رامسر بسته به هدف شما از سفر به این شهر متفاوت است؛ ما قصد داریم در ادامه بهترین زمان سفر به این شهر را از ابعاد مختلف بررسی کنیم تا بیشترین لذت را از سفر خود ببرید.
بهترین زمان سفر از نظر آبوهوا
رامسر هم همانند اکثر شهرهای شمالی کشور، تابستانهایی گرم و مرطوب با هوای شرجی آزاردهنده و زمستانهای سردی دارد؛ بنابراین بهترین زمان سفر به رامسر از نظر آب و هوا، فصل بهار (مخصوصا اواسط اردیبهشت) و اوایل پاییز است؛ البته ییلاقات مرتفع اطراف رامسر مانند روستاهای جواهرده، جنت رودبار و گرسماسر، حتی در تابستان هم هوای کاملا خنک و دلپذیری دارند و در آنها خبری از هوای گرم و شرجی نیست. میانگین دمای هوای هوا در گرمترین ماه یعنی مرداد ۲۴٫۹ سانتیگراد در سردترین ماه سال یعنی بهمن، ۶٫۷ درجه سانتیگراد است.
اگر هم دوست دارید هوای بارانی، مهآلود و ابری جنگلهای اطراف رامسر را تجربه کنید، اوایل پاییز و مهر ماه بهترین زمان سفر به این شهر است.
بهترین زمان سفر از نظر رویدادها و مراسمها
مراسم گلکار یکی از مراسم دیرینه استان مازندران است که در روستای جواهرده (روستایی در ۳۰ کیلومتری رامسر که فاصله زمانی آن با رامسر تنها ۵۳ دقیقه است) برگزار میشود. در این مراسم که در روز هفدهم مرداد برگزار میشود، اهالی روستا دیوار مسجد آدینه را با گلی که بهجای آب، از شیر تازه دامها و با سلام و صلوات تهیه شده است، گلکاری میکنند. مردم روستا معتقد هستند که این کار باعث پربرکت شدن محصولات دامی و کشاورزی میشود. اهالی خونگر جواهرده در این روز، علاوه بر انجام این کار به جشن و شادی میپردازند و برای اینکه قدرت خود را به رخ یکدیگر بکشند، با هم کشتی مازنی میگیرند.
یکی دیگر از مراسم جالب این روستا جشن تیرگان است که برخلاف اسم آن در روزهای دوازدهم و سیزدهم آبان برگزار میشود. جشن تیرگان در واقع گرامیداشت پیروزی مردم ایران در مقابل ضحاک ماردوش و جانفشانی آرش کمانگیر (که اکثر ما داستان آن را میدانیم) است و در اکثر نقاط استان مازنداران برپا میشود. در زمان برگزاری این جشن که کمی شبیه جشنهای شب یلدا است، مردم با انجام کارهایی همچون طبخ خوراکیهای محلی این شهر، چوب خوردن از لالها و شعرخوانی، بلندترین شبهای جواهرده را سپری میکنند.
یکی دیگر از مراسمهایی که توصیه میکنیم در زمان برگزاری آن به رامسر سفر کنید، آیین سنتی نوروز بل است که تاریخ مشخصی ندارد و هر سال از سیزدهم تا هفدهم مرداد ماه برگزار میشود (اما معمولا اکثر سالها در روز ۱۶ یا ۱۷ مرداد برگزار میشود)ِ.
در این مراسم که برگزاری آن بهمعنای پایان سال دیلمی (گیکلان) و آغاز سال جدید است؛ مردم آتش عظیمی روشن میکنند و در حالی که لباس محلی نو بر تن دارند و موسیقی محلی مینوزاند، با خواندن آواز محلی لحظات شادی را در اطراف آتش سپری میکنند.
تصویری از مراسم نوروز بل
مراسم کرنازنی که محلیها به آن سماسوس میگویند، یکی از آیینهای جالب مردم رامسر است که در ماه محرم برگزار میشود. قدمت برخی از کرناهای این مراسم به سیصد سال میرسد که نشان از قدمت زیاد این مراسم است.
در این مراسم کرنازنان به دو گروه سرکرناچی و ورکن تقسیم میشود. در ابتدا سرکرناچیان در کرناها میدمند و سپس کرناوران جواب آنها را میدهند. معمولا صدای کرناها همانند نوای یا حسین یا امام یا وای حسین کشته شد، است.
نمای نزدیک از کرناها
یکی دیگر از آیینهای سنتی رامسر، مراسم دودوشان است که هر ساله در اوایل خرداد ماه در روستای اشکورات برگزار میشود. در این مراسم فردی به نام سرگالش که وظیفه نگهداری از دامها را بر عهده دارد، آنها را به چرا میآورد و پس از چرا، دامها را دو بار میدوشد.
سرگالش شیری را که بار دوم دوشیده است، نزد خود نگه میدارد و متعهد میشود در قبال شیری که تحویل گرفته است، در پایان فصل چرا مقداری کره حیوانی، دوغ، کشک و ماست محلی به گلهداران تحویل دهد. این آیین که در حقیقت یک جشنواره است، با مراسمی مانند طنابکشی و کشتی محلی و اعطای جوایز به افراد برتر، نواختن ساز محلی و خواندن آواز محلی و انجام رقص محلی به پایان میرسد.
مراسم نوروزخوانی یکی دیگر از مراسمهای جالب دیگر است که معمولا ۱۵ روز مانده به آغاز سال نوی شمسی در اکثر شهرهای شمالی برگزار میشود و نوروزخوانان با مدح امامان و خواندن ترانههای محلی، آغاز سال نو را به مردم تبریک میگویند.
نوروزخوانان چند نفر هستند که یک نفر از آنها اشعار را میخواند، نفر دوم ساز را میخواند و نفر سوم که به آن بارکش میگویند، در خانهها را میزند و هدایای مردم را که معمولا پول، تنقلات، شیرینی و تخممرغ است، جمعآوری میکند.
جشنواره ملی گل گاو زبان رویدادی است که توصیه میکنیم در زمان برپایی آن حتما به رامسر سفر کنید. این جشنواره چند سالی است که در خرداد ماه (این جشنواره امسال هفتم خرداد ماه برگزار شد) در جنت رودبار، پایتخت گلگاوزبان ایران همراه با برنامههایی همچون اجرای ترانه زنده، موسیقی محلی، تقدیر و تشکر از کشاورزان نمونه، پیادهروی خانوادگی و برنامههای شاد دیگر برگزار میشود.
در ضمن در در این مراسم میتوانید طعم نان داغ محلی و تازه را که به دست زنان بومی تهیه میشود، امتحان کنید و سوغات (مانند گل گاو زبان و عسل با کیفیت) و صنایع دستی روستا را نیز از دکههای کوچک اطراف محل برگزاری مراسم تهیه کنید. در ضمن در این مراسم زنان و مردان با لباسهای محلی زیبای خود حاضر میشوند که در نوع خود جاذبه فرهنگی منحصربهفردی است.
در ضمن اگر در فصل تابستان و نوروز به رامسر سفر کردید، جشنوارهها و مراسم ویژهای تلهکابین رامسر را از دست ندهید؛ این جشنوارهها با حضور هنرمندان مشهور برگزار میشود و فضای مفرحی را برای مسافران ایجاد میکند.
بهترین زمان برای بازدید از جاذبهها
جواهرده یکی از جاذبههای طبیعی فوقالعاده زیبا و جذاب اطراف رامسر است که بههیچوجه نباید بازدید آن را از دست دهید. این روستا در خرداد ماه و سه ماه تابستان از آبوهوایی مطبوع و طبیعتی رویایی برخوردار است.
جنگل دالخانی یکی دیگر از جاذبههای شگفتانگیز رامسر است که در هر چهار فصل سال، زیبا است و در فصل تابستان نیز هوای نسبتا خنکی دارد.
کاخ موزه رامسر یا کاخ مرمر رامسر یکی دیگر از جاذبههایی است که در سفر به رامسر حتما باید از آن بازدید کنید. ساعات بازدید از این جاذبه ۹ تا ۱۷ است.
توصیه میکنیم در سفر به رامسر از موزه مردمشناسی این شهر هم دیدن کنید. ساعات بازدید از موزه مردمشناسی همهروزه از ساعت ۹ تا ۲۱ است.
حیف است که به رامسر بیایید و از اثرات شفابخش آب گرم سادات محله برخوردار نشوید. این مجموعه همهروزه از ساعت ۹ تا ۲۱ پذیرای گردشگران است.
تلهکابین رامسر هم یکی از اماکن تفریحی این شهر است که سفر به رامسر بدون لذت بردن از آن تکمیل نمیشود. این مجموعه تفریحی همهروزه بهجز سیزدهم فروردین ماه و ایام سوگواری، از ساعت ۹:۳۰ تا ۲۰ پذیرای گردشگران است.
بهترین زمان سفر از نظر خلوت بودن و کاهش هزینهها
تقریبا هر کسی میداند که تابستان فصل خوبی برای سفر به شمال نیست؛ زیرا شلوغی و هوای گرم و شرجی شما را کلافه میکند و از سویی دیگر وقتی متوجه هزینههای سرسامآور اماکن اقامتی میشوید، از سفر خود پشیمان میشوید. نوروز هم فصل خوبی برای سفر به این شهرها نیست؛ زیرا هم ممکن است رگبارهای سنگین و ناگهانی بهدلیل ناپایدار بودن وضعیت جوی شما را غافلگیر کند و هم میزان مسافران این شهرها در این ایام به اوج خود میرسد.
بهترین زمان سفر به رامسر از این نظر، اردیبهشت و خرداد (مخصوصا خرداد) است؛ البته اوایل تا اواسط مهر نیز هوا کاملا سرد نشده است و قیمت ویلاها و مراکز اقامتی نیز به میزان چشمگیری کاهش پیدا میکند.