بهبهان یکی از شهرهای زیبای استان خوزستان در جنوبشرق اهواز است که قدیمیترین نرگسزار ایران و زادگاه اصلی آن به این شهر تعلق دارد. نرگسزارهای بهبهان نهتنها یک جاذبه گردشگری بینظیر، بلکه گنجینهای طبیعی برای این منطقه محسوب میشوند که هر ساله در فصل زمستان میزبان گردشگران بسیاری هستند. از دیگر جاهای دیدنی بهبهان میتوان به تنگ تکاب، دریاچه سد مارون، امامزاده اباذر، قلعه گلاب، مجموعه بکان، منطقه شکار ممنوع کوه بدیل، قدمگاه امام رضا (ع) و... اشاره کرد. در ادامه میتوانید اطلاعات بیشتری از دیدنیهای بهبهان به دست آورید؛ پس با ما همراه شوید.
دیدنیهای بهبهان:
نرگس زار
- آدرس: شهر بهبهان، کیلومتر سه جاده سیمان
نرگس زار بهبهان که بهعنوان قدیمیترین نرگس زار طبیعی ایران و منطقه زاگرس شناخته میشود، وسعتی بالغ بر ۵۰۰ تا ۷۰۰ هکتار دارد.
منبع عکسها: خبرگزاری مهر؛ عکاسان: نامشخص
نرگس زار بهبهان با بوی دلانگیز گلهای نرگس هوش از سر هر بازدیدکنندهای خواهد برد. این مکان بهدلیل اهمیت بالای خود در سال ۱۳۹۳ شمسی به ثبت ملی رسید و در نیمه دوم سال به اوج زیبایی خود میرسد؛ چراکه با باز شدن گلهای نرگس منظرهای شگفتانگیز خلق خواهد شد. بهترین زمان بازدید از این نرگسزارها دی و بهمن ماه است و هر ساله در این ایام جشنواره گل نرگس در مکان نرگسزارها برگزار میشود. در نرگس زار بهبهان چهار نوع گل نرگس شناسایی شده است که از جمله آنها میتوان به شهلا، پُرپَر یا شصت پر، پنجه گربهای و مسکین اشاره کرد.
تنگ تکاب
- آدرس: بخش مرکزی شهرستان بهبهان، دهستان حومه، روستای تنگ تکاب
تنگ تکاب از مهمترین دیدنیهای بهبهان است که با خصوصیات تاریخی و طبیعی خیرهکنندهاش نظر گردشگران را به خود جلب میکند. اهمیت تاریخی این تنگ از آنجا سرچشمه میگیرد که بهعنوان گذرگاهی کوهستانی در جاده قدیمی بینالنهرین به استخر و جاده باستانی خوزستان به استان فارس مورد استفاده بود؛ بنابراین میتوان گفت که این مکان شاهد رخدادهای تاریخی پراهمیتی بوده است. در میان این وقایع مهم، نبرد آریوبرزن بیش از سایر موارد اهمیت دارد. این تنگه محل تقابل این سردار شجاع ایرانی با لشکر عظیم اسکندر مقدونی بوده است.
منبع عکس: بهترینو؛ عکاس: نامشخص
طول تنگ تکاب حدود پنج کیلومتر است و رودخانه مارون در آن جریان دارد. آثار تاریخی ارزشمند و دیدنیهای طبیعی متعددی در این تنگه قرار دارند که نباید فرصت بازدید از آنها را از دست داد. فراموش نکنید که بهترین زمان بازدید از تنگ تکاب، فصل بهار است.
دریاچه سد مارون
- آدرس: ۲۰ کیلومتری شمال شرق بهبهان، سد مارون
دریاچه سد مارون امروزه یکی از دیدنیهای بهبهان به شمار میرود. رود مارون که گاهی اوقات با نام «تاب» نیز شناخته میشود، از رشتهکوههای زاگرس سرچشمه میگیرد و پس از طی مسافت ۱۲۰ کیلومتری به دریاچه سد مارون در شمال شرق بهبهان میریزد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: رضا زهرابی
مارون، سدی خاکی است که بین سالهای ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۷ شمسی ساخته شد و هدف از احداث آن تامین آب شرب بهبهان، کنترل جریان سیلاب، تامین آب برای کشاورزی و تولید انرژی برق بود.
پلاژ مارون
- آدرس: استان خوزستان، شهرستان بهبهان، ۲۰ کیلومتری شمال شرق بهبهان، غرب دریاچه سد مارون
پلاژ مارون بهبهان مجموعهای دلنشین در فضایی سبز و زیبا است که از گونههای گیاهی متنوعی تشکیل شده است و با چشمانداز زیبا از دریاچه سد مارون بسیاری از گردشگران را جذب میکند. این پلاژ بسیاری از امکانات دریاچه سد مارون نظیر رستوران، کافیشاپ، پارکینگ، فضای سبز جهت پیادهروی، آلاچیق، زمین بازی، قایقسواری، دوچرخهسواری و والیبال را در خود جای داده است.
محوطه باستانی ارجان
- آدرس: ۱۲ کیلومتری شمال شرق شهر بهبهان
محوطه باستانی ارجان در حاشیه رودخانه مارون در شمال شرقی بهبهان قرار دارد. ارجان در واقع نام باستانی شهر بهبهان است که امروزه بهعنوان یک شهر مخروبه از آن یاد میشود. کارشناسان عوامل طبیعی از جمله زلزله را در کنار عوامل انسانی از جمله جنگهای متعدد، علت تخریب شهر باستانی ارجان میدانند.
منبع عکس: ویکی پدیا؛ عکاس: Photogir
قدمت محوطه باستانی ارجان به دوره ایلامی بازمیگردد
محوطه باستانی ارجان حدود ۵۰۰ هکتار وسعت دارد. نخستین مطالعات صورت گرفته روی این محدوده قدمت محوطه را به دوران ساسانیان نسبت داد؛ اما بعدها و با انجام تحقیقات بیشتر، بقایای آرامگاهی متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد و دوره ایلامی کشف شد.
«جام ارجان» یکی از مهمترین آثار کشف شده در محوطه تاریخی ارجان است که در سال ۱۳۹۹ شمسی بهعنوان نماد کاروان المپیک کشورمان انتخاب شد و شهرت جهانی پیدا کرد. علاوه بر این، دهها اثر ارزشمند دیگر نیز از این محوطه تاریخی کشف شده است که در موزه بهبهان نگهداری میشوند. محوطه باستانی ارجان بهبهان در مردادماه سال ۱۳۸۶ شمسی بهعنوان یک اثر ملی به ثبت رسید.
امامزاده اباذر
- آدرس: شهرستان بهبهان، بخش زیدون، روستای اباذر
امامزاده اباذر بهبهان در روستای اباذر از توابع بخش زیدون قرار دارد. قدمت بنای این امامزاده به دوره قاجار برمیگردد.
منبع عکس: گوگلمپ؛ عکاس: امیرحسین فردیان
از خصوصیات چشمگیر بنای امامزاده اباذر بهبهان میتوان به کتیبه، نقاشی، آینهکاری و کاشیکاریهای تماشایی اشاره کرد که در روند توسعه و بازسازی آن تخریب شد. نقاشیها، مشبککاریها و گچبریهای این بنا شبیه به کار استادان شیرازی در روزگار زندیه و اوایل قاجاریه بود. این بنا در پنجم تیرماه ۱۳۸۴ شمسی بهعنوان یک اثر ملی به ثبت رسید.
قدمگاه امام رضا (ع)
- آدرس: شهر بهبهان، خیابان شهید عدالت
مسیر هجرت تحمیلی امام رضا (ع) در ایران حدود ۲,۱۰۰ کیلومتر برآورد شده است. ایشان در طول این مسیر در ۷۵ نقطه توقف داشتند که از این تعداد، ۱۶ قدمگاه بهصورت قطعی شناسایی شدهاند. قدمگاه امام رضا (ع) در شهر بهبهان، بنایی تاریخی به شمار میرود که در طول زمان بارها مورد بازسازی قرار گرفته است.
حیاط قدمگاه امام رضا (ع) بهبهان در بخش شمالی و ساختمان اصلی در بخش جنوبی قرار دارد. ساختمان قدمگاه نیز یک بنای ساده با ابعاد ۱۷ در ۱۵ متر همراه با ۶ ستون است.
قلعه گلاب
- آدرس: شهرستان بهبهان، بخش زیدون، روستای چمبوستان
بخش زیدون شهرستان بهبهان میزبان یکی دیگر از جاهای دیدنی بهبهان است که در سواحل جنوبی رود زهره قرار دارد. قلعه گلاب از آثار بهجامانده از دوره ساسانیان است که در دوره اسلامی نیز مورد استفاده قرار میگرفت.
منبع عکس: وبسایت بهترینو؛ عکاس: نامشخص
مسیر دسترسی به قلعه گلو یا همان قلعه گل و گلاب، از گوشه شمالی کوه آغاز میشود و با پیچوخمهای زیاد و شیب تند ادامه مییابد. موقعیت قرارگیری قلعه گلاب و مسیر دسترسی، بهگونهای است که این مکان را به دژی مستحکم و نفوذناپذیر تبدیل میکرد.
دریاچه چاه ماری
- آدرس: استان خوزستان، بخش مرکزی شهرستان بهبهان، دهستان حومه، روستای گلهخر
چاه ماری بهعنوان یک سیل بند احداث شد تا از بروز سیل جلوگیری کند و در عین حال به ذخیره آب جهت مصارف کشاورزی، جلوگیری از فرسایش خاک و... کمک کند.
منبع عکس: وبسایت بهترینو؛ عکاس: نامشخص
اطراف دریاچه چاه ماری بهبهان گیاهان مختلفی به چشم میخورند که از جمله آنها میتوان به اکالیپتوس، کهور، کنار و... اشاره کرد. این پوشش گیاهی در کنار دریاچه زیبای چاه ماری منظرهای را خلق کرده است که قطعا هر بینندهای را به وجد خواهد آورد.
مجموعه بکان
- آدرس: خش مرکزی شهرستان بهبهان، دهستان حومه، روستای امام رضا (ع)
حمام تاریخی بکان: حمام تاریخی بکان در شهر قدیمی ارجان قرار دارد و از دوره حکومت ساسانیان در کنار رودخانه مارون و در نزدیکی روستای امامرضا (ع) بهجای مانده است. معماری این حمام بهصورت چهار ایوانی است و اکنون پلان آن بهخاطر اینکه کف آن تا ارتفاع زیادی بر اثر ریزش سقفها و سنگهای کناره دره پر شده است، بهخوبی دیده نمیشود.
منبع عکس: وبسایت گردشگری 724؛ عکاس: نامشخص
پل بکان: پل بکان، پلی بهجای مانده از دوران حکومت ساسانیان است که در شهر زیبای بهبهان روی رودخانه مارون قرار دارد. این پل از جمله اولین آثار ثبت شده در شهر بهبهان به شمار میرود که در معرض نابودی است.
غار خفاش
- آدرس: بخش مرکزی شهرستان بهبهان، دهستان حومه، روستای تنگ تکاب
غار خفاش یکی از دیدنیهای جذاب تنگ تکاب است که داستانها و افسانههای عجیبی درباره آن نقل میشود. عمق این غار حدود ۲۰ متر است و با استالاکتیتها و استالاگمیتهای خیرهکننده خودنمایی میکند.
منطقه شکار ممنوع کوه بدیل
- آدرس: مرز میان استانهای خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد
منطقه شکار ممنوع کوه بدیل در استان کهگیلویه و بویراحمد و استان خوزستان واقع شده است. رشتهکوه بدیل از ارتفاعات مشرف به سد مارون و روستای پشگر شروع و تا ارتفاعات پیرآباد تشان و در آخر به حیاتآباد خلیفه و مجید ختم میشود.
منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: روح الله شفاهی
این ناحیه بهعنوان یکی از نقاط شکار ممنوع کشور شناخته میشود که دارای پوشش گیاهی و جانوری متنوعی است. گونههای جانوری همچون کل، بز، کفتار، تشی، انواع گربه، خرگوش، موش، خفاش، روباه، پلنگ و... در این منطقه ساکن هستند. پوشش گیاهی این منطقه نیز به لطف درخت یا درختچههای خنجوک، بادام، انجیر کوهی، کنار، رمیلیک و گیاهان علفی طبیعت خاصی را برای آن به ارمغان آورده است.
موزه بهبهان
- آدرس: شهر بهبهان، بلوار گرایمی
موزه بهبهان از آذر ماه سال ۱۳۸۲ شمسی با جمعآوری اشیا برای قسمت مردمشناسی شروع به کار کرد. چند ماه بعد، اشیای متنوعی نظیر وسایل زینتی، ابزار کشاورزی، پوشاک سنتی و ظروف با کمک مردم شهر بهبهان و مردم روستاهای اطراف در این موزه گردآوری شد.
این موزه بهطور رسمی در دو بخش باستانشناسی و مردمشناسی در سال ۱۳۸۴ افتتاح شد و شامل یک تالار بزرگ و سه تالار کوچک است. در تالار بزرگ گوشههایی از زندگی، آداب و رسوم مردم بومی مانند مراسم عروسی و حرفه های سنتی مانند کشاورزی و عبابافی به نمایش گذاشته شده است. در تالار دوم گوشهای از یک خانه سنتی را میتوان دید. تالار سوم نیز به اشیای مردمشناسی و زیورآلات زنانه اختصاص دارد و آخرین تالار شامل نسخ خطی و سکههای مربوط به ادوار گوناگون و اشیایی از تمدن ایلام میشود. از برجستهترین آثار موزه میتوان به حلقه قدرت ارجان اشاره کرد.
منبع عکس: وبسایت همشهری؛ عکاس: نامشخص
شما میتوانید نظرها و تجربههای خود را راجع به دیدنیهای بهبهان با ما و سایر کاربران کجارو یه اشتراک بگذارید.
منبع عکس کاور: گوگلمپ؛ عکاس: ardeshir clash
سوالات متداول
معروفترین جاهای دیدنی بهبهان کدامند؟
نرگس زار، تنگ تکاب، دریاچه سد مارون، پلاژ مارون، محوطه باستانی ارجان، امامزاده اباذر، قلعه گلاب، دریاچه چاه ماری، مجموعه بکان، منطقه شکار ممنوع کوه بدیل، غار خفاش، قدمگاه امام رضا (ع) و موزه بهبهان، از معروفترین دیدنی های بهبهان هستند.
نرگس زار بهبهان کجاست؟
نرگس زار بهبهان در فاصله کمی از شهر بهبهان در کیلومتر سه جاده سیمان قرار دارد. بهترین زمان بازدید از این نرگسزارها دی و بهمن ماه است و هر ساله در این ایام جشنواره گل نرگس در مکان نرگسزارها برگزار میشود.