بازارچه مرزی ماکو؛ بهشت خرید کالاهای اصل در آذربایجان

فاطمه ساعدی
فاطمه ساعدی سه شنبه، ۱۰ مهر ۱۴۰۳ ساعت ۱۴:۰۶
بازارچه مرزی ماکو؛ بهشت خرید کالاهای اصل در آذربایجان

یکی از جاهای دیدنی ماکو، بازارچه بزرگ مرزی است. در این بازارچه پوشاک، محصولات آرایشی و بهداشتی، لوازم‌خانگی و مواد غذایی برندهای خارجی عرضه می‌شود.

خرید کردن یکی از لذت‌های سفر است؛ اگر امکان خرید لوازم اصل و باکیفیت با قیمتی مناسب وجود داشته باشد، این لذت دوچندان می‌شود. ماکو یکی از شهرهای مرزی ایران است که به‌عنوان بزرگ‌ترین منطقه آزاد کشور نیز شناخته می‌شود. این منطقه به‌علت اتصال به بازارهای اروپا و آسیای میانه از موقعیت بسیار خوبی در حمل و نقل کالا برخوردار است و محل مناسبی برای خرید محسوب می‌شود. 

بازارچه بزرگ مرزی در منطقه آزاد ماکو به‌عنوان یکی از جاهای دیدنی ماکو، تجربه خریدی لذت‌بخش را برای گردشگران رقم می‌زند؛ چراکه در این بازارچه اجناس خارجی و برند مانند پوشاک، محصولات آرایشی و بهداشتی، لوازم‌خانگی و مواد غذایی با قیمتی مقرون‌به‌صرفه به فروش می‌رسند. با کجارو همراه باشید تا در مورد محصولات، امکانات و ساعت کاری بازار مرزی ماکو اطلاعات کسب کنید.

آنچه درباره بازارچه ماکو باید بدانید:

بازارچه مرزی ماکو کجاست؟

  • آدرس: استان آذربایجان غربی، شهر ماکو، ۳ کیلومتری جاده ماکو به بازرگان (مشاهده روی نقشه)

بازارچه مرزی ماکو در شمال غرب کشور و در جاده ماکو به بازرگان، در بزرگ‌ترین منطقه آزاد ایران قرار دارد. این بازارچه در نزدیکی دانشگاه بین‌المللی منطقه آزاد ماکو واقع شده است و از مرکز شهر ماکو حدود چهار کیلومتر (کمتر از ۱۰ دقیقه با خودرو)، از ترمینال مسافربری ماکو حدود ۱۰ كيلومتر (حدود ۲۰ دقیقه با خودرو) و از فرودگاه بین‌المللی ماکو ۵۵ كيلومتر (حدود یک ساعت با خودرو) فاصله دارد.

فضای داخلی بازارچه مرزی ماکو. عکاس: اکبر رفاهی. منبع: سایت گوگل مپ

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: اکبر رفاهی

مسیر دسترسی بازارچه مرزی ماکو

پس از اینکه به شهر ماکو رسیدید، به‌سمت شمال غرب شهر، بلوار شهید قنبری و فلکه گاز حرکت کنید و از خروجی اول میدان، به طرف جاده ماکو- بازرگان برانید؛ این جاده با نام بزرگراه هاشمی رفسنجانی نیز شناخته می‌شود. با طی مسافتی کمتر از سه کیلومتر در سمت چپ جاده، بازارچه مرزی ماکو را خواهید دید.

طبق گفته برخی از غرفه‌دارها، تاکسی‌های ماکو در مسیر بازارچه و ماکو تردد می‌کنند. اگر وسیله نقلیه شخصی ندارید، می‌توانید از طریق تاکسی‌های شهری خودتان را به بازارچه برسانید و مجدد به شهر برگردید.

درباره بازارچه مرزی ماکو

برخی از شهرهای ایران در نزدیکی کشورهای همسایه قرار گرفته‌اند. همین موضوع باعث شده است که در این شهرها فرصت‌های خوبی جهت واردات محصولات خارجی به وجود آید و بازارچه‌هایی احداث شود. یکی از این شهرها ماکو است که مرز مشترک با کشورهای ترکیه و جمهوری خودمختار نخجوان در آذربایجان دارد و همچنین در مجاورت ارمنستان و منطقه قفقاز است. فاصله اندک منطقه آزاد ماکو از بنادر «مرسین» در دریای مدیترانه و «ترابزون» در دریای سیاه، امتیاز مهمی در دسترسی به بازارهای اروپایی از راه زمین و دریا محسوب می‌شود.

فروشگاه های پوشاک بازارچه مرزی ماکو؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: اکبر رفاهی

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: اکبر رفاهی

بازارچه مرزی ماکو در سال ۱۳۹۱ شمسی در زمینی به مساحت ۳۵ هکتار و با هزینه‌ای معادل ۲۵ میلیارد تومان ساخته شد. 

بازارچه مرزی ماکو شامل ۵۰۰ باب مغازه می‌شود. بیشتر مغازه‌های بازار به برندهای ترکی تعلق دارند. تنوع کالاها و قیمت مناسب آن‌ها مسافران بسیاری را به‌سمت ماکو جذب می‌کند. طبق آمارها در برخی از فصل‌های سال تعداد گردشگران بازارچه روزانه به ۲,۰۰۰ تا ۲,۵۰۰ نفر می‌رسد. گردشگران در مدت سه تا چهار ساعت می‌توانند از تمام قسمت‌های بازارچه دیدن کنند.

 بازارچه مرزی ماکو به‌عنوان بزرگ‌ترین بازارچه مرزی ایران شناخته شده است. همچنین این مجموعه در دسته‌ «بزرگ‌ترین بازارچه‌های مرزی جهان» قرار می‌گیرد که به‌دلیل نزدیکی به گمرک بازرگان، رونق و شهرت بسیاری دارد. 

ساعت کاری بازارچه مرزی ماکو

ساعت کاری بازارچه مرزی ماکو در نیمه اول سال از ۹ صبح شروع می‌شود و معمولا ساعت ۲۲ به پایان می‌رسد. در نیمه دوم سال نیز ساعت کار بازارچه مرزی از ۹ صبح آغاز می‌شود و معمولا تا قبل از ساعت ۱۹ خاتمه می‌یابد.

سردر بازارچه مرزی ماکو. منبع عکس: سایت گوگل مپ، عکاس: جواد ثابت.

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: جواد ثابت

به این موضوع مهم توجه داشته باشید که بازارچه مانند بسیاری از جاهای دیدنی ماکو، در برخی از مناسبت‌های خاص مانند تاسوعا و عاشورا و سیزده بدر تعطیل است.

خرید در بازارچه مرزی ماکو

در بازارچه مرزی ماکو می‌توانید انواع لوازم‌خانگی، محصولات آرایشی و بهداشتی، خوراکی و پوشاک را با قیمت ارزان خریداری کنید. تمام اجناس موجود در مغازه‌ها و غرفه‌ها خارجی و اصل هستند و از کشورهای مختلفی به بازارچه وارد می‌شوند؛ اما برخی از سوپرمارکت‌ها به‌صورت محدود کالاهای ایرانی می‌فروشند. فروش کالاهای چینی غیر معتبر و بی‌کیفیت نیز در غرفه‌ها ممنوع است.

پیاده رو و مغازه های بازارچه مرزی ماکو. عکاس: منبع: سایت گوگل مپ، محسن اسدی. منبع: سایت گوگل مپ

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: محسن اسدی

به‌طور کلی در بازارچه مرزی ماکو بیشتر محصولات کشور ترکیه به فروش می‌رسند. لباس‌های ترکی به‌دلیل کیفیت بالا، پرطرفدار هستند. به‌همین‌خاطر گردشگران زیادی برای خرید پوشاک به این مجموعه می‌آیند.

اگر قصد خرید جهیزیه دارید، از بازارچه مرزی غافل نشوید؛ چراکه تنوع لوازم‌خانگی در آن بسیار زیاد است. پیشنهاد می‌کنیم شکلات خارجی نیز بخرید و از طعم بی‌نظیر آن‌ها لذت ببرید.

خرید اینترنتی از بازارچه مرزی ماکو

اگر به‌دلیل مشغله کاری یا هر موضوع دیگری امکان سفر به ماکو را ندارید، نگران نباشید! امروزه به لطف اینترنت می‌توان بدون طی کردن مسافت‌های زیاد، از سراسر دنیا خرید کرد. خوشبختانه امکان خرید اینترنتی اجناس بازارچه مرزی ماکو نیز وجود دارد. بسیاری از فروشگاه‌های این بازارچه خرید آنلاین از سایت یا صفحه اینستاگرامی دارند. با جست‌و‌جو در گوگل و اینستاگرام، می‌توانید به‌راحتی این فروشگاه‌ها را پیدا کنید و اجناس مورد نظرتان را سفارش دهید.  

امکانات بازارچه مرزی ماکو

جاهای دیدنی ماکو فراوان هستند؛ اما معمولا گردشگران بازدید از بازارچه را در اولویت قرار می‌دهند. در واقع این مجموعه علاوه بر اجناس برند و ارزان، امکانات رفاهی فوق‌العاده‌ای دارد و به‌همین‌خاطر بین گردشگران بسیار محبوب است.

غرفه پوشاک در بازارچه مرزی ماکو. منبع: سایت گوگل مپ، عکاس: مهرام بابازاده.

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: مهرام بابآزاده

بازارچه مرزی ماکو دارای پارکینگ است و مسافران از بابت پیدا کردن جای پارک نگرانی نخواهند داشت. گردشگران می‌توانند از پارکینگ به‌صورت رایگان استفاده کنند. از دیگر امکانات این مجموعه می‌توانیم به پارک بازی کودکان، آلاچیق، سرویس بهداشتی، مسجد و رستوران اشاره کنیم. در نزدیکی بازارچه خودپرداز و بانک نیز وجود دارد. 

بهترین زمان بازدید از بازارچه مرزی ماکو

آب و هوای ماکو کوهستانی است. به‌همین‌خاطر مردم این شهر در زمستان، شاهد آب و هوای بسیار سردی هستند. ازاین‌رو توصیه می‌کنیم که در زمستان به ماکو سفر نکنید. این شهر اواخر اسفند تا اواسط اردیبهشت آب‌وهوای مطبوعی دارد و بهتر است که مسافران این زمان از سال را برای سفر به ماکو انتخاب کنند؛ البته گردشگران بسیاری نیز در فصل تابستان برای بازدید از منطقه آزاد ماکو و خرید از بازارچه مرزی، روانه این شهر می‌شوند.

فروشگاه های برند در بازارچه مرزی ماکو. منبع عکس: سایت گوگل مپ، عکاس: بابک معاون.

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: بابک معاون

به‌‌طور کلی اواخر هر فصل می‌تواند زمان مناسبی برای بازدید بازارچه باشد؛ چراکه معمولا آخر هر فصل، اغلب مغازه‌داران کالاهای خود را با تخفیف‌های خوب و به قیمت مناسب عرضه می‌کنند. 

جاهای دیدنی اطراف بازارچه مرزی ماکو

بازارچه بزرگ مرزی در نزدیکی سایر جاهای دیدنی ماکو قرار دارد. به‌همین‌خاطر گردشگران می‌توانند در مدت زمان کوتاهی از چند جاذبه گردشگری دیدن کنند و سفری خاطره‌انگیز داشته باشند.

عمارت کلاه فرنگی ماکو

  • آدرس: خیابان طالقانی (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید:  ۹ تا ۱۸
  • فاصله تا بازارچه مرزی ماکو: حدود ۸ كيلومتر ( حدود ۱۵ دقیقه با خودرو)

منظور از عمارت‌های کلاه فرنگی، بناهایی است که به‌صورت گرد، شش‌ضلعی یا هشت‌ضلعی در باغ ساخته شده‌اند. این ساختمان‌ها دارای ویژگی‌های منحصربه فردی هستند؛ در آن‌ها تزیینات خاصی به کار رفته است، دورتادور ساختمان در یا پنجره دارد و تمامی آن‌ها به فضای باز مشرف هستند و سقف بنا نیز از هر سو سایه‌بانی پیش‌آمده دارد. عمارت کلاه فرنگی ماکو را نیز با همین اوصاف بنا کرده‌اند.

نمای بیرونی عمارت کلاه فرنگی ماکو. منبع: سایت گوگل مپ، عکاس: فرشاد امینی.

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: فرشاد امینی

وقتی از بیرون به عمارت کلاه فرنگی ماکو نگاه می‌کنید، ساختمانی دو طبقه و هشت‌ضلعی را می‌بینید؛ اما داخل بنا به‌صورت صلیب طراحی شده و هنر گچ‌بری، آینه‌کاری و نقاشی‌های رنگ روغن و همچنین شیشه‌های رنگی در آن به کار رفته‌ است. در ساخت بنا از مصالحی مانند چوب، سنگ، خشت خام و آجر استفاده کرده‌اند. این عمارت متعلق به علی‌قلی خان بیات، از خوانین ماکو، بود که آن را اواخر دوره قاجار ساخت. عمارت کلاه فرنگی در تاریخ سه اسفند سال ۱۳۷۷ هجری شمسی، با شماره ۲۲۱۴ به‌عنوان یک اثر ملی به ثبت رسید. در حال حاضر برای این بنا دستور مرمت صادر شده است و به‌همین‌خاطر امکان بازدید از داخل این جاذبه گردشگری وجود ندارد.

کاخ موزه باغچه جوق

  • آدرس: هفت کیلومتری ماکو، روستای باغچه‌ جوق، خیابان سردار (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: ۸ تا ۱۷
  • فاصله تا بازارچه مرزی ماکو: حدود چهار كيلومتر (حدود ۱۰ دقیقه با خودرو)

در دوره قاجار، به دستور «تیمور پاشاخان»، سردار ماکو، کاخی به‌عنوان مقر حکمرانی وی ساخته شد. این کاخ که با نام باغچه جوق شناخته می‌شود، در باغی به مساحت ۱۱ هکتار احداث شد و کار ساخت آن ۳۰ سال طول کشید. کاخ باغچه جوق تا سال ۱۳۵۳ شمسی، محل زندگی خانواده تیمور پاشاخان بود. پس از آن، دولت وقت این ملک را خریداری کرد و کاربری آن را به موزه تغییر داد. این بنا در تاریخ ۱۱ تیر سال ۱۳۷۵ هجری شمسی با شماره ۱۷۳۹ در فهرست آثار ملی ثبت شد.

فضای بیرونی کاخ موزه باغچه جوق. منبع: سایت گوگل مپ، عکاس: اکبر رفاهی.

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: اکبر رفاهی

فضای بیرونی کاخ موزه باغچه جوق به‌صورت قرینه و با الهام از معماری ایرانی و اروپایی ساخته شده است. در این قسمت مجسمه‌های گچی، نرده‌های چدنی، حوض، جوی آب، استخر و درختان میوه، تصویر زیبایی را خلق کرده‌اند. فضای داخلی دو طبقه دارد که بخش‌های آن شامل سالن ناهارخوری، تالار آینه، اتاق خواب، دفتر کار و شاه‌نشین‌ها می‌شود. پنجره‌های دوجداره با شیشه‌های رنگی، شومینه‌های دیواری با نقش‌های گل و بوته و بسیاری از لوازم زندگی ساکنان کاخ همچنان در این موزه موجود هستند و گردشگران علاوه بر معماری بنا، می‌توانند از لوازم زندگی آن‌ها نیز دیدن کنند. 

دخمه سنگی فرهاد

  • آدرس: شهرستان ماکو، بخش مرکزی، روستای سنگر (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: شبانه‌روزی
  • فاصله تا بازارچه مرزی ماکو: چهار كيلومتر (حدود ۱۰ دقیقه با خودرو)

دخمه سنگی فرهاد یک بنای سنگی و صخره‌ای است که قدمت آن به قرن هشت پیش از میلاد باز می‌گردد. مردم بومی در مورد این بنا داستانی شنیدنی تعریف می‌کنند؛ به گفته آن‌ها، شیرین از فرهاد درخواست کرده بود تا دل کوه را بتراشد و این اثر را خلق کند. فرهاد نیز پس از ساخت دخمه، مدتی در آن زندگی کرد و سپس رهسپار بیستون کرمانشاه شد. هم‌اکنون این جاذبه گردشگری با نام دخمه سنگی فرهاد شناخته می‌شود؛ البته مردم محلی این اثر را با نام‌های «خانه فرهاد» و «فرهاد بامو» نیز می‌شناسند. 

دخمه سنگی فرهاد در ماکو، منبع عکس: وب‌سایت گوگل‌مپ، عکاس: Moha Gaeini 

 منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: Moha Gaeini 

دخمه فرهاد دارای یک ورودی در اندازه تقریبی ۱٫۵ در دو متر است که در انتهای ۳۰ پله سنگی به آن می‌رسید. این دخمه شامل دو اتاق تو در تو می‌شود که اندازه آن‌ها با یکدیگر فرق می‌کنند. یکی از اتاق‌ها تقریبا سه در چهار متر و دیگری حدودا دو در دو متر است. دخمه فرهاد در یکم فروردین سال ۱۳۴۷ هجری شمسی با شماره ۸۰۳ به‌عنوان یک اثر ملی به ثبت رسید. 

پل قلعه جوق ماکو

  • آدرس: شهرستان ماکو، بخش مرکزی، دهستان قلعه دره‌سی، روستای قلعه جوق، بلوار رسالت، خیابان گلگشت (مشاهده روی نقشه)
  • ساعت بازدید: شبانه‌روزی
  • فاصله تا بازارچه مرزی ماکو: حدود ۶ كيلومتر (حدود ۱۰ دقیقه با خودرو)

پل قلعه جوق از جاهای دیدنی ماکو در جنوب این شهرستان است که در دوره صفویه روی رودخانه زنگمار و به‌منظور ارتباط روستای قلعه جوق با ماکو احداث شد. این پل دارای یک دهانه کوچک و یک دهانه بزرگ است و در ساخت آن از مصالحی مانند سنگ‌های تراشیده، سنگ‌های نتراشیده، قلوه‌سنگ و ملاط گچ و آهک استفاده کرده‌اند.

پایه‌های پل قلعه جوق بر بستر صخره‌ای رودخانه استوار شده‌اند. طول پل ۱۰ متر، ارتفاع آن بیش از ۹ متر و عرض آن تقریبا ۴٫۵ متر است. 

پل قلعه جوق ماکو روی رودخانه زنگمار؛ منبع عکس: گوگل مپ؛ عکاس: علیرضا سرحدی

منبع عکس: گوگل‌مپ، عکاس: روی رودخانه زنگمار

آیا شما تاکنون از بازارچه مرزی ماکو بازدید کرده‌اید و تجربه خرید از این بازارچه را دارید؟ خوشحال می‌شویم نظر و تجربه‌های خود را برای همراهان کجارو بنویسید

منبع عکس کاور: گوگل‌مپ، عکاس: اکبر رفاهی

پرسش‌های متداول

بازارچه مرزی ماکو کجاست؟

بازارچه مرزی ماکو در استان آذربایجان غربی، شمال غرب ماکو، پنج کیلومتری جاده ماکو به بازرگان قرار دارد.

ساعت کاری بازارچه مرزی ماکو چیست؟

ساعت کاری بازارچه مرزی ماکو از هشت صبح شروع می‌شود و ساعت ۲۱ به پایان می‌رسد. با این وجود، به گفته برخی از غرفه‌داران، اغلب فروشنده‌ها از ساعت ۱۰ فعالیت خود را آغاز می‌کنند و ساعت ۲۲ غرفه‌های خود را می‌بندند.

مطالب مرتبط:

دیدگاه