گفتوگوی کجارو با مدیرعامل جاجیگا | شرایط جنگی در رزرو اقامت شمال کشور
روزهای نخست حمله اسراییل به ایران، موج گستردهای از پایتختنشینان به سمت شهرهای شمالی رفتند. موج غیرقابل انتظاری که شرایط ویژه برای زیرساختهای اقامتی در شهرهای شمالی ایجاد کرد. پلتفرم «جاجیگا»، یکی از پلتفرمهای شناخته شده رزرو اقامت است. به سراغ «بابک سهرابی»، بنیانگذار جاجیگا رفتیم و درباره شرایط آن روزها در حوزه اقامت شهرهای شمالی کشور گفتوگو کردیم.
پلتفرم جاجیگا به طور تخصصی روی اقامت در بخش شمالی کشور فعالیت میکند. با وجود رشد اقامت پس از آغاز حمله، آیا شما هم با لغو رزروها مواجه شدید؟
بله؛ پس از شروع حمله، بیش از ۳,۰۰۰ رزرو در جاجیگا لغو شدند.
با این حجم لغو رزروها، بسیاری از پلتفرمها با چالش برگشت وجه به مشتریان روبهرو شدند، جاجیگا چطور این شرایط را مدیریت کرد و صاحبان اقامتگاهها چقدر در این زمینه همراهی داشتند؟
چالش اصلی این بود که در روزهای اول دولت شرایط فورس ماژور اعلام نکرد. ما از روز دوم، فورسماژور اعلام کردیم چون اعتراضات مردم زیاد شده بود. مردم این موضوع را از سمت ما میدیدند که پولها را عودت نمیدهیم؛ بنابراین با استناد به مقررات سایت، با وجود ریسک و زیان قابل توجه شرایط فورس ماژور اعلام کردیم و تمام مبالغ را بازگرداندیم. میزبانان جاجیگا هم همراهی بسیار خوبی در این زمینه داشتند و شرایط مهمانان خود را درک کردند؛ در نتیجه چالش حادی نداشتیم.
تداوم وضعیت فعلی چقدر به کسب و کار شما ضربه میزند و چه برنامهای برای این بحران دارید؟
عمر هشتساله جاجیگا سرشار از بحران بوده و تجربه زیادی اندوختهایم. استراتژی تیم جاجیگا در چنین روزهایی بر بقا متمرکز میشود؛ با نیم نگاهی به استفاده از فرصتها. بهطور مثال با بروز مشکلات اخیر در گوگل ادز، هزینههای سنگین رقبا به در بسته خورده و با توجه به اقبال کاربران به برند و اثربخشی سئوی سایت، جاجیگا در صدر نتایج گوگل دیده میشود.
پس از آغاز موج خروج مردم از تهران، گفته شد که اقامتگاههای شهرهای شمالی تکمیل ظرفیت هستند، این حجم مسافر چقدر از طریق جاجیگا جذب شدند و چقدر اقامتگاهها به صورت آزاد مشتری گرفتند؟
پس از شک روزهای اول، به تدریج سفرهای اجباری مردم از تهران بیشتر به شمال کشور شروع شد و ما شاهد پیک رزروها در شمال بودیم، آمار دقیقی در دست نیست؛ ولی با توجه به تسلط ما بر اقامتگاههای شمال کشور قسمت عمده رزوهای آنلاین در جاجیگا انجام شد؛ البته همچنان بخش زیادی از رزوها بهصورت مستقیم در بازار سنتی انجام میشود.
با توجه به تقاضای بالا آیا شاهد افزایش قیمت توسط صاحبان اقامتگاه بودید؟
همه جا صحبت از گرانی بی حدومرز اقامتگاهها بود؛ ولی طبق آمار ما تعداد این افزایشها در جاجیگا خیلی محدود بود. شفافیت موجود در پلتفرمها و قانونمندی میزبانها جلوی اقدامات وسیع را میگیرد. طبق دادههای مستند، در هفته قبل از شروع شرایط جنگی، میانگین هزینه یک «نفر شب اقامت» در جاجیگا حدود ۷۶۰,۰۰۰ تومان بود، در حالی که این عدد در رزروهایی پس از شروع شرایط جنگی به زیر ۶۸۰,۰۰۰ تومان رسید. در این شرایط مردم بهدنبال امنیت بودند، نه تفریح. پس نوع اقامتگاهها و امکانات ارزانتر را انتخاب میکردند، از سوی دیگر مدت رزروها هم طولانیتر شد که شامل تخفیف مدت رزرو شد. همچنین تعداد مهمانهای هر رزرو هم بالاتر رفت که هزینهها تقسیم میکرد. اکثر میزبانها نیز نرخ را ثابت نگه داشتند و کم نبودند کسانی که حتی نرخ را برای همراهی با هموطنان خود کاهش دادند.
در هفته قبل از شروع شرایط جنگی، میانگین هزینه یک «نفر شب اقامت» در جاجیگا حدود ۷۶۰,۰۰۰ تومان بود، در حالی که این عدد در رزروهایی پس از شروع شرایط جنگی به زیر ۶۸۰,۰۰۰ تومان رسید.
وضعیت قطعی اینترنت آیا به شما ضرری زد؟
قطع شدن اینترنت بینالمللی باعث شد نتوانیم نرمافزارها را در مواقع نیاز آپدیت کنیم. بالا نگه داشتن سرویس در این شرایط با سختی بسیاری برای تیم فنی همراه بود. اقامت اضطراری را بدون امکان تغییر در نرمافزار راهاندازی کردیم؛ البته باید قطع شدن سرویس پیامکی و احتلالات بانکی را هم به این ماجرا اضافه کرد.
این روزهای پس از جنگ از شرایط بحرانی شرکتهای گردشگری و تعدیل نیروها صحبت میشود؛ آیا جاجیگا نیز شرایط مشابهی دارد؟
خیر، تعداد نفرات تیم جاجیگا بسیار بهینه است و راندمان نفرات بالاست، حتی یک نفر اضافه هم در تیم نداریم؛ در واقع ما همچنان در حال جذب نیرو هستیم.