داربست‌های گنبد سلطانیه پس از نیم قرن باز می‌شوند!

یک‌شنبه 28 تیر 1405 - 12:37
مطالعه 2 دقیقه
نمای نزدیک از شبکه‌ی پیچیده داربست‌های فلزی در فضای داخلی گنبد سلطانیه برای عملیات مرمت.
مقدمات جمع‌آوری داربست‌های داخلی گنبد سلطانیه پس از نزدیک به نیم قرن با آغاز مرحله نهایی مرمت کتیبه بزرگ این بنا فراهم شد.

عملیات مرمت یکی از طولانی‌ترین پروژه‌های تاریخی ایران وارد مرحله جدیدی شده است و داربست‌های داخلی گنبد سلطانیه پس از مرمت کامل کتیبه بزرگ زیر گنبد برچیده می‌شوند. این اقدام به انتظار نیم‌قرنی گردشگران برای تماشای بدون مانع فضای داخلی این شاهکار معماری پایان می‌دهد.

به‌ اعتبارات لازم برای این پروژه از مصوبات سفر سال گذشته ریاست جمهوری تامین شده است. در مجموع ۳۰ میلیارد تومان برای این مجموعه تاریخی مصوب شده که هشت میلیارد تومان از این رقم در سال ۱۴۰۴ تخصیص یافته است.

میکائیل موسوی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان، گفت:

تامین اعتبار مرمت گنبد سلطانیه از مصوبات سفر سال گذشته ریاست جمهوری بود و با پیگیری‌های انجام‌شده، امسال در مجموع ۳۰ میلیارد تومان برای این مجموعه تاریخی مصوب شده است.

میکائیل موسوی با اشاره به تأکید وزیر میراث فرهنگی بر تعیین تکلیف این سازه‌های فلزی، از برنامه جمع‌آوری آن‌ها تا پایان سال جاری خبر داد. انتخاب پیمانکار متخصص برای مرمت کتیبه ارزشمند بخش زیرین گنبد در دستور کار قرار دارد تا با پایان کار این بخش، امکان برچیدن داربست‌ها فراهم شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان، گفت:

گنبد سلطانیه با ارتفاع ۴۸.۵ متر، یکی از پیچیده‌ترین بناهای تاریخی کشور از نظر عملیات مرمتی است. در بخش زیرین گنبد، کتیبه‌ای ارزشمند قرار دارد که هنوز عملیات مرمت آن به پایان نرسیده و برای دسترسی به این بخش، استفاده از داربست‌ها اجتناب‌ناپذیر است.

داربست‌های فلزی نصب‌شده در فضای داخلی این اثر ثبت جهانی یونسکو، طی دهه‌های گذشته بخش قابل توجهی از شکوه بزرگ‌ترین گنبد آجری جهان را از دید بازدیدکنندگان پنهان کرده بودند. کارشناسان معتقدند جمع‌آوری این سازه‌ها علاوه بر احیای منظر داخلی بنا، امکان مطالعه دقیق‌تر تزئینات معماری دوره ایلخانی را فراهم می‌کند.

نظرات