کجارو من
مجله گردشگری
اخبار
کجارو پلاس

شهرداری اصفهان دوباره به جان میراث افتاد؛ تخریب شبانه آثار سلجوقی در کمرزرین

شنبه 21 تیر 1404 - 17:01
مطالعه 3 دقیقه
گذر کمر زرین اصفهان
در عملیات ناگهانی و شبانه شهرداری منطقه ۳ اصفهان، بخشی از لایه‌های ارزشمند دوره سلجوقی مقابل مسجد کمرزرین تخریب شد.

به نقل از مهر؛ علی شجاعی، مسئول کاوش‌های باستان‌شناسی گذر کمرزرین اصفهان از وقوع تخریبی گسترده در بخش ارزشمند تاریخی این محوطه در شب گذشته خبر داد و افزود:

مکان دقیق این اتفاق مقابل مسجد تاریخی کمرزرین است؛ جایی که پیش‌تر بارها هشدار داده بودیم می‌تواند بخش‌هایی از کاخ‌ها یا قیصریه دوره سلجوقی در دل خود داشته باشد.

او با اشاره به مطالعات ژئوفیزیکی انجام‌شده در این محل افزود:

ما در قالب مطالعات ژئوفیزیکی، شواهد قابل توجهی از وجود آثار معماری در زیر زمین به‌دست آوردیم و ضرورت کاوش در اینجا کاملاً محرز و مستند بود. این ناحیه، از معدود نقاط باقی‌مانده از ساخت زیرگذر میدان امام علی است که آثار تاریخی آن به‌طور کامل از بین نرفته و بخش کوچکی از آن هنوز باقی‌مانده بود.

شجاعی ادامه داد:

بر اساس توافقی که میان شهرداری منطقه ۳ و اداره‌کل میراث فرهنگی استان اصفهان صورت گرفت، قرار شد خاک‌برداری تا عمق سه متر برای تسهیل دسترسی به مجتمع تجاری طلا انجام شود و در صورتی که به آثار تاریخی برخورد شد، بلافاصله کاوش متوقف و مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی دریافت شود.

او تصریح کرد:

در همان ابتدا، زیر آسفالت به آثار معماری و اشیا منقول با ارزش برخورد کردیم. با حضور نمایندگان پژوهشگاه میراث، اداره‌کل میراث استان و یگان حفاظت در محل، کار متوقف و صورت‌جلسه شد که تا زمان صدور مجوز پژوهشگاه، هیچ اقدامی صورت نگیرد.

اما این توافق، به‌گفته شجاعی، شب گذشته به‌شکلی کاملاً غیرقانونی نقض شد:

حدود ساعت ۱۲ شب گذشته، بدون هیچ‌گونه هماهنگی، چند ده کامیون خاک‌برداری به همراه دو دستگاه بیل مکانیکی وارد محوطه شدند. این اقدام در حالی صورت گرفت که هیچ سابقه‌ای از چنین ماشینی در این پروژه وجود نداشت. هدف این بود که کار به‌سرعت و در سکوت شبانه پیش برود.
کپی لینک

ورود فوری میراث فرهنگی؛ اما آثار تخریب شده بود

این باستان‌شناس تأکید کرد:

خوشبختانه دستگاه میراث فرهنگی در ساعات اولیه متوجه ماجرا شد و با قدرت وارد عمل شد و جلوی ادامه کار را گرفت، اما تخریب، پیش از آن انجام شده بود. هنوز به‌طور دقیق ابعاد تخریب را از نزدیک ندیده‌ام، اما گزارش‌ها حاکی از شدت بالای آسیب‌ها و تخریب بخش عمده‌ای از آثار است.

شجاعی با ابراز تأسف از تکرار چنین رخدادهایی گفت:

متأسفانه فاجعه حمام خسروآغا این بار به شکل دیگری در شهر صورت گرفت. در بدنه مدیریت شهری هنوز عناصری وجود دارند که حاضرند به بهای از بین بردن گذشته این شهر، پروژه‌های تجاری و منافع شخصی را پیش ببرند. صرفاً برای اینکه یک پاساژ دسترسی بهتری داشته باشد، حاضر شده‌اند بخشی از حافظه تاریخی این سرزمین را نابود کنند. این درحالی است که با عقل جمعی و این مهم به بهترین شکل قابل حل و برنامه ریزی آن انجام شده بود.

شجاعی در ادامه با انتقاد از عملکرد دوگانه مدیریت شهری اظهار کرد:

چطور ممکن است شهرداری از توسعه گردشگری به‌عنوان اولویت خود نام ببرد، در حالی که در عمل با چنین اقداماتی، زمینه‌ساز تخریب بخشی از هویت تاریخی اصفهان باشد؟ شهردار چگونه ادعا می‌کند که با دیدن آثار تاریخی کلنگ را کنار می‌گذارند و قلم‌مو برمی‌دارند، اما هم‌زمان شاهد چنین عملیات مخربی باشیم؟

او با اشاره به موقعیت حساس فعلی کشور گفت:

در شرایطی که مردم ایران از هویت ملی و فرهنگی خود انرژی می‌گیرند و در بحبوحه بحران‌های مختلف به ریشه‌هایشان توسل می‌جویند، تخریب چنین نقاطی از اصفهان، که نماد تمدن ایرانی است، قابل توجیه نیست.
کپی لینک

معماری زیرزمینی سلجوقی تخریب شد

شجاعی درباره ارزش آثار تخریب‌شده توضیح داد:

در نظارت انجام‌شده، ما هم آثار معماری داشتیم و هم اشیای منقول باارزش. تخمین ما این بود که بخش عمده آثار سطحی مربوط به دوره قبل از صفوی، تیموری، ایلخانی و سلجوقی یا حتی پیش‌تر، بوده‌اند. بلافاصله پس از برداشتن آسفالت، به این آثار برخورد کردیم که نشان می‌داد در لایه‌های پایین‌تر نیز اطلاعات تاریخی غنی‌تری نهفته است.

شجاعی با اشاره به روند قانونی پروژه گفت:

در قالب پروژه نظارت و بر اساس توافق رسمی میان اداره‌کل میراث فرهنگی استان و شهرداری، ما آسفالت سطح را برداشتیم و پس از مشاهده تنوع آثار، مقرر شد کار باستان‌شناسی به‌صورت رسمی آغاز شود. اینکه ناگهان شبانه با چنین شدت و حجمی عملیات تخریب صورت گرفته، نه‌تنها غیرقانونی بلکه توهین به میراث فرهنگی و تاریخ این ملت است. امیدوارم رسانه‌ها و افکار عمومی به‌جد وارد این ماجرا شوند و نگذارند چنین اقداماتی بی‌پاسخ بماند.
مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات