کشف تابوت عاشقانه در شهر گلادیاتورهای ترکیه
به نقل از هریتیجدیلی؛ در کاوشهای باستانشناسی اخیر در شهر استراتونیکیا واقع در ناحیه یاتاقان از استان موغلا در جنوبغربی ترکیه، تابوتی با تزیینات بسیار چشمگیر متعلق به دوران امپراتوری روم کشف شد. قدمت این تابوت به حدود دو هزار سال پیش بازمیگردد.
بر اساس نوشتههای جغرافیدان یونانی، استرابو، شهر استراتونیکیا به دستور آنتیوخوس یکم سوتر، پادشاه سلوکیان، و به افتخار همسرش ملکه استراتونیکه بنا نهاده شد.
در دوره امپراتوری روم، این شهر به یکی از مراکز برجسته فرهنگی و سیاسی تبدیل شد و به خاطر داشتن بناهای عمومی باشکوهی چون میدان بازار (آگورا)، ورزشگاه (ژیمنازیوم)، معابد و تئاترهای عظیم شهرت یافت. این شهر همچنین با نام «شهر گلادیاتورها» شناخته میشد، چراکه محلی برای تمرین، رقابت و بازنشستگی گلادیاتورها بود. بسیاری از کتیبهها و نقشبرجستههای مربوط به نبرد گلادیاتورها هنوز در آمفیتئاتر این شهر پابرجاست.
تابوت تازهکشفشده توسط تیمی به سرپرستی پروفسور بیلال سوغوت از دانشگاه پاموککاله در عمق میدان اصلی شهر یعنی آگورا کشف شد؛ جایی که روزگاری مرکز زندگی اجتماعی مردم بوده است.
طبق گزارش رسمی این تیم، تابوت مزین به گارلندهای (نقوش گلوبرگ) حجاریشده است و در چهار گوشه آن سر قوچ، در دو ضلع باریک سر گاو، و تصاویری از اِرُس – خدای عشق در اساطیر یونان – دیده میشود.
پژوهشگران معتقدند این تابوت از سنگ محلی استراتونیکیا ساخته شده و نمونهای عالی از تابوتهای تزیینی دوره روم محسوب میشود.
شهر استراتونیکیا هماکنون در فهرست موقت میراث جهانی یونسکو ثبت شده و این کشف در چارچوب پروژه «میراث برای آینده» انجام گرفته است؛ پروژهای که با هدف شناسایی و حفاظت از آثار باستانی در سراسر ترکیه در حال اجراست.