کشف اتفاقی کوهنوردان در چک؛ راز طلاهای دفن شده فاش میشود
به نقل از هریتیجدیلی؛ گروهی از کوهنوردان در فوریه ۲۰۲۵ موفق به کشف گنجینهای ۷ کیلوگرمی در دامنه جنوبی تپه زویچینا «Zvičina» در منطقه تربیهوشت-موستک «Třebihošť-Mostek» در جمهوری چک شدند. این گنجینه که در دو ظرف مخفی پشت یک دیوار سنگی دستساز قرار داشت، بلافاصله به موزه تحویل داده شد.
این مجموعه شامل ۵۹۸ سکه طلای پیچیدهشده در پارچهای سیاه، یک کیف ظریف بافتهشده از نقره و اشیائی با روکش طلایی است که در میان آنها ۱۰ دستبند، ۱۶ جعبه سیگار، یک کلید متصل به زنجیر و یک جعبه پودر آرایشی دیده میشود.
به گفته «میرسلاو نوواک»، رئیس بخش باستانشناسی موزه «East Bohemia in Hradec Králové» این کشف نهتنها بهخاطر وزن قابلتوجهش که از نمونههای معمول فراتر میرود، بلکه به دلیل قدمت نسبتاً جدید آن نیز اهمیت دارد. نوواک میگوید:
دفن گنجینه سابقهای کهن دارد؛ از مراسم آیینی در دوران پیشاتاریخ تا حفاظت از سرمایه در دوران پرتلاطم تاریخی.
برخلاف گنجینههای باستانی که انگیزهی دفن آنها به طور عمومی در هالهای از ابهام قرار دارد، گنجینههای مربوط به اعصار نسبتا مدرن فرصتهای مطالعات تاریخی گستردهتری فراهم میآورند، چرا که پژوهشگران میتوانند با استفاده از اسناد آرشیوی، روایت دفن آن را بازسازی کنند.
تحلیل سکهها نشان میدهد تاریخ ضرب آنها از سالهای ۱۸۰۸ تا ۱۹۱۵ متغیر است، اما برخی سکهها دارای تمبرهای کوچکی هستند که پس از جنگ جهانی اول افزوده شدهاند. به گفته نوواک، برخی از سکهها در دهههای ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ در یوگسلاوی سابق ضرب شدهاند؛ این سرنخ دلالت دارد بر اینکه گنجینه کمی بعد از سال ۱۹۱۵ دفن شده است.
بیشتر سکهها ساخت فرانسه هستند و مابقی از امپراتوری اتریش-مجارستان، بلژیک و عثمانی بهدست آمدهاند. نکته جالب توجه آن است که حتی یک سکه از آلمان یا چکسلواکی در میان آنها یافت نشده؛ موضوعی که راز هویت افراد و انگیزه دفن گنجینه را عمیقتر میکند.
موزه شرق بوهمیا این مجموعه را یکی از مهمترین گنجینههای کشفشده در تاریخ معاصر جمهوری چک میداند، چرا که پیوندی ملموس با بافت اجتماعی و اقتصادی اروپای مرکزی اوایل قرن بیستم برقرار میسازد.