درهای خانه تاریخی صدراعظم در قلب تهران باز شد؛ احیای بنای ارزشمند با کاربری فرهنگی
خانه تاریخی امام جمعه تهران (خانه صدراعظم) پس از سالها کشمکش بالاخره بازگشایی شد.
یکی از فرعیهای خیابان ناصرخسرو که میان شلوغیهای این خیابان گم شده، خانه تاریخی معروف و ارزشمندی را در خود جای داده است. خانهای که سالها به نام خانه «امام جمعه» معروف بود، حالا به نام صاحب قدیمیتر خود، میرزا آقاخان نوری، صدراعظم ناصرالدین شاه شناخته میشود.
خانهای تاریخی که ارسیهای چشمگیرش، هوش از سر بازدیدکنندگان میبرد و دهها عکس فرنگی که در تزیینات معماریاش پنهان شده، ذهن بازدیدکنندگان را مشغول خود میکند. خانه تاریخی صدرالعظم که پیش از این با نام یکی دیگر از صاحبانش یعنی امام جمعه تهران معروف شده بود و در کوچهای به همین نام در خیابان ناصرخسرو قرار دارد. این خانه سالها وضعیت نامناسبی داشت، مدتی رها بود، مدتی کوتاه درهای برای بازدید گردشگران در ایام خاص سال باز میشد، مدتها پایگاه یگان حفاظت میراث فرهنگی فرهنگی و در همه این سالها گاهگاه مرمتی در این بنای ارزشمند صورت میگرفت.
خانه صدرالعظم با قرار گرفتن در جداره خیابان شلوغ ناصرخسرو و نزدیکی با کاخ گلستان تهران یکی از ظرفیتهای تاریخی این محور بود تا بنای تاریخی دیگر در مسیر تاریخی شمال خیابان ناصرخسرو مورد استفاده در کاربریهای فرهنگی و گردشگری باشد. سالها پیش صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی بالاخره این بنای تاریخی را در لیست مزایده قرار داد تا سرمایهگذاران بخش خصوصی گرد فراموشی را از روی این گنج قلب تهران پاک کنند.
عملیات مرمت و ساماندهی این بنای تاریخی برای کاربری کافه، رستوران و گالری از مدتها پیش آغاز شده و بر اساس شواهد هنوز بخش از آن باقی مانده است. خانه تاریخی صدرالعظم ناصرالدین شاه مملو از تزیینات چوبی همچون پنجرهها و ارسیها است و همچنین آینهکاری، گچبریها و نقاشیهای طبقه دوم بنا نیازمند مرمتی دقیق و حرفهای است. با وجود تمام نشدن بخشهای از مرمت در طبقه بالای بنا، بخش حیاط و طبقه همکف بنا مرمت و آماده استفاده است و حالا درهای این بنای ارزشمند تاریخی به روی تهران باز شده تا یکی از بناهای زیبای تاریخی بار دیگر پاتوقی برای تهرانیها و گردشگران باشد.
«نیما پرنفر»، سرمایهگذار مرمت و احیای این خانه تاریخی در مراسم بازگشایی خانه صدرالعظم گفت:
خوشحالم که بروکراسی اداری مربوط به این بنای تاریخی بالاخره حل شد و پس از ۴ سال، این بنا را مرمت کردیم. برای مرمت اولیه این بنا در حدود ۴ میلیارد تومان هزینه اولیه برآورد شد اما بیش از ۳۲ میلیارد تومان هزینه برای مرمت آن شده است. بناهای تاریخی باید بتوانند هزینههای نگهداری خود را از خود بنا تامین کنند و غیر از این ممکن نیست.
مقامات شهرداری تهران و صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی نیز در این مراسم از حمایت سرمایهگذاران در حوزه احیای بناهای تاریخی گفتند. خانه تاریخی صدرالعظم حالا بهعنوان یکی از خانههای ارزشمند تهران درست در روزهای درش به روی گردشگران باز شده که زمزمههای تخریب قلب تاریخی تهران در طرحهای توسعهای دوباره شنیده میشود.
دیدگاه