باستانشناسان سراغ گورهای کوه خواجه رفتند
پروژه مستندنگاری و ساماندهی بخشی از محوطه باستانی کوه خواجه آغاز شد.
تبلیغات
پروژه گمانهزنی بهمنظور ساماندهی گورهای محوطه کوه خواجه سیستان بهمنظور مستندنگاری تدفینها و ارائه گاهنگاری دقیق برای آنها در حال انجام است.
رضا مهرآفرین، سرپرست هیئت باستانشناسی، گفت:
گمانهزنی بهمنظور ساماندهی گورهای محوطه جهانی کوه خواجه سیستان با حمایت ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان و مجوز پژوهشگاه با تیمی متشکل از پنج باستانشناس در سطوح فوقانی کوه خواجه آغاز شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه بابلسر با اشاره به اهداف و فرضیات مطروحه در این پروژه تصریح کرد:
کوه خواجه مهم­ترین عارضه­ برجسته دشت سیستان است که در ۲۰ کیلومتری جنوب غرب زابل بهشکل جزیرهه­ای کوچک در دریاچه هامون واقع شده و حداکثر ارتفاع این کوه از سطح دشت ۱۲۰ متر و قطر آن حدود دو و نیم کیلومتر است.
مهرآفرین افزود:
این کوه با نام اوشیدا در اوستا آمده است. این کوه حداقل در سه دین زرتشتی، مسیحیت و اسلام از تقدس ویژهای برخوردار است و همین عنصر تقدس همواره آن را به یکی از پرجاذبهترین مناطق مذهبی سیستان برای زیارت و خاک­سپاری تبدیل کرده است.
سرپرست هیئت باستانشناسی بیان کرد:
علاوه بر عامل تقدس، موقعیت ژئوپولیتیکی این کوه از ایام باستان سبب شده است که همچون پناهگاهی امن و قابل دفاع باشد و حداقل از سده سوم پیش ­از­ میلاد بر سطح و دامنههای آن بناهای قابلتوجهی چون قلعه کافرون، قلعه چهل دختر، قلعه کک کهزاد و... ساخته شود.
این باستانشناس با اشاره به اینکه کوه خواجه پس از شهر سوخته دومین محوطه باستانی سیستان است که هدف بررسیها و کاوشهای باستانشناسی قرار گرفته، افزود:
تاکنون باستان­شناسان و پژوهشگرانی چون استاین، هرتسفلد، گولینی، سیدسجادی، محمود موسوی، سرور عنیمتی، سیده لیلا بنی جمالی، کوروش محمدخانی و... به مطالعه و تحقیق پیرامون کوه خواجه و بناهای آن پرداختهاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه بابلسر اظهار کرد:
در طرح بررسی فشرده باستانشناسی دشت سیستان در سال ۱۳۸۵، ۱۷ محوطه باستانی در سطح و دامنه کوه خواجه شناسایی شد که با توجه به گاهنگاری نسبی انجام شده، دو دوره استقراری اشکانی/ساسانی و سدههای میانی اسلامی برای استقرار آن پیشنهاد شده است. علاوه بر بناهای شاخص تاریخی کوه خواجه، آثار و یافته­های شاخصی چون آتشگاه، نقاشی­های دیواری، گچبری، گل برجسته، آتشدان سنگی و عناصر و تزیینات بینظیر معماری بر اهمیت تاریخی این کوه افزوده است.
مهرآفرین گفت:
یکی از آثار شاخص کوه خواجه که به­ فراوانی در بخش­های مختلف کوه به چشم می­خورد، تدفین­های سنگ­چین است که تاکنون پژوهش مستقلی در ارتباط با آنها انجام نشده و تاریخگذاری آنها همواره مورد اختلاف باستانشناسان بوده است. بنابراین انجام یک پروژه میدانی به­منظور ساماندهی و مستندنگاری این تدفینها و همچنین ارائه یک گاهنگاری دقیق برای آنها امری ضروری بود.
داغترین مطالب روز