تاکید بر وقوع فرسایش و تخریب در نقش رستم

نادر نینوایی
نادر نینوایی سه شنبه، ۱۸ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۱۸:۰۷
تاکید بر وقوع فرسایش و تخریب در نقش رستم

فرسایش و تخریب در بستر «نقش رستم» و «آرامگاه خشایارشا» تایید شد.

مدیر پیشین پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، شدت فرسایش و تخریب در بستر «نقش رستم» و «آرامگاه خشایارشا» را تایید کرده و  اقدامات درمانی روی این میراث صخره‌ای را راهشگا دانست.

«حمید فدایی» با بیان اینکه امروزه کیفیت بهترِ حفظ و نگهداری از این آثار، ‌ به مطالعه و شناخت ارزش‌های تاریخی، فرهنگی و نکات فنی آن‌ها وابسته است گفت:

متاسفانه میراث صخره‌ای «نقش رستم» در محیط طبیعی باز خود در طول سده‌ها دچار فرسایش شده و بخشی از مطالعات انجام‌شده در این محوطه و از جمله مطالعات آزمایشگاهی و بررسی‌های ژئوفیزیک به‌منظور شناخت روند تخریب بستر آهکی محوطه، نشان‌دهنده ابعاد کیفی و کمی فرسایش وارده به این میراث سنگی است.

عضو هیئت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی اظهار کرد:

نتایج آخرین اقدامات حفاظتی انجام‌شده روی آرامگاه خشایارشا در نقش رستم، که در طول چند سال گذشته و در قالب پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به انجام رسیده است، واکاوی می‌شود. مطالعات انجام‌شده در این محوطه از سال ۱۳۹۶ تاکنون توسط گروهی متشکل از متخصصان حفاظت و مرمت، متخصص شیمی، باستان‌شناس، کتیبه‌شناس، مستندنگار و نقشه‌بردار، متخصص عمران، زمین‌شناس و متخصص بیولوژی در محوطه نقش رستم انجام شده است.

فدایی در ادامه با ارائه روش و نتایج حاصل از مستندنگاری محوطه، نتایج مطالعات آزمایشگاهی و ارائه و انجام الگویی از آسیب‌نگاری روی آسیب‌های وارده به آرامگاه خشایارشا، گفت:

نتایج مطرح‌شده تاکنون برای اقدامات درمانی این میراث به‌عنوان یکی از مهمترین آثار صخره‌ای کشور راهشگا بوده است.

گزارش مدیر پیشین پایگاه جهانی تخت جمشید از فرسایش و آسیب‌هایی که به آرامگاه خشایارشا و نقش رستم واردشده، در حالی ارائه شده است که به‌تازگی برخی رسانه‌ها تصاویری از شکاف‌ها و آسیب‌های ناشی از نشست و فرونشست زمین در این بنا و محوطه تاریخی منتشر کرده‌اند.

  مطالعات تخصصی دانشگاه شیراز در سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ توسط دانشگاه شیراز نشان می‌دهد که تمام دشت مرودشت درگیر فرونشست شده است.

مطالب مرتبط:

دیدگاه