فقط ۵ درصد اشیای موزههای دفینه به نمایش در آمده است
گفته میشود از میان آثاری که در مخازن گروه موزههای دفینه (وابسته به بنیاد مستضعفان) وجود دارد تنها ۵ درصد آنها در قالب موزه به نمایش گذاشته شده است.
تبلیغات
به گفته مدیر توسعه گروه موزههای دفینه (وابسته به بنیاد مستضعفان) از میان آثاری که در مخازن این گروه وجود دارد تنها ۵ درصد آنها در قالب موزه به نمایش گذاشته شده است.
خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی از موزههای ساختمان دفینه دیدن کردند در حاشیه این بازدید نشستی نیز با مدیران موزه و مدیر توسعه گروه موزههای دفینه برگزار شد.
در این نشست محسن قانونی مدیر توسعه گروه موزههای دفینه گفت:
غیر از موزههایی که اکنون در شهر تهران، رامسر، یزد و اصفهان داریم، ایجاد موزههای دیگری نیز در دست اقدام و راهاندازی یا امکان سنجی است. بهعنوان مثال موزه تار و پود یا دست بافتههای کویر ایران را بهعنوان مکمل موزه نور و روشنایی یزد برنامهریزی کردهایم. فرایندهای اجرایی آن شروع شده است. تمام تلاش مان را میکنیم که امسال به بهرهبرداری برسد.
وی افزود:
در شهرهای کمتر برخوردار برای ایجاد موزه ورود پیدا کردهایم. بهعنوان مثال آقای فاضل نظری بهتازگی با استاندار خوزستان درباره ایجاد موزه در اهواز صحبت کرده تا اگر بنای پیشنهادی وجود داشت به گروه موزههای دفینه اعلام کنند.
کپی لینک
ایجاد یک موزه در شیراز با موضوع فرهنگ و هنر
قانونی بیان کرد:
در استان مازندران و شهر رامسر پروژه هتل قدیم را داریم که در مرحله مرمت قرار دارد و تا سال ۱۴۰۳ افتتاح خواهد شد. در شهر شیراز امکانسنجی میکنیم تا با همکاری شهرداری شیراز، موزه فرهنگ و هنر ایجاد شود. در شهر بیرجند استان خراسان جنوبی یکی از فضاهای موزهای به گروه موزههای دفینه اضافه میشود.
این مرمتگر گفت:
زمانی که موزه هنرهای ملی اصفهان راهاندازی شد؛ تصور میشد سرانه موزهداری این شهر خوب است چون پتانسیل زیادی دارد اما متوجه شدیم این طور نیست و این شهر موزه زیادی ندارد. در شهر شیراز اماکن تاریخی زیادی وجود دارد اما موزهای که استاندارد باشد؛ نداریم و اهالی شهر شیراز نیز به آن واقف هستند. در تبریز نیز همین طور است. با توجه به ثبت جهانی شهر تبریز، اداره میراث فرهنگی قول ایجاد موزه را داده اما هنوز موزه فرش تبریز ایجاد نشده است.
وی افزود:
با توجه به بررسیهای انجام شده متوجه شدیم که عمارت باغ اکبریه در شهر بیرجند وضعیت مطلوبی از لحاظ نگهداری بنا ندارد. شاید به این دلیل که میراث فرهنگی بناهای زیادی داشته و امکان نگهداری از همه انها نیست. در حالی که این باغ ثبت جهانی شده است ما به این جمع بندی رسیدیم با همکاری وزارت میراث فرهنگی این بنا در اختیار بنیاد قرار گیرد تا در آن سرمایهگذاری کند و اولین پردیس موزهای باغ ایرانی در اکبریه ایجاد شود.
این مرمتگر افزود:
شاید کمتر از ۵ درصد از آثار مخازن ما به نمایش درآمده باشد بقیه آثار در مخازن قرار دارد. یکی از اهداف ما این است که آثار از خزانهها بیرون بیاید و بر اساس نوع آنها و موزهها به نمایش گذاشته شوند.
قانونی درباره فرایند اصالت سنجی آثار نیز گفت:
کارگروه اصالت سنجی را در گروه موزههای دفینه داریم تمام اشیایی که وارد موزهها میشوند اعم از آنهایی که قبلا شناسایی شدهاند یا نه؛ همگی فرایند اصالت سنجی را طی میکنند.
وی افزود:
قانونی درباره اینکه در سالهای گذشته مرمت برخی از خودروهای موزه خودروهای تاریخی مورد انتقاد قرار گرفت و چطور میتوان مطمئن بود که مرمت بقیه آثار بهشکل این خودروها نشود گفت:
اتفاقی که در موزه خودرو افتاد و انتقادهایی که به آن شد به نظر من یک پروپاگاندای خبری بود. باید بدانیم که شیوه مرمتی یک اثر ماشینی که سالها به آن رسیدگی نشده با شیوه مرمتی یک سفال خیلی متفاوت است. حساسیت کسانی که خودرو دارند را درک میکنم اما شیء مرمت یک شیء تکنولوژیک شبیه همین چیزی است که اتفاق افتاده است.
وی افزود:
دخلوتصرف در قبال آثار تاریخی با آن چیزی که فکر میکنید کاملا متفاوت است. برخی از خودروها در دورههایی تفاوتهایی داشتند که از اصالت اولیه خودشان خارج شده بودند. رنگ خودرو تغییر نکرده شاید به اصل خودش برنگشته باشد. باید در آن زمان این نکات بهخوبی توضیح داده میشد که هرکدام از این خودروها چه فرایندی را طی کردهاند.
قانونی خاطرنشان کرد:
ما بهصورت تخصصی ۱۵ تا ۲۰ مرمتگر حرفهای را در این سالها جذب کردهایم این اتفاق کم نظیری در کشور است که بتواند در یک مدت زمان محدود متخصصان و نخبههای جوان کشور به یک مؤسسه جذب شود.
وی گفت:
ما در گنجینهها نزدیک به چند صد هزار شیء تاریخی داریم. هیچ ساختار و گروهی نمیتواند ادعا کند هرآنچه در گنجینه داد را به نمایش میگذارد اما احصا و نگهداری از آثار و نمایش آثار شاخص انجام میشود. میزان موفقیت ما در این زمینه در حالی بررسی میشود که تازه این مسیر شروع شده و در ۵ سال اخیر نگاه موزهداری در بنیاد نسبت به قبل تفاوت زیادی داشته است. در این دوره تحول جدیتری انجام شد. چون بنیاد از سال ۷۴ موزه داری را شروع کرده ولی در چند سال اخیر تعداد زیادی موزه به مجموعههای آن اضافه شد.
داغترین مطالب روز