برگزاری نمایشگاه مشروطه در کاخ نیاوران

شنبه 14 مرداد 1402 - 09:33
مطالعه 2 دقیقه
کاخ نیاوران
به مناسبت یکصد و هفدهمین سالرونمایشگاه روایی "مشروطه، از تهران تا صاحبقرانیه" در محوطه باغ تاریخی نیاوران برگزار می‌شود.

به مناسبت یکصد و هفدهمین سالروز امضای فرمان مشروطه، نمایشگاه روایی "مشروطه، از تهران تا صاحبقرانیه" در محوطه باغ تاریخی نیاوران برگزار می‌شود.

در این نمایشگاه مرحله نخست رویدادهای انقلاب مشروطه ایران که در تهران به وقوع پیوسته در قالب عکس و سند روایت شده است.

بر اساس این گزارش انقلاب مشروطه ایران شامل مجموعه رویدادهایی است که در چند مرحله از سال۱۲۸۴ تا ۱۲۸۸ خورشیدی رخ داد و به تغییر رژیم سیاسی ایران از پادشاهی مطلقه به پادشاهی مشروطه انجامید؛ مرحله نخست این جنبش که موضوع نمایشگاه حاضر است، از آبان‌ماه ۱۲۸۴ در تهران آغاز شد و در فرجام خود به صدور فرمان مشروطیت در ۱۴مردادماه ۱۲۸۵ در کاخ صاحبقرانیه شمیران رسید.

محتویات اسناد به نمایش درآمده در این نمایشگاه برگرفته از کتاب «واقعات اتفاقیه در روزگار» است. این کتاب یکی از پراهمیت‌ترین گزارش‌های تاریخی مربوط به انقلاب مشروطه ایران است. نویسنده کتاب، «محمدمهدی شریف کاشانی» از شاهدان و کنشگران انقلاب مشروطه و از نزدیکان سید عبدالله بهبهانی، یکی از دو پیشوای بزرگ مشروطه در تهران است.

شریف کاشانی این کتاب را به‌شکل مصور تهیه و عکس‌هایی از رجال سیاسی و رویدادهای مرتبط با انقلاب مشروطه را پیوست گزارش تاریخی خود کرده است. تهیه این عکس‌ها که برخی‌شان منحصربه‌فرد هستند، به یاری هنرمندی بنام «غلامرضا عکاس» صورت پذیرفته است.

از کتاب واقعات اتفاقیه در روزگار تنها یک نسخه خطی، مشتمل بر ۳۵۹ برگ وجود دارد که در کتابخانه ملک نگهداری می‌شود.

علاقه‌مندان جهت بازدید از این نمایشگاه می‌توانند تا ۲۱ مرداد از ساعت ۹ تا ۱۷ به محوطه ضلع شمالی کاخ موزه صاحبقرانیه مجموعه نیاوران واقع در میدان شهید باهنر مراجعه کنند.

نظرات