کشف دو قلعه پادگانی دوره ساسانی در سد چمشیر
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کهگیلویهوبویراحمد از کشف دو قلعه پادگانی دوره ساسانی در سد چمشیر گچساران خبر داد.
سعید طالبیپور ضمن تشریح اقدامات صورتگرفته باستانشناسی در محدوده دریاچه سد چمشیر گچساران، عمر این پروژه را از دولت نهم و با حضور تیمی از پژوهشکده باستانشناسی کشور، عنوان کرد. او با اشاره به اینکه در این بررسیها تعداد زیادی محوطه و بنا در استانهای فارس و کهکیلویهوبویراحمد شناسایی شده، انتخاب ۱۵ محوطه مهم و کاوش آنها از سال ۱۳۹۵ را یادآور شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان، همچنین از پیداشدن استقرارهایی برجای مانده از دوران تاریخی و اسلامی در محوطههای شناساییشده سد چمشیر، بعد از بیست فصل کاوش باستانشناسی، کشف دو قلعه پادگانی از دوره ساسانیان خبر داد.
به گفته طالبیپور، بهدلیل عشایری بودن منطقه در اغلب محوطه یافتههای فرهنگی باستانی، اثر یا آثار مهمی کشف نشد؛ هرچند هماکنون نیز چندین تیم کاوش در حال فعالیت در محدوده این سد هستند.
سد چمشیر گچساران، بزرگترین پروژه برقآبی در حال ساخت روی رودخانه زهره است که در ۲۵ کیلومتری گچساران واقع شده و با حجم ۱.۳ میلیون متر مکعب، بزرگترین سد RCC خاورمیانه محسوب میشود.
مطالعات این طرح از سال ۷۳ آغاز شده و سال ۷۶ به مناقصه رفت. سپس ابتدا به پیمانکار واگذار و در سال ۸۸ به شرکت آب نیرو منتقل شد. از قضا، در توسعه پروژه این سد، بهواسطه محدودیت مالی، از خط اعتباری و پیمانکار چینی استفاده شده است. هدف از احداث این سد، مدیریت و بهبود کیفی آب زهره، تامین آب کشاورزی و تولید ۴۸۲ گیگاوات برق در سال است.