بقایای معماری در سرای مسگرهای بازار تاریخی اراک کشف شد
بازار تاریخی اراک از دورهی قاجار و در پنج جبهه از ابتدای امسال شروع به بازسازی شده است. در چند سرا از این بازار مسقف عملیات بازسازی و ساماندهی در حال اجرا است. «سرای مسگرها» یکی از سراهای این بازار است که در دست تعمیر است.
سید محمد حسینی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت:
بهدنبال اجرای یکسری عملیات برای کفسازی و ساماندهی کفهای سرای بازار در محورِ سرای مسگرها، در زمان انجام عملیات برداشتِ کف با هدف ایجاد کانال دفع رطوبت، به یکسری سازه برخورد.
وی افزود:
بر اساس بررسیهای انجام شده دربارهی ویژگیهای مصالح عناصر معماری سازههای به دست آمده، به نظر میرسد قدمت سازههای به قبل از زمان احداث بازار اراک و سرای مسگرها بر میگردد.
او با بیان اینکه در زیر ورودی فعلی سرای مسگرها در بازار اراک، طاق آجری مکشوف قرار دارد، افزود:
با توجه به اهمیت این کشف، نظر دقیقتر بعد از بررسیهای کارشناسیتر و تحقیقاتِ بیشتر بیان میشود، همچنین تعداد قابلتوجهی کاشی و قطعات سفالهای ساده و لعابدار در این قسمت به دست آمدهاند که در دست مطالعه و بررسی با هدف تعیین قدمت و گونهشناسی آنها هستیم.
وی همچنین در توضیح روند مرمت بازار تاریخی اراک خاطرنشان کرد:
تاکنون حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد مرمت بازار انجام شده است، و باید همه بازار و تمام گذرها و راستهی بازار مرمت شوند تا بتوانیم این بخش را برای ثبت جهانی آماده کنیم.
حسینی با بیان اینکه هرکدام از سراها و حجرههای این بازار تاریخی به مالک شخصی تعلق دارد، افزود:
میراث فرهنگی مالک هیچکدام از سراهای بازار نیست. بخشی از این فضاها اوقافی هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی تاکید کرد:
در حال حاضر مهمترین مسئله در مورد این بازار، از دست دادن کاربری برخی از این سراهای تاریخی است که متروکه شده و آسیبهای زیادی به آنها وارد شدهاند.
وی با بیان اینکه اکنون این اداره بهدنبال صاحبان این سراها است، تصریح کرد:
قصد داریم با پیدا کردن این مالکان، با آنها وارد مذاکره شویم، تا در قالب انجام پروژهی مرمت ۵۰ درصدی توسط مالک و ۵۰ درصدی میراث فرهنگی بتوانیم این فضای تاریخی را مرمت کنیم.
او با بیان اینکه به مبلغ تقریبا ۳۰ میلیاد تومان برای اتمام این مرمت نیاز است، ادامه داد:
به همین دلیل تلاش میکنیم این اعتبارات را هرچه سریعتر تامین کنیم که با توجه به اختصاص سالانهی بخشی از اعتبار، تاکنون موفق به مرمت بخشهایی از این بازار تاریخی شدهایم.