حذف پانسیونها از مصوبه گردشگری دولت
سال ۹۴ وقتی آییننامه «ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجهبندی و نرخگذاری تاسیسات گردشگری و نظارت بر آنها» تصویب شد، عبارت «پانسیون» هم از شمول تاسیسات گردشگری خارج شد. در بند ج ماده یک فصل اول این آییننامه که تاسیسات گردشگری را تعریف کرده و انواع آنها را برشمرده، هیچ اشارهای به این نوع اقامتگاهها نشده است، در حالی که تا پیش از این، مجوز این واحدها را سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صادر میکرد، اما حالا آنها ماندهاند و یک قلمخوردگی بزرگ قانونی.
هرچند ولی تیموری ـ مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری میگوید:
پانسیونها همان مهمانکدههای شبانهروزی هستند که از مسافران یا مشتریان خود بهطور کامل یا نیمه کامل پذیرایی میکنند و در جهان قدمت طولانی دارند که گاه با عنوان «هاستل» یا همان «پانسیون» شناخته میشوند، در ایران اما قوانین پانسیونها متفاوت است، آنها مجوز تاسیسشان را از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و اتحادیههای هتلداری میگیرند، اما بهجای اسکان مسافر و گردشگر؛ دانشجو، کارمند، کارآموز، مهاجر و کارگران را میپذیرند و در اصل با مجوز اقامتگاه گردشگری تاسیس میشوند تا بخشی از مشکل مسکن قشر کم درآمد را در ازای گرفتن هزینههای گزاف، به شکلی موقتی حل کنند!
در تمام این سالها کنار گذاشتن پانسیونها از ضوابط و قواعد اقامتگاههای گردشگری، نوعی مدیریت خودمختار را در میان مجموعهای از آنها پدید آورده که معلوم نیست بر اساس چه الگو و قانون نوشته شدهای، پیش میروند و ضابط و ناظر کیفیت خدماتشان کجاست و مطابق با چه اصولی اجاره بها تعیین میکنند؟
اجارهی ماهانه یک تخت در برخی از این پانسیونها که البته صاحب آن اجازهی استفاده از امکانات مشترکی چون سرویس بهداشتی، حمام، آشپزخانه و در مواقعی اینترنت را دارد گاه تا یک میلیون تومان میرسد. البته ارزانتر از این هم پیدا میشود، اما با پایینترین کیفیت خدمات برای یک زندگی موقتی.
هرچند تیموری این موضوع را رد میکند و میگوید که همه آنها چنین وضعیتی ندارند و برخی قائل به اصول و ضوابط سازمان هستند و نرخگذاری آنها هم کنترل میشود.
اما مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری، شرایط پانسیونهای گردشگری را در شرایطی قابل دفاع میداند که در زمان تصویب آییننامه در دولت، متولی گردشگری چشمانش را به روی پانسیونها بست. تیموریدربارهی علت حذف پانسیونها از آییننامهای که ۹۴/۶/۴ در دولت مصوب شد،توضیح میدهد:
وی اضافه میکند:
تیموری "جا افتادن" پانسیونها را از آییننامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه بندی و نرخ گذاری تاسیسات گردشگری و نظارت بر آنها را تایید میکند و میگوید:
او ادامه میدهد:
مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری سپس دربارهی تکلیف پانسیونهایی که قبلا از این سازمان مجوز گرفتهاند، میگوید:
تیموری اظهار میکند:
وی همچنین درباره اینکه آیا تاکنون برای پانسیونها ضوابطی نوشته شده که حدود وظایف، اختیارات و خدمات آنها را تعیین کند و ناظر بر آن اساس ارزیابیها را انجام دهد، میگوید: برای پانسیونها تاکنون ضوابطی وجود نداشته است. ولی پانسیونهایی که وجود دارند و از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مجوز گرفتهاند، واحد اقامتی مجاز به شمار میآیند.
تیموری تاکید میکند:
مدیرکل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری مهرماه امسال در نامهای خطاب به برخی مدیران استانی نیز نوشته بود:
آنچه مسلم است در حال حاضر تاسیس یا صدور پروانهی بهرهبرداری جدید با عنوان پانسیون فاقد وجاهت قانونی بوده. با این حال نظر به تشابهات ماهوی موجود میان پانسیون و مهمانپذیر پیشنهاد میشود تا تعیین تکلیف نهایی موضوع و رفع مشکل متقاضیان درخواستهای واصله برای ایجاد پانسیون در قالب مهمانپذیر مورد بررسی قرار گیرد.