ایران میزبان آینده «ایکوفوم» در سال ۱۳۹۷ است
بر اساس تفاهمنامهای که میان کمیته ملی موزههای ایران و کمیته بینالمللی ایکوفوم «موزه شناسی» امضا شد، همایش بینالمللی ایکوفوم سال ۱۳۹۷در تهران برگزار میشود.
بر اساس این تفاهمنامه که به امضای «سید احمد محیط طباطبایی»، رئیس ایکوم ایران و «سانیا صدیقیان»، نماینده ایکوفوم رسید، دو طرف بهصورت مشترک مقالات همایش را منتشر خواهند کرد.
همچنین دو طرف نسبت به انتشارات مشترک خود از حق طبع و نشر مساوی برخوردار خواهند بود و بر اساس توافق آنها نشستهای مشترکی برای یافتن سازوکار برگزاری همایش درزمان تعیین شده، تشکیل میشود.
این تفاهمنامه که از تاریخ امضا لازمالاجرا است، تا دی ماه سال ۱۳۹۷ اعتبار خواهد داشت.
«سید احمد محیط طباطبایی»، رییس کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم) در این زمینه گفت:
پس از رایزنیهای صورت گرفته در کنفرانس ایکوم امسال و پس از آن در نهایت هیأت اجرایی ایکوفوم و ریاست آن با برگزاری کنفرانس عمومی ایکوفوم در سال ۱۳۹۷در تهران موافقت کردند .
طباطبایی با اشاره به اینکه ایکوفوم بخش موزهشناسی ایکوم و قسمت فکری و تئوریک این کمیته جهانی است، بیان کرد که این بخش بیشترین عضو فعال را در بین سایر بخشهای ایکوم داشته و در بین آنها از نظر کمّی و کیفی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
طباطبایی برگزاری این کنفرانس را بهانهای برای جلب توجه به موضوع موزهداری و وضعیت موزهها دانست که باعث برانگیختهشدن ذوق و شوق فعالیت در جامعه موزهداران میشود.
رییس ایکوم ایران با اشاره به شرکت همهی کشورهای عضو ایکوم در این همایش اعلام کرد این همایش پنج روزه با برگزاری ۷ کارگاه موزهای همراه است و موزههای ایران مانند دولتی، خصوصی، عمومی، شیء محور و کاخ موزههادر این کارگاه شرکت میکنند.
طباطبایی در ادامه دربارهی توافقاتی که برای تهیهی لیست قرمز با ایکوفوم انجام شده است، گفت:
براساس این توافق، لیست قرمز اشیای تاریخی فرهنگی ایران تا زمان برگزاری همایش تهیه و در اجلاس ایکوفوم مورد تأیید و موافقت قرار میگیرد .
طباطبایی گفت که به عنوان نمونه اگر شیء از جیرفت در موزهای با نام عربستان به نمایش درآمده است، ایکوم آن موزه را مکلف میکند که هویت اصلیِ شیء را ذکر کند، یعنی با قرار گرفتن اشیاء در لیست قرمز هویت آنها، علاوه بر استرداد شی پیگیری میشود.
رئیس ایکوم ایران با اشاره به برخورداری ۱۵ کشور دنیا از لیست قرمز افزود که برخی از کشورها مانند انگلیس نیاز به لیست قرمز ندارند و کشورهایی مانند ایران، مصر، چین، یونان و کشورهای آمریکای لاتین که دارای تمدن قدیمی و به نوعی صادرکننده اشیاء تاریخی هستند به لیست قرمز نیاز دارند