قیمت بلیت پروازهای داخلی به نقطه‌ای رسیده که سفر هوایی را برای بخش بزرگی از جامعه از یک انتخاب معمولی به یک هزینه سنگین تبدیل کرده است. نرخ‌ها در مسیرهای پرتردد بالا رفته و هر روز هم نشانه‌های تازه‌ای از رهاشدگی بازار دیده می‌شود.

بررسی بازار پروازها نشان می‌دهد که بلیت‌ها در چند مسیر اصلی با رشد شدید مواجه شده‌اند و ایرلاین‌ها عملا در تعیین نرخ‌ها دست باز پیدا کرده‌اند. در چنین شرایطی، وزارت راه دیگر کنترل موثری بر قیمت‌گذاری ندارد و نتیجه، جهش پی‌درپی بهای سفر هوایی در داخل کشور بوده است.

مسیرهایی که حسابی گران شدند

در مسیر تهران به مشهد، قیمت بلیت از ۱۰ میلیون تومان عبور کرده و برای برخی گزینه‌ها به بیش از ۱۱ میلیون تومان رسیده است. مسیر برگشت هم وضعیت متفاوتی ندارد و بهای بلیت در همین محدوده، یعنی بالاتر از ۱۱ میلیون تومان، ثبت شده است.

قیمت بلیت برای تهران به شیراز نیز از نرخ‌ها ۱۱ میلیون تومان آغاز می‌شوند. تهران به تبریز هم در آستانه ۱۰ میلیون تومان قرار دارد و برخی بلیت‌ها با قیمت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان عرضه می‌شوند.

در مسیر تهران به کیش، جایی که همزمان تلاش‌هایی برای احیای گردشگری جزیره جریان دارد، بهای بلیت به بیش از ۱۲ میلیون تومان رسیده است. اختلاف میان هدف‌گذاری گردشگری و واقعیت بازار در همین عددها دیده می‌شود.

فهرست پروازهای تهران به کیش با قیمت‌های مختلف و مشخصات هواپیما
نمای فهرست قیمت و زمان‌بندی پروازهای تهران به تبریز در سایت‌های آنلاین
فهرست قیمت‌های مختلف بلیط هواپیما در مسیر تهران به شیراز
قیمت بلیط هواپیما از تهران به مقصد مشهد با ایرلاین‌های مختلف

بازاری که مهار نشده است

در شرایطی که هر روز ایرلاین‌های جدید در کشور سبز می‌شوند، گزارش‌های موجود از رشد بی‌وقفه قیمت‌ها حکایت دارد. نتیجه برای مسافر روشن است؛ هزینه سفر بالا رفته و توان خرید پایین آمده است.

سفر هوایی تفریحی حالا برای بسیاری از خانوارها از سبد هزینه حذف شده و حتی سفرهای کاری یا ضروری هم زیر فشار همین نرخ‌ها قرار گرفته‌اند. وقتی یک بلیت داخلی به بیش از ۱۰ میلیون تومان می‌رسد، تصمیم برای پرواز دیگر فقط به زمان و مقصد وابسته نیست، بلکه به توان مالی مسافر گره می‌خورد.

در چنین وضعی، پرواز داخلی از یک خدمت عمومیِ در دسترس فاصله گرفته و به کالایی گران‌قیمت تبدیل شده که فقط بخشی از مسافران از پس آن برمی‌آیند.